Nasza twórczośc fotograficzna ;) Każdy może, jeden lepiej..

cieciorka   kocioł bałkański
02 czerwca 2009 17:38
abre, ale jak chce naswietlic normalnie zdjecie z nd, to musze mu wydłużyc czas, albo zmniejszyc przeslone czy nie wyjdzie na to samo? w koncu i tak swiatlo wpadnie- czy to inaczej dziala?

okwiat, wyglada sympatycznie, nie wiem, czy to kwestia monitora, ale troche przeszkadza ciemna plama u dołu.

magda, coroczny bike punk fest na elbie- zapraszam 🙂
wątek zamknięty
cieciorka, niestety na większość pytań tego typu jest jedna odpowiedź: to zależy. Naprawdę wszystko zależy od tego co chcesz uzyskać. Po co chcesz chronić matrycę, przed czym, co fotografujesz i w jakich warunkach, itd. itp. Tu się nie da rozmawiać na poziomie abstrakcyjnym.

hbc, magicznym skrótem APO

APO - soczewki APO - dla uzyskania najwyższej jakości zdjęć w obiektywach, APO soczewki o bardzo niskim współczynniku załamania światła minimalizują aberrację chromatyczną; oznaczenie obiektywu z soczewkami ze szkła niskodyspersyjnego (Apochromatic).

Nie mam pojęcia, czy oba szkła mają silnik, czy nie. Ale nie wiem też czy go potrzebujesz.
wątek zamknięty
abre mam d40, ale z tego co pisze na stronie oba są kompatybilne z tym modelem. Na wakacjach może uda mi się zarobić na sigme 70-200 2,8
a jak nie, to zakupie pewnie jeden z tych dwóch obiektywów  😉
wątek zamknięty
Abre dzięki. Co prawda dzwoniłam do nich i pan powiedział, że spokojnie mogę przyjść, chciałabym tylko wynieść coś z kursu, a nie tylko patrzeć jak cielę w malowane wrota. Chyba poszukam czegoś innego.
wątek zamknięty
okwiat   Я знаю точно – невозможноe возможно!
02 czerwca 2009 19:17
ciecior chodzi o tę plamę na drzwiach i ścianie u dołu? To prawdziwa plama  😉 Nie umiem się jej pozbyć.

Czy może ktoś jeszcze skomentować to zdjęcie i powiedzieć czego brakuje i co zwaliłam (poza ostrością)??

wątek zamknięty
Lov   all my life is changin' every day.
02 czerwca 2009 21:48
abre, dziękować :kwiatek:
wątek zamknięty
m.indira   508... kucyków
03 czerwca 2009 08:09
Okwiat jesli mogę wrzucić swoje 3 grosze , to przeszkadza mi łamanie kompozycji , przez parę , czyli przesunięcie jje w lewo w stosunku do obramowania drzwi , a jesli juz tak poszłabym na kompromis i ciełabym fotkę z prawej równoważac wagę zdjęcia , bo tak wdg mnie leci w lewo , ale to moje zdanie , no i gdyby deko inne światło , choć fotografia przyjemna , fajny moment , modele i dla nich na pewno super pamiatka ... a jeszcze jedno , staraj się robić takie ujęcia bardziej z biodra i z dalszej odległosci , wtedy linie pionów(futryn, ścian), będą pionowe , a nie łukowato wygięte efektem "jednego oka", taki efekt mozna zobaczyć w fotografiach architektury z nieodpowiednim obiektywem , miejscem , i mamy efekt krzywych domów ...

hbc , obiektyw jasny ma swoje zalety , lecz w moim przypadku po foceniu 200 kilka ładnych lat , brakowało mi tego kroku w przód , i jeśli ja bym się połakomiła na jasny obiektyw to nie ma innej opcji jak do 300 ... pamietajcie o jednym , jesli dysponujecie obiektywem ...-200 , często 200 jest juz problemem w postaci róznych przekłamań , to samo się tyczy 300 , lecz zakres do 300 jest bezpieczniejszy , gdyż przy 200 w takim obiektywie powinno wszystko grac bez zarzutu (choc ja i przy 300 takich problemów nie mam , ale może ja juz mam wprawe jak ich unikać i czego sie wystrzegać...)
wątek zamknięty
03 czerwca 2009 16:04
m.indra oczywiście że możesz wrzucić 3grosze  😎 właśnie o to prosiłam 🙂
dzięki za wskazówki, następnym razem wezmę pod uwagę Twoją radę dotyczącą zdjęć "z biodra"  🙂
Niestety modeli nie ustawiałam ani razu. Po prostu poszłam z nimi na spacer i łapałam kiedy tylko sie dało. To akurat przypadek, że tak się powyginali na tej focie  🙂 Thomas- chłopak ze zdjęcia straszliwie się peszył że ktoś lata za nim z aparatem, więc starałam się robić wszystko bezboleśnie, tak aby nie poczuł że ktoś się na niego ciągle gapi  😁
wątek zamknięty
kilka moich

i wyprostowane
wątek zamknięty
potrzebuje w PSie w wersji angielskiej czesc zdjecia 'wygladzic' -rozmycie (blur?)
czesc zdjecia wyostrzyc
fotografia przedstawia drink, chcialabym, by byla cukierkowa, choc tlo jest dosc niejednolite (ale chcialabym to zachowac jak jest, tylko wytłumic)
wiem mniej wiecej jak to zrobic, tylko nie pamietam 'na ile' blur poustawiac i ktory konkretnie..
moge liczyc na pomoc?
no i wyostrzenie ktore najlepiej uzyc..
kurka tak to jest jak sie ma dostep do wersji ang i pl i obie maja rozny uklad menu :/
wątek zamknięty
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
03 czerwca 2009 18:33
okwiat, to źle, raczej powinnaś jego rozluźnić. Ja, jeśli idę z kimś na pierwszą sesję, to robię bardzo mało zdjęć i to raczej nie te, które sobie umyśliłam, bo wiem, że większość ludzi, których foce, nie ma zbyt wielkiego obycia z obiektywem. Więc robię jakieś fotki, ale głównie, gadam, śmieję się, robimy jakieś głupie rzeczy. Na zdjęciach BARDZO widać jak kto się czuje przed obiektywem, czy jest spięty, rozluźniony, czy czuje się dobrze. Ja bardzo lubię patrzyć na pierwsze zdjecia i ostatnie zdjecia z sesji z nowymi osobami. Jest super różnica tego, jak wyglądają przed obiektywem. Dla mnie łasnie focenie portretowe jest tak trudne, a zarazem fascynujące, że to nie tylko praca nad kardem, ustawieniami, konceptem, ale też praca z drugim człowiekiem.
Dla przykładu sesja próbna z Barkiem, na zasadzie idziemy na spacer do parku:

początek, widać niepewną minę, nie bardzo zresztą korzystną.

Środek- Bartek zaczyna się rozluźniać i nawet trochę uśmiechać

Koniec- zaczynało się już coś ciekawego dziać.

Ale ja tu tylko sprzątam  😉
wątek zamknięty
wątek zamknięty
03 czerwca 2009 21:12
Ty tu nie wymyślaj tekstów o sprzątaniu, bo każda opinia jest dla mnie ważna, tym bardziej jestem wdzięczna każdemu kto jakikolwiek związek z robieniem zdjęć ma i może mi pomóc  🤬
Ale to nie było tak, że w ogóle nie mogłam zrobić żadnego zdjęcia, bo Thomas się wstydził, tylko że nie mogłam pozwolić sobie na ustawianie ich na siłę. Ciągle z nimi gadałam podczas spaceru, ale nie kazałam nic robić. Po prostu przy nich byłam i kiedy nie patrzyli, ewentualnie kiedy udawali że mnie nie widzą robiłam zdjęcia 😉 Prosto do obiektywu też pare jest, ale na szczęście nie chodziło mi o osiągnięcie takiego efektu. Chciałam raczej żeby zachowywali się naturalnie, tak żebym mogła zatrzymać ich uczucie, a nie ich sztuczne uśmiechy.
U mnie z biegiem czasu zdjęcia wychodziły tak:

wątek zamknięty
abre dzieki sliczne za chwile przejrze.. niestety ale sie wrobilam w totalny brak czasu. do pracy na 9 a jeszcze w polowei zdjec nie jestem :/
wątek zamknięty
cieciorka   kocioł bałkański
04 czerwca 2009 16:20
okwiat, widze, ze to naturalna plama, ale mozna ja rozjasnic- zobacz, wszystko sie w niej zlewa
wątek zamknięty
zaprzyjaźnianie się z makro
tylko nie wiem czemu przy zmniejszaniu siadła ostrość 🙁

wątek zamknięty
05 czerwca 2009 10:51
Epikea , jeszcze mi się nie zdarzyło bym nie musiała ostrzyc po zmniejszaniu , obojętnie gdzie bym tego nie zrobiła , czy w FO czy w PS , wiec się nie przejmuj
co do fotki , ciekawa lecz , niestety zlewają się płatki , cienie nie robia wrażenia trójwymiarowosci lecz płaskiego rysunku , który nijak nie jest plastyczny , po prostu , przypadkowa kombinacja plam .
moze inne ujecie , a może brak własnie ostrosci dał temu przyczynę , nie wiem ... ale próbowac bo fajnie obrany kierunek
wątek zamknięty
m.indira dzięki, wieczorkiem wrzucę jeszcze inne z tej sesji 🙂 w innych ujęciach 🙂
wątek zamknięty
Wilejka   nie. na wiele sposobów !
06 czerwca 2009 07:12
Hej ! Wczoraj stałam się szczęśliwą posiadaczką Panasonica DMC-LZ10 [mojego świętej pamięci TZ4 chciałam zakopać, ale mama się nie zgodziła]. Jak teraz sprawdzam ceny na ceneo to okazuje się, że przepłaciłam, ale nie o tym chciałam ...
Czy ktoś miał w ręku ten aparat ? Sprawuje się dobrze ? Z tego co teraz czytam jest mniej fajny od TZ4 ...

Ma fajną funkcję A/S/M, teraz muszę pobawić się linkiem od abre i kombinować z GO ...
wątek zamknięty
06 czerwca 2009 22:08
Troche zabawy z nudów Photoshopem- jak wam się widzi? 🙂

wątek zamknięty

skubaniec tak szybki ze nie nadazalam za nim 😉
wątek zamknięty
magda tak z czystej ciekawości co ten koń ma w pysku na zdjęciach?
wątek zamknięty
trzynastka   In love with the ordinary
06 czerwca 2009 23:16
się mnie wydaje, że to kolec 🙂

edit: dla mnie już za późno jest  🤔wirek:
wątek zamknięty
Wstawiam jeszcze raz, co myślicie??

Lov- 1 piękne 😉
wątek zamknięty
07 czerwca 2009 10:10
Presja, dzięki, trochę się z nim namęczyłam 😉
Ktoś może coś powiedzieć o drugim i trzecim? :kwiatek: 😉
wątek zamknięty
jestem załamana... robie te fotki i robie ale za chiny nie wyjdzie mi fajne wyraźne zdjęcie <no dobra kilka wyszło..> ale w ruchu to już nie ma mowy... dla przypomnienia foce canonem 450D, obiektym 18-200- poradzicie coś? :kwiatek:

Lov- pierwsze świetne ! 😉
wątek zamknięty
07 czerwca 2009 18:29
Lovely , pisałyśmy już wcześniej , ale powtórzę , żeby fota wyszła ostra , musisz mieć maximum czas naświetlania 1/200 a każdy krótszy będzie dokładniejszy , światło też swoje robi oraz ISO ... śledzenie obiektu ostrzeniem wskazane , poza tym , zdaj sobie sprawe że mając ponad 3800 pikseli na 2500 z kawałkiem , nigdy na ekranie kompa nie bedzie to tak ostre jakbyśmy chcieli , jak oglądam swoje to bez powiększenia , mało które jest tak ostrze by było to widoczne , dlatego zmieniam rozmiar i wyostrzam...
wątek zamknięty
pytanie z czystej ciekawości. nie zapytam czy robicie zdjęcia a raczej czy uczyłyście się robienia zdjęć a zasadzie prób i błędów czy jakaś szkoła fotografii może?  🚫
wątek zamknięty
martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
07 czerwca 2009 19:22
Ja się ciągle ucze robić zdjęcia, jestem dopiero na samym początku tej drogi.
A co do nauki - ucze się jako samoku, podglądam czasami innych, oglądam zdjęcia innych i analizuje je. Nie wiem czy to słuszna droga, ale jakoś podoba mi się taki pomysł na siebie 😉
A sama po swoich zdjęciach widze - tak analizując to czego 😀okonałam" od samego poczatku az do teraz - zdjecia sa zdecydowanie lepsze, ale jeszcze brakuje im duzo, baaaaaaardzo duzo do tego zeby byly w miare 😉
wątek zamknięty
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
07 czerwca 2009 19:34
Ostatnio przekonałam się do soczewek macro i zaczęłam się bawić... 😜 Oto rezultaty
(byłoby więcej gdyby nie to, że baterie się wyczerpały a duracelli nie mieli w żadnym sklepie w promienu 20km 👿
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.