M jak mieszkanie czyli wszystko o urzadzaniu:)
A takie naklejki na ścianę, to można w jakichś normalnych sklepach dostać, czy tylko na allegro itp?
ogorek Interesujaca ceramika. Moze nie dla mnie, ale ma cos w sobie.
yegua Dzieki :kwiatek:
adriena O! Dobrze wiedziec! Pamietam Twoje piekne wnetrza. Jak w ogole u ciebie przebiega proces kreowania? Wymyslasz sobie, ze chcesz miec to i to i dopasowujesz rzeczy na bierzaco, czy dzialasz wedlug bardzo konkretnego planu?
Ech, wczoraj wyklula nam sie jeszcze opcja, zeby stawiac dom pasywny+ (czyli produkujacy wiecej, niz zuzywa) i sie mocno zastanawiamy. Jest dofinansowanie, jeszcze nizsze odsetki kredytu i generalnie duzo plusow. Zwariowac mozna od nadmiaru ofert! 😜
Pandurska dawaj znać na bieżąco, chetnie poczytam :kwiatek: ja z mężem właśnie kupiliśmy działkę i pomału wybieramy się do architekta. Wstępnie wybrałam projekt z archonu ale zobaczymy jeszcze. mam nadzieję, że uda się zacząć w przyszlym roku budowę 🙂
Abeba Chetnie bede sie dzielic informacjami :kwiatek: Jesli uda sie nam teraz szybko ogarnac temat i wybrac firme, to czekamy na pozwolenia, a pewnie juz wczesna wiosna zrobia nam roboty ziemne i wyleja plyte. Na stawianie domu trzeba bedzie czekac kolejny miesiac, potem 2 dni roboty i rozbudowa wewnetrzna, czyli never ending story 😉 Tak serio, to sasiedzi wyrobili sie z budowa od A do Z od grudnia ubieglego roku do lipca. Przepieknie i ekologicznie teraz mieszkaja 😍
Macie jakis pomysly na tanie i orginalne zasloniecie okien? Wynajelismy mieszkanie i okien mamy 10 w tym jedno tarasowe. Przyznaje ze slabo uzadza mnie wizja kupowania rolet, gdzie w DE najtansza na jedno okno kosztuje ponad 30e. Na chwile obecna nie mam na oknach totalnie nic. Zyjemy sobie od miesiaca w "akwarium". A na dokladke jakies pomysly na DIY ozdobienie tych okien, zeby bylo przytulnie? 🙂
KaNie, ja mam normalnie z kawalka materialu panel, zaluzje i zaslonke w jednym. Tanio milo i praktycznie
KaNie Teraz jest duzo wyprzedazy. Nawet w glupim Poco mozecie probowac! Kupowalam nasze grubasne rolety pare lat temu z wyprzedazy letnich i do tej pory nam sluza.
Gienia-Pigwa Jak juz postawimy chalupe, to zapraszam was na ciacho i kawe :kwiatek:
Dziękuje za zaproszenie, na bank skorzystamy :kwiatek:
Teraz zbieramy na wkład własny i marzymy o pięknym ogródku. Tylko nam sie teoche marzenia rozmijają... Mój maz tak tradycyjnie by chciał budować, ja marze o drewnianym domu. Dobrze, ze narazie marzymy tylko.
Gienia-Pigwa Tez chcielismy zbierac na wklad wlasny jeszcze 2-3 lata minimum. Dzialke kupilismy tylko z malym kredytem juz wczesniej. Jednak maz zadzwonil do banku w zupelnie innej sprawie i zapytal o konkretny kredyt i warunki. Sluchaj, odsetki sa teraz...smieszne! Dla nas 1,5% ?! Gdzie srednia zawsze wahala sie ok 6%. Wiem, ze mozna jeszcze blizej 1% dostac. Dlatego nie oplaca nam sie czekac na wklad wlasny i placic Miete, wiec budujemy!
Nie opłaca sie, ja wiem. Ale my nie wiemy gdzie będziemy mieszkac jeszcze 🙁
Teraz sa śmieszne odsetki, korzystajcie jeżeli wiecie ze zostajecie.
Jestem ciekawa czy ma ktoras z Was blaty z litego drewna z ikei, jak sie sprawuja? Macie olejowane czy lakierowane? Wyprzedaje sie koncowka serii i mozna trafic duzo taniej, decyzja na szybko wiec nie jestem pewna, tzn bylam zanim nie zadzwonilam do mamy z ptaniem czy mi je przechowa przez jakis czas 😂
Pani Myk a zdradzisz, w której Ikei są te blaty z końcówki serii i jak bardzo są przecenione?
Próbowałam na nie zapolować, ale u mnie w Ikei już się skończyła promocja na nie, a bardzo mi się niektóre podobają 😉
Libella ja dzwoniam do bydgoskiej maja jeszcze 11 sztuk 186 cm bo takie mnie interesowaly, nie wiem ile maja tych co maja okolo 240. Mniejsze kosztuja z karta ikea family 174 zl, wieksze 229 bodajze. Promocja na pewno sie nie skonczyla wyprzedaja koncowke serii HAMMARP ale tylko buk, reszta w regularnej cenie, trzeba dzwonic do konkretnej ikei i sie dowiadywac :kwiatek: kolezanka kilka dni temu kupowala te blaty w Poznaniu tez w tej cenie
Pani Myk dzięki. Bydgoszcz niestety nijak nie jest mi po drodze ani nikogo tam nie mam :/ Nic, będę polować dalej 😉
Chociaż dziś się okazało, że musimy trochę przyspieszyć z projektowaniem i resztą, bo dostałam maila od dewelopera, że zamiast w grudniu, mieszkania będą oddawane w... październiku 😜 Nie spodziewałam się aż takiego przyspieszenia.
A we wrześniu po raz pierwszy wejdę do mojego mieszkania 💃 Trochę się zastanawiam, ile niespodzianek mnie jeszcze czeka i jaka będzie różnica między moimi wyobrażeniami a rzeczywistością - ostatnio np. ochroniarz nas wpuścił na teren osiedla, żebyśmy sobie połazili pod oknami i się zorientowałam, że mam dwa razy wyższe okna, niż myślałam 😉
Pandurska muszę sobie zrobić remont mojej starej chałupy i robię to metodycznie z uwagi na finanse ale mam już jedną dość zwięzłą koncepcję jak ma wyglądać to wszystko i krok po kroku mam nadzieję że to zrealizuję. Dużo rzeczy mi się podoba, no i dość długo stałam rozkrakiem nad tym w jakich klimatach chciałabym żyć ale już dojrzałam w tych tematach i wiem co chcę (mam nadzieję 😉).
Powodzenia z budowaniem (jak bym miała finanse i możliwości to bym poszła w dom pasywny bo ciężkie czasy nadchodzą..)
My tez pasywny dom planujemy.
W ogóle to automatyczne wietrzenie jest świetna sprawa 🙂
pandurska ile macie ziemii? Jak patrzę na te mini działki po 3 ary a 5 to juz wypas to kurde tak małe to mi sie wydaje.
bo szalu rzeczywiscie nie ma. My mamy ogrodek 3.5 ara i jak sobie wyobraze na tym dom to bardzo malo przestrzeni by zostalo... chyba ze jakis mikrodomek.
Ja sobie pasywnego nie wyobrazam... lubie otwierac okna 🙂 chyba ze mozna?
A u nas chyba stanęło na parkiecie a nie panelach w całym mieszkaniu 😵 Nie idzie nam coś cięcie kosztów, bo kuchnia od stolarza a nie z IKEI a teraz ten parkiet. I projektant wnętrz, aaa... No ale do rzeczy - na co zwracać uwagę? Czy po wycyklinowaniu wygląda ładnie? Po ilu latach cyklinowaliście? Lakier? Olej? Polecany parkieciarz?
A u nas chyba stanęło na parkiecie a nie panelach w całym mieszkaniu 😵 Nie idzie nam coś cięcie kosztów, bo kuchnia od stolarza a nie z IKEI a teraz ten parkiet. I projektant wnętrz, aaa... No ale do rzeczy - na co zwracać uwagę? Czy po wycyklinowaniu wygląda ładnie? Po ilu latach cyklinowaliście? Lakier? Olej? Polecany parkieciarz?
Na jednolitość koloru drewna, można cyklinować wg potrzeb, można lakierować, można olejować. Warto zastanowić się nad kolorem jaki uzyskamy po lakierowaniu. Ja osobiście lubię "białe" drewno.
Dzionka, - nie polecam lakieru wodnego przy ceklinowaniu. Może kolor ładniejszy i mniej śmierdzi, ale parkiet robi się miękki i ładwo wszystko się w niego wbija zostawiając dołki - jakieś kamyczki, okruszki i już wgłębienia, przy zwierzaku w domu to całkiem masakra :/ Moja mamuśka się skusiła i bardzo żałuje, bo ani kolor się jej nie widzi (woli taki klasyczny look parkietu jednak), o tych dołkach nie wspomne, bo ona takie rzeczy potwornie widzi i jest jej przykro, że drewno się niszczy. Tradycyjny lakier śmierdzi bardziej, trudno to wywietrzyć z początku, wygląda może bardziej klasycznie, ale jest zdecydowanie trwalszy i dużo lepiej zabezpiecza parkiet.
Po wyceklinowaniu parkiet wygląda jak nowy 🙂 Myśmy kupiły mieszkanko z parkietem już, kilkuletnim conajmniej, jak nie nastoletnim, ceklinowany był po 7 latach, bo się przytarł, tam gdzie się częściej czymś szura i chodzi - przy kanapie, biurku, etc. Skusiłyśmy się na zmiane z tradycyjnego lakieru na wodny, parkiet całkowicie zmienił kolor, ale wyglądał jak nowy. Ma już jakieś 6 lat, przetarć nie widać nigdzie, tylko te wgłębienia - ale to jak wyżej wspomninane wina lakieru.
Mój lakierowany fabrycznie parkiet merbau po niecałych trzech latach jest mocno porysowany, przy psach i ogródku nie da się tego uniknąć. Niestety ma tez kilka wgłębień powstałych po upadku czegos ciężkiego. Niby merbau to takie wytrzymale drewno...
Serio? Az sie odechciewa drewnianej podlogi...
A psom zakladaj paputki! 😁
Najlepszy lakier jachtowy podobno. Znajomy tym większość swojej produkcji drewnianej traktuje, w tym blaty i efekt super.
Ja od początku wiedziałam, że psy będą i drewno jakiekolwiek odpadło na samym początku. Mamy za to drewno na balkonie w ramach kompromisu 🙂
U mnie w domu jest parkiet kładziony jakieś 25 lat temu, cyklinowaliśmy 7-8 lat temu łącznie ze schodami i parapetami. Wszystko lakierem, nadal wygląda jak nowy, mimo bardzo mocnego użytku (wszelkie imprezy, sylwestry w szpilkach), psy w domu od zawsze. Może to również zaleta desek, kiedyś miało starczać na lata. Lekko wyciera się w miejscach najbardziej przechodnich, ale tego trzeba się dopatrzyć. Panele w domu również mam, ale za mną wygląd naturalnego drewna bardziej przemawia, jakie by panele przy nim nie były...
Parkiet dla mnie to tylko dębowy 😉. Można wykończyć dość dowolnie - kiedyś w domu miałam tak na miodowo wykończone, potem u rodziców zrobiliśmy na dość chłodny odcień. Ten z domu rodzinnego wytrzymał ponad 30 lat w świetnym stanie. Płakałam jak go zrywaliśmy 🙁.
A w przyszłym domu (ciągle w sferze marzeń) na bank będzie dębowy parkiet przemysłowy 🙂
Podłoga dębowa chyba olejowana na chłodny odcień. Efekt świetny, kolor lepiej widać na zdjęciach na Małgosi FP niż na moich tutaj, mogę spytać o markę. Co będzie po latach jeszcze nie wiemy 😉
ogurek, pokażesz zdjęcia?
keirashara, dzięki, będę miała na uwadze! Myślę o zwykłym olejowaniu kilka razy, bez lakierowania. Na ten moment przynajmniej 🙂
Ja w domu rodzinnym mam 30-pletni już parkiet i po wycyklinowaniu wygląda dalej pięknie. Tak więc jego zalety są mi znane, obawiam się tylko kosztów :/
Co do koloru, to raczej coś pośredniego pomiędzy zimnym szarawym a ciepłym babciowym 😀 Tylko jeszcze nie wiem czy deski czy klepki - dechy wyglądają super, ale boję się żeby mi rustykalna chata w nowoczesnym budynku nie wyszła, bo i czerwoną cegłę planuję w salonie.
Dzionka, - u mamuśki w salonie parkiet w klasyczną, klepkową kostke + jedna ściana na "starą" robiona i wygląda rewelka. Kilka lat ta stara ściana była pomarańczowo-beżowa - jest nierówna, poprzecierana, robiona zwykłym tynkiem, nie strukturą, wygląda jak pokruszona stara ściana. Obecnie planujemy zmiane kolorystki na szaro z granatowo-brunatną tą starą ścianą. Nie wygląda to przaśnie, ani rustykalnie - fakt, że meble są dość nowoczesne, ale nie gryzą się z tym ani troszeczkę.