ABC formalności OZJ/PZJ i startów na zawodach

Hermes,
2.3. W konkursach dla młodych koni, w odniesieniu do tylnych ochraniaczy, muszą być przestrzegane następujące kryteria:
2.3.1.Dozwolone są ochraniacze posiadające wyłącznie wewnętrzny, zaokrąglony element ochronny.
2.3.2.Wszystkie tylne ochraniacze mogą mieć po wewnętrznej stronie maksymalnie 16 cm długości, natomiast zapięcie musi być szerokie co najmniej na 5 cm.
2.3.3.Ochraniacze z dodatkowym elementem ochronnym pęciny (patką ochronną), znajdującym się poniżej zaokrąglonej części wewnętrznej ochraniacza są dozwolone, pod warunkiem, że element ten wykonany jest z miękkiego, giętkiego materiału.
Dodatkowy element ochronny pęciny nie jest zaliczany do długości ochraniacza.
2.3.4.Zaokrąglona, sztywna część ochraniacza musi być założona wokół pęciny po wewnętrznej stronie stawu. Ochraniacze muszą być tak zaprojektowane, aby wyginając się, łatwo dopasowywały się do nogi konia.
2.3.5.Wewnętrzna strona ochraniacza musi być gładka i nie może powodować podrażnień, co oznacza, że jego wewnętrzna powierzchnia musi być równa i nie może tam być żadnego elementu powodującego ucisk; jednakże wewnętrzny szew, który mocuje wewnętrzną wyściółkę do ochraniacza jest dopuszczalny. Dozwolona jest wyściółka z owczej sierści, tzw. „baranek”.
2.3.6.Dozwolone są wyłącznie nieelastyczne zapięcia typu „rzep”. Zapięcia na haczyki, sprzączki, klamry, czy inne nie mogą być stosowane. Wewnętrzna część zapięcia, mająca bezpośredni lub pośredni kontakt ze skórą konia, musi być gładka i nie może powodować podrażnień, Zapięcia muszą być jednokierunkowe, to znaczy, że muszą bezpośrednio łączyć jedną stronę ochraniacza z drugą i nie mogą owijać całego ochraniacza.
Dozwolone jest dodatkowe zapięcie typu rzep, skierowane pionowo, służące wyłącznie zabezpieczeniu właściwego
zapięcia.
Hermes   Może i mam podły charakter, ale za to dobre serce.
21 listopada 2024 12:26
Post został usunięty przez autora
21 listopada 2024 12:32
Zuzu., jestem okropnie tępa, czyli te nie wchodzą w grę?
Hermes, tyły muszą być na rzep, który ma conajmniej 5cm szerokości. Czyli nie wchodzą w grę 😅
Zady w konkursach dla młodych koni:
a) PZJ - przy 4 i 5 latkach konkursy na styl = bez zadnich ochraniaczy nawet na rozprężalni
6 latki jeśli nie jadą stylowego mogą mieć jedynie ochraniacze dla młodych koni, czyli:
Ochrona tylko z jednej strony
Zapięcie: rzep, zapinany w jedną stronę (nie może być zacisków) nie może być elastyczny i musi mieć 5 cm szerokości. Ochraniacz max 16 cm, nie mierzy się miękkiej części chroniącej pęcinę. W środku ochraniacz ma być gładki, bez żadnych "pressing pointów". Może mieć futro. Pod ochraniaczem może być bandaż weteryneryjny.
Czyli Veredusy na kołki na zad - nie przejdą w konkursach dla młodych koni. Veredus jednak robi podobne na rzep.
Jednak jeśli się młodym koniem jedzie konkurs otwarty, można używać ochraniaczy zapinanych na kołki. Przepis dotyczy jedynie konkursów dla młodych, czyli w PZJ kwalifikacji do MPMK, w FEI : CSIYH
21 listopada 2024 13:59
Czyli jadąc towarzyskie zawody przy DiMach to mogę w takich jechać? I wtedy na moim 4 latku bez tyłów?
Jadąc jakikolwiek konkurs poza kwalifikacją do MPMK, lub międzynarodowym dla młodych koni - możesz w jechać w Veredusach na kołki. Przepis rzepa dotyczy koni startujących w konkursie dla młodych koni, brak ochraniaczy dotyczy konkursów na styl konia (czyli kwalifikacji do MPMK).
21 listopada 2024 14:03
_Gaga, Boże dziękuję!! 😘
Czy startując w ujeżdżeniu czaprak może być biały, ale typu glitter, z „brokatem”?
devil, w zasadzie to czaprak nie musi być biały nawet
Zdjęcie się nie dodało
IMG_7080.jpeg IMG_7080.jpeg
No właśnie tak wyczytałam. Czyli biały z brokatem nie powinien nikogo razić w negatywnym sensie 😉
devil, - absolutnie nie, sama startowałam w beżowym z brokatem 😉 Zero uwag. Dużo jest błyszczących rzeczy i blingu na czworobokach.
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
02 stycznia 2025 22:39
Wie ktos jak w tym roku z ubezpieczeniami przez pzj ?
domiwa, przez rok PZJ nie zdołał nawet uaktualnić strony, bo nadal jak się klika na zakładkę ubezpieczenia na stronie pzj to wyskakuje informacja z grudnia 2023.
domiwa, pisałam do nich w listopadzie to nie mieli oferty, przypomniałyście mi i dziś napisałam znów, dostałam taką odpowiedź przed chwilą:
"W dniu dzisiejszym powinna być możliwość wykupienia ubezpieczenia na stronie PZJ w zakładce UBEZPIECZENIA."
Post pod postem - ale potwierdzam, że już jest, właśnie zakupiłam.
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
03 stycznia 2025 21:59
Ja właśnie też. W końcu poszło szybko 🙂
A teraz drugie pytanie. Ja jestem dawno dawno przed odznakami więc nie jestem na bieżąco. Teraz żeby móc startować w regionalnych potrzebne jest jeżdżę konno ? Srebro od P w górę , a w takim razie braz ?
Facella   Dawna re-volto wróć!
03 stycznia 2025 22:58
domiwa, jeżdżę konno, brąz i licencja do regionalek. Srebro od P w górę. Towarzyskie bez niczego. JK jedyne co daje, to możliwość podejścia do brązu 😂
domiwa, jeśli chcesz startować musisz mieć jezdze konno, brąz, wtedy można zrobić licencje i potem srebro.
domiwa, ale jeśli startowałaś przed systemem odznak to nie musisz nic zdawać
Jeśli ktoś chce startować do L to nie musi mieć żadnej odznaki. Żeby się zarejestrować w OZJ odznaka już dawno nie jest potrzebna.
Pati2012   Koński insta: https://www.instagram.com/mygreybay/
08 stycznia 2025 11:59
takie głupie pytanie teoretyczne, ale czy mając swoje prywatne NNW obejmujące jeździectwo, muszę i tak wykupować ubezpieczenie PZJtowskie? bo to chyba byłoby bez sensu
Pati2012, nie trzeba jeśli faktycznie obejmuje jeździectwo - sama tak robiłam co roku.
takie głupie pytanie teoretyczne, ale czy mając swoje prywatne NNW obejmujące jeździectwo, muszę i tak wykupować ubezpieczenie PZJtowskie? bo to chyba byłoby bez sensu
Pati2012, sprawdź w jakim zakresie, rekreacyjnym czy profesjonalnym. Jeżdżenie na zawody może wypaść z rekreacji.
Czy ktoś widział w przepisach nowych fragment o tym,że nie można na zawodach pójść z koniem na trawę? Koń z boksu może wyjść tylko na ogłowiu lub kolcu.
Dobra znalazłam: dotyczy placu i rozpreżalni, a nie terenu zawodów.
Hej. Powie mi ktoś czy mogę jechać na CSI2* mając 15 lat (rocznikowo 16)
i 3 klasę sportową? Bo chciała bym pojechać 110cm i nie wiem czy mogę
Facella   Dawna re-volto wróć!
04 lutego 2025 10:47
LSkowron09, CSI2* to 145 cm. 110 stoi w P...
Facella, 110-145 w Gliniku Zaborowskim jest
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się