Filmy czterokopytne na You Tube :) (wlasne i znalezione)

Dodam, bo 'prawie' jak koń  😁

😀
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
04 grudnia 2009 14:13
http://adsoftheworld.com/media/tv/vittel_horse_riding

prawie jak wyścigi 😉

🤔zok: 🤔zok:  te konie wyglądają jak prawdziwe, żywe
Wyglądają jak wypchane..
wiadomo, że sztuczne, ale efekt super 🙂
Czy ktoś może wyjaśnić jakie ma działanie i w jakim celu stosowane jest takie "kiełznanie" konia:

Pytanie stare, ze str. 17, ale teraz zajrzałam do wątku. To jest tzw. cheerokee bridle. W PNH było kiedyś jako ćwiczenie tuż przed przejściem na wędzidło. Nie jestem pewna, czy nadal jest. Po pierwsze najpierw ma dać szansę zaakceptowania czegoś w pysku (etap, kiedy się jeszcze nie używa do kierowania, tylko mocuje ogon cheerokee do kantarka), czegoś niemetalowego, nietwardego. Potem uczy się konia (najpierw z ziemi) ustępować od nacisku tego sznureczka w pysku. Potem używa z wierzchu. Potencjalnie narzędzie ostre i niebezpieczne, więc koń, przy wprowadzaniu cheerokee musi być w pełni sterowny bez niczego na głowie (czy szyi).
O dzięki Teodora za rzetelne wytłumaczenie :kwiatek:

Kostka Cukru
Poplakalam sie  😕
O matko, wstrząsające 🙁(
Wstrząsające i przerażające jest to, że takie gonitwy organizowane są do dziś, ale jakoś nikt nie uznaje tego za znęcanie się nad zwierzętami tylko jako sport. Żal koni, bo ludzi w żadnym wypadki nie! Chcą się zabijać? Prosze bardzo, tylko dlaczego skazuja na śmierć niewinne zwierzęta?! Głupota ludzka nie zna granic!
Dla mnie to jest właśnie największym dowodem egoizmu ludzi. Naprawdę wstyd mi momentami, że jestem człowiekiem.

Na szczęście decyduję za siebie.
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
07 grudnia 2009 08:39
w jakim to celu? czemu ma służyć brutalna śmierć  tylu koni? Przecież to więcej niż pewna śmierć w cierpieniach jak nie w tej to w którejś z kolejnych gonitw.  To kolejny dowód potwierdzający ludzką bezmyślność  i czerpanie przyjemności z cierpienia zwierząt
Ja pierdzielę, straszny ten film. Jak można dopuścić do czegoś takiego? Jak można tą bezmyślność nazwać sportem? Przerażające to wszystko........... Brak mi słów.........
TinaTigra   ...w życiu piękne są tylko chwile...
07 grudnia 2009 09:59

klasyczny skoczek na westowym rumaku 🙂 filmik ze Spodka z Adrenaliny 2009

ha! fajne. ale to na swoich skokowych koniach chyba jechali??
Na moje całkiem laickie oko, to chyba bardzo dobrze dał sobie radę? 🙂
Eee... zdaje mi się, że to nie były skoczki, konie raczej im pożyczyli.
TinaTigra   ...w życiu piękne są tylko chwile...
07 grudnia 2009 10:46
koniki były jak najbardziej westowe 🙂
Na moje całkiem laickie oko, to chyba bardzo dobrze dał sobie radę? 🙂

Jak dla mnie to nawet fajniej niż westowiec, lepszy slalom miał  😀

Kostka Cukru
Poplakalam sie  😕

Masakra. nie mogę. Jak tak można. Kurde. powinni tego zabronic 🤔wirek:
trzynastka   In love with the ordinary
07 grudnia 2009 17:06
[quote author=Freddie link=topic=348.msg397115#msg397115 date=1260140342]

Kostka Cukru
Poplakalam sie  😕

Masakra. nie mogę. Jak tak można. Kurde. powinni tego zabronic 🤔wirek:
[/quote]

straszny dramat. Nie mogłam oglądać  😕
helcia   Wiedźma z czarnym kotem
07 grudnia 2009 18:51

Kostka Cukru
Poplakalam sie  😕

Smutne 😕. Nie dałam rady obejrzeć do końca... zebrało mi się na płacz 😕
dziewczyny nie popapadajcie w jakies paranoje. tory sa poroba dzielnosci dla np konie pelnej krwi. wlasnie dlatego tak jest, ze kon, ktory bez kontuzji biega i wygrywa, napewno jest dobrym materialem genetycznym. kontuzje, zlamania i zerwania sa w kazdej dziedzinie jezdziectwa, a o torach po prostu slychac. konie na filmiku, choc filmik stary sa ubijane humanitarnie pistoletem.
katija dla ciebie to jest normalne? Dla mnie nie. Rozumiem gonitwy płaskie, gdzie koniom nie robi się świństw typu rów z wodą ZA przeszkodą albo po prostu rów żeby mieć dreszczyk emocji który się zawaha i nie doleci. Takie tory to dla mnie zabawa dla sadystów. Co innego WKKW, gdzie cross jest budowany tak, żeby był fair dla konia, a co innego takie hardkory. Brawo, że są humanitarnie zabijane, po prostu bijmy brawo tym, którzy z pełną świadomością, że na gonitwie będą ginąć konie uzbrajają się w karabiny do humanitarnego ich dobijania  🤔
No wiec wlasnie... jezdzac na Forescie boje sie, ze MI sie cos stanie, ale nigdy JEMU, bo staram sie tak dobierac trasy, zeby byly jak najbezpieczniejsze, galopowac tam, gdzie jest rowno i plasko, skakac... nigdy. No chyba, ze przez row z woda na lace  😁 bezpieczenstwo przede wszystkim.
Nie od dzis wiadomo, ze skoki sa niebezpieczne, ale to co zobaczylam na tym filmie przekracza granice wszystkiego. Row jest ZA przeszkoda, niewidoczny i nie wiem, czy zauwazyliscie, ale jakies 50% koni sie tam wypieprzylo. To jest chore, gdzie tu dbanie o dobro zwierza?
Tutaj jeszcze jeden filmik z tej kategorii:

rownie drastyczny.
Biegom z przeszkodami mowie absolutne NIE.
Babcia mi opowiadala ze kiedys widziala jak na takim wyscigu kon zlamal noge w pecinie i ze biegl dalej na tym kikucie... straszne  🙁 😕
eh szkoda gadac... 🙁 🙁

w filmie BLACK BEAUTY (polecam !) jest scena takich wyścigów , gdzie koleś (bogacz) bierze konia ktory kocha skoki i wyscigi (kasztanka)

za zawody bez ZADNEGO TRENINGU , kobyla wygrywa , ale po jednym wyscigu po niej ma cos z plucami i nie moze juz biegac  , 🙁 🙁 i na sprzedaz !! na bryczki do londynu ( w tamtych czasach meczarnia dla koni pracowac w miescie )
na gonitwach plaskich jest niemalze tyle samo kontuzji. rowniez konie lamia nogi i zrywaja sciegna
. Co innego WKKW, gdzie cross jest budowany tak, żeby był fair dla konia, a co innego takie hardkory. B

eeeeee, przepraszam, czy ty widzialas kros w wysokich klasach???  🤔  ani kros ani parkur nie jest ustawiany fair bo ma byc TRUDNY!!!
katija widziałam. Są trudne, ale są FAIR - czyli koń widzi co skacze, a nie wyrasta mu nagle coś pod nogami. Liczą się umiejętności a nie fart i kto przeleci szybciej i nie zabije konia. Z jakichś powodów w WKKW jest mniej śmiertelnych dla koni wypadków niż w takich gonitwach, nieprawdaż?
Z jakichś powodów w WKKW jest mniej śmiertelnych dla koni wypadków niż w takich gonitwach, nieprawdaż?

znasz jakies dane? bo ja smiem przypuszaczac, ze ta liczba jest niewiele mniejsza.
trzynastka   In love with the ordinary
07 grudnia 2009 22:03
[quote author=Dzionka link=topic=348.msg397936#msg397936 date=1260223025]
Z jakichś powodów w WKKW jest mniej śmiertelnych dla koni wypadków niż w takich gonitwach, nieprawdaż?

znasz jakies dane? bo ja smiem przypuszaczac, ze ta liczba jest niewiele mniejsza.
[/quote]

Jakiś wkkwista obecny?

mam film na kasecie przedstawiający dokument z przygotowywania się do takiej gonitwy i jej przebiegu. Jedna gonitwa, około 20 koni [nie pamiętam ile dokładnie ;/ ] 4 zostały "humanitarnie zgładzone" przez urazy nabyte podczas biegu.

Ile na ostatnich zawodach wkkw uśpiono koni? A ile startowało?
Nie znam danych, ale nie słyszałam o zawodach WKKW, gdzie trzeba było zabić kilka koni tego samego dnia - co na gonitwach płotowych się zdarzało, jak widać chociażby na filmie.
Jak ktoś zna dokładne dane, to poproszę o przytoczenie!

Edit: znalazłam dane, że w UK w ciągu roku (2005) zginęło 180 koni ścigających się w gonitwach płotowych. W CIĄGU ROKU. Porównywanie tego z ilością koni zabitych w czasie zawodów w WKKW w Anglii chyba nie jest możliwe...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się