Jak dbamy o zęby naszych koni?

Czy ktoś miał przypadek kiedy ząb mleczny nie chciał wypaść a stały już wychodził i nie mógł się przebić tzn. wypchać tego mlecznego?
Złamany dolny trzonowiec 2 tygodnie temu. Wykonane zostało rtg i konsultowane z Panią Katarzyną Ferenz. Wyszlo że wygląda to ok i nie ma konieczności ekstrakcji resztki zęba. Zalecono jedynie obserwację.
Stąd chciałabym zapytać czy ktoś z Was miał podobny przypadek i po jakim czasie koń wrócił do normalnej pracy. Czy jednak lepiej jest usunąć?
Evoj my mamy, ok grudnia ponowna konsultacja, koń normalnie użytkowany i nie ma z tym problemu na razie.
adriena, a po jakim czasie od złamania wróciliście do wędzidła?
Praktycznie 2 dni po zębach, reszta była delikatnie poprawiona i nic tam się nie działo. Ząb tylko jest do obserwacji, nie przeszkadza na razie.
Bo my dostałyśmy zielone światło do normalnego powrotu do pracy, wsiadam na haku jest wszystko ok. Założyłam wędzidło i tak - na luźnej wodzy wszytko cacy, ale jak tylko minimalnie chciałam wziąć na kontakt pojawiała nam się lekka kulawizna, więc ewidentnie coś jej w tej paszczy jeszcze dolega.
Zdaniem weta miejsce złamania nie powinno boleć, a język się całkowicie wygoił 😓 więc się zastawiam czy powinnam to skonsultować z kimś innym czy jeszcze czekać i obserwować
Cześć, pojawił się u nas problem z nadmiernym ślinieniem, może ktoś mnie naprowadzi, co jest przyczyną, kogo wzywać? (Pomorskie)
Do tej pory konia widziało 2 weterynarzy, zrobilam rtg wszystkich zębów. Oboje weterynarzy orzekło, że zeby jak na 20letniego konia bardzo zadbane. Dwa zęby (siekacz i 6tka) być może w przyszłości do wyrwania, ale teraz bez widocznych oznak bólu. Żaden ząb się nie rusza, nie ma ostrych krawędzi, ani ran w pysku. Na policzku od wewnętrznej strony byla mała narośl z glutowatą mazią w środku: otworzona przez weta, maź odessana. Nic się nie zmieniło po tym zabiegu.
Objawy konia: jak tylko coś weźmie do paszczy np. smakołyk albo wędzidło, z pyska leci potok śliny zmieszanej z przeżutą trawą. Oprócz tego zdarza jej się zostawić trochę jedzenia treściwego, choć to raczej sporadycznie. Jedząc siano czasem mieli długo w pysku i robi kulki z siana. Jedząc trawę nie widzę problemów w pobieraniu pokarmu. Sugestia weta: podawać leki przeciwbólowe przez kilka dni i wtedy poobserwować, czy będzie lepiej, a w ostateczności wyrwać dwa podejrzane zęby (cień przy korzeniach na zdjęciu rtg).
Czy ktoś miał podobny przypadek i mógłby mi coś doradzić? Nie chciałabym wyrywać zębów jeśli nie ma absolutnej pewności, czy bolą i czy to one powodują to ogromne ślinienie się i zaleganie resztek pokarmu w pysku. Z góry bardzo dziękuję!
fanelia, a kto byl z wetów? U nas w 3mieście zębowo szkoli się Kinga Wojszel.
fanelia, za ślinienie odpowiadają ślinianki. Czy one były kontrolowane?
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
28 sierpnia 2024 11:58
fanelia, Język z tyłu dobrze obejrzany? Mogło się tam coś wbić a nie tak łatwo to obejrzeć dokładnie.
fanelia, podobno nadmierne ślinienie może być objawem wrzodów.
Wet Kinga byla jednym z wetów, którzy widzieli, ale ona akurat nie widziała rtg, te robilam przy wizycie innego weta z Equi Aid. Może byłoby dobrze te zdjęcia z nią skonsultowac.
W jaki sposób można zbadać ślinianki? Jak to się odbywa? Usg, palpacyjnie, czy jeszcze jakoś inaczej?
Język obejrzany ale jeszcze poproszę raz przy następnej wizycie.
O wrzodach nie myslalam, ale kon ma całe życie siana i trawy po korek plus mało stresowy styl życia, to skąd by wrzody były? 🤔
Dziękuję za odpowiedzi! Wszelkie poszlaki co dalej sprawdzać mile widziane.
hej, czy w okolicach Warszawy jakiś wet plombuje zęby? Ewentualnie z lubelskiego lub podlaskiego. Czy taki zabieg można przeprowadzić w warunkach stajennych, czy trzeba jechać do klinki.
koza1, dr Dziekański
BUCK   buttermilk buckskin
29 października 2024 12:53
czy ktokolwiek robił ''plombowanie'' diastemy międzyzębowej ? była wetka ze Szpitala Służewiec i opowiedziała, że wlewa się w ten dół diastemowy specjalną plastyczną masę, ale nie u nich - zatem szukam miejsca gdzie mają w tym praktykę. Próbuję się dodzwonić do Kliniki SGGW, ale może jeszcze gdzieś w mazowieckim....
BUCK, zadzwoń do Dziekańskiego, może w Psucinie Ci zrobią
29 października 2024 21:10
Zuzu. dzięki, to faktycznie może być dobry trop 👍
BUCK, ew skontaktuj się z dr Olejniczak. Jest niezastąpiona. Nie wiem jaki jest powód zakładania plomb u Twojego konia ale u nas w stajni dr podrażnione diastemy oczyszcza, zakłada opatrunki i po czasie każe raz dziennie płukać paszcze glimbaxem (bodajże tak to się nazywa). Mój miał diasteme w siekaczach, pani doktor oczyściła, założyła opatrunek i po wypadnięciu opatrunku kazała oczyszczać szparkę (pokazała jak “nitkowac” mojego “karolaka” 😉) i zostawiła nam maść z miodem Manuka do wpychania w szparkę. Diastema pięknie zarosła i nie mamy już “karolaka”
30 października 2024 08:22
ElSalvador dzięki, diastema w dziąśle pomiędzy trzonowcami to przypadłość niektórych starszych koni. Problemem jest to, że rozdrobniona pasza, siano zalega w tych dziurach, co jest przyczynkiem do stanów zapalnych i do bólu. Okazuje się, że opracowano masę plastyczną którą wypełnia się taką diastemę i to starcza nawet na dłużej niż rok. Wydłubywanie resztek paszy i płukanie regularne tak umiejscowionej diastemy to trudniejszy proces niż obsługa siekaczy.... mój lat 26 ma czyszczoną tę diastemę przy okazji tarnikowania 2 razy do roku, i to już nie starcza....
BUCK, wiem o czym piszesz, nie jest to przypadłość tylko starych koni, bywa też u młodych. W diastemach w trzonowcach nie dłubie się. Pani doktor zakładala koniom znajomych opatrunki i po czasie kazała zakupić płukanki i płukać. Nie wiem co zrobiłaby u Twojego konia i czy u Twojego jest to poważniejsze niż u koni moich znajomych, ale panią doktor to polecam gorąco. Odkąd prowadzi mojego konia to chociaż o jego liche zęby nie muszę się już martwić, a było już bardo słabiutko.
ElSalvador, to jest dr z Equinovum?
My też czekamy w stajni na jej wizytę w styczniu, wizyta grupowa.
Chcielibyśmy żeby ktoś inny popatrzył na zęby naszych koni. Pokładam dużą nadzieję w tej wizycie. Mój ma 29 lat i brak siekaczy od kilku lat ale nie podoba mi się ostatnio jak ma robione te resztki zębów które mu zostały…
30 października 2024 21:48
ElSalvador oczyszcza się takie diastemy, właśnie miał to zrobione przed Pawła Dukacza i przez ok.tydzień jadł jakby był młodszy o 10 lat. Dlatego robimy właśnie trening medyczny pod kątem płukania tej diastemy, widać postępy i liczę, że osiągnę co potrzebuję. Ale gdyby się okazało,że można to ''zacementować'' to bardzo chętnie 😀
mikstura, To senior trafi w najlepsze ręce 😄 U nas będzie w grudniu.
Jakiego weta do starszych koni zębów polecacie w Warszawie? (poza dr Dziekańskim i Górskim).
07 listopada 2024 13:45
Paweł Dukacz. Elżbieta Stefanik
Buck, wielkie dzięki
Czy na Śląsku, albo w okolicznych województwach jest weterynarz, który zakłada plomby? Chodzi mi o plombowanie w warunkach stajennych.
kiedyś na śląsk jeżdziła Hanna Buch, ona plombuje, ale czy jeżdzi nadal to trzeba pytać u zródła
blucha, to wiem, ale ciężko się umówić. Na stronie kliniki Przewoźnego z tego co widzę jest taka opcja tzn. plombowanie w terenie. Muszę jutro zadzwonić i się podpytać.
Mam pytanie do tych co wyrywali zęby policzkowe. Czy na czas gojenia Wasze konie były na "papkowej" diecie? Nie było problemu ze spożywaniem suchej paszy, siana?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się