pensjonaty w okolicach trójmiasta

masz gruby problem...tyle powiem.
Zgadzam się z powyższym stwierdzeniem, niestety. Z halą polecam Bolszewo, ale to okolice Małego Trójmiasta Kaszubskiego, nie Trójmiasta, bo za Wejherowem. Dojazd spoko - skm + autobus, ale daleeeko. I kiepsko z wolnymi boksami.
Całkiem możliwe że niedługo przeprowadzę się do Trójmiasta i powoli zaczynam badać grunt. Jakie są Wam znane pensjonaty, który są w stanie przyjąć troszkę trudniejszego konika, nie ukrywam, że fajnie by było gdyby była hala, ale obsługa i czystość na pierwszym miejscu. Możecie coś polecić? 🙂

Bolszewo: Jedyny ośrodek Pisząc ośrodek mam na myśli właśnie ośrodek, czyli całą infrastrukturę charakterystyczną dla ośrodka: bardzo duża hala (murowana, wentylowana, jasna, z widokiem z pomieszczeń klubowych, wejściem bezpośrednio ze stajni itp.), również bardzo duża karuzela boksowa, zewnętrzne place do jazdy, rozprężalnie przed halą, mniejsze "okólniki"/padoki bezpośrednio przy stajni (dla ogierów, koni rzadko wychodzących itp.), zielone pastwiska, siodlarnie (ogrzewane), łazienki, pomieszczenia klubowe wraz z kuchnią itp., bardzo duże boksy z możliwością wyglądania na zewnątrz, szeroki korytarz stajenny, miejsca na paki, myjka wewnętrzna (z ciepłą wodą), zewnętrzna (nie wiem czy z ciepłą wodą, nigdy nie skorzystałam 😉 ), możliwość wyjazdu w teren (las), dojazd autobusem, ośrodek całodobowy (ochrona w nocy), dostęp do siana / słomy / owsa. Zarówno na placu jak i na hali podłoże przygotowane (nie przypadkowe!). Kanalizacja (odprowadzenie wilgoci) przy każdym boksie. Na każdym boksie uchwyty do powieszenia derek, kantarów itp. Tak samo na  ścianach.
Drugim sympatycznym miejscem jest już wspominana stajnia Poni, lecz tutaj mamy do czynienia ze słabym dojazdem  🤔 Tym niemniej stajnia sympatyczna, porządna, czysta, zadbana, bardziej kameralna i w związku z tym też oczywiście mniejsza 😉
Felix-Huston, forever felicis! lets-go Bardzo dziękuję za odp 🙂Rzeczywiście nie wygląda to ciekawie. Dojazd komunikacją miejską nie jest dla mnie taki ważny, byle nie było to jakoś bardzo daleko, bo jednak paliwo to też dodatkowy koszt.
Bolszewo brzmi baardzo interesująco, a jest jakaś strona www tego ośrodka?
u Poni chyba też ciężko z wolnymi miejscami 🤔
Ponia   Szefowa forever.
19 listopada 2009 22:38
u Poni chyba też ciężko z wolnymi miejscami 🤔

U Poni jest aktualnie 5 wolnych boksów.
Dojazd z Gdańska zajmuje mi 45 minut.
Pisząć trójmiasto, jakie miasto masz na myśli? 😉
Małe Trójmiasto Kaszubskie ostatnio przoduje w temacie ośrodki  🙂
Głównie mam na myśli Gdańsk, ale jeżeli nie będzie innej możliwości to będę dojeżdżać.
Na razie się tylko rozglądam za czymś sensownym, ale jak przyjadę oglądać to pewnie się do Ciebie zgłoszę już widziałam stronę, wygląda bardzo interesująco 🙂
kujka   new better life mode: on
19 listopada 2009 22:57
Ponia, ale piszesz o dojezdzie samochodem, czy jakimis srodkami komunikacji?
Ponia   Szefowa forever.
19 listopada 2009 23:07
Ponia, ale piszesz o dojezdzie samochodem, czy jakimis srodkami komunikacji?

Samochodem.

Skmką 1h/ 1.10h w zalezosci do jakiej stacji, potem autobus ew. ktos moglby podskoczyć.Głównie mam na myśli Gdańsk, ale jeżeli nie będzie innej możliwości to będę dojeżdżać.
Na razie się tylko rozglądam za czymś sensownym, ale jak przyjadę oglądać to pewnie się do Ciebie zgłoszę już widziałam stronę, wygląda bardzo interesująco 🙂

Zapraszam,zapraszam to wcale nie jest drugi koniec świata.
Wiem, ze to watek o pensjonatach, ale wierze, ze wlasnie tu znajde ludzi najlepiej poinformowanych.
Poszukuje miejsca do jazdy w okolicach Trojmiasta, chetnie Wejherowo, Rumia itp.  dla osoby jezdzacej rekreacyjnie. Zalezy mi na dobrej rekreacji a najlepiej lekcjach prywatnych w jez. angielskim. Z gory dziekuje za pomoc.
Czy ktoś wie o jakiejs nowej stajni budującej się w Bąkowie?  👀

może chodzi o granice Straszyn/Goszyn?..na przeciwko osiedla Modre ma powstać spory pensjonat dla koni, a póki co rozkręca się tam hodowla fryzów i andaluzów.
Hm... Nie wiem czy o to chodzi, ale brzmi ciekawie 😉
A cos więcej?
heh..na razie powstała tylko brama wjazdowa:P..ale znając właściciela jak cały obiekt już powstanie, to będzie w dość wysokim standardzie.  Miałam okazje oglądać "carską" stajnię dla ogierów..i powiem szczerze,że chętnie osobiście bym w niej zamieszkała 😉 wszystko w drewnie z intarsjami i bogatymi rzeźbieniami..cacuszko 😍
No no, to ciekawa jestem jak to się rozwinie😉 A jakies konkretne plany, terminy? czy na razie luźny pomysł?
Z tego co mi wiadomo to stajnia ma być na ok 100 koni. Spory teren jest już ogrodzony, więc myślę, że kolejnym etapem będzie stajnia..za pewnie na wiosnę. Podobno ma też tam powstać park safari, ale to już chyba tylko miejscowe plotki:P

Alice: orientujesz się może czy przyjmują w Łapinie źrebaki na sezon pastwiskowy? Szukam miejsca dla mojego ogierka, a zależy mi na dużych pastwiskach i zabawowym towarzystwie.
Przymują normalnie konie w pensjonat. Ale jesli chodzi o opiekę to raczej musiałabyś się dogadywac z kimś we własnym zakresie.
tamizalis uzupełnię jeszcze Alice - z zabawowym towarzystwem problemu nie będzie bo 4 źrebaki mamy 😁
Aha, dzięki🙂 W takim razie będę musiała przejechać się do was i pogadać z właścicielem.. w sumie daleko nie mam:P
A jakiej płci jest ten wasz stajenny przychówek?
dea   primum non nocere
29 listopada 2009 22:08
Dwa ogierki i dwie klaczki. Mam nadzieję, że Twój potfur nie rozwala ogrodzeń i nie kryje wszystkiego co się rusza, bo wykastruję własnymi ręcami (jako właścicielka dwóch klaczy w Łapinie - już raz badanych na "przypadkową" źrebność  😤 )
Ponia to Ty chyba helikopter masz a nie samochód :P:P Ja już mam dosyć dojazdów do Gdańska. W sobotę o 7 rano dojechałam w 25 min. A jutro ( a wsumei już dziś) będę jechać godzinę jak i nie dłużej.

Jak ta stajnia byłaby w straszynie i byłoby to coś o wysokim standardzie to chyba byłabym najszczęśliwszą osobą na ziemii 😀😀😀 Mnie już nasz kurort zmęczył ;/
Ponia   Szefowa forever.
29 listopada 2009 23:24
Ponia to Ty chyba helikopter masz a nie samochód :P:P Ja już mam dosyć dojazdów do Gdańska. W sobotę o 7 rano dojechałam w 25 min. A jutro ( a wsumei już dziś) będę jechać godzinę jak i nie dłużej.

Jak ta stajnia byłaby w straszynie i byłoby to coś o wysokim standardzie to chyba byłabym najszczęśliwszą osobą na ziemii 😀😀😀 Mnie już nasz kurort zmęczył ;/

I tu jestes w błędzie, mam malutkie seicento narazie;]
No serio tak dojeżdzam, nie jadę przez Gdynie/rumię/redę, jedyne światła jakie mam to na spacerowej;]
Czy ktoś mógłby podać dokładny namiar na tą stajnię w okolicach Straszyna bo właśnie tam teraz pracuję i jeśli gdzieś w okolicy jest jakaś fajna stajnia to byłoby super
dea: mój potwór póki co jest jeszcze grzecznym mleczko-pijkiem;P.. ale wiadomo na wiosnę hormony mogą trochę ruszyć, zwłaszcza jak za ogrodzeniem będą nęcić piękne dziewczyny:P
..a tak na serio, to mały chodzi na pastuchu i myślę, że nie sprawiałby większych problemów natury ogierzej, jeśli tylko będzie miał towarzystwo do zabaw. Na jesień idzie pod nóż i wraca do mnie🙂

Stajnia w Straszynie powstanie naprzeciwko osiedla Modre , a obecna stajnia jest na terenie gorzelni Komers..kawałek dalej. 
tamizalis normalnie nie wiesz jak mnie tą informacją ucieszyłaś 🙂 Na wiosne może się tam wybiorę zobaczyć, bo jak teraz jest tylko brama wjazdowa to i tak nie ma po co
Mnie też to cieszy bo zawsze jest szansa na jakieś nowe końskie towarzystwo w okolicy 😀.. a powiem ci, że nawet sama brama jest bardzo interesująca:P
Jak jest brama, to znaczy, że reszta też będzie :P

A tak serio... to czy przypadkiem ta stajnia nie buduje sie już od paru lat? Tak mi sie wydaje, że już dawno, dawno temu słyszałam o stajni w tej lokalizacji.
Ale jakby to była prawda i byłby tam fajny standard i padoki, to przeprowadzam się na bank😉 I hala najlepiej 😀
bo w okolicy Osowa- Sopot Brodwino- Gdynia Karwiny nic nowego nie ma?
pomijając Tarę, Owczarnię i Hipodrom.
kate, nic nowego nie ma niestety. A baaaaardzo bym chciala.
u nas nadal nie skończyli hali. Nie wyobrażam sobie spędzenia kolejnej zimy bez hali. Zaczynam się rozglądać. I zastanawiać.
kate, hala i odleglosc to jest jedyny powod, dla ktorego jestem na hipo. Na wiosne sie wynosimy.
Zupelnie sobie nie wyobrazam braku hali zima. Nic sensownego nie da sie z koniem porobic.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się