Derki
adriena, aktualnie nie obfocę, bo jaśnie pan zażyczył sobie pobyt all inclusive w klinice, a kaptur został w domu.
Kaptur nie jest gruby, nie jest cienki, jest akuratny 😉
Ja mam w rozmiarze 145cm na małopolską dosyć przypakowaną szyję i nic nie przydusza.
Czy derki Bucasa z podwyższoną szyją mają faktycznie możliwość dopięcia kaptura? Na zdjęciach całej derki na modelu nie dopatrzyłam żeby były rzepy do kaptura, a na następnych (takich z bliska) są rzepy. 😅
Ktoś coś? 🙏🙏🙏
desire, ja mam bucasa srebrnego z samym polarem z podwyższoną szyją i tam nie mam żadnych rzepów na dodatkową szyję.
desire, ja mam bucasa srebrnego z samym polarem z podwyższoną szyją i tam nie mam żadnych rzepów na dodatkową szyję.
mindgame, dziękuję Ci pięknie za odpowiedź 💖 właśnie o srebrną mi między innymi chodziło.
Jednak zdjęcia w sklepach wprowadzają w błąd 😅
Czy polecacie jakąś fajną, lekką derkę siatkową na padok, koniecznie z klapą pod brzuchem?
Fokusowa, - budżetowo hkm, nie budżetowo horseware rambo vamoose.
HKM mam jakieś dwa/trzy sezony używaną na codzień, ma trochę zmechaceń, ale żyje i działa.
Fokusowa, Mnie się sprawdzał Decathlon. Jest klapa pod brzuchem + derka wytrzymała, jak na mój gust.
keirashara, a horseware nie jest ciężka?
Sankaritarina, miałam kiedyś padokową decathlona i okrutnie wrzynała się przed kłębem w szyję, do dzisiaj siwe włosy w grzywie ma w tym miejscu. Dlatego tak raczej niechętnie patrze w stronę deca.
Fokusowa, - jest gęstsza, ale za to odbija UV (potwierdzone karym koniem 😉 ), więc nie robi się w niej gorąco, nie obciera. Na prawdę topowa derka, tylko swoje kosztuje.
Z tego powodu kupiłam w pewnym momencie hkm w krówkę. Ma klapę, jest leciutka, działa. Przez to, że obsługują ubieranie i ściągnanie jej głównie stajenni i niezbyt pilnują rzepów to ma trochę zaciągnięć, ale działa 🙂 Również nie obciera, trochę mojemu ciągnęła kantar w górę, ale po prostu wycięłam ten rzep do kantara i śmiga bez, daje rade.
Fokusowa, horseware są leciutkimi derkami
Czy ktoś z was miał derkę Horze Paso Fino z filtrem uv? Daje radę? A jak nie to polecicie derkę siatkową budżetową z filtrem UV (dla karego pączka)? 🙂
Pomocy. Potrzebuję derki siatkowej dobrze chroniącej szyję i klatkę (tam największe zmiany skórne przez alergię na owady), mile widziana klapa na brzuch, z mały wycięciem na szyję (dotychczasowe derki miały przeszycie łączące derke z kapturem wypadające na kłębie lub za nim i kłąb obtarty bolesny). Super jeśli dodatkowo będzie przewiewna bo koń kary lubiący pobiegać nawet w upały.
Laxi, - kilka postów wyżej, horseware 😉
Widziałam i przeglądam strony internetowe w jej poszukiwaniu chociaż troszkę gubię się w tych horseware ale zastanawiałam się czy jeszcze jest jakaś alternatywa ( tańsza jak się uda bo konie w stadzie są "imprezowe"). Głównym problemem jest właśnie spuchnięty i obtarty kłąb
Laxi, mi w stajni polecili zeberki Kerbl RugBe. Sama też się zastanawiam nad Horseware i nad tą Kerbl.
W grę wchodzi jedynie zebra? Widzę białą i zebrę, inaczej szyte. Ważne jaka jest dziura na szyję i materiał przypadający na kłąb.To jest delikates dość wąski w klacie i szyji ale w kłębie wyciągło go. Polecali mi covaliero taką zieloną- obcierała bo mocno opinała kłąb, miałam krowę chyba hkm- na zdjęciach nie widzialam przeszycia blisko kłębu ale jednak miała i obcierała bardzo. Już się boję kupić kolejna. Jedynie nie obciera go decathlonowa po maksymalnym zmniejszeniu dziury wokół szyji specjalnymi rzepami ale jest ciężka a zapięcie na krzyż ogranicza ruchomość w łopatkach i przewraca się w galopie
Jak wypadają stajenne derki Bucasa na "głębokość"? Chodzi mi o wymiar pionowy. W większości derek stajennych mojemu staremu dziadkowi wystaje spod derki okrągły brzuszek. Niby to nie przeszkadza, ale myślę, że to jedna z przyczyn, dlaczego te derki się na nim przekręcają i widać, że jest mu niewygodnie. Najlepiej leżą na nim derki z PE, bo to takie "sukienki", ale chwilowo muszę szukać czegoś w ogłoszeniach używanego albo na promkach i zastanawiam się nad Bucasem.
rudziczek, mam bucasa srebrnego i turnout, więc nie są to typowo stajenne, ale padokowe i są krótkawe.
rudziczek, Bucasy są dość krótkie, mam 4 różne modele i wypełnienia i wszystkie są dość kuse.
mindgame, epk dzięki, nie pocieszyłyście mnie.
Czy ktoś może wie, czy derki z Horsewhere i Decathlonu będą mniej kuse, a bardziej sukienkowe?
rudziczek, horseware chyba zależy które. Dla przykładu mam padokowa Amigo 900D i absolutnie nie jest to sukienka. Ale Bravo wyglądają mocniej sukienkowo jak dla mnie.
Podobnie na zdjeciach stajennych - MIO wyglądają na kuse, Rambo na już bardziej sukienkowe.
rudziczek, - Decathlonowe są kuse. Znaczy mojemu brzuch nie wyłazi, ale jest mocno na styk, to najbardziej kusa derka jaką mam.
keirashara, donkeyboy Czyli pewnie skończy się na drenowaniu portfela i zakupie PE. Co zrobisz, jak nic nie zrobisz...
rudziczek, - z tańszych na prawdę polecam hkm winter time 🙂 Elegancko przykrywa mojego, fajnie leży, nie przemaka.
Avalanche też jest kiecką, ale na moim układała się słabo (obstawiam, że za wąska w dupce, na klacie spora) plus trafiłam na słaby jakościowo egzemplarz.
rudziczek, obczaj sobie tego Rambo stajennego, wydaje się dłuższy.
Jak się decydujesz na PE to zobacz sobie selleriemae i tradeinn, tam mają PE najtaniej. Do selleriemae jest jeszcze kodzik -10% u Oli Mudry. Także może aż tak portfela nie zdrenuje 🙂
rudziczek, a co z PE potrzebujesz ? Mam na sprzedaż derki PE
Perlica prv
Keirashara Nieprzemakalną mam na wybieg rewelacyjną derkę z PE, plandekę, którą wrzucam na derki stajenne. Dlatego potrzebuję tylko czegoś do stajni. Avalanche odpadają bo totalnie nie leżą na nim, całe są jakby ponaciągane i przekręcają mu się na zadzie🙁 HKM mam jedną derkę stajenną i też mu spod niej brzucho wystaje😉
Donkeyboy dzięki, będę szukać.