Alice, standardowe derki zimowe skladają sie z trzech warstw. warstwa wierzchnia najczęściej ortalion lub inna tkanina pokryta np teflonem żeby zapobiegać szybkiemu brudzeniu się, ewentualnie tkanina bawełniana warstwa środkowa tzw wypełnienie najcześciej ocieplina lateksowana o różnych gramaturach (ciepłocie) od 80-500 a nawet 600 gram na metr2. no i spodnia wartswa. albo bawełna albo polar który też daje ciepłotę. polar może występować w różnych gramaturach (grubościach) od 200 do 700 gram.
Założyłam tak na szybko. Na razie zdjęcia "niekatalogowe", bo brzydka pogoda. A jaka Mała Dzida zadowolona - ma tyle zabawy z ciągnięciem kaptura. Ciekawe kiedy będę musiała dokupić nowy 😁
derkę zimową mogę uprać normalnie w pralce? czy się uklepie wypełnienie? 👀
nigdy nie prałam, bo nigdy nie używałam. Teraz przyszła kreska i na mnie. wątek czytam regularnie- choć tylko dla pięknych zdjęć i nie pamiętam takiego info
_kate, nie uklepie sie tylko pytanie czy sie upierze - w sensie wielkosci bebna w pralce
najpierw planuję powalczyć szczoteczką w wannie, ale chciałabym żeby pralka choć odwirowała, bo mi ręce odpadną 🤔 dzięki :kwiatek: Deborah aż mi prawie szkoda, że nie derkuję swojego konia jak patrzę na Twoje zdjęcia 😍 prawie- bo wiem, że jak się zabiorę za pranie to mi zupełnie przejdzie 😀
_kate, pamiętaj że niestety jak raz wejdziesz w te szmaty to trudno będzie się wyplątać 😉 nie ma odwrotu.. jest jeszcze Szogun który dzięki Rewir doczekał się Jarpolowej derki niestety zdjęcia ciemne i nieładne bo pogoda nie zdjęciowa 😉
[quote author=ms_konik link=topic=43.msg441704#msg441704 date=1263574980] deborah bardzo fajnie ten prototyp wygląda 🙂 Koniecznie donieś, jak Komańcza ocenia derę 🙂 😉 [/quote]
ona generalnie małomówna jest 😉 typ księzniczki. mocno zniesmaczona była, że wchodzę do boksu z czymś od czego blask jasności bije i próbuję ją tym okryć 😉 zobaczymy jak fason sie sprawdzi w użytkowaniu 🙂
No to mam zdjęcia kopytnej częśći zamówienia 😉 Niestety słońce nie chciało się ani na chwilę pokazać, więc zdjęcia są jakie są 🙁 A moja koleżanka jak zobaczyła ocieplacze to od razu stwierdziłą, że ona też MUSI takie mieć 😉
_kate, jak będzie zbyt duza i cięzka to pralka przede wszystkim nie odwiruje!
moja o pojemności 8 kg pierze wiruje ale nie dopłukuje. poza tym jak włożyam moczoną wczesniej derkę nasiąkniętą woda pokazała mi delikatnie mówiąc środkowy palec 🙂 chyba zacznę wozic te dery do pralni o ile ktoś je tam przyjmie..
Koniczkatrochę długa ale przód i środek leży idealnie. 145 byłaby sporo za mała
deborah, ja tam lubię takie trochę dłuższe derki, przynajmniej zade jest dobrze zakryty 😉
Co do prania to ja zimówek nawet nie próbuje prać w pralce bo się ledwo je daje upchnąć, więc nie ma szansy żeby się doprały. A mam niedaleko pralnię, która przyjmuje bez problemu i całkiem niedrogo to wychodzi.