jakiego kiełzna używacie/ WĘDZIDŁA - rodzaje, zastosowania, spostrzeżenia

busch, możesz mieć rację. Mi chodziło bardziej o łączenie, przyszło mi do głowy to wędzidło i tak się ucieszyłam jak je znalazłam, że nie zwróciłam nawet uwagi, że to oliwka  🙄
jeszcze a propos delikatnych wędzideł - niedawno miałam klientkę, chciała coś super delikatnego na swojego haflingera, doradziłam pełną, grubą oliwkę, 2x łamaną. Po 2 dniach przyszła, mówi, że koń nie do zatrzymania, aż po jeździe miał siniaki na dziąsłach... a ja myślałam, że jak dam jej takie wędzidełko, to będzie zadowolona, że konik taki grzeczny, a tu nie bardzo...  🙄
Trzeba pogratulować wyrobienia zatrzymań od ręki 😉
a ja kupiłam haka w końcu 🙂 w horsepolu, z czarną skórką, za 110zł, a w mustangu widziałam fajny żelowy za 180, ale już jeden kupiłam więc po co byłby mi drugi  🤔wirek:
a mój mały dostał dzisiaj [w końcu] nowe wędzidło.... i jest to przypadkowo kupiona westernowa oliwka z czarnego metalu rozmiar.... 14,5. 😁 I, kurde, pasuje i grubością i długością, więc puki nie nabieram na inne, będzie w tym łaził. Mam tylko nadzieję, że większego nie będzie potrzebował...
Sankarita, jak westowa to pewnie raz łamana?
Nie wiem czemu ale Małemu to westowe czarne wędzidło w ogóle nie leżało, nigdy tak mi na żadne nie marudził, a zapowiadało się fajnie.
Taak, raz łamana, nad czym z deka ubolewam, no, ale trudno, w tym miesiącu końskich prezentów już nie będzie. 😉
Wędzidło się koniowi raczej podoba, zazwyczaj mocno protestuje, jak mu jakieś nie odpowiada, a dzisiaj - cud. Protestów było niewiele, były bo były, ale to z powodu, że Młody nie do końca jeszcze kiełzno rozumie. Mówię "raczej" bo dopiero jutro sprawdzę czy będzie się podobało na jeździe.
Oni ponoć nie mają podwójnie łamanych a szkoda. Daj znać jutro jak je przyjął 🙂
Daję znać 😉 Koniowi się wędzidło generalnie spodobało. Wnioski mogą być mylne, młody dzisiaj 6 raz pod siodłem i jeszcze nie zaakceptował do końca stałego "ułożenia" i nacisku wędzidła w zależności od potrzeby zadziałania, skąd przekładanie języka i ogólna "obrona Częstochowy", ale po jakimś czasie przestał kombinować i nagle poczułam w dłoniach taką "delikatność jak piórko" po czym stwierdziłam, że jest dobrze.  Kłus na drugą stronę już był na stałym kontakcie, bez wyrywania, wyciągania i innego wykręcania, cały czas długa wodza, ale bardziej stały kontakt. Zdążył się koń dzisiaj mi pierwszy raz na jeździe zaślinić, co poczytałam za dobry objaw, więc to wędzidło na razie zostaje. 🙂
Sankarita, no to rewelacja 🙂 wstaw później fotkę wędzidła 🙂 śliczny avat 🙂
efka   CEL - zadanie, które wyznaczamy naszym marzeniom
05 sierpnia 2009 21:54
czy ktoś używa wędzideł AWA Cyprium?

np.

http://www.gnl.pl/wedzidlo-cyprium-podwojnie-lamane-p-2833.html

chodzi mi o ten stop użyty przy produkcji, ciekawa jestem jak jest akceptowany przez konie
moj skary ma wedzidlo z lacznikiem miedzianym- bardzo dobrze je przyjmuje. nowy zreszta  tez. miedz ma slodkawy smak, wiec koniom w wiekszosci pasuje.

mi sie nie podoba w tym linkowanym to, ze ma sztywny lacznik.
05 sierpnia 2009 22:03
podlinkowałam przykładowe z tym stopem 😉
Robaczek M.   i jej gniade szczęście:)
05 sierpnia 2009 22:17
a ja kupiłam haka w końcu 🙂 w horsepolu, z czarną skórką, za 110zł, a w mustangu widziałam fajny żelowy za 180, ale już jeden kupiłam więc po co byłby mi drugi  🤔wirek:

Nirv mogłłabym prosić o linka tego żelowego? 😉 Bo szukam, szukam i...nic. Mi to niestety trzeba jak krowie na rowie 😡
Z góry dziękuje :kwiatek:
chodzi mi o ten stop użyty przy produkcji, ciekawa jestem jak jest akceptowany przez konie

Efka, ja kupiłam takie wędzidło w stacjonarnym Equi Shopie. Jestem po pierwszej próbie i jestem mile zaskoczona. Wedzidło zostało w pełni zaakceptowane, bez wyrywania mi wodzy, pierwsza jazda od niepamietnych czasów bez problemów. Tylko ja mam takie z kółkami bardziej w kształcie elipsy i boki tak wyprofilowane, żeby nie szczypać kącików.

Dokładnie takie: http://hosenfeld-reitsport.de/cyprium_contact__doppelt_gebrochen__d_ringe_16023.html?psid=1f27c725515db09c70d3e57f2126a139
Robaczek M, hak jest w tym sklepie: http://sprzetjezdziecki.com/pl/ ale na stronie go nie mają, pewnie trzeba by bylo zadzwonić ;]
06 sierpnia 2009 08:43
[quote author=efka link=topic=1598.msg311846#msg311846 date=1249505671]

Efka, ja kupiłam takie wędzidło w stacjonarnym Equi Shopie. Jestem po pierwszej próbie i jestem mile zaskoczona. Wedzidło zostało w pełni zaakceptowane, bez wyrywania mi wodzy, pierwsza jazda od niepamietnych czasów bez problemów. Tylko ja mam takie z kółkami bardziej w kształcie elipsy i boki tak wyprofilowane, żeby nie szczypać kącików.

Dokładnie takie: http://hosenfeld-reitsport.de/cyprium_contact__doppelt_gebrochen__d_ringe_16023.html?psid=1f27c725515db09c70d3e57f2126a139
[/quote]

No to się pewnie skuszę, szczególnie że trenerka mi je poleca 🙂 generalnie koń problemów z przyjęciem wędzidła nie ma, ale "kto pyta nie błądzi".
Gillian   four letter word
06 sierpnia 2009 09:33
ja mam hak na żelu firmy Waldhausen - bardzo bardzo fajny 🙂 fotki poglądowe także posiadam 🙂
..
olap, testuj co ci w ręce wpadnie 🙂 to najlepsza metoda żeby zobaczyć co koń lubi 🙂
a od czego zależy grubośc wędzidła która różni się o kilka mm??
Od grubości końskiego języka, szczęki i budowy pyska. 😉 I nie ma najlepszej grubości. ogólnie mówi się, że im grubsze wędzidło tym łagodniejsze, ponieważ działa na "większy obszar" szczęki, ale to nie znaczy, że 20mm będzie dobre dla drobnego arabka o malutkim pyszczku. Przy za grubym wędzidle koń po prostu nie będzie mógł nosić wędzidła na języku, w niektórych przypadkach - nie będzie umiał zamknąć szczęki = i nie można w tym wypadku mówić o jakimkolwiek działaniu wędzidła. Przykładowo mój własny koń, mimo posiadania wielkiego łba, ma niewiele miejsca w pyskui nosi wędzidło 11mm.
Sankarita, o ironio Mały chodzi najlepiej na 14 i 18 😉 nie ma u mnie zasady grubości dobrej dla pyska, po prostu w zależności od okresu takie wędzidła mu fajnie leżą 🙂

Ale 11mm, na pewno?? Toż to drucik 😉
ja tez spotkalam sie z opinia, ze nieco ciensze wedzidlo lepiej uklada sie w pysku. dazenie do jak najgrubszego nie zawsze (jak wdac na przykladzie podanym) jest najlepsze.
Burza, hmm. tak szczerze powiedziawszy, to ja tego wędzidła nie mierzyłam. 😁 w opisie producenta było 11mm, ale czy aby na pewno ma 11 to to ja nie wiem, na oko wydaje się grubsze, więc nie zdziwiłabym gdyby miało te 14mm. Ja tam laik jestem jeśli chodzi o koński sprzęt, wszystkiego uczyłam się sama, więc mogę mieć pewne niedociągnięcia.  😡 U nas 20mm to był koszmar, 18 było lepsze, ale też nie to, marudził i marudził, więc się wkurzyłam, kupiłam cienkie i... jest dobrze. Oglądałam, jak mu to wędzidło leży przy zamkniętym pysku i sprawa wygląda następująco: jest szczęka, gdzie jest bardzo mało miejsca, gruby jęzor a na nim wędzidło, które pokrywa większą, "pustą" część między językiem a podniebieniem. Większe "ściskało" mu język w taki sposób, że nie miał miejsca nawet nim ruszyć, więc wywalał na zewnątrz, a później przekładał nad wędzidło.  Czekam jeszcze na to podwójnie łamane, zobaczę co to będzie

tak oglądam to zdjęcie i się zastanawiam czy zapięcie i hackamore i nachrapnika razem ma jakikolwiek sens?
przeztysiacmorz, widziałam taką opcję tysiąc razy na zawodach skokowych, pewnie chodzi o wzmocnienie działanie po prostu.
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
09 sierpnia 2009 21:08
a może mi ktoś wytłumaczyć o co tu chodzi?
Koń ma wędzidło a oprócz tego hackamore od którego idą wodze? Czy jak?

[[a]]http://www.konpolski.pl/Galeria_zdjec/MPB_Warka_24_26_09_2006/Seniorzy/slides/IMG_4970%20kopia.html[[a]]
Hakadzidło 😉 hak plus wędzidło, wodze idą do tego i tego.
caroline   siwek złotogrzywek :)
09 sierpnia 2009 21:16
wg. mnie to jakies wedzidło kombinowane - cos w stylu tego: [[a]]http://www.westernshoppe.com/products/NATHE%20TANDEM%20BIT.aspx[[a]]
hakadzidlo albo wedzimore  😉 czyli wlasnie tandem jak z linku caroline , przy czym tandemy tez sa rozne...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się