Kobitki... (antykoncepcja)
Hmmm,to chyba nie jest to samo... 🤔
Ja słyszałam tylko o wkładce. Nie zauważyłam żeby było coś innego niż taka wkładka 😉
Ale może się nie znam. 😉
ja gadałam z ginekologiem i babka powiedziała mi, ze nie bylo by problemu z zalozeniem wkladki domacicznej, tym bardziej, ze sa rozne jej modele. mnie mysl o metalu aboslutnie nie przeraza (i tak mam tytan w roznych innych miejscach :cool🙂, bardziej przeraza mnie bol przy zakladaniu, o ktorym sie naczytalam w internecie 😵
dostalam juz od mojego GP tabletki, ale w tym tygodniu ide na drugie pobranie krwi, znowu tyle samo co ostatnio 😵
Wkładka i krążek dopochwowy to dwie różne sprawy 😉
Asiowe a czy w tygodniu przerwy miał miejsce stosunek? A konkretnie, w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki? Bo jeśli tak, to jest prawdopodobieństwo ciąży... Najlepiej skontaktuj się z lekarzem. Pominięcie tabletki w pierwszym tygodniu (również jak zapomnisz rozpocząć opakowanie) jest najbardziej niebezpieczne. No i tak czy inaczej przez cały tydzień od pominięcia tej tabletki musisz się zabezpieczać dodatkowo.
szepcik ma racje, to nie to samo. Wkladka to jedno, i faktycznie wiekszosc ginow nie poleca dla nieródek(choc np moja mi polecala taka w najmniejszym rozmiarze). No i to zaklada sie na dluzszy okres czasu.
Natomiast krązek, to taki plastykowy ...krażek 😉 , ktory wklada sie na 3 tyg, potem tydzien bez (tak jak z tabletkami). (Hreczka, to mialas na mysli, prawda?) Notarialna, poszukaj sobie na necie Nuva ring.
edit:pomylilam tydzien z miesiacem :emot4:
Wkładka to spirala - uniemożliwia zagnieżdżenie się zapłodnionej komórki, a krążek działa na podobnej zasadzie jak tabletki, tylko cały czas jest wewnątrz 😉
Ale chyba nawet są dwa rodzaje spiral - taka mechaniczna, i taka uwalniająca hormony.
Generalnie wkładka jest domaciczna, a krążek dopochwowy, zakładany na szyjke macicy (chyba...)
edit: rety, ale ze mnie konsultant ds. antykoncepcji 😁
my_karen dokladnie 😉
Nie wiem dokladnie,jak to wyglada,ale wlasnie wklada sie na 3 tyg,robi sie przerwe analogicznie jak na tablekach.
Tylko plus jest taki,ze nie harata Ci watroby i ukladu pokarmowego,bo dziala bezposrednio.
O ile wiem wkładka jest taka z miedzią. Miedź jest czynnikiem, który coś blokuje, czy wzmacnia wydzielanie. Ale nie za bardzo pamiętam co.
Nigdy nie zapomnę mojej biologicy w LO.
'A wiecie, że.... mam wkładkę domaciczną?' 😁 Cała klasa rechotała jak głupia 😁
szepcik
tabletki nie wzięłam dziś a powinnam, stosunku nie było dość długo i na pewno nie będzie bo nie wzięłam tej tabletki..
Asiowe jeśli faktycznie stosunku nie było w poprzedzających siedmiu dniach, to nie ma zagrożenia 😉 natomiast jak już weźmiesz tabletkę, to po prostu pamiętaj o gumce przez następny tydzień, i będzie ok 😉
edit:
wcięło mi gdzieś jednego posta - miedź w spirali powoduje złuszczanie się błony śluzowej macicy, co zapobiega zagnieżdżeniu się jaja. Natomiast sprawdzałam, i faktycznie są też spirale wydzielające hormony, nazywa się to Mirena.
Miedź wnika do śluzu, i upośledza przemiany energetyczne u plemnika, czyli biedak jest całkowicie nieruchawy, nie może się dostać, gdzie powinien 😁
szepcik
dziekuję :kwiatek: ulżyło mi 🙂
A napiszecie czy była kiedyś któraś z was u endokrynologa? Jak wygląda badanie?
Dzionka, ja byłam.
Dokładny wywiad + zlecone badanie poziomu hormonów.
Ale potrzebowałam hormony nie w celu antykoncepcji.
OK, dzięki. A to badanie poziomu hormonów jak wygląda?
Ech, mam problem.
Z reguły biorę tabletkę między 8 a 11. Wczoraj wzięłam o 10.30. Dziś mi się zapomniało, wzięłam dopiero teraz, o 19. Do 12 godzin ochrona jest niezachwiana. I powiedzcie mi, od której godziny mam liczyć te 12 godzin? Od godziny, o której powinnam była ja wziąć dziś, sugerując się porą wczorajszego przyjęcia tabletki, czyli od 10.30?
Szepcik, tak powinnaś liczyć od 10:30, czyli nie przekroczyłaś 12stu godzin ;-)
12h od godziny przyjęcia ostatniej tabletki.
Ja od jutra wracam do moich starych tabletek.
Jak jest z ochroną kiedy przechodzi się z mocniejszych (Rigevidon Ethinylestradiolum 0,03mg + Levonorgestrelum 0,15mg) na słabsze (Yaz 0,02 mg etynyloestradiolu i 3 mg drospirenonu)?
No chyba ochrona taka sama? W końcu tabletki to tabletki, niezależnie od składu maja działanie antykoncepcyjne....
Niby tak, ale drugi składnik tabletek jest różny, więc tak naprawdę odstawiam jeden, a drugi zaczynam od zera.
JARA, jak przechodzisz z mocniejszych do slabszych to robisz tak:
1. konczysz opakowanie mocniejszych tabletek
2. nie robisz przerwy 7 dniowej tylko od razu nastepnego dnia po 21 tabletce mocniejszej przyjmujesz slabsza
3. po skonczeniu tabletek słabszych (21) robisz normalnie juz przerwe 7 dniowa i od nowa zarzywasz tabletki słabsze od 1 do 21 znow przerwa itd
mam nadzieje ze mnie zrozumialas 🙂
szepcik, jesli zmieniasz z mocniejszych na slabsze te slabsze nie chronia w 100% jesli sie zrobi przerwe 7 dniowa. natomiast ze slabszych na mocniejsze przyjmuje sie normalnie konczy sie opakowanie slabszych 7 dni przerwy i zarzywa sie mocniejsze
mam pewien problem...
Zawsze po 7-dniowej przerwie zaczynalam brac tabletki w niedziele. Wczoraj- czyli w sobote wzielam ostatnia tabletke z opakowania. Dni mi sie teoetycznie zgadzaly, bralam codziennie. I zastanawiam jakto jet mozliwe? Wydawalo mi sie, ze ostatnia zawsze bralam w niedziele i zaczynalam w nastepna niedziele. Dlaczego wiec wyszlo mi w sobote? I czy w takim wypadku powinnam nastepna wziac rowniez w sobote? Wypada mi aktualnie przerwa na okres. Nie wiem czy wziac w razie czego ta "niedzielna", czy nie.
Jak myslicie? I jak to jest mozliwe, caly czas sie glowie nad tym 🤔
Mam nadzieje, ze nie namieszalam strasznie
2. nie robisz przerwy 7 dniowej tylko od razu nastepnego dnia po 21 tabletce mocniejszej przyjmujesz slabsza
3. po skonczeniu tabletek słabszych (21) robisz normalnie juz przerwe 7 dniowa i od nowa zarzywasz tabletki słabsze od 1 do 21 znow przerwa itd
mam nadzieje ze mnie zrozumialas 🙂
szepcik, jesli zmieniasz z mocniejszych na slabsze te slabsze nie chronia w 100% jesli sie zrobi przerwe 7 dniowa. natomiast ze slabszych na mocniejsze przyjmuje sie normalnie konczy sie opakowanie slabszych 7 dni przerwy i zarzywa sie mocniejsze
JARA, nie zdziw się plamieniem, jeżeli nie zrobisz tej 7dniowej przerwy.
W ogóle, powiedz mi, jak się na Rigevidonie czułaś? Bo ja bite 21 dni miałam mdłości i nie byłam w stanie wyjść z domu 🙁
7dni przerwy zrobiłam, bo lekarz tak nakazał..hmm
JARA, nie zdziw się plamieniem, jeżeli nie zrobisz tej 7dniowej przerwy.
W ogóle, powiedz mi, jak się na Rigevidonie czułaś? Bo ja bite 21 dni miałam mdłości i nie byłam w stanie wyjść z domu smutek
Brałam tylko 2 opakowania tuż przed operacją. Czuć się czułam dobrze, ale okropnie puchłam.
[quote author=małaMi link=topic=93.msg381139#msg381139 date=1258329507]
Wydawalo mi sie, ze ostatnia zawsze bralam w niedziele i zaczynalam w nastepna niedziele. Dlaczego wiec wyszlo mi w sobote? I czy w takim wypadku powinnam nastepna wziac rowniez w sobote? Wypada mi aktualnie przerwa na okres. Nie wiem czy wziac w razie czego ta "niedzielna", czy nie.
Jak myslicie? I jak to jest mozliwe, caly czas sie glowie nad tym 🤔
Mam nadzieje, ze nie namieszalam strasznie
[/quote]
MalaMi ale chyba właśnie wyszło Ci prawidłowo, bo ja, dajmy na to, kończę opakowanie we środę i kolejne zaczynam w następny czwartek. Jak sobie policzysz, to masz dokładnie 7 dni (czw-pt-sob-niedz-pon-wt-śr) bez brania tabletek.
dziewczyny dośc pilnie potrzebuje jakiegos dobrego gina najlepiej pania w wawie. moja ostatnio zaczela robic mega dziwne rzeczy i zaczynam sie bac o wlasne zdrowie. czuje ze nie traktuje powaznie wynikow badan a przede wszystkim nie mowi co sie dzieje.
Ja w środę idę na badanie plus receptę na Nuva Ring. Koniec z pigułami, zobaczymy jak będzie z tym krążkiem. Jestem dobrej myśli, dam znać za jakiś czas jak mi się go nosi 😁
MalaMi
Jesli niechcacy skonczylas wczesniej opakowanie - czyli np. wzielas 2 jednego dnia i opakowanie skonczylo Ci sie dzien wczesniej, to nastepne opakowanie tez zaczynasz o dzien wczesniej niz zwykle. W zwiazku z tym okres Ci sie przesunie o 1 dzien.