strzemiona

A jak wymienić to ramię ? Tych strzemion nie ma jak rozebrać, żeby to wcisnąć tam do środka u góry…
martrix, do tych strzemion normalnie można dokupić to ramię i je wymienić 🙂 w zestawie z tym ramieniem jest dołączony kluczyk do wymiany. Z tego co pamiętam to na you tube był kiedyś filmik jak to zrobić
donkeyboy   dzień jak codzień, dzień po dniu, wciąż się dzieje życia cud
22 sierpnia 2024 13:18
Perlica, mam techy ale te bez otwarcia z boku (model Siena) jak cię interesuje opinia
Perlica, też miałam Techy kilka lat temu (jak był szał na Jin`y 😅😉. Ot zwykłe aluminiowe, lekkie strzemiona, bardzo szybko się starły te "kolce". Na pewno nie dałabym za nie 315 € 🙈
22 sierpnia 2024 18:02
Mi w ogóle przysłali takie jakieś nieostre i wymieniałam xD bo na tych Venice jak w pracy mieliśmy to szło się skaleczyć. Widocznie już takich ostrych nie robią, albo przynajmniej w tym modelu

Ja ogółem Sienki polecam, też cenowo są dużo przyjemniejsze - ja je kupiłam za jakieś 600 zł. Noga że strzemienia wypadła mi tylko raz jak próbowałam "zahamować" ścigającego się z innym koniem 3 latka.

Jedyne co mnie wpienia w nich to to że jak się gire wsadza w strzemię to trzeba patrzeć czy jest ok czy tył na przód bo wtedy ten spadek w stopce jest nie z tej strony co trzeba. Gdyby miały ucho jak acavallo opera to byłyby perfekcyjne dla mnie.

A z tym ścieraniem się to chyba kto jak utrafi - koleżanka miała 4-letnie techy (poprzedniki Sieny) które testowałam przed zakupem swoich i były niemalże tak samo ostre jak moje nówki. A ma kilka koni i używa ich cały czas. Moje po roku użytkowania minimum 3x w tygodniu są bez żadnego uszczerbku

Jeszcze jeśli chodzi o cenę to przypomniało mi się że BR robi kropka w kropkę podróbkę TS Venice w dużo lepszej cenie, ale nie wiem jak z jakością.
Puma, to chyba tych nie miałaś. Ważą 570gram czyli ponad 1kg. Są bardzo ciężkie i mają nachyloną stopkę pod kątem lub wersja flat

donkeyboy, sprawdzę BR. One mają wymienną stopkę jakby co.

Ja ogladalam je na żywo i byłam pod wrażeniem.
donkeyboy, obczaiłam BR i nie widzę😭
23 sierpnia 2024 08:28
Perlica, BR lavarone. Może nie ma ich w Polsce? Widzę że są na tradeinn
donkeyboy, dzięki, obczaiłam. One nie są podobne, są lekkie i bez nachylenia stopki.
Te Techy są mega ciężkie i podobne do Lorenzini.
Jakby ktoś szukał bezpiecznych strzemion z dobrą amortyzacją to polecam Lemieux Vector. Zakupiłam je po znalezieniu pozytywnej opinii w tym wątku, zaryzykowałam i ból stawu skokowego jak ręką odjął (powrót do jeździectwa po latach, a do tego przerzucenie się z ujeżdżenia na skoki - moje nogi cierpiały). Do tego w mojej opini są całkiem ładne, kolce stabilizują, ale nie niszczą mi butów.

Nie mam żadnych negatywnych odczuć, chociaż jeśli ktoś lubi prawie nic nie ważące plastiki i na tym mu zależy, to raczej nie wybór dla niego (nie uważam by były szczególnie cieżkie, ale jakąś wagę mają).
Pacisx, a masz moźe porównanie do Lorenzini?
Szukam strzemiona jak z Twojego opisu ale ciężkich.
Perlica, z tym nie pomogę - nikt u mnie nie ma Lorenzini, ani ja też nigdy w nich nie jeździłam.

Sa lżejsze niż Opera czy Winderen, ciezsze niż free jumpy. Producent na stronie mówi, że każde strzemię waży 416 g, ale nie sprawdzałam tego twierdzenia 😁.
Moon   #kulistyzajebisty
01 września 2024 07:56
Perlica, bo to jest marka, która robi dla Hooksa asortyment - miałam od nich ogłowie i sobie chwaliłam.
A Strzemiona wydają się „odpowiednikiem” Aren Acavallo.
Pacisx, Moon, dzięki za odpowiedź.
Nigdy nie znajdę odpowiedników lorenzini z bezpiecznym otwieraniem😭😭

Zastanawiałam się nad nowymi Equiline, ale nigdzie nie ma podanej wagi , więc nie wiem jak to porównać.🤔
Znalazłam, wg gnl: 620 gram czyli ciężkie mega. Czyli czego szukam, ale cena zabija.
Perlica, zupełnie inna liga, ale otwierane ciężkie ma Decathlon 😉 600g
Evka, obczaiłam, dziekuje. Kurde nie wiem jakoś nie mam zaufania do tej firmy i sama nie wiem. Niby spoko, ale coś nie klika w moim mózgu.
Perlica, akurat trafiłam na takie jeszcze, może Cię zainteresuje bo i ciężkie i bezpieczne Acavallo
Puma, dziękuję. Wyglądają mega kosmicznie, ale bardzo ciekawie. Kurczaki bym chętnie przetestowała jak się skacze w nich, bo wygląda,że chyba super. No i 700 gram���
hejka, przeczytałam forum i zaczęłam bardziej myśleć o lorenzini lecz czy będę one dobre na szerszą stopę?🙁 I tak samo czy Freejump airsy…
Dziewczyny polecicie coś ze średniej półki cenowej z szeroką stopką? Zaczęłam szukać i zgłupiałam od ilości opcji 🙄 niekoniecznie chciałabym wersje „amortyzującą”
galopada_, zdecydowanie Acavallo Opera! 😊
Też polecam Avacallo Opera! Stopka jest idealna i po kilku latach użytku dalej ostra 🙂
galopada_, ja mam od jakiegoś czasu Acavallo Arco Evolution Alupro. Mają nachyloną stopkę - nie jakoś mocno, nie powoduje, że pięta idzie jakoś koszmarnie w dół ale ponieważ niezbyt wygodnie się jeździ jak masz nogę za głęboko w strzemieniu to w tym sensie pomagają ustawić prawidłowo stopę.
Dzięki, zobaczę na te przez Was polecane 🙂
epk, ja mam hipermoralności stawów i pięta zbyt mocno w dół to mój problem mimo braku dużego nacisku na strzemię, więc szukam czegoś szerokiego ale w poziomie. Plus tendencje do zbyt płytkiego trzymania nogi w strzemieniu co trochę łączy się z tą piętą zbyt mocno w dół. Potrzebuje czegoś, co „dźwignie” mi piętę do góry przez szerszą stopkę 🙂
Opery powinny być spoko 🙂
Hipermobilnosc, autokorekta popłynęła 😂
galopada_, hipermoralność też może być 🤣

Ja to w ogóle nie wiem co się ze mną stało bo całe życie miałam tendencje do trzymania strzemion pod palcami a teraz od jakiegoś czasu nie radzę sobie ze stopą za głęboką. Coś się pochrzaniło i to mi się mało podoba bo stabilniej mi było w strxemionach pod palcami.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się