shewolf, Acavallo Arena, freejumpy, droższe flex on
shewolf, Od niedawna z Małżem mamy te:
https://www.horze.pl/lemieux/lemieux-vector-control-strzemie/335037.html Właśnie z Compositi się przesiadłam. Świetne są, noga bardzo stabilna. No i bezpieczne.
ps. w różnych kolorach są, my mamy ciemne.
Dzięki dziewczyny, będę myśleć.
Zuzu., patrząc na nie to się nie dziwię że je mentalnie zablokowałam i uznałam że nie istnieją 🤣
Czy ktoś kojarzy bezpieczne strzemiona z takim jak na zdjęciu lub podobnym systemem? mam takie dla dziecka i działają idealnie, przy upadku praktycznie wywalają nogę ze strzemienia i do tego jeszcze wyglądają zgrabnie i sa niezniszczalne, ale już ich nie produkują🙁
strzemiona.jpg
Zuzu., dzięki! Straciłam już nadzieję i przestałam szukać, a tu proszę, lecą już do mnie🙂
To ja jeszcze w temacie acavallo. Wspomniałam o tych filmikach gdzie noga utknęła w "bezpiecznych" niby strzemionach. I akurat FB zaserwowało mi chyba najbardziej ekstremalny jaki widziałam że aż buta rozerwało
https://www.facebook.com/share/r/16CQTyFGDK/
Także zostawiam tutaj jakby ktoś miał przemyślenia
donkeyboy, nieciekawie😬 no ale taki sprenger np , zakładamy, że jest bezpieczny? Bo nie ma mechanizmu, tylko elastyczne ramię?
Tak jak mówiłam, nie miałam nigdy takiej sytuacji, jednak widziałem kilka filmików i mną wstrząsnęły.
shewolf, nie wiem jak sprengery, ale słyszałam o tym że komuś stopa utknęła w freejumpach parę razy jak były mega modne. I mi bardzo szybko się ich odechciało 😀 A one też mają elastyczne ramię zamiast mechanizmu.
Namówilyscie. Zostaje przy starych, dobrych Horze z gumką. Kriolipolize sobie zrobię lepiej.
shewolf, jak masz nadmiar kasy to faktycznie inwestowanie w siebie będzie dla ciebie najlepsze tylko na kriolipoze wybierz dobrze zakład bo mnie źle podłożyli te szmatkę izolującą i ślad schodził przez 5 lat 😉 pomijając brak efektów. Ale to super pomysł żebyś zrobiła coś dla siebie jak szukasz inspiracji bardziej bardziej jeździeckiej to może jakiś trening z super trenerem na super koniu?
donkeyboy, ten hak to dramat. Ja sama zaczepiłam się nim tworząc, super niebezpieczną sytuację, a wczoraj gdzieś mi mignął film na instagramie, jak dziewczyna próbowała uwolnić się po tym jak pasek od ostrogi jej tam wlazł. Jak tylko się odkuje finansowo to wymieniam ten badziew na coś normalnego.
U znajomej w stajni co prawda z 15 lat temu, koniowi się to metalowe otwierane ramię w kłodę się wbiło. Na szczęście tylko szyć musieli. Koń się przewrócił.
To ja jeszcze w temacie acavallo. Wspomniałam o tych filmikach gdzie noga utknęła w "bezpiecznych" niby strzemionach. I akurat FB zaserwowało mi chyba najbardziej ekstremalny jaki widziałam że aż buta rozerwało
https://www.facebook.com/share/r/16CQTyFGDK/
Także zostawiam tutaj jakby ktoś miał przemyślenia
donkeyboy, słuchaj ale akurat "trzewiki jeźdieckie" to jak ktoś nie ma za miliony to oderwać podeszwę od buta to wystarczy komus na nogę nadepnąć umiejętnie
Ja osobiście jestem wyznawcą klasycznych metalowych strzemion. No ale ja nie skaczę, co najwyżej "dębuję"🙂
kotbury, ale ja nie płacze nad butami, to nawet dobrze że się rozleciały. Chodzi mi o to że jak to ma być bezpieczne jak na końcu strzemiona jest hak który zaczepia o podeszwę czy pasek od ostróg.
Sama mam techy "niebezpieczne", cale metalowe. Ale myślałam nad bezpiecznymi, w razie gdyby młody koń sobie urządził rodeo. Tylko jakiego modelu nie obejrzę to mi się nic nie podoba, i wracam do punktu wyjścia - po prostu zwykle strzemiona i otwarte zamki.
Dziewczyny z takich bardzo bezpiecznych mamy przecież jeszcze magnetyczne
Screenshot_2025-03-09-08-05-59-43_dc00545bd3b8828f033a02ac25b2d36d.jpg
IskraADHD, a są legalne na zawodach w Polsce? W UK w ujeżdżeniu nie były. Nie mogę znaleźć wykazu co wolno w tego typu sprzęcie w PZJ
Swoją drogą w/w video wypłynęło na jednej z grup na FB u ktoś polecił Flex-on Safe-on które ładnie się otwierają
https://www.equippos.com/en/horse-stirrups/flex-on-safe-on-ultra-grip-inclinee-safety-stirrups-full-black-3382.html tutaj jest zdjęcie otwartych, są dostępne w PL
donkeyboy, na to Ci nie odpowiem niestety, ja akurat jeżdżę we Freejumpach...
Ale nawet jak nie są na zawody, to w domu na codzień bardzo bezpieczne 😊
donkeyboy, ja jeździłam w tych otwierających się i myślałam, że wyjdę z siebie, bo otwierały się w trakcie normalnej jazdy.
IskraADHD, bardziej mnie zastanawia co sprawia że nie są legalne, chyba bez powodu nie są zabronione. W WKKW coś pamiętam jakiś kontekst że przy upadku i obrocie wokół własnej osi (konia) takie strzemiona mogą zrobić większą krzywdę niż zwykłe zamknięte 🤔
aaga84, we flex-onach?
hej jakie strzemiona na szerszej stopce, które trzymają stope w strzemieniu i lekko amortyzujące polecacie? Przeszukałam już sporo portali ale niestety trudno jest znaleźć odpowiednie. 300-400zl
miossia, - w tym budżecie polecam avacallo opera, może nie są jakoś wybitnie amortyzujące, ale super trzymają stopę i przez to wygodne, szersze podparcie moje kolana są zadowolone 😉
keirashara, wlasnie mysle nad opera ale slyszalam ze przez poprzeczne zawieszenie czasami moze ukladac sie zle noga z lydka. Sa tez acavallo areny i maja to normalne zawieszenie ale sa juz drozsze. Zastanawiam sie wlasnie czy to zawieszenie w operach gra jakas wieksza role czy nie ma znaczenia
miossia, - moim zdaniem bez znaczenia, ja ich używam do siodła ujeżdżeniowego z puśliskami mono. Nic mi się nie przekręca i nawet nigdy nie zwróciłam na to uwagi.
Jedynie co mam im do zarzucenia to fakt, że ciężko się przeciska grubsze puśliska przez nie 😅 ale ja mam bardzo grube puśliska i copositi to też była męka przeciągnąć.
keirashara, do skokow tez sa okej?