kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

julka177, a to już dziwne, też mam eskadrona polarowego, całkiem fajnie osusza.
Świetnie osuszają zwykłe polarówki Yorka, po zarzuceniu na spoconego konia momentalnie wierzch derki staje się wilgotny a koń od spodu osuszony.
julka177 A ogolony? Nieogolonego konia w życiu nie wysuszysz jedną derką. Przygotuj sobie z 5 derek :P Ja mam Eskadrony i jestem bardzo zadowolona, ale tak jak napisałam.... suszenia mamuta bym się nie podjęła.
BASZNIA   mleczna i deserowa
07 października 2016 12:24
Polarówkę też mam jakąś lichej firmy, i też genialnie osusza. Ba, moja klacz strasznie poci się z nerwów w transporcie, jadąc w polarze od góry jest sucha, tylko brzuch mokry.
Gill, na otarcia ja kocham Bepanthen.
Niegolony, ale dużym mamutem nie jest. 😉
W zeszłym roku zimą nie jeździłam, tylko lonżowałam, więc się koń mniej pocił i problemu nie było. Z treningów schodzi zazwyczaj cała mokra.
Średnio podoba mi się pomysł derkowania / derkowania i golenia, ale obawiam się ze mnie to nie ominie w takim razie 🙁
Suszenie mamuta według szkoły niesobi . Rozetrzeć słomą sierść stawiając ją pod włos następnie przykryć konia wełnianym kocem najlepiej wojskowym sfilcowanym , po 10 / 15 minutach koc  ściągnąć ,sierść rozczesać  i wytrzeć ręcznikiem  ,konia  przykryć derką polarową , następnie  po 2o minutach zmienić derkę na suchą  i w razie potrzeby  czynność powtórzyć do skutku .  Po 1h/1,5h , jednym kocu , 2/ 3 derkach koń powinien być suchy .  😀 . właściciel mokry   😉
Dlatego warto mieć przy sobie piersiówkę  🥂
Mój sposób na suszenie, który sprawdza się już wiele lat - ogolić  😎
To ja po trochę z każdej metody czyli i ogolić i piersiówka 😀
Golić dziewczyny możecie  jak wasze konie stoją w ciepłych stajniach  , a zimą jeżdżą na hali  i wychodzą w derkach , ja  mam tylko 5 stopni różnicy temperatury między stajnią a wolnym powietrzem , konie od świtu do zmroku na dworze  a wyjazdy w teren . Więc ja i moja wątroba  skazane są  na piersiówki  😀iabeł: .

Niesobia, to tak jak u mnie. Dodatkowo moje najprawdopodobniej rozebrałyby się z derek w przeciągu góra 15 minut. Jeśli nie samodzielnie, to zespołowo. Mistrzostwem rudej było zdjęcie westowego siodła z napierśnikiem i ogłowia w niecałe 10 minut. Jak wróciłam do boksu sprzęt zdjęty z konia leżał (cały!) złożony pod ścianą boksu. Przy takim artyzmie derka to pikuś  🤣
smartini   fb & insta: dokłaczone
07 października 2016 18:55
julka177, a stajnie masz ciepłą względnie? (czyt. nie kilka drewnianych desek zbitych w boks :P) koń nie dewastuje derek?
Bo jak masz kilka razy w tygodniu konia 'moczyć' kompletnie potem a później suszyć godzinami to prędzej czy później go przewieje i kaplica. Już lepiej się przemęczyć z derami i ogolić, bo na samo derkowanie to już trochę za późno, jakbyś we wrześniu zaczęła to by się nie okudłacił 😉
Ja swojego mamuta jak przywiozłam w trening w lutym do murowanej stajni z halą to ogoliłam i było po kłopocie. Jak go zmoczyłam (żeby wykąpać przed goleniem) to go dobre 2h suszyłam łącznie z krótkim epizodem na solarium... zaorzesz się na co dzień
smartini względnie ciepła jest 😉 Tzn. zimą zamykamy drzwi i woda nie zamarza, jest na pewno cieplej niż na zewnątrz i w siodlarni :/, ale chyba chłodniej niż na hali.
Muszę dopytać w stajni czy będą mi, w razie ogolenia kobyły, derki zmieniać. 😉 Jakie grubości byłyby potrzebne gdybym się zdecydowała? Kompletnie nie mam rozeznania 😡.
U mnie nie chodziła w derkach dotychczas (mam ją rok z hakiem), ale u poprzedniej właścicielki była golona i derkowana, więc może je szanuje 🤣. Towarzystwo na padoku też raczej rozrywkowe nie jest 😉.
Jeśli już ogolić, to myślałam o wąskim Trace lub Strip, czy w tym ostatnim szyję też się goli czy tylko brzuch? Wzoruję się [url=http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,36.msg2593406.html#msg2593406]tym[/url] obrazkiem 😉
lusia722   poskramiacz dzikich mustangów i jednorożców
07 października 2016 23:50
Gillian sudocrem, a na jazdy pas przeciw wytarciom od ostróg.
Z derek osuszających fajne są Bucas Power Cooler i jeszcze Horze St Tropez.
Znajomy mi przywiozl konia (huculke) do jazdy. Jego stajnia jest oddalona od naszej ok 40 km. Wczoraj i dzis bylam w terenie na niej. Za kazdym razem, gdy w strone jego stajni jest przestrzen (łąki, pola) klacz pribuje wybierac sie w tamtą strone, nie jakas niesubordynacja, po prostu delikatnie mi sugeruje, ze nalezy teraz skrecic w lewo lub prawo.
Ona tu nigdy nie szla rajdem, ani nie chodzila w teren.
Myślicie, ze kon na taką odległość może wyczuc, w którą stronę jest dom?
marysia550, tak. Nie raz słyszałam o sytuacji, gdzie np. Kobyła pojechała na krycie, a jednak im sie zerwała i biegła prosto na dom 😉
Jak najbardziej.
Skąd się wzięła nazwa "luzak"?
Obstawiam, że od konia "luzaka", tego prowadzonego luzem, żeby jeździec mógł się przesiąść.
Jak długo trwa ruja u klaczy?  😡
Mam takie naprawdę podstawowe pytanie , chociaż juz swoje konie mam kilka lat ale powiedzcie mi proszę jak wiążecie swoje konie ? Mam młodego konia ,  który notorycznie sie schyla i jak wracam z siodlarni ma uwiąz na uszach , nie wpadał nigdy w panikę do dziś , nie odsadzil sie ale walczył przez chwile . Wiążecie tak aby koń miał zupełnie skrępowany ruch szyją w dół ?
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
10 października 2016 15:42
Wiążecie tak aby koń miał zupełnie skrępowany ruch szyją w dół ?

Tak.
Biczowa   tajny agent Bycz, bezczelny Bycz
10 października 2016 15:57
[quote author=Ollala🙂 link=topic=1412.msg2602975#msg2602975 date=1476108894]
Jak długo trwa ruja u klaczy?  😡
[/quote]
Od 3/4 dni do nawet około 2 tygodni.
Mam takie naprawdę podstawowe pytanie , chociaż juz swoje konie mam kilka lat ale powiedzcie mi proszę jak wiążecie swoje konie ? Mam młodego konia ,  który notorycznie sie schyla i jak wracam z siodlarni ma uwiąz na uszach , nie wpadał nigdy w panikę do dziś , nie odsadzil sie ale walczył przez chwile . Wiążecie tak aby koń miał zupełnie skrępowany ruch szyją w dół ?

Wiążę na 2 rozpięte uwiązy. Aktualne zastanawiam się nad elastycznymi.
A czy wiecie jak sie sprawdzają i gdzie można dostać , takie uwiązy sprężynki ( wyglądają jak kabelki )? Widziałam takie chyba na zdjęciach w zagranicznych stajniach
misiu dostać można w sklepach internetowych, kilka razy juz na to wpadłam.
Ale jak się sprawdzają to nie wiem.

NIGDY nie zostawiam młodego konia uwiązanego. Jak nie przełoży głowy to nogę. Wolę nie ryzykować.
Nie wiem w sumie czy on aż młody jak myślisz  , ma 5 lat , ale niestety jeszcze lubi sie pokręcić jak go spuszczam z oczu , idę so siodlarni czy po miotłe to obraca sie za mną , oczywiście przestawiam go na swoje miejsce , w końcu się nauczy mam nadzieje . I zauwazylam , że jak już przy tych wiatrach i deszCach zostaje na noc w stajni to ma zdecydowanie więcej energii i głupich pomysłów
Napisałaś "młody" i pewnie tak jest ... nawet jeśli nie wiekiem to doświadczeniem. Rzeczywiście w takiej sytuacji lepiej zapiąć wysoko i/lub na dwa uwiązy niż ryzykować odsadzenie. I cierpliwie nad tym pracować. Ja w ogóle nie lubię wiązania, bo zawsze się z jakimś mniejszym lub większym ryzykiem wiąże. Wiem, czasem trzeba, ale unikam jak ognia ... W związku z tym moja całą trójka (najmłodsza 4,5 roku) zna polecenie "stój" i jak gdzieś idę (wiadomo, na chwilę i w zasięgu wzroku) to grzecznie czeka ... Trochę trwało nauczenie i w obcym miejscu (jeszcze) nie zaryzykowałabym sprawdzania czy działa.
No właśnie też się zastanawiałam czy nie zacząć wiązać wysoko , bo problem jest tylko z tym , ze przekłada sobie głowę . A widziałam juz jedną akcję , jak właśnie koń chciał sie wyswobodzić z takich okoliczności , i myślałam , ze skręci sobie kark , wyglądało to naprawdę przerażająco . A na dwóch uwiązach oczami wyobraźni tez widzę , ze chyba dał by radę wsadzić głowę po uwiąz ...
Nie wiem jak koń może na dwóch uwiązach wsadzić głowę gdziekolwiek. Wystarczy mieć snopowiązałki przywiązane do krat/ściany/itp i do tego uwiąz jeśli boimy się odsadzenia.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się