Pralka i inne AGD - uwagi i rady.
Jedyne powody niekupowania frajera to brak miejsca oraz brak kasy.
Robię frytki, piekę udka i ćwiartki z kurczaka, mielone, zapiekanki, ryby, wątróbkę i jajka na miękko i na twardo. Piekłam schab i karkówkę na kanapki.
Zapiekam sobie w kokilkach wybełtane jaja z szynką, pomidorkami, szczypiorkiem i serem.
Jabłka i śliwki pod kruszonką.
Na Facebooku są frajerkowe grupy i jest od kogo brać przepisy i przepisowe inspiracje.
Ja polecam.
Można oczywiście używać piekarnika ale zanim mój piekarnik się nagrzeje......
We frajerze jest szybciej.
donkeyboy, - suchy albo niedopieczony 😅 ale to może być kwestia nie wyczucia sprzętu. Fakt, że ogólnie mało kiedy jem mięso z panierką, więc też nie było jak wielokrotnie wytestować, ale dotychczasowe próby poszły średnio.
Dzięki wszystkim. Dobra to idę wyśledzić tego kurczaka na Facebookowycj grupach, jak będzie git to tylko jeszcze namówić męża zostało 🤣
Polecam tę grupę na Facebooku . Moderatorzy mocno pilnują porzadku. Bezsensownych wpisów jakby mniej niż w innych grupach
Frytkownica beztłuszczowa - air fryer - przepisy
Mi się ta grupa non stop pojawia na fejsie mimo że w niej nie jestem. I kuszą... a miejsca w kuchni brak. Natomiast mama kupiła air fryera i grzaliśmy pampuchy (wytrawne pączki) w święta i świetnie się sprawdziła do tego - nie wysuszyła a nagrzała pampuchy.
A tak realnie porównanie smaku frytek jak wypada? Air fryer kontra gar z olejem??
zembria, - zajedwabiście 😀 Fryteczki w tym latają regularnie u nas. Imo dużo lepsze niż z oleju czy zwykłego piekarnika.
I można posolić i potrząchać w tej szufladzie frajera, więc są równiutko dosolone.
keirashara, z piekarnika to nie frytki jak dla mnie, fujka, pieczony ziemniak to jest 😉 Dlatego pytam jak to smakuje z tego urządzenia kontra takie z głębokiego oleju? Mi zawsze szkoda tego oleju wywalać tyle, bo to się po 2-3 smażeniach już nie nadaje dalej.
Dostałam to urządzenie pod choinkę i... Schowałam do szafki 🙃 I teraz to mi lekko wstyd, muszę się z nim przeprosić jednak😅
Od czego zacząć?
Polecam frytki i odgrzewanie gotowców. Tylko frytki są jednak zupełnie inne w smaku niż z oleju, bardziej właśnie jak pieczony ziemniak. Mi to pasuje, bo nie lubię takich ociekających tłuszczem, Układam tyle, żeby rozłożyły się na jedną warstwę i kontroluję kolor, żeby się nie spaliły. Wychodzi zwykle krócej niż zalecany program.
To ja wrzucam i nie rozkładam, a trzącham po prostu kilka razy w trakcie, tak co 4 minuty. Mi najbardziej smakują właśnie z frajera.
Czy ktoś używa mini piekarnika i ma coś do polecenia albo podpowie na co zwrócić uwagę?
Znalazłam taki i ma nie najgorsze opinie
"Piekarnik Frytkownica beztłuszczowa Klausberg KB-7556 1800W 12L"
Mama szuka czegoś do domu na szybkie pieczenie zamiast odpalania dużego piekarnika 🙂
My używamy starego z lidla, bo duży się zepsuł. Idzie w nim nawet pieczeń wołową zrobić😉
Taki, tylko w wersji starej, nie mam pojęcia ile ma lat. Dużo rzeczy w tym pieczemy, nawet małe ciasto wyjdzie całkiem sprawnie
Zamówiłam inna ze stalowym środkiem i akcesoriami bo te tańsze miały aluminium z nawet plastik (!) zobaczymy jak się będzie sprawowac
Czy możecie polecić faktycznie działające kulki do zbierania sierści w pralce? Po raz kolejny pralka mi stanęła i nie odwirowywuje wody. Zapewne filtr się zapchał króliczym futrem... Potrzebuje czegoś, co ściągnie i zbierze te wszystkie kłaki. Widzę, że mnóstwo jest takich ofert na Temu, ale boję się już coś stamtąd kupować, bo za dużo badziewia mi już przyszło.
Meise, podłączam się pod to pytanie.
Nie mogę już z ciągłym czyszczeniem pralki (filtra) - przez psie kłaki.
Wszytsko co pomaga w domu zbierać psie kłaki chętnie podpatrzę.
Meise, u mnie się bardzo sprawdza wrzucenie obrzydliwie włochatych rzeczy najpierw do suszarki bębnowej, potem pralka, potem znowu suszarka po praniu. Psie koce potrafią się tak odkłaczyć, że nawet bym się mogła sama nimi przykryć wtedy :P ogólnie życie ze zwierzętami bez suszarki już dla mnie nie istnieje, suszarka zmienia absolutnie wszystko.
Suszarka jest wspaniała. Z psem warto powalczyć u źródła- wykąpać porządnie, z odżywką i wydmuchać suszarką groomerską, z królikami wiadomo się tak nie da 😉
U mnie na zbieranie sierści w praniu działa... Wrzucenie trzech gąbek do naczyń razem z praniem
To skoro mowa o praniu - polećcie mi jakiś płyn do białych rzeczy. Waschkonig pomimo dobrych lotów z normalnym płynem, płyn do białych okazał się mega szajsem. Mam zamiar kupić stary zaufany Vanish do białego ale może jest coś lepszego na polskim rynku?
Może być proszek może być płyn - byle by białe nie było szare
donkeyboy, - ja piorę w perwollu i dbam o segregację kolorów. Wg. mnie działa 😉
keirashara, chodzi ci o ten "white" czy "renew"?
Mi pomimo segregacji (białe, kolory, czarne) szarzeją. Okej, czasem się zdarzy wrzucić coś nie tak ale rzadko. Po prostu ten waschkonig nic nie robi xD jak vanishem oxi robiłam to widać było różnicę, ale pokusilam się na tańsze to mam tańsze 😀
donkeyboy, - do białego, ale jak już zafarbowane/zszarzałe to chyba faktycznie najlepiej vanish 😅 sama w nim ratowałam rzeczy.
W tym biały stanik, który jak ostatnia idiotka założyłam pod czarny sweterek bez ramion (bo ma ozdobna górę pod szyję, stanik w sensie) - no i cóż, jak się spociłam na imprezie to pod pachami przestał być biały 🤦
Pytanie do użytkowników pralko-suszarek i suszarek samych w sumie też. Używałam ostatnio pralko suszarki prawie nowej i te ubrania po suszeniu miały trochę dziwny zapach, czy to normalne? Czy jest jakaś opcja żeby mimo suszenia w suszarce pozostał ładny zapach płynu do płukania?
somebody, chodzi ci o taki zapach jakby żelazka? 😀 nie używam płynu do płukania i ten zapach zanika dość szybko jak dla mnie. Są różne wkładki/chusteczki zapachowe do suszarek w drogeriach jak musi być pachnące.
To skoro mowa o praniu - polećcie mi jakiś płyn do białych rzeczy. Waschkonig pomimo dobrych lotów z normalnym płynem, płyn do białych okazał się mega szajsem. Mam zamiar kupić stary zaufany Vanish do białego ale może jest coś lepszego na polskim rynku?
Może być proszek może być płyn - byle by białe nie było szare
donkeyboy, januszową metode podpowiem- namocz w misce na kilka h w sodzie oczyszczonej z kwaskiem cytrynowm.
Pytanie do użytkowników pralko-suszarek i suszarek samych w sumie też. Używałam ostatnio pralko suszarki prawie nowej i te ubrania po suszeniu miały trochę dziwny zapach, czy to normalne? Czy jest jakaś opcja żeby mimo suszenia w suszarce pozostał ładny zapach płynu do płukania?
somebody, i kolejna januszowa porada - możesz nakropić olejków eterycznych na gąbkę/ chusteczkę i wrzucić do suszenia z ubraniami.