Poznaniacy - Poznań i okolice :)
Niedługo wybieram się do Poznania na weekend, ponieważ mam do załatwienia kilka spraw. Możecie mi poradzić gdzie najlepiej zatrzymać się na nocleg, żeby było w miarę tanio? Nie musi być jakoś z dobrą komunikacją miejską, bo jadę samochodem.
Teli, "odziedziczyłam" mieszkanie po babci, stoi przez cały rok puste, (miałam się tam przeprowadzić na studia), więc szkoda by było tego nie wykorzystać w wakacje.
abre, mieszkanie jest dostłownie przy rynku w Swarzędzu. Nie mam pojęcia, gdzie tam pociągi jeżdżą 😉 i wielkie dzięki za opisanie knajpek, z pewnością wybiorę się do kilku z nich! 😀
Scottie, jak będziesz czegoś potrzebować będą w Swarzędzu, wal do mnie śmiało! Na jednej z ulic odchodzących od Rynku pracuję.
Muffinka moze ta stronka cos pomoże🙂
http://www.noclegi-poznan.pl/
dzięki, popatrze sobie🙂 Szukałam w necie ale myslałam że coś konkretnego dacie rade polecić. Nic, to poszukam.
Jakby Ci to powiedzieć... Poznaniacy raczej nie mieszkają w Poznaniu w hotelach czy hostelach 😉
Niby tak 😉 Ale ja mimo że mieszkam w Warszawie, również nie w hotelu to gdyby ktoś mnie pytał umiałabym odpowiedzieć na pytanie gdzie najlepiej się zatrzymać 😉
Gdzie się najlepiej zatrzymać w Poznaniu to ja też wiem. Ale nie sądzę, żeby ta oferta odpowiadała studentom.
Ale nie sądzę, żeby ta oferta odpowiadała studentom.
Ale ja już dawno studentem nie jestem 😉 hihi
Hmm, w takim razie proponuję Ci Novotel i Mercury, oba w sumie w centrum, standard dość wysoki. Tylko że to nie jest "w miarę tanio" 😉
Tylko że to nie jest "w miarę tanio" 😉
No właśnie.
w takim razie polecam hotel Andersia 😉 ceny dosc wysokie ale naprawde b. fajnie.
Poza tym miejsc, gdzie mozna sie zatrzymac zbyt wiele nie znam. Moze hotel Campanille ( ul. Św Wawrzyńca, dochodząca do ul.Polskiej i Dąbrowskiego, do miasta żabi skok a i przy okazji bliziutko na Hipodrom Wole zeby sobie zobaczyc 😉 ). Nie wiem jak cenowo ale w poprzedniej firmie wszystkie noclegi zalatwiane byly wlasnie tam wiec jakos mega drogo byc nie moze. Tak mysle sobie.
Dzięki Seksta zaraz sobie zobaczę. Już arma też poleciła mi jedne hotel i może na niego się zdecydujemy. Mam jeszcze troszkę czasu na zastanowienie.
Sprawę mam. 😉 Szukam miejsca gdzieś w okolicach Poznania żeby rozbić się z namiotem na kilka dni, najchętniej nad jeziorem. Tak żebym mogła dojechać pociągiem. Jakby w okolicy były jakieś knajpki lub coś w tym stylu - jeszcze lepiej. Macie może jakiś pomysł?
Po prostu miejsce żeby wyrwać się z domu, dojechać pociągiem, spać w namiocie i dobrze się bawić 😉
to chyba najprościej będzie w Poznaniu nad Maltą?
Chyba, że okoliczności mają być bardziej przyrodnicze.
MALTA
nad jezioro ale troche dalej niż Malta:
jeśli spokój to J.Powidzkie - Kosewo, Giewartów, Powidz, pociągiem do Słupcy, potem PKS
większy tłum Skorzęcin, pociągiem do Gniezna
Jednak szukam trochę dalej niż nad maltą... 😉
A byłeś może ogurek w którymś z miejsc na campingu?
W Skoju nie byłem nigdy, z opowiadań wiem, że nie moje klimaty
Do Giewartowa mam 10km i ostatnio pod namiotem byłem tam 15 lat temu. W Kosewie mamy łajbe i jestem częściej, jest pole namiotowe nad samym jeziorem z zapleczem i barem, sklep we wsi i nic więcej.
Wydaje mi się, że Abre bywała w Giewartowie, może coś ci poleci
Ja czasem jeżdżę do Przybrodzina, do kapitana Misia 😉 Oficjalnie to się chyba Bryza nazywa. Pole nad J. Powidzkim. Pole jak pole, dość duże, cykliczne imprezy typu zlot właścicieli garbusów czy regaty. Na miejscu prysznice i wc choć ich czystość pozostawia wiele do życzenia 😉 Sklepik, kilka budek z żarciem, wypożyczalnia kajaków, rowerów wodnych, sprzętu do siatki. W weekendy bardzo rodzinnie i hałaśliwie. W okolicy kilka nieco ciaśniejszych miejsc, da się też znaleźć coś troszkę bardziej kameralnego ale w większości jezioro obsadzone domkami. Czasem da się dogadać z kimś, kto udostępni kawałek trawnika i prysznic.
W Giewartowie byłam raz, spałam na dziko i wynosiliśmy się pod presją o świcie czyli ok. 11 rano.
Do Przybrodzina dojeżdża kolejka wąskotorowa z Powidza, zatrzymuje się na plaży.
Ale jest tam np jakieś miasteczko żeby gdzieś wieczorem wyjść czy raczej na spokojnie?
I mógłby mi ktoś baardzo łopatologicznie wytłumaczyć jak dojechać nad Powidz?
pociągiem do Słupcy, później PKS:
POWIDZ 6:15[S ] 6:15[H ] 7:36[U ] 9:50[F 6 ] 11:55[F ] 14😲9[F m ] 15:20[F ]
KOSEWO 6:20[S ] 6:30[H ] 7:30[S ] 10😲0[F f ] 13:45[S ] 15:40[S ] 17😲0[F m ]
GIEWARTÓW 5:55[F ] 6:20[S ] 6:30[H ] 7:30[S ] 10😲0[F f ] 11:20[F ] 13:45[S ] 14:25[H ] 14:25[S ] 15:35[H ] 15:40[S ] 15:45[F E ] 17😲0[F m ] 18:20[F m ]
jak pod namiot i nad jeziorem, to jeszcze może Zaniemyśl 😉 ?
polecam camping w Łężeczkach!! byłam w weekend, camping nad samym jeziorem, ceny smieszne ( za 3 namioty, 7 osob i dwa auta zaplacilismy za 2 doby uwaga....10 złotych hahaha), obok barek z jedzeniem. Totalna cisza i spokoj minusem jest brak toalety ( woda jest ) ale ze obok las to....wiadomo 😉 wpisz w google maps, dojazd mega prosty chociaz nie wiem czy pociag dojezdza.
Dzięki wszystkim za propozycje. :kwiatek: Jak mi Hel nie wypali to się pewnie zamelduję na którymś z wielkopolskich campingów.
Proszę p pomoc Poznaniaków. Wybieram się do Poznania z klasą i chciałam się zapytać, czy jest w Poznaniu coś co naprawdę warto zobaczyć, ale żaden przewodnik nas tam nie zabierze, bo nie jest to w kanonie oprowadzania? Jakieś miejsce, może jakaś wystawa, czy najlepsze lody, coś, co sam chcielibyście zobaczyć nie mieszkając w Poznaniu. Będę wdzięczna za każdą wskazówkę.
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia gdzie może zabrać Was przewodnik więc powiem po prostu co wg. mnie jest ciekawe 😉
Na pewno stary rynek (tam też dobre lody, chociaż tanio nie jest) wraz z farą poznańską. Będąc już w centrum mozna wstąpić do starego browaru i obejrzeć Zamek (właśnie tam, w centrum kultury często są różne wystawy itp. mozesz sprawdzić czy w tym czasie kiedy będziesz akurat bedzie cos interesującego). Warto też wybrać się nad maltę - wielkie uwielbiane przeze mnie zoo 😉 i nowa galeria.
Jest dużo ciekawych miejsc ale mi mieszkając w Poznaniu trudno wybrać coś najciekawszego 😉
też nie wiem co pokaże, ale na pewno stary browar zobaczymy, i zamek też pewno tak. Chodzi mi o takie poznańskie "ciekawostki" 🙂 Ale dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂
a ile wcześniej dostaniecie plan wycieczki do łapek? wtedy byś napisała co macie zapewnione, a my złożymy propozycje 😉
sami ten plan układamy, dlatego się do was zgłosiłam 😀
[quote author=żużka link=topic=2268.msg502529#msg502529 date=1267302839]
też nie wiem co pokaże, ale na pewno stary browar zobaczymy, i zamek też pewno tak. Chodzi mi o takie poznańskie "ciekawostki" 🙂 Ale dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂
[/quote]
kiedy odiwdzaćie Poznań? zimą? latem? wiosną?
=> koło Kupca poznańskiego u wlotu ul. Półwiejskiej (nazywanej Deptakiem) jest rzeźba tzw Starego Marycha - z rowerem - postaci fikcyjnej... ale ważnej dla poznaniaków - Stary Marych to taki symbok gwary poznańskiej...
- od Starego Rynku warto iść do Fary - końcioła... obejrzeć go - jest cudny w środku... obok jest Szkoła baletowa - noże będzie dziedziniec otwarty - jest rewelacyjny ;-)
Warto odwiedzić Katedrę - w końcu początki państwa Polskiego ... i przejść sie mostem - takim metalowym łączącym wyspę ze starym lądem ;-) = to część mostu Rocha - który trafił tu jako kładka po demontażu ;-)
słoniarnia w nowym zoo - niby najnowocześniejsza w Europie
warto wjechać na taras widokowy Akademii Ekonomicznej - teraz uniwersytet Ekonomiczny ;-)
warto wejść do Akademi Medycznej - koło Opery - jest naprawdę rewelacyjnym budynkiem w srodku ;-)
jest sporo fajnych miejsc - ale wszystko zależy od pory roku i tego ile macie dni ;-)