Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)
co mam zrobić jeśli w gg wyskakuje mi taki komunkiat:
"UWAGA: W trosce o bezpieczeństwo, w wiadomości od Nieznajomych podejrzane treści zastąpiono ciągiem "[xxxxx]". Jeśli chcesz otrzymywać od Nieznajomego kompletne wiadomości - dodaj go do swoich kontaktów."
nie chcę dodawać do znajomych, ale dobija mnie to jak ktoś nawet adresu nie może mi przesłać ;(
musisz dodac wtedy ta osobe (bo ja też tak mialam) bo nie zobaczysz tych linków, chyba że w ustawieniach można coś przestawic musisz poszukać...
Czasem nawet nie widać cyfr, np. godziny czy daty wpisywanej przez rozmówce. trzeba te osobe dodac a potem skasować i tyle.
a przypadkiem ta opcja "pokazuj linki od nieznajomych" nie jest właśnie "lekarstwem" na to? 👀
Zastanawiam się właśnie, czy istnieją może zagraniczne strony takie jak np photoblog.pl etc? Pooglądałabym i poczytała sobie conieco np jak wygląda jezdziectwo w Niemczech od tej strony.
Tak, tak.. nudzę się :P
Wiem, że w Towarzyskich jest wątek "mam doła, nic mi nie wychodzi".
Ale czy jest jakiś, pozytywny, do pochwalenia się?
Wistra, tyle razy prosi się o używanie wyszukiwarki. 🙄
Oczywiście, wiem o tym doskonale.
Tylko, że pokazuje mi się informacja, że wyszukiwanie w tym momencie nie jest możliwe - spróbuj za chwilę, albo mi się pokazuje pusta strona 👀
Większość wątków szukam po prostu lecąc stronami, ale znajduję je na kilku pierwszych 😡
Co to znaczy "honky tonk"?
szepcik, wklejam cytat : honky-tonk, odmiana stylu country, w której żywiołowy i bezpośredni sposób gry na gitarach akustycznych, skrzypcach, bandżo stanowi oprawę instrumentalną dla śpiewu w wysokich rejestrach ze smutną i tęskną nutą w głosie.
Pierwszym wykonawcą, który spopularyzował honky-tonk był Ernest Tubb. W latach 50. klasyczne oblicze tego stylu ukształtowali: Hank Williams, George Jones i Lefty Frizzell. Z biegiem lat honky-tonk był postrzegany jako tradycyjne wykonawstwo muzyki country.
🙂
Jej chyba chodzi o dokładne tłumaczenie samego zwrotu niż o definicję.
Nie pomyślałam, żeby wrzucić to w google, bo myślałam, że to będzie jakieś określenie dot. kobiety - chodzi mi o tytuł piosenki, "Honky tonk women" 😁
No ale z tego co widzę, to dotyczy to właśnie stylu muzyki. Dzięki za pomoc
Dobra, mam głupie pytanie, ale dość pilne.
Chcę żeby ktoś przelał pieniądze na konto. Mam karte kredytową i jest na niej 16 cyfr, tylko je mam podać?
Na karcie jest numer karty, a nie numer konta. Do przelewu potrzebny jest numer konta oraz dane (imie, nazwisko i adres).
a ja chciałam zapytać czy legitymacją studencką można się posłuiwać czy zapisie do lekarza, na pogotowiu, u dentysty? chodzi mi o to, żeby pokazywać legitkę zamiast książeczki rodzinnej która przysługuje do wizyt u lekarza itp
Ostatnio mnie pani w przychodni NFZ uświadomiła, że za okazaniem legitymacji studenckiej mogę sobie iść tylko do przychodni studenckiej, a poza tym ubezpieczenie uczelniane obejmuje tylko wypadki. Trzeba mieć książeczkę zdrowia podbijaną u rodziców w pracy albo jakieś inne ubezpieczenie.
I poszłam sobie do lekarza 🙄
jak nazwać jednym słowem taki kamyk o kształcie obwarzanka? wiecie, okrągły z dziurką w środku. Jest na to jakaś nazwa? 👀
może chodzi o pewien rodzaj tlenku krzemu, minerał zwany agatem
http://prac.us.edu.pl/~awini/agatysw.html
właśnie nie chodzi o żaden konkretny kamień, tylko o kształt...
muszę opisać jego symbolikę w pracy i to jest zwykły kamień- okrągły z dziurką w środku. Tylko zanim nazwę to po angielsku i zacznę snuć wywody muszę wiedzieć jak to nazwać po polsku. Nie mogę napisać o kamyku z dziurką 👀
może inaczej - a z czego to praca i jaki temat obejmuje?
[quote author=_kate link=topic=20.msg308784#msg308784 date=1249061774]
jak nazwać jednym słowem taki kamyk o kształcie obwarzanka? wiecie, okrągły z dziurką w środku. Jest na to jakaś nazwa? 👀
[/quote]
_kate to ma być przymiotnik który go określi czy konkretna nazwa? Jeśli przymiotnik to może 'pierścieniowaty' - albo coś w ten deseń 😉... choć pewnie jak wszystko na świecie-kamienie z dziurką też mają swoją terminologię, tylko kto ze zwykłych śmiertelników ją zna 😉
Honky-tonk to w wolnym tłumaczeniu "słodkie słówka", czyli to wszystko, co bredzi się w sytuacjach erotycznych, gęsto przeplatając pocałunkami 🙂
Kamyki mają swoją nazwę, kiedyś ją znałam, ale to było w "pradawnych" czasach. Tylko kojarzy mi się, że na "o".
porównuję Alicję z Krainy Czarów i Coralinę i właśnie Coralina miala taki magiczny przedmiot przez który widziala skradzione dusze. I to ten kamyk... z dziurką 😉
Alicja jest stara jak świat, nienawidzę jej już szczerze, Coralina wyszła z rok temu- obie ksiązki sa o alternatywnych światach. U Alicji widzisz świat dorosłych- nielogiczny, absurdalny, przepełniony nonsensem. U Coraliny lustrzane odbicie jej świata- niby to samo, ale... jednak nie to samo, bo matka nie ta, bo świat ograniczony.
To tak w skrócie. Pisze rozdział o symbolice i chcę zawrzeć ten przedmiot, ten kamyk, tylko jak go nazwać? tak jak w Coralinie? kamykiem z dziurką? mam nadzieję, że jest lepsza nazwa 👀
A to nie chodzi właśnie o to, że ten kamyk ma kształt koralika? Ja bym poleciała w ten deseń i nazwała go "a bead-shaped stone" 🙂 Daj znać jak sobie z tym poradziłaś na koniec!
burza, no gdzie obelisk 😁
tutaj jest troche o wierzeniach i wrozkach i..kamieniach z dziurka (pod sam koniec)- i nawet przetlumaczone na angielski 😉
http://angielskinawesolo.bell.pl/pdf/8-9_bell_i_niania.pdf
A obelisk to nie jest taki posąg/pomnik wyglądający jak kolumna trochę? Czy to ma więcej znaczeń?
Edit: pisałam równocześnie z zen. Jak by się komuś nie chciało szukać, to w artykule tłumaczenie brzmi: a river rock with a hole. Czyli dosyć łopatologicznie 🙂
To jest to co Obelix nosił 😉 wiem wiem 🙂
Może określić kształt jako torus? (bo najbardziej zbliżony) czyli: kamienny amulet/paciorek toroidalny?
Do małych prehistorycznych form kamiennych odnosi się "mikrolit".
Ale... czy to nie było coś od "orphanta"?
Wybaczcie, ale zajmowało mnie to ćwierć wieku temu 😡