Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Nasturcja-Renata   Moi trzej mężczyźni :)
23 listopada 2009 20:42
ciska dzięki  :kwiatek:
Konina dostaje same musli, bo vet kazała ja sporo odchudzić. A teraz chciałam jej jeszcze jakieś witaminy dawać. Tak sobie obliczyłam, że przy dawce,która jest odpowiednia dla mojego konia, to takie wiaderko starczy mi na 125 dni  😉

Burza no mozliwe, dlatego pytam, bo nie chciałabym przedobrzyć  😉
Nasturcja-Renata, mi force starczył na równo 3 miesiące 🙂
23 listopada 2009 20:48
Burzolku a która dawkę wybrałaś  👀
Bo ja chcę dawać 80g dziennie.
Czyli 10kg to 10 000 g ; 10 000 : 80 = 125  😁
Dawałam pół miarki na oko 😉
23 listopada 2009 20:54
taką zwykłą miarką, jak do owsa  👀
bo ja pewnie będę dawać według miarki, która jest dołączona  😉
Hahah wariatko, jasne :P dołączoną do wiaderka!
23 listopada 2009 21:07
taaaaa, inteligentne pytanie zadałam  😡  😁
dobra, dzięki laski. W taki razie biorę i będę dawkować 80g dziennie, czyli 4 miarki  😉
A gdzie poza Saracenem można dostać w Polsce otręby ryżowe?
http://maxeglo.pl/dystrybutorzy/ Sprawdź swoje województwo i masz! 😉
Super, dzięki 🙂

Ale jak patrze na analize składu, to sie troche różnia od tych Saracena. Czemu oni nigdy nie podają pełnej stu procentowej zawartości wszytskiego, tylko wymienia z 50%, a reszta to nie wiadomo co to... Trzeba sie zawsze dopraszac o dosłanie porzadnej analizy, ech.
branka, ja brałam ryż z muelhdorfera, są też w ofercie holzer.
Dzięki za info o wysłodkach :kwiatek:
Dziewczyny jak podajecie otręby max eglo? Dodajecie normalnie wszystkie inne suplementy + otręby, czy posiłek po prostu zastępujecie otrębami?
ushia   It's a kind o'magic
28 listopada 2009 20:18
eeee, ale wg informacji na opakowaniu ich sie podaje 0,35 - 0,45kg
troche malo jak na posilek
ja dodaje do zarelka
caroline   siwek złotogrzywek :)
28 listopada 2009 20:23
ja daję ok 150 gr (daję te otręby z innych niż "standardowe" powody 😉) - daję razem z paszą albo po prostu jako część "posiłku ziołowo-suplementacyjnego" (na ciepło i mokro 🙂😉
ushia, nie wczytywałam się jeszcze w opakowanie, bo jade po otręby dopiero w poniedziałek :kwiatek:
Ale już teraz się zastanawiam, jak tą małą rewolucję wprowadzić😉
To 0,35-0,45kg to ile wychodzi w klasycznej miarce od musli np.?

caroline, :kwiatek:

Młodzian jak już pisałam - dostaje na każde karmienie 1,5 klasycznej miarki z pudła w którym mieszam miarkę musli, miareczkę aminoralu, ok. 3 garście granulatu high energy i 3 garście sieczki, do tego na kolacje dodaję chevinal.

Planowałam otręby podawać na kolację, bo to jest pora w której zawsze jestem w stajni (nie zawsze dam rade dotrzeć na obiad). Jeśli do tej kolacyjnej mieszanki dodam zalecaną dawkę otrąb i zmoczę w ciepłej wodzie - będzie dobrze?

caroline   siwek złotogrzywek :)
28 listopada 2009 20:35
Planowałam otręby podawać na kolację, bo to jest pora w której zawsze jestem w stajni (nie zawsze dam rade dotrzeć na obiad). Jeśli do tej kolacyjnej mieszanki dodam zalecaną dawkę otrąb i zmoczę w ciepłej wodzie - będzie dobrze?

oczywiście 🙂
Uff.. no to mi ulżyło. Dzięki😉
Przepraszam, że post pod postem, ale chcę podbić temat.

Ponawiam pytanie, bo mam małą zagadkę nie mając żadnej wagi w zasięgu..

To 0,35-0,45kg to ile wychodzi w klasycznej miarce od musli np.?

???
klasyczna miarka do musli mieści 750g
Maxu je muesli - teraz Eggersmann EquiCrispBalance, ale wcześniej Spillers Meadow Herb i Condition Mix, Havens Green Vet i Sport Muesli, ale docelowo będzie jeść Eggersmann Frucht Musli... 🙂
Czy ktoś z Was stosował to;

https://www.mksklep.pl/chevitacheviviteselene250ml-p-773.html

Proszę o ewentualne opinie  😀

Jakie preparaty wit.E+ selen stosujecie, które możecie polecić.
Z góry dzięki za info  :kwiatek:
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
01 grudnia 2009 13:28
Stosowałam, efekty widziałam. W tym preparacie (według mojego wywiadu) wychodzi najlepszy stosunek ceny do długości podawania, bo taka mała buteleczka starcza spokojnie na 4 miesiące.
latarnik, 750g musli czy 750g otrąb?
hellou dziewczyny,

Aktualnie mój ogr 5.5 roku ( trening 5x w tyg. + 1 raz ląża) dostaje 5 kg. owsa ( od tego tygodnia będzie dostawał 6 kg. ze względu na coraz bardziej wymagające treningi) + miarkę musli Hoeveler ziołowe na śniadanie i miarkę musli Hoeveler active do kolacji. Oczywiście podaję również witaminy. Dodatkowo duża garść sieczki do każdego posiłku ( Hartog) i inne ekstrasy- marchew, slonecznik, pestki dyni, jabuszka, banany. Ogr jest z natury leniuszkiem i trzeba pilnować żeby uczciwie pracował. Mam nadzieję, że proporcje paszy do pracy są odpowiednie. Żaden ze mnie specjalista. Konina wygląda dobrze, ale niestety wyjada spod siebie każdą ilość słomy i ma małą tendencję do brzuszka.
Ostatnio słyszę pozytywne opinie o produktach Besterly, ciekawa jestem jak wypadają w porównaniu z Hoevelerem, mam na myśli efekty. Czy ktoś stosował jedno i drugie? Jakieś pomocne rady co do żywienia?

Pozdrawiam
Zdecydowałam się, że kupie max e glow, bo konia nie jest w super kondycji, przyda jej się taki dodatek do sieczki. Nie wiem tylko czy kupić w proszku czy  w granulacie i czy to ma jakiekolwiek znaczenie..

a jeszcze chciałam was spytac o oleje - kupujecie te ze sklepów końskich czy jakiś zwykły w spożywczym?
w granulacie mozesz nie dostać - ja chciałam kupić granulat i podobno producent nie robi tego na nasz rynek...
Szkoda bo chyba wygodniej dawać w granulkach.

W ogóle kupiłam zioła z diablim pazurem i imbirem i mój koń tego nie chce jeść:/ Może ktos chce za symboliczną sumę je wziąć ode mnie? Chyba, że jak kupie takie otręby i zmocze i wymieszam  z sieczką i tymi ziołami to będzie to jadła...
latarnik, 750g musli czy 750g otrąb?

Moniska najczęściej 750 gm muesli, ale to zależy od musli - wszak musli różnia się składem, więc i masą. Eggersmann Frucht muesli to 750 gr w miarce, ale np Senior/vital - już trochę więcej (bodaj 800 gr), dalej Struktur Mix - z pewnością o wiele mniej (300 gr, może mniej, nie ważyłam)
Otręby są lżejsze - kiedyś ważyłam miarkę Eggersmannowską i wyszło bodaj 350 gr otrąb czy 320 - jakos tak
Branka - ja tam nie widzę problemu w tym proszku. Jego też można dawać na sucho i ja tak daję. Koleżanka też. Koń trenerki marudził zarówno na suche jak i mokre, dopiero jak zalała mocno ciepłą wodą, to zaczął wcinać. Ale tak jak piszę - to się nie pyli i nasze dwa konie (mój i koleżanki) wcinają aż miło, wymieszane z owsem albo musli.

Swoją drogą mój jest teraz na owsie + otręby ryżowe + sieczka + musli build up, odziedziczone po koleżance. No ale build up się kończy i będzie na Pavo conditioning. Generalnie energii mu nie brakuje i od czasu przyjścia do mnie (miesiąc) już zdążył się mocniej zaokrąglić 🙂
A który mesz jest Waszym zdaniem najlepszy dla seniora? Mój koń zjada co prawda każdy mesz bez wybrzydzania, ale może jest jakiś ze składem lepiej dopasowanym do potrzeb starszych koni. Będę wdzięczna za podpowiedzi.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się