Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Co się stało z funkcją dodawania zdjęć? Chciałam dodać zdjęcie worka i ni wuja się nic nie ładuje, ani z kompa, ani z telefonu.
BUCK   buttermilk buckskin
30 marca 2025 15:51
wielkość zdjęcia ? do 1mb zdaje się można
Mniejsze też nie wchodzą 🙄 bo specjalnie robiłam screena własnego zdjęcia, żeby sprawdzić czy tyci JPG wejdzie.
Mi w innym wątku też 3 razy nie weszło zdjęcie, aż się poddałam… a też próbowałam screena wrzucić.
Gillian   four letter word
30 marca 2025 16:23
Próba zdjęcia, uwaga

Nie działa 🙁
Może to gdzieś trzeba zgłosić? Chyba że tak już ma być....
Post został usunięty przez autora
Mam konia z wrażliwym układem oddechowym i trawiennym (co wiosnę zaczyna się kaszlenie trwające jakoś do połowy maja, wzywałam weterynarza i stwierdził że wszystko jest okej, tylko kon jest po prostu wrażliwy na pyłki, kurz itp) i zastanawiam się co mogę jej podać żeby trochę je wzmocnić? Myślałam nad suszem z malin, czy to dobry pomysł? Dostaje już tymianek i mięte. Może macie jakieś inne propozycje?
Ann1233, jak kaszle to warto przyjrzeć się warunkom w jakich koń przebywa. Czy nie wdycha za dużo kurzu, czy siano/słoma nie są zakurzone. Mój koń miewał takie wiosenne kaszle, ale odkąd ma możliwość być na zewnątrz non stop to problem w zasadzie zniknął. Ale zanim dostałam taki boks to pomagała nam mieszanka ziół z firmy Makana i respirol z HorseLine Pro.
mindgame, tak, dotąd stałyśmy w stajni gdzie było masaksrycznie dużo kurzu + piasek na placu, który również się kurzył 🤕 Teraz przeniosłyśmy się gdzie indziej, gdzie praktycznie nie ma piasku, a sama trawa i kon będzie stał tylko na noc w boksie. Myślę że to dużo zmieni, ale i tak jak mogę to chciałabym ją trochę wspomóc od wewnątrz😉
Sankaritarina, dzięki za odpowiedź. Tak to standardowy SP 169cm wzrostu. Owies jest taki pół na pół z tego co widzę, pół gnieciony. Zrobię tak jak mówisz. Rano dostała pół miarki i widziałam że chętnie wciągnęłaby więcej.

BaŚ koń jest bardzo chory i dostaje leki których skutkiem ubocznym jest brak apetytu. Krótko mówiąc walczy o życie. Poza trawą nie chce jeść nic, nawet siano je jednym zębem i bardzo w nim przebiera. Odmawia wszystkich musli, nawet meszu, ale musi mieć siłę żeby walczyć z chorobą. Dostęp do trawy ma tylko na max 4h dziennie i nie ma mowy że to wystarczy żeby koń miał siłę. Dlatego jeśli zje cokolwiek to będzie sukces. Dziś pomyślałam, że może zamiast testować kolejne musli które pójdzie w kosz, pójdę w naprostrze i najtańsze rozwiązanie czyli owies. Wiem że dla wrzodowca nie jest to najlepsze rozwiązanie ale lepsze niż głodówka. Dostaje Gastrogel i Gastrobalsam, więc może póki apetyt nie wróci na inne pasze to jakoś da radę na owsie. Wrzody nie będą mnie martwić jak koń zdechnie.

mindgame, jak masz możliwosć to dawaj ten owies z makuchem lnianym zalany. czyli w formie dodanego troszkę meszu.
A na apetyt B-complete. One do tego służą min.
Omega fiber 5zl więcej na worku od dzisiaj.
kotbury, jakiś konkretny b-complete masz na myśli?
https://www.gnl.pl/foran-b-complete.html
Forana dobrze działa na apetyt
właśnie zamówiłam tego forana. Wczoraj koń dostał zastrzyk od weta z witaminą B, ale w sumie to nie wiem ile on działa.
mindgame, a co konkretnie dostał?
Bo ważen jest jakie sa formy tych witamin.
ja tych zastrzyków ogolnie dawanych bardzo nie polecam. tam zazwyczaj nie ma form metylowanych i dla wielu koni to robi więcej szkody niż pożytku (dla ludiz też z resztą!)
kotbury, no to świetnie. szczerze to nie wiem co dostał. Już mam dość, bo wczoraj po zrobieniu zębów, zaczeła puchnąć noga koło stawu skokowego (a może przed, ale nie zauważyłam), a dziś jest już cała spuchnięta od góry do dołu jak u słonia. I nie wiem czy to reakcja na ten zastrzyk witaminowy, czy na tę sedację, po której też mięśnie latały jeszcze kilka godzin. wymiękam.
Jedna noga spuchnięta to raczek własnie albo uderzenie albo stan zapalny bakteryjny. Wstaw fotę.

Teraz nie podawaj tego B-complete przez tydzień, po tym zastrzyku.
kotbury, wrzucam kilka zdjęć. Tam gdzie jest ręką to jest pokazane gdzie sięgała opulnizna wczoraj. Na pozostałych zdjęciach opuchlizna jest na całej nodze.

Edit: ta opuchlizna jest twarda, dopiero przy pęcinie jest bardziej miękawa, ale to może być opój który już ma od lat.
IMG_20250402_095017.jpg IMG_20250402_095017.jpg
IMG_20250402_091914.jpg IMG_20250402_091914.jpg
IMG_20250402_091905.jpg IMG_20250402_091905.jpg
IMG_20250402_091901.jpg IMG_20250402_091901.jpg
IMG_20250401_141217.jpg IMG_20250401_141217.jpg
mindgame, tak "na oko" ze zdjeć- międzykostny abo rysik.

Imho- ogolić, zawinąć w bandaż cynkowy na 3 dni. Po trzech dniach USG.
kotbury, a to chyba jednak pojadę do tej kliniki za te 3 dni... Już H mnie strzela z tym koniem. 😉
A jak to zawijać? Ponad staw skokowy?
O jakiej porze dnia dajecie jakie suple?
Czy ma znaczenie czy koń dostaje rano, wieczorem, a może dawkę podzielona na pół w dwóch posiłkach?
Mój witaminy je na obiad (są w prochu który wydłubuje z suchego, tylko obiad dostaje na mokro).
Zamierzam zacząć dawać Biofeed joints care i magnez.
Mogę podzielić i dać trochę do śniadania trochę do kolacji czy jak lepiej?
Gdzieś czytałam że niektóre rzeczy przyswajają się lepiej o różnych porach.
Znajomy mówił żeby dawać na noc, ale nie umiał wytłumaczyć czemu poza tym, ze zawsze tak się dawało.
Agnes14,
Jak jest niejadkiem to dawałabym mu wszystko do obiadu na mokro żeby chętnie jadł, aczkolwiek akurat biofeed ma fajne te suple w granulacie bo ładnie pachną i konie zazwyczaj chętnie je jedzą.

Mój koń dostaje każdy posiłek taki sam, czyli suple 3 razy dziennie bo stajenni nie rozróżniają nazw posiłków i wole mieć pewność że codziennie dostanie to samo 🙂
Agnes14, na drugi posiłek, około 16.

Agnes14, ma.
W przypadku np. magnezy to forma determinuje najlepszą godzinę podania.
Agnes, ja daję zawsze to samo, dzielę na wszystkie posiłki. Tak jak Mpradi, nie mam siły pilnować, żeby stajenni dawali różne wiaderka. Plus dla mnie to naturalne, że koń je zawsze to samo, skoro przez cały dzień produkuje kwas żołądkowy i trawi tak samo. Ale głównie to chcę, żeby na jedno dostał to, co miał dostać. Jedynie leki dawałam raz dziennie.
kotbury,
Magnez z B12 z hipovetu

Skład
Fumaran magnezu 20%, tlenek magnezu 19%, mieszanka makuchów (siemię lniane, pestki słonecznika) 10%, mieszanina olei tłoczonych na zimno (siemię lniane, pestki słonecznika) 9,2%, kiełki kukurydzy, siarczan magnezu 4,8%, marchew, otręby pszenne, drożdże piwne, błonnik owocowy (jabłko/ winogron), zioła (rutwica lekarska, liście borówki, wiązówka, mięta pieprzowa, rumianek), mąka bananowa, cynamon, kurkuma, ocet
Nie pamiętam (bez bicia), co o jakiej porze 🙁
Musze odgrzebać info.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się