Jejku dziewczyny, macie pracę w cudownych miejscach i w pięknych stajniach.
Tutaj nawet ten "wypasiony" Klub Jeździecki jest taki sobie. Najbardziej mi brakuje pastwisk lub choćby padoków zielonych.
W ogóle w stolicy Peru prawie brak zieleni.
W tą środę jadę obejrzeć finał ujeżdżenia w nie odwiedzonej przeze mnie stajni Escuela de equitacion del Ejercito - wojskowym klubie jeździeckim.
Pozostały się dwie stajnie/kluby do zwiedzenia: Club Ecuestre Huachipa i Tor wyścigów konnych: Hipódromo de Monterrico 🙂
A Lima od dziś żyje Igrzyskami Panamerykańskimi.
Właśnie leci w TV ceremonia otwarcia.
41 krajów z obu Ameryk będzie brało udział w zawodach.
Ciekawostka:
W naszej stajni od dwóch miesięcy trenowali jeździectwo/skoki zawodnicy z Pięcioboju Nowoczesnego (PENTATLÓN MODERNO).
Poziom, taki sobie 🙁 Dwóch trenerów ze stajni i szef coś tam z nich wyciskali. Czasami mi akurat wypadał z nimi trening to sobie pooglądałam i żałuje, że fot nie robiłam.
Zdecydowanie skoki konne powinny być wycofane z pięcioboju. Losowanie koni, brak czasu na poznanie dyscypliny, zgranie z koniem ... bez komentarza.
W końcu udało mi się zapytać o naukę jazdy konnej na koniach Paso Peruano w naszej stajni. Koszt 300 Sol (348,86 złoty) za 4 godziny - raz w tygodniu po 1 godzinie.
W cenie pensjonatu w naszej stajni wchodzi: kowal, weterynarz (pierwsza pomoc), szczepienia, odrobaczanie, derkowanie, zakładanie owijek, czyszczenie konia, przygotowanie do jazdy (siodłanie, rozsiodłanie), mycie nóg po jeździe, w razie nieobecności i jak jest potrzeba ruszenie konia (lonża, jazda), czyszczenie sprzętu (siodło, czapraki itp ...) + buty jeździeckie (widziałam jest robione). Cena pensjonatu 1600 Sol.
Zaderkowany Ken (koń szkółkowy):

Zawodnicy Peruwiańscy w jeździectwie:
Ujeżdżenie

Skoki

WKKW (tu prawie sami wojskowi startują z Peru 😁 )

Pozdrawiam z nad Pacyfiku 😍

edit. Znalazłam na FB Pięcioboju Nowoczesnego Peru filmik z treningu, koń Laico (prywatny):
https://www.facebook.com/PentatlonPeru/videos/315833892676506/?t=58I zgadnijcie ... W konkurencji: jeździectwo, Peruwiańczyk (nie pamiętam z twarzy kto) zajął 1 miejsce WOW,
Brawa dla koni szkółkowych i prywatnych za cierpliwość i treningi 😅