Pensjonaty we Wrocławiu

[quote author=ona_mala_mi link=topic=170.msg399532#msg399532 date=1260385365]
Widziałam tą stajnie jak się jeszcze budowała ...no powiem , że robi wrażenie , wszystko jest dopieszczone i oprócz odległości od Wrocławia ma same zalety od dużej przestronnej jasnej hali , świetną opiekę po piękne tereny  włacznie.
[/quote]

Tereny genialne, juz sie wiosny nie moge doczekac 🙂 Lasy, laki, pola, rzeczka... Dodatkowo rosnie tam mostwo brzozek, drzewek owocowych... Na wiosne bedzie cudnie!!
W planach, juz zreszta realizowanych z tego co widze, jest dobudowanie restauracji z widokiem na hale i kilku pokoi goscinnych. Cud, miod i orzeszki 😀
Zairka: stajnia w Galowie dzierzawiona, wlasciciel terenu za jakis czas (moze pare lat) ma to zamiar sprzedac pod dzialki budowlane (sama bylam zainteresowana tym miejscem wiec pytalam tu i uwdzie).

Co do stajni na Nowym Dworze, moze koni tam nie ma i nic sie tam nie dzieje, ale wlasciciel ciagle ten sam i zamiaru dzierzawy/ sprzedazy nie ma.

Znacie jakas stajnie godna polecenia do wstawienia dwulatka???
vampiria Ja mieszkam na Nowym Dworze, stajnię widzę praktycznie z okna, nic tam się nie dzieje, teren porośnięty i z tego co wiem to nikt nie ma zamiaru nic z tą stajnią robić, a szkoda. Jakby ktoś wykupił teren, odnowił stajnię, ahhhh, miałabym konia 200m od domu 😀
A w ktorym miejscu Nowego Dworu jest ta stajnia, bo w ogole nie kojarze lokalizacyjnie gdzie tam mozna takie zabudowania upchnac...
Zairka   "Jeżeli jest Ci pisany to będzie Twój..."
09 grudnia 2009 21:18
przystanek czy 2 przed petlom jak jedziesz od krzyzówki po lewej stronie za wysokimi krzakami
[quote author=Zairka link=topic=170.msg399731#msg399731 date=1260393514]
przystanek czy 2 przed petlom jak jedziesz od krzyzówki po lewej stronie za wysokimi krzakami
[/quote

Zabilas mnie tym opisem 🤣
Ale chyba kojarze w takim razie 🙂
Zairka   "Jeżeli jest Ci pisany to będzie Twój..."
09 grudnia 2009 21:22
[quote author=Zairka link=topic=170.msg383104#msg383104 date=1258551469]
w duroku na pewno bedzie miejsce od soboty bo ja koniora sprzedałam wiec zwalnia sie boks a jak wiadomo mamy juz pseudo hale, na głowę nie kapie 💃

branka TY dzięki swojemu tacie z tego co pamiętam obiecałaś kiedyś ze dowiesz sie jak tam sprawy terenu po stajni na nowym dworze, i była bym Ci mega wdzięczna za te info..czy to jest prywatne czy miasta, co tam ma byc? i czy jest możliwość aby n nowo otworzyc tam stajnie :kwiatek: taka moja ogromna prosba :kwiatek:

Kochani a powiedzcie mi bo chyba w tym wątku jeszcze nie bylo mowy o Gałowie, jest tam dalej stajnia w tych starych pgr? czyje to jest? kto sie tym zajmuje? jest pensjonat? jakie warunki itd
z góry dzieki

jest jakas rekreacja? konie wlasciciela czy tylko prywatne?
witam Zairka, co do stajni w Gałowie, to mogę Ci co nieco na jej temat napisać. Właścicielem (a raczej jest to teren w formie dzierżawy) jest p. E. Parkitny. Krążą różne ploty na temat tej stajni, ale jedno jest pewne, jak zobaczysz konie na pewno nie powiesz że źle wyglądają. Na miejscu jest zawsze 'szanowny' pan Stasio, który jest byłym pgr'owcem więc trzeba na niego trochę przymykać oko, ale ogólnie jest tam 24h/dobę, do tego codziennie po 14 przyjeżdża pan Edek, który jest z zawodu weterynarzem, więc jako taka opieka jest zapewniona. Warunki może nie są rewelacyjne, ale cena pensjonatu jest naprawdę zachęcająca.
Są tam dwie stajnie tzw mała i duża, ja osobiście preferuję małą ze względu na klimacik (są tam tylko konie i spoko ludzie), co do dużej stajni to są tam też świnki i kózki więc resztę samemu można sobie dopowiedzieć. Stajnia naprawdę ma duży potencjał, ale niestety nie jest on wykorzystywany w takim stopniu jak powinien. Dopiero od niedawna zaczęły przychodzić jakieś zmiany, mianowicie pensjonariusze zaczęli działać na własną rękę i teraz jest przyzwoita przebieralnia, siodlarnia, lonżownik, ujeżdżalnia mała i duża, niestety duża jeszcze bez światła wspomagającego po zmierzchu, ale idzie to w lepszym kierunku niż było. Co jest dużym plusem to to, że właściciel daje dużą swobodę działania i nie ingeruje w metody działania właściciela danego konia. Największym chyba minusem tej stajni jest brak ograniczonych padoków, konie po wyjściu ze stajni mogą wejść wszędzie gdzie tylko się zmieszczą, ale podobno niedługo ma się to zmienić. Do tej pory nie było żadnego wypadku, ale...
Konie karmione są specjalną mieszanką składającą się z "różnych przetworów jęczmiennych", więc owsa czy meszu tam nie ma, każdy na to patrzy inaczej, ale dla przykładu mogę podać, że koń koleżanki który miał problemy z kolkami po owsie, teraz jedząc ten "wynalazek" już ich nie ma, więc jest to kwestią akceptacji właściciela, że jednak powiedzenie że koń powinien jeść ze zbóż tylko owies jest nie do końca prawdziwe. Oczywiście jeśli życzysz sobie aby Twój koń jadł co innego niż reszta, możesz załatwić paszę we własnym zakresie a problemu z jej podawaniem na pewno nie będzie.
Tak na koniec dopowiem, że nasłuchałam się o tej stajni różnego rodzaju negatywnych opinii, ale na większość z nich na pewno ta stajnia i właściciel nie zasłużyli, ale to najlepiej samemu zweryfikować...
Mam nadzieję, że udzieliłam wyczerpującej odpowiedzi 🙂 Pozdrawiam
[/quote]
ja za bardzo nie mogłam zrozumieć gdzie pośród tych blokowisk stajnia jakaś... Po jednej stronie bloki, a po drugiej tory kolejowe... ale niedawno mi dokładnie pokazano gdzie to  😉
W zasadzie szkoda, że już tam stajni nie ma, bo bym miała bardzo blisko (może nie aż tak jak ty vampiria, ale oprócz Strachowickiej to najbliżej . . . )
Zapomniałam na śmierć o tym Nowym Dworze, że miałam się coś dowiedzieć, Zairka zajrzyj na gg 🙂

A w ogóle to mam taki idiotyczny tydzień,, że nie mam jak do konia pojechać 🙁 ALe od soboty już będe miała czasu dużo, aż do stycznia 🙂
ja stałam rok na nowym dworze, ale nie byłam zadowolona. Zdecydowanie lepiej czulam sie na Partynicach, mimo, że dojeżdżałam z okolic ND...
A ja mam pytanko  czy we Wrocławiu i najbliższych okolicach jest jakas stajnia z halą i dobrym (cześciej niz raz na godzine) dojazdem MPK?
Ruda_H   Istanbul elinden öper
10 grudnia 2009 07:40
z najlepszym dojazdem są chyba tylko Partynice, do Krzyżanowic dojeżdza 130 ale raz na godzine  😉

do Lamowic  jeżdzą 910 ale to jest  podmiejski więc jeździ przeważnie raz na godzinę lub wcale

była Grobla ale w tej sytuacji to chyba nieaktualne
szafir  😁 ale mieszkając na drugim końcu łąki przyznaję że dojazd jest fatalny no ale robią drogi ... 😎
Lizawice - pociąg z głównego 15 minut przy stajni  co przy korkach  jest korzystne
no i strachowice - od ciebie blisko ami ...
ehh czyli generalnie czarna d**a
a to bardzo Cie przepraszam  :kwiatek: - sprawdzałam na necie w wykazie pzj-tu i nikogo nie znalazłam. Widać wykaz niepełen, albo coś...

Wykaz wykazem, ale przecież nie tylko pzjotowsy instruktorzy funkcjonują. Są instr.rekreacji ruchowej, są i instr. sportu sprzed pzjotowskiego monopolu, np. p.Orłoś takie kursy robił, ba, nawet studium trenerskie u niego było- tego w "wykazie" nie znajdziesz. W związku z tym, jak ten ich system szkoleń działa i jakie bajońskie sumy za kursy się płaci, to za szybko się dużej liczby pzjotowskich instruktorów nie doczekamy..
ano - czy ktoś nie ma zamiaru wybudowania stajni z halą, blisko,z dobrym jedzonkiem dla koników , z dobrym podłożem, z miłą rodzinną atmosferą, fajnymi ludźmi 😀 to tylko w erze niestety  🍴

co do kursów - właśnie - kogo stać na kurs z PZJ ? ja sama jestem właścicielką  papierów z  ministerstwa sportu nie -Pzj bo mnie na taki nie stać!
maxik nam jeszcze hali brakuje, ale może się doczekamy  😉
Bombal- macie oswietlony plac zewnętrzny? do której można u Was u konia siedzieć,tzn o której jest stajnia zamykana?
Pracujemy nad oświetleniem. Na razie działa na lonżowniku. No teoretycznie do 20, bo też chcemy kiedyś odpocząć, ale przecież nikogo nie wygonimy, jak potrzebuje zostać dłużej 😉
no ja wiem wiem o tym  o was 🙂 tylko czemu bliżej ie jesteście  🤬 to by była stajnia idealna już bo i dojazd hehe
hehe a ja tam po przeprowadzce bede miala tylko 5 km  💃
ami_071  jest stajnia z halą i ogólnie taka wypasiona na Samotworze. Tam autobus dość często jeździ...
Ale miejsc podobno brak...
Wlasnie, ktos wie, czy mozna sie w kolejce zapisac?? 🙂
Własnie tam stoje  😀 ,ale jednak dojazd nie jest az tak dobry jak myslalam (Pzynajmniej jesli chodzi o moje godziny pracy), ale z tego co widze i tak chyba najlepszy jak na Wrocław

zapisac to nie wiem,ale kolejna stajni jest w budowie,wiec moze za jakisc tydzien,dwa beda jakies miejsca
no niby nie ma miejsc, a cały czas słyszę, że ktoś się tam przenosi  :/
byłam tam ostatnio z zapytaniem o pensjonat, nie było miejsc ale właściciel powiedział, że w grudniu otwiera drugą część stajni więc będzie gdzie się przenosić, niestety jeszcze nie mają ujeżdżalni i jeżdżą na pobliską łąkę a do tego nie ma wybiegu dla konisi  🙁
ale mowicie o nowej stajni p.Tomasza Ochaba  czy tej co juz byla tez p. Tomasza jakiegos tam w samootworze?😉 bo P.Ochab mial duzo miejsc jeszcze miesac temu a w tej drugiej mialy byc boksy angielskie dobudowane, 3 bodajze
T.Ochab i T.Pyrek to jedna i ta sama stajnia w Samotworze. Ujezdzalni nie ma a jezdzimy juz na hali a nie na pobliskich lakach
To oni sa w spolce czy jak ?bo wydawalo mi sie ze p.Ochab  mowil ze zaklada nowa stajnie i ze hala w budowie a przeciez ta hala w samootworze juz stoi i stoi?
hmm...hala w Samotworze stoi od niedawna. Nowiusieńka i piękna.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się