Stajnie w Warszawie i okolicach

gra warta świeczki. Facet z ciężkim charakterem, specyficzny ale warto naprawdę. w sposób fenomenalny przekazuje wiedzę, na dobrych koniach.
pony   inspired by pony
14 lutego 2010 19:22
Warszawskie Voltopiry! Przepraszam, że tak się wtrące, ale potrzebuje Waszej pomocy. Wątek ma ponad sto stron, a ja potrzebuje kilku informacji.
Sytuacja jest taka:
Po wakacjach planuję przeprowadzić się do Warszawy(kontynuacja studiów). W związku z tym zapadła decyzja- sprzedaż konia. Wiadomo, utrzymanie siebie plus utrzymanie zwierzaka w stolicy to niemałe pieniądze. Jednak im więcej kupców na Siwego i im realniejsze to wszystko się wydaje, dociera do mnie, że chyba nie dam rady się  z z  nim rozstać.
I tu pytania do Was :kwiatek:
Czy wszystkie stajnie w Wawie są tak koszmarnie drogie? Nie chodzi mi o luksusy, Ale jakie są najniższe stawki za pensjonat? Może są jakies stajnie mało znane, a fajne i nie tak drogie?
I jak to jest z pracą intruktora? Czy jest zapotrzebowanie, ciężko coś złapać? Jakie są mniej więcej stawki?

Ciężki wybór przede mną, ale moze uda mi się zatrzymać bąbla przy sobie.

Będe wdzięczna za wszelkie odpowiedzi :kwiatek: pozdrawiam
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
14 lutego 2010 19:25
pony: przestudiuj najpierw http://re-volta.pl/stajnie/ gdzie masz wiele opcji wyszukiwania. Potem jak już cos wynajdziesz zapytaj się konkretnie apropo stajni która cię zainteresuje.
pony, standardowe utrzymanie czytaj sam pensjonat bez kowala, weta i pasz, to 650-1200 zł aktualnie. Przynajmniej u nas na południu. Najtańsza opcja to padoki i kawałek placu do jazdy, zwykle pastwiska, najdroższa to już może być hala i solarium.
pony   inspired by pony
14 lutego 2010 19:30
ElaPe- dzięki, zabieram się za czytanie.
Burza- Tak.. różnica jednak jest. Teraz za 500 zł mam nowiutką stajnię,wszelkie wygody, halę i wieeelkie padoki.

pony, za 700 w mojej okolicy są dwie stajnie z krytymi lonżownikami, potem już koło 1000 jest hala. Padoki we wszystkich o których myślę są.
14 lutego 2010 19:31
w stolnicy i w promieniu 20 km od niej spokojnie pożesz zapomnieć o stajni z halą itp wygodami za 500 zeta. 😕
pony

Zawsze możesz przeczekać i wstawić do tańszej stajni i nie jeździć jakiś czas nawet w Wawie, póki finansowo sie wszytko nie ustabilizuje.
Ale jak chcesz trenować od razu , startować ( hala, pasze ,treningi  i zawody) to będzie ciężko.
Zapotrzebowanie mi sie wydaje ze jest, przynajmniej z ogłoszeń widać to. Najlepiej jak byś miala papiery instruktorskie. Ze stawkami to teraz nie wiem jak to wyglada.

ale mysle ze dasz rady   🙄
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
14 lutego 2010 19:34
ja bym powiedziała, ze przedział to 500-1500 za sam pensjonat 🙂
pytanie czego potrzebujesz. a też trzeba liczyć się z kosztami benzyny, które małe nie są.

ElaPe ja bym powiedziała, że w promieniu 50-60km. Żyrardów ma to wszystko, a jest za 900zł, Aleksandria za 1400 😉
14 lutego 2010 19:37
no tak, racja 50-60 km to co najmniej odległość rozgraniczająca ceny warsiawskie od zwykłych.
pony   inspired by pony
14 lutego 2010 19:41
Dzięki dziewczyny za odzew. Nie jestem zaskoczona, poprostu nie mogłam nie spytać jeszcze tu, kto wie, może coś akurat.

Arimona niestety, mój koń jest z tych, co wymagaja codziennej pracy. Jakby było inaczej to zostawiłabym go tu gdzie jest, i codziennie by się padokował i sobie beztrosko żył. Ale brak pracy go unieszczęśliwia. I oczywiście, mówię o sytuacji kiedy zainteresowana osoba ma papiery🙂

ElaPe ja nawet nie śniłam o stajni z wygodami i halą za 500 zł w Wawie😉
Thilnen   Dżamal Ad-Din
14 lutego 2010 19:43
Ja aktualnie wstawiam konia do stajni za 650 zł, są ogromne pastwiska (no i bardzo miła atmosfera), ale niewiele ponad to . W Korytach w Golden Horse są fajne warunki za 950 zł (boks angielski), stajnia wyglądała fajnie, jak w niej byłam. Mają dużą halę, solarium, myjki i pastwiska, full wypas.
pony   inspired by pony
14 lutego 2010 19:46
Thilnen a można wiedzieć co to za stajnia za 650 zł?
Averis   Czarny charakter
14 lutego 2010 19:46
pony, odpowiem za Thilnen- Anka Rancho 😉
cieciorka   kocioł bałkański
14 lutego 2010 19:47
ja znam stajnie ok 15km od wawy, padoki, plac, hala, opieka srednia, ale przyzwoita- 550zl
pony   inspired by pony
14 lutego 2010 19:53
Averis dziękuje! Dojazd jedynie autem?
cieciorka zdradzisz co to?🙂

Nawet nie wiecie jak bardzo bym chciała, żeby mi się udało go zatrzymać! taki mały oftop
arivle   Rudy to nie kolor, to styl życia!
14 lutego 2010 19:54
http://re-volta.pl/stajnie/szukaj/mapa🙁52.22779941887069,%2020.98388671875)/odleglosc:20
Pony, tu masz kilka stajni, w których cena wacha sie 500-600
np. Green Grass Ranch, Mohorta, Michałów-Garbina, Pęcice i wszystko w odległości max 20 km od warszawy. Żadnej z tych stajni nie znam, ale może warto się przejechać obejrzeć  🙂
Edit:: literówki
Averis   Czarny charakter
14 lutego 2010 19:55
pony, z tego co wiem, to raczej tak, ale o szczegóły pytaj Thilnen. Ja wiem o jej wyborze z bloga 😉
A zatrzymać Ci się uda- jestem tego pewna. Ja mam podobną sytuację- tyle tylko, że Karson jest nieujeżdżony, wiec mogłam sobie pozwolić na zostawienie go w Opolu na ten rok i weekendowe odwiedziny.
bjooork   sprawczyni fermentu na KZJ-cie
14 lutego 2010 19:57
arivle tylko nie wszystkie z tych stajni są godne polecenia  🙄 
Thilnen   Dżamal Ad-Din
14 lutego 2010 19:58
Do Anka Rancho chyba tylko samochodem, to niestety kawałek, a skąd będziesz jeździć? 🙂 Plusem jest to, że można nocować, więc wchodzi w grę np. przyjazd na cały weekend (zamierzam z tej opcji korzystać). Tak jak pisze Averis, na moim blogu masz szczegółowy raport z wizyty w stajni.
Za 650 zł są np Bogatki, z dojazdem PKS pod stajnię, duże pastwiska, ujeżdżalnia, niezła opieka.
14 lutego 2010 19:59
arvile tylko nie wszystkie z tych stajni są godne polecenia  🙄 

Napisałam, że w żadnej z tych stajni nie byłam, podaje tylko to co znalazłam w re-voltowym katalogu stajni.
bjooork   sprawczyni fermentu na KZJ-cie
14 lutego 2010 20:02
OK, dlatego najlepiej jednak podpytać na forum- i nie dziwię się pony, że tak robi. W katalogach zawsze wszystko wygląda fajnie a potem, jak co do czego przychodzi, to rzeczywistość zaskakuje 😉
pony   inspired by pony
14 lutego 2010 20:03
arivle - w wawie juz teraz bywam często, więc jak coś wpadnie mi w oko, to pojadę,popatrzę. Dzięki!
bjooork- której z tych stajni nie polecasz?
Averis- mój już jakiś czas wisi w ogłoszeniach, dzięki za wiarę🙂
Thilnen- nie wiem jeszcze skąd🙂 A opcja ze spaniem faktycznie niezła.
Burza- o. już sobie patrzę.
pony, najważniejsza kwestia to w sumie, gdzie będziesz pracować bo od tego zależy która strona Wawy Cie interesuje. Ale już chociaż wiesz, że masz jakiś wybór.
14 lutego 2010 20:05
Bjooork, Też się nie dziwię. Staralam się tylko ułatwić pony poszukiwania, a raczej zacieśnić trochę krąg. Myślę, że warto się, w chwili wolnego czasu, przejechać do różnych stajni i ocenic samemu. 🙂
pony   inspired by pony
14 lutego 2010 20:07
Burza- jadę do wawy na studia, więc jakąkolwiek pracę też będę się starała dorwać w centrum🙂
arivle- i bardzo za tą pomoc jestem wdzięczna 🙂
pony, nie wiem która uczelnia, ale im dalej od centrum będziesz mieszkać tym bliżej będzie Ci do potencjalnej stajni 🙂
Thilnen   Dżamal Ad-Din
14 lutego 2010 20:12
Z wymienionych przez arivle wiem cokolwiek o Michałowie i Gren Grass. Pierwszą jeszcze niedawno chwaliłam, ale teraz już bym jej nie poleciła, bo stojąca w tej stajni przyjaciółka jest bardzo niezadowolona. Jeśli chodzi o Green Grass to sama się zastanawiałam, ale po pierwsze nie mają teraz wolnych boksów, a po drugie (jak pisał mi właściciel) pensjonat jest jeszcze trochę w trakcie budowy. Ale myślę, że w okolicach wakacji może to być całkiem fajne miejsce, na pewno warto sprawdzić.
pony   inspired by pony
14 lutego 2010 20:14
Burza- UW, jak dobrze mi licencjat pojdzie😉 Słuszna uwaga!
Thilnen- Wiem już w takim razie do jakich stajni nie warto zaglądać.

Hu hu, zdaje się, że przy mojej następnej wizycie w stolicy czeka mnie wycieczka po stajniach!
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się