jakiego kiełzna używacie/ WĘDZIDŁA - rodzaje, zastosowania, spostrzeżenia

anetakajper   Dolata i spółka
02 czerwca 2024 08:11
xxagaxx, o kurczaczki. Fest 😲
anetakajper, tez bylam w szoku. Co prawda wzielam je na zawody wiec większy stres, ale winderena o dziwo! nie zjadla do tej pory
xxagaxx, ale tu coś dziwne w tym miejscu- chyba,że ja źle fotę oglądam, ale tu nie ma zębów. Bliżej krawędzi to tak, ale przy łączniku?
kotbury, w dokładnie ten sam sposób moja klacz zjadła berisa podwójnie łamanego, miałam go 2 dni.
Winderena też nie zjada.
kotbury, wszystkie wędzidła tak zjada, bo oczywiście uwielbia tworzywowe. Gumowe systematycznie jej owijam bandazem. I to zawsze zjada z lewej
xxagaxx, a próbowałaś metalowe oplecione skórą? Mam takie chyba Feeling? Czy coś takiego. Nie jest takim grubasem jak kiedyś robili, chyba też Fager takie teraz ma w ofercie. Może to by jej podpasowało i by nie zjadła
Zuzu., na razie sprawdza mi się bandaz lateksowy i gumowe nawet trochę żyją. Natomiast wątpię ze to kwestia podpasowania 😉 przychodzą emocje i gryzie.
Ale jak ona to wędzidło przekłada w pysku, że tam sięgają zęby. Tam nie powinno być zębów.
Może ty potrzebujesz ogłowie jakieś inne?
W ogóle te wędzidło jest dość grube. Carbony pasują na konie z jednak sporym miejscem w paszczy. Może te tworzywa na nią za grube.
Próbowałś najcieńsze metalowe?

kotbury, carbon sprengera to 16mm więc na pewno nie jest grube... Fager jest zdecydowanie za mocny 😉 Ubieram sobie w teren, żeby w razie co mieć coś więcej do powiedzenia 😀 A kobyła akurat ma full miejsca w paszczy.
Metalowych nie pogryzie bo jak, ale chodzi na nich gorzej.

Ogłowia innego nie potrzebuje, bo nawet nie używam skośnika, koń zdecydowanie lepiej pracuje jak nic jej paszczy nie zamyka. Pewnie dlatego moze sobie bardziej gryżć, ale jeśli to jest koszt jej lepszej pracy niech tak będzie. Liczyłam jednak ze carbon aż tak plastyczny nie jest 😀
kotbury, widziałam wiele wędzideł zgryzionych w tym miejscu. Konie to kreatywne stworzenia.
xxagaxx, kurde to mamy takie same baby. Mi akurat przegryzła Winderena, ale super Flexi, teraz jeszcze chcę spróbować podwójnie łamane od nich i zobaczyć jak to będzie działać. Ale tak to właśnie wszystko pogryzione... Najlepiej mi się jeździło na skórzanym z JK System, ale bardzo szybko je rozgryzała i nie było sensu tego ciągnąć...
A Berisy też przegryzała?
Mi sztangę trochę pogryzła, ale dała radę jakoś i na próbę idzie do mnie Beris podwójnie łamany, bo jak to samo tworzywo to może się uda...
Melanie, na razie testowałam Happy Mouth z miedzianą rolką na środku (z bandażem jeszcze zyją po pierwszym pogryzieniu i wygładzeniu przeze mnie powierzchni 😀

Winderen sztanga i 2 razy łamany żyja bez problemu. Na sztandze byłam kilka razy na zawodach i nawet po nich wędzidło całe 😀

ogólnie na co dzien wole jakieś lamane wędzidła, a skakać wolę na sztandze (miekkiej lub prostej ) teraz przyszło mi coś ciekawego na testy, cyganka na dużych kołkach z tworzywa, elstycznościa wypada trochę jak winderen flexi.
Musze poskakac żeby dalo się coś więcej powiedzieć, ale 1 jazda na plus 😁
20240531_201829.jpg 20240531_201829.jpg
20240531_201835.jpg 20240531_201835.jpg
20240601_123804.jpg 20240601_123804.jpg
Melanie, to nie jest to samo tworzywo, beris podwójnie łamany to wielkie g. Moja zjadła w jedną miastę, sprasowała jak praca. A Winderena nie rusza.
Perlica, eh, zasmuciłaś mnie... No nic, jak przyjdzie to najwyżej po próbie pójdzie w świat, jeśli coś z niego zostanie. 😐

To spróbuje tego podwójnie łamanego Winderena. Bo właśnie do jazdy i skoków muszę mieć podwójnie łamane, bo na sztandze jeździ się niezbyt, mimo, że w samych skokach ok, to w dystansie brakuje tego "łamania".

Zuzu., właśnie widziałam je kiedyś, ale jeśli mam być szczera nie przekonuje mnie ten materiał - przynajmniej z tego co sobie wyobrażam - bo jak to nabierze wody to będzie cienkie, skoro tak nic pod spodem nie ma. Ale nikt go nie ma i nie mam jak sprawdzić na żywo. Chyba się skuszę i zamówię je tylko po to by zobaczyć jak to na żywo wygląda. 🙈

xxagaxx, daj znać po testach, może to też co dla nas. 😀
o tych Acavallo jeszcze nic dobrego nie słyszałam 😀

Melanie, tylko pamiętaj ze to łamanie w winderenie jest taki... umowne. Dalej masz wędzidło w tej gumowej osłonce jakby, wiec odczucia sa troche jak w super flexi....
xxagaxx, no pokazałam fotki i na szybko odpowiedź jest, że najprawdopodobniej wędzidło jest za duże - koń ma za dużą swobodę w przesuwaniu go w pysku na boki i także może jednak być za grube - dlatego koń walczy z nim.
Jednak 16 to jest przy dzisiejszej budowie koni taki już bym powiedziała standard L.
kotbury, ale jak ja mam ci wytłumaczyć ze NIE? Ten koń je KAŻDE wędzidło jeśli się da zjeść (np. gumowe Horze ma 15mm i zjedzone). Po drugie miała paszczę sprawdzaną i ocenioną (przez Martę Kulikowską, która specjalizuje się oprócz fizjo w bitfittingu) że ma FULL miejsca. Winderen też jej się w pysku miesci 😉 jest gruby i go nie zje...
Im większe emocje tym bardziej żre. Mogę zasznurować pysk, mogę jeździć na metalu, obie opcje są słabe, koń jest mniej jezdy, mniej przepuszczalny.. Jak znajdziesz mi tworzywo 12mm to ja chętnie ci udowodnię że też je zje 😀

za długie równiez nie jest, 12,5 pasuje na nią idealnie jeśli chodzi o szerokosć, mniejszego nie wsadzisz.

Nevermind   Tertium non datur
03 czerwca 2024 14:10
xxagaxx, czemu akurat cyganka?
Nevermind, potrzebuje w Parkurze dodatkowej kontroli jak gwiazda probuje ze mną isc.

Na fotach pogryzione Premier Equine, i horze pogryzione przez bandaz (bo samo tez pogryzła 😅😉

Oraz jak łamie się 2 razy łamany winderen

Messenger_creation_245986f9-9fea-459d-b146-0774bc35c4f2.jpeg Messenger_creation_245986f9-9fea-459d-b146-0774bc35c4f2.jpeg
Messenger_creation_372705178441892.jpeg Messenger_creation_372705178441892.jpeg
Messenger_creation_1816901958763824.jpeg Messenger_creation_1816901958763824.jpeg
xxagaxx, ale ja nie neguję, że trafiłaś na "specjalny egzemplarz".
Standardowo po takim śladzie jest taka sugestia.

Padła też teoria o ostrych krawędziach (nadwrażliwości) diastemy. Bo często konie z tą przypadłością tak uporczywie gryzą wędzidła.
Ale to by musiał ktoś pomacać.
kotbury, zęby miała robione ostatnio w klinice u Doktor Biazik, nie znaleziono nic do czego można się było przyczepić 😉
W domu zdecydowanie dłużej żyją, ale jak dojdą emocje to leci po całości...
lusia722   poskramiacz dzikich mustangów i jednorożców
03 czerwca 2024 14:43
xxagaxx, u nas Krysia ma to samo, zjada każde jedno wędzidło, do tego stopnia, że nawet lateks po jednym przejeździe jest do wymiany i wędzidło pogryzione.
Nie ma znaczenia czy to skóra, guma, plastik czy karbon, grube czy cienkie zeżre wszystko.
lusia722, no to sobie mogą przybić kopytko 😀, ale u mnie jednak lateks daje radę jedne zawody przeżyć 😀
Melanie, jeśli sądzisz , że winderen podwójnie łamany jest łamany to jesteś w błędzie🙃
Dla mnie to nie jest wogóle łamane wędzidło. Testowałam je dzięki uprzejmości xxagaxx, i wg mnie ono działa bardziej jak super flexi, na pewno jest słabsze od flexi pałki.
Łamane naprawdę z Windków są raz łamane. Dużo koni na nich spoko chodzi.

Mój koń jest fanem cyganki flexi na skoki , a po płaskim testuje sobie teraz raz łamane D.
Ogólnie Beris podwójnie łamany zjadła w jedną jazdę, jak siadła koleżanka. Ja wiem, że ona gryzie i jak zaczyna to łydką ją podjeżdżam i ona wie że nie wolno i przestaje. Koleżance nie zostawiłam instrukcji i zostało zjedzone.
lusia722, i na pewno masz ciasne ciaśniutkie ciasniutko dopasowane (że między kółko/oliwkę a kąciki wsadzisz kartkę papieru jedynie)?

Bo naprawdę 90% pogryzionych ponadnormatywnie kiełzn jakie się zdarzają to jest za duże (i za grube).
kotbury, kompletnie się z tą teorią nie zgodzę. Konie zagryzające wędzidło, zagryzą każde.
o tych Acavallo jeszcze nic dobrego nie słyszałam 😀.
xxagaxx, no ja właśnie nic nie słyszałam dlatego jestem ciekawa. Ale też coś mi się nie widzi to - taki trochę sizal w paszczy, choć mogę się mylić.

kotbury, kompletnie się z tą teorią nie zgodzę. Konie zagryzające wędzidło, zagryzą każde.
_Gaga, tak,są i takie. I nie twierdzę, że nie.
Za to jest spora grupa, która nagle przestaje, jak w końcu przestaną mieć 1 cm luzu na szerokości i dostaną coś cieńszego.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się