Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Poncioch, - no ja skarmiłam ten wygrany worek mieszając z tym co miałam ma stałe, koń zjadł, nie zdechł, ale zupełnie mnie to nie przekonało. Pachniało to i wyglądało mega cukrowo i sztucznie.
Ja z Chrupki podaje Omega Fiber i Vital Mash. Jeszcze to Allergic wydaje się ok. Natomiast ta reszta, też mi się nie podoba wizualnie i zapachowo 🤔 kupiłam kiedyś na próbę dwa worki, skarmiłam po trochu, ale mnie właśnie wygląd i zapach tej paszy mnie nie zachęcił.
kotbury, on był na te wrzody leczony 3 lata temu, tam była naprawdę tragedia, dostawał IPP kilka miesięcy. Dobry tłuszcz dostaje - makuchy, otręby ryżowe, plus w zimie glut z lnu i olej rzepakowy żeby dodatkowo podbić kalorie (chodzą sporo na wybieg). Z probiotykami jest duży problem, dostawał EMy, Biogen K, Protexin Gut Balancer i po każdym z nich miał gazy. Protexin najlepiej zadziałał na wodę kalowa i najmniej go nagazowal, ale i tak był mocno zagazowany. Przy czym tylko ten koń tak reaguje, wszystkie trzy z tych probiotyków np świetnie ogarniały konie po antybiotykach, albo biegunki u źrebiąt (tu w połączeniu z czymś typu węgiel, biosponge, albo digest phyton). Tak naprawdę teraz dostaje na codzien zwykle (nie dedykowane dla koni) drożdże paszowe, bardziej jako dodatkowe białko i witaminy z grupy B, na ich właściwości probiotyczne nie licze. I nie ma tragedii, poza tą wodą kalowa - jak na niego to jest nic, ale i tak bym się chciała tego pozbyć, zwłaszcza napinania do kupy bo to upierdliwe.
karolina_, moja też po praktycznie każdym probiotyku pierdzi, po drożdżach też. Po Probiome poza pierdami, dodatkowo straszne odpały miała, więc chyba musiały bebechy boleć, po nowej wersji Foran Nutri-Gard też kobyła miała odpały, po starej tego nie było...
Obecnie testuję Acid Ease z protexinu, jak dostała dawkę początkową wg instrukcji (mimo, że ja w razie czego ze 3 dni dawałam mniejszą dawkę jako wprowadzającą) to pierdziała tak, że już chciałam weta wzywać, bojąc się o zagazowanie, przy dawce podtrzymującej jest ok... Jedynie po Biocellu nie było rewolucji.
karolina_, imho wywal olej rzepakowy. Jest mega prozaplany i zawsze szodzi tylko zazwyczaj z bardzo opóźnionym zapłonem- nie kojarzymy przyczyny ze skutkiem. Masz makuchy ale nadal to nie jest ideolo bilans omeag 3:6. O to jest trudno. Poszukaj sobie oleju makowego jako dodaku, albo daj gotowy preparat z ideolo stosunkiem.
Drożdże (o ile dobre) to imho dobry kierunek- chodzi właśnie o całe spektrum B.

Z tymi końmi.
Ten wątek to się powinien nazywać "Na rzęsach kur..a staję i gówno pomaga".
kotbury, rzepakowy też nie jest ok? Myślałam że obok lnu to jeden z lepszych stosunkow 3:6. Jaki gotowy preparat może się sprawdzić?
karolina_, ja nie jestem obiektywna bo ja współprcuję z Foranem i to na forum była prośba aby nie spamować rekalmką.

NIe znam innych marek gotowych preparatów z kwasami tłuszczowymi, które są ideolo zbilansowane pod konie. Nie mówię, że nie ma. Mi nie wpadły w łapy.
Ten bilans w przypadku stanów zapalnych śluzówki jest bardzo ważny.

Jeszcze sobie myślę, że jeśli tam jest orka w jelitach to supelentacja kolagenem i tryptofanem może mieć sens.
kotbury, masz na myśli ten olej lniany z Forana?
Czy ktoś z Was karmi konie młótem browarnianym? Podobno zawiera dużo białka🙂
karolina_, nie sam laniany, bo sam laniany tez jest ale ten Kentacky Karron oil.
O! Firma Kentacky też ma chyba wąłsnie jakieś uzupełanicze omega 3.

Ludzkie by się nadały ale wyjdą mega drogo. No i ludzkie są w 99% z ryb robione.

rzepka a potrzebujesz dużo białka bo?
kotbury, dzięki, muszę się rozejrzeć za jakimiś dużymi opakowaniami
Zrobiłam swojemu koniowi testy na alergie pokarmowe (miałam powody), wyszła bardzo silna alergia m.in. na owies, pszenicę i jęczmień. Z tego trio koń dostaje jedynie małe ilości owsa ALE czy otręby pszenne też całkowicie mu wyeliminować? Wyszła też silna alergia na soję, a dawałam aminoral na masę bo koń z tendencją do spadków masy na jesień itd.

Te otręby mnie najbardziej zasmuciły, jest to nasz podstawowy składnik meszu, który dostaje bardzo często (zaraz obok siemienia).
patrycjasz, u mojej też wyszła silna alergia na pszenice (5/5 w skali) odstawiłam, ale nie widziałam żadnych efektów. Ponoć alergie pokarmowe bywają przekłamane, to co z krwi wychodzą i tylko dieta eliminacyjna pokazuje faktycznie efekty.
A jakie były objawy alergii?
xxagaxx, u mojego też 5. Tylko u mnie w zasadzie prócz 1 dość nietypowego objawu, to nic się nie dzieje więc bardzo mnie ździwiły te 5 na zbożach i soi. Koń nie sra sobie po nogach, nie puchną mu nogi, zero wody kałowej, Odstawienie owsa i soi nie jest dużym problemem ale te otręby… Zobaczymy, ręce opadają na to zwierze.

Zuzu., nie wiem czy dobrze to wytłumaczę: koń jest jakby napuchnięty na żebrach przez co są często widocznie. Od razu napiszę, koń nie jest chudy i to nie jest codzienny widok. Dlatego jest badany po kolei, co może być przyczyną. Teraz padło na alergię, odstawimy i zobaczę jakie będą eefekty. Ale jak analizowałyśmy sobie wczoraj ostatnie miesiące jego funkcjonowania to faktycznie najelpiej wyglądał jak nie dostawał owsa/soi i stał na samym sianie i lucernie (łąki), żebra schowane, koń wyglądał pięknie. Na lucerne uczulenie nie wyszło, na szczęście.
patrycjasz, no mozesz spróbowac na miesiąc/dwa odstawići zobaczyć. Jak kwestia masy to może otręby ryżowe? Mesz np. agrobsa nie ma w składzie pszenicy.
xxagaxx, myślę nad ryżowymi ale kiedyś dostawał i waliły mu na łeb więc unikam. Zobaczymy, jak będzie trzeba to mu je wprowadzę. Z tymi pszennymi jest o tyle do dupy, że są one obecne w większości pasz/meszy.
patrycjasz, zobacz sobie na skład otrębów ryżowych z Unipaszu. Otręby są dalej w składzie, na pierwszym miejscu siemię lniane, może Ci akurat podpasuje a w dekiel nie będzie walić.
patrycjasz, ale jest już coraz więcej pasz dla upośledzonych koni 🙂
Zobacz Hoveler serie Pur, Eggersman vitalize. Moja kobyła jest na Mebio Grain Free Balancer i Alpen Grun Musli, no ale ona jest gruba jak prosie i czerpie energie z powietrza 😀 więc nie każdemu to może pasować
xxagaxx, tylko w zamian zawierają składniki trujące dla koni, choćby łubin ....
espana, dzięki, zapomniałam o tych z Unipaszu. Dawałam je jakieś 4 lata temu i byliśmy chyba zadowoleni. Potem z jakiegoś powodu zmieniłam na inne i koń wychodził z nami ze stajni na 2 nogach i zupełnie zrezygnowałam z podawania.

xxagaxx, od 2 tygodni jest na Pur Itan, chyba dobrze przeczuwałam klęskę w alergiach…:P
Słuchajcie, mam podejrzenie, że klacz mi się zapycha sieczką. Dostaje teraz Hartoga grass mix, na trzy posiłki, bardzo duża garść z małą ilością paszy. Siano ma przeważnie cały czas ale nie je go non stop, raczej rozsądnie robi przerwy. Jako czwarty posiłek rozwodniony mesz z siemieniem. Z tego co widzę pije sporo wody. Niestety już drugi jak nie trzeci raz zdarza jej się wzdęty brzuch, złe samopoczucie, bardzo suche bobki które z trudem idą. Tak mi się to łączy z tym, że dostała tej sieczki trochę więcej. Może powinna dostawać sieczkę olejowaną? Jest aktualnie lekko za tłusta i ma ograniczony ruch, tylko padok i stęp. Na razie jej tą sieczkę w ogóle wywaliłam ale skutek jest taki, że w 10 sekund zjada swoją porcję i wścieka się :/
patrycjasz, hmm kurde ale objaw. Osiwieć można z tymi końmi. Vital mash z chrupki jest bez otrąb, a fajnie się gluci.
Perlica, które składniki są trujące dla koni?
xxagaxx, no napisałam w poście przecie powyżej
Zuzu., no wiem… Dzięki za polecenie! Akurat teraz je z chrupki Omega Fiber ale tam są otręby pszenne. Ten z Agrobsa też ma dla nas trafiony skład. Dzięki Wam serdeczne za polecenia, może nie będzie tak źle.

espana, sprawdziłam i niestety Unipasz ma jęczmień w składzie.
patrycjasz, popatrz sobie jeszcze Agrovital alergia albo control, a na mokro basic i hoof care.
xxagaxx, no napisałam w poście przecie powyżej
Perlica, nie., nie napisałaś,. napisałaś składniki, wymieniając tylko łubin, którego nie widzę w składzie ani eggersmana vitalize gastro ani mebio grain free ani alpengrun, ale moze wystepuje pod inną nazwę jeszcze 🙂
Zuzu., dzięk! Sprawdzę sobie ale agrovital kiedyś u mnie odpadł ze względu na słabą dostępność/koszty wysyłki.

Płatki łubinu słodkiego ma m.in. Hoveler Pur Itan ale łubin po odpowiedniej obróbce jest jadalny i zakładam, że dokładnie taki jest w paszy.
patrycjasz, A może jakieś makuchy...? Da radę jeść? Tylko pewnie do skonsultowania z jakimiś mądrzejszymi głowami...
Swoją drogą, ja bym chyba odstawiła te otręby pszenne, nawet tak trochę z ciekawości, skoro aż tak silna alergia wyszła. A co do ryżowych - może jakby dostał niewielkie ilości?

Gillian, A jakbyś jej dała sieczkę ze słomy? Albo np. jakieś otręby...? Wszystko mocno pomieszane?

Dzięki za info o lucernie. No ciekawa sprawa....
Mnie się wydawało, że mój jest uczulony na lucernę, ale się później okazało, że to nie lucerna, a prawdopodobnie pasza/coś w paszy/nie doszłam do tego co konkretnie.
Zaczynam dochodzić do wniosku, że niektóre konie "dobroci" dostawać nie mogą...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się