Ochraniacze

Balajlama,  masz moze fotke? strasznie sie napalilam bo potrzebuje pelne neopreny i bardzo bym chciala jakies ladne i kolorowe, a takie sa albo brzydkie jak nieszczescie albo cholernie drogie, te wydaja sie fajne.
powiedz, czy ten material w kratke to jest cos naszyte co moze sie podrzec czy to po prostu kolor neoprenu? i czy duzo uzywasz?
Postaram się jutro cyknąć. Wierzchni materiał tych ochraniaczy to nie ejst właśnie taki typowy neopren- jest to coś takiego bardziej chropowatego jak niektóre derki zimowe (np equi theme model colorado), taki wiesz, mocny materiał  Denier czy jakoś tak- przynajmniej to mi w dotyku przypomina. Poprzednie stockholm to był naszyty materiał na neopren- miałam też i pękły i się podarły w krótkim czasie, także musiałam reklamować. Te nowe są w spokojniejszych kolorach, przypominają kratkę z materiałów marki BURBERRY jeśli wiesz, co mam na myśli  😀  Rzepy są też lepiej przyszyte. Ja je mam 2-3 miesiące jakoś tak i eksploatuję 2-3 razy w tygodniu (no chyba, że jest mega błoto wtedy jednak wybieram skorupki)
Balajlama,  będę bardzo wdzięczna za fotki
a powiedz, gruby ten neopren? tak na oko? bo kiedys widzialam te zwykle czarne neopreny hkm i byly bardzo bardzo cienkie
Hermia, ja miałam kiedyś czarne neopreny HKM. Neopren nie był cienki, wręcz przeciwnie, tylko wszystko sie go czepiało. Ciężkie były do utrzymania w czystości.

Czy posiada ktoś zdjęcie siwego ( całego "białego"😉 konia w białych ochraniaczach?
łamię się z decyzją zakupu białych Pro Lightów Verdusa.
czy może czarne pełne neopreny  🤔
ktoś może ma takie zwykle eskadrony na rzepy
cos takiego (czy są może inne modele , prostsze??? )

http://www.okser.pl/sklep/501016-eskadron-ochraniacze-neoprenowe-przod-p-3018.html

jak z wytrzymałością, warto kupić ? bo musze jakieś ochraniacze kupić zeby wytrzymali dosyć długo (codziennie na dwa konia).
bo mam WW i po roku  juz nie bardzo , dziury sie porobili i rzepy nie są juz takie mocne.
Arimona, nie wiem do jakiej kwoty ale polecam Veredusy, choćby te podstawowe. Mają lepsze zapięcia niż standardowe Eskadrony.
ile oni kosztuja mniej wiecej?
pro light tyly to takie wysokie?
Krótkie.
Pro Light 230 zł przody

Back Light 160 zł tyły

Pro Jump 292 zł wysokie tyły

Ja mam dwie pary, jedna ma około 3 lat, druga około 5 i tyle co neopren jest trochę zmęczony. Absolutnie warto.
Poza tym Mki sa ostatnio ciągle używane w ogłoszeniach jak coś 😉

Zdjęcia i ceny z ihaha.pl
dzieki za info , bede sie zastanawiac  😲
Wiem, że dość drogie ale masz spokój z ochraniaczami na lata.
Ja zainwestowałam w nie właśnie z myślą o ich długowieczności i jakości, przeszukałam wszystkie sklepy i w jednym jedynym znalazłam ostatnie L-ki... niestety już ich nie produkują i pozostały co najwyżej same mniejsze rozmiary... ale ochraniacze faktycznie są genialne 🙂
no wlasnie o to mi chodzi, ze maja posłużyć. tylko bardziej byłam na eskadron , niż veredus nastawiona.  🙄

jakoś zawsze kupowalam no name (dosyc tanie) , ten WW mi w ogolę komplet na 4 nogi 200 zl kosztowal. Ale na dwa konie naprawdę juz za malo takich ochraniaczy, nie wytrzymują.    
Cobrinha, fakt, trzeba będzie powoli się na olimpici przestawić.
Ja mam prawie świeżynki heh mają kilka mc
A tak na marginesie olimpiki zupełnie mi się nie podobają 🙁
Arimona ja mam Eskadrony, nie dokladnie takie jak z linku, jeszcze starsze.
dostalam je razem z koniem, czyli maja juz tak kolo 3 lat, albo i wiecej. na razie trzymaja sie super. przez 2 lata byly uzywane codziennie, a wygladaja dobrze.
z reszta sama pomacaj 😉
Cobrinha, marzę po nocach o Olimpicach ale nawet jak sprzedam obie pary Pro to nie uciułam na przody Olimpic 😉
Mi jakoś wizualnie nie podchodziły... ale ile się pro lightów naszukałam to moje.. ostatni L komplet w PL hehe
Cobrinha, i spokój w temacie ochraniaczy na wieki wieków.. 😉 ja w swoich powinnam tylko paski powymieniać a tak to nijak się nie zdzierają.
ktoś może ma takie zwykle eskadrony na rzepy
cos takiego (czy są może inne modele , prostsze??? )

http://www.okser.pl/sklep/501016-eskadron-ochraniacze-neoprenowe-przod-p-3018.html

jak z wytrzymałością, warto kupić ? bo musze jakieś ochraniacze kupić zeby wytrzymali dosyć długo (codziennie na dwa konia).
bo mam WW i po roku  juz nie bardzo , dziury sie porobili i rzepy nie są juz takie mocne.

Te zwykłe skorupy Eskadorna swojego czasu byly nie do zdracia. Szybko się czyscily i schły. Nic ich nie ruszało, a do tego załozenie trwa 3 sekundy
Ja generalnie polecam 🙂
Arimona, według mnie każdy koń powinien mieć swoje ochraniacze.. Ochraniacze dopasowują się do nogi konia i żeby faktycznie spełniać swoją funkcję nie mogą być rozpychane przez innego😉

A czym się różnią te veredusy pro light od olimpiców?
Burza to poluj na nie na allegro, ja widziałam w ostatnim czasie ze dwa komplety na 4 nogi, które kończyły się w granicach 240zł  🙂

co do ochraniaczy eskadron-popieram. ten model jest nie do zdarcia!
m0niSka, wyglądem, zapięciem, dopasowaniem...

Dla mnie są piękne- lepiej dopasowane, z sensowniejszym zapięciem, przyjemne dla oka i mocniejsze 🙂

Precelek, nie jesteś pierwszą która to mówi, od kiedy patrzę na allegro to wiszą jedne przody w nie za wybitnej cenie 🙁
Burza, o matko, no tak 😵

Zawsze żyłam w głupim przekonaniu, że pro lighty to to samo co olimpici tylko są dwie wersje - stara i nowsza  🤔wirek:

:kwiatek:
Hehe, spoko 🙂 pro lighty wycofali, Olimpici mają chyba je zastąpić tylko maaało ich dalej na wtórnym rynku, a jakoś nie mam 5 wolnych stów 😉
Burza, ja staram się z marnym skutkiem zbierać na carbon gele  🙄
Ciężko z wolnymi 760zł 😁
m0niSka, carbon gele to już w ogóle... za 10lat 😉
Mam pytanie co do rozmiarówki veredusów- bardziej uniwersalnym rozmiarem będzie M czy L?
(zbieram na olimpici 😉)
amazonka89, raczej M.
L są naprawdę duże, mój ma całkiem grube nogi a Lki łopotały.
Burza: Dziękuję :kwiatek:

Czyli M-ki nie powinny być za małe na wysokiego wielkopolaka z dosyć potężnymi nogami? Normalnie nosi ochraniacze tattini  full, ale mogłyby być trochę mniejsze.
amazonka89, nie ręczę. Zmierz obwód pęciny i sprawdź rozmiarówkę w sklepie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się