Dopasowanie siodła

Ulalala dam znać w razie czego, tylko u mnie jest taki problem że kupiłam DW 1,5 roku temu z X-Horse, nówkę sztukę i miałam w ramach tego sklepu robić poprawki po jakimś czasie jak się siodło trochę ułoży. Ale mi się plany zmieniły bo zaszłam w ciążę 😉, siodło przeleżało 1,5 roku nie ruszone, kobyła pojechała do roboty i wróciła jakaś niedopasowana do siodła 😉. Zajrzałam do X-Horsa a tam Daw Maga brak..więc zakładam że pewnie coś się zmieniło przez ten czas i pewnie już się tymi siodłami nie zajmują, póki co czekam na info od nich co mam zrobić bo siodło jeszcze na gwarancji. Jak oni mi nie pomogą to pewnie zgłoszę się do p.Pawła, kiedyś sto lat temu korzystałam z jego usług i byłam zadowolona.
LatentPony   Pretty Little Pony :)
19 kwietnia 2016 16:41
Ktos wie moze czy pan Andersz jest na urlopie czy normalnie pracuje? Wysylalam mu maila z pytaniem czy da rade poszerzyc lek w kiefferze i go poddac renowacji bo jest w oplakanym stanie i od kilku dni brak odpowiedzi. Nie wiem czy mam byc upierdliwa i zadzwonic lub napisac ponownie czy poczekac. Mailowo uzgadnialam ujezdzeniowke jakis czas temu i kontakt byl blyskawiczny.
LatentPony, Ja pisałam na fb w czwartek i tego samego dnia dostałam odpowiedź😉
LatentPony, w piątek wysyłał mojej klientce siodło po korekcie, więc raczej działa normalnie. Zadzwoń, może przeoczył maila czy coś. 😉
Latent Pony, zdecydowanie dzwoń. Jest w pracy, własnie dostałam siodełko.
LatentPony   Pretty Little Pony :)
20 kwietnia 2016 03:59
Dzieki dziewczyny, dzisiaj ponownie wysle maila  :kwiatek:
Tu chyba zagląda najwięcej osób.
Gdzie znajdę kontakt do siodeł Theo Sommer?
Która firma (Sommer, Equipe, Prestige) lepiej dopasowuje siodła i które są lepsze jakościowo? 😉
Gdzie znajdę kontakt do siodeł Theo Sommer?

Tu.
julka177, nie porównanie Sommera do Equipa to jak porównanie Dewoo do BMW 🤔
Moona dzięki  :kwiatek:

Gaga mam na myśli porównanie stosunku jakości do ceny. Z siodłami Sommera nie miałam nigdy do czynienia. Jeśli chodzi o Equipe to interesują mnie te tańsze modele, nie najdroższe, z wyższej półki.
A przede wszystkim pytam się o świadczone przez te firmy usługi dopasowania siodła.
julka177, z dopasowania Equipa kilkoro moich znajomych jest bardzo zadowolona 🙂
Jesli chodzi o dopasowanie , to co do Equipe nie jestem pewna , czy naprawdę robią to , co piszą na swojej stronie, pędzej już  Sommer , patrząc na doświadczenia ludzi z naszej stajni.
Według mnie , siodła Equipe w duzej mierze są prefabrykowane , i nie zawsze się je da przygotowac na nietypowe grzbiety ; szkoda tylko,  że jest to kupującym obiecywane - byłoby lepiej powiedzieć czasami kupującemu , ze dla konia o wrażliwym , nietypowym grzbiecie siodło close contact bez mozliwości sporej indywidualizacji , z lateksowymi panelami , to nie zawsze jest dobre rozwiązanie. A tak - sporo osób wywala 10 tysięcy i potem nie rozumie , czemu miało być tak pięknie , a ciągle coś zgrzyta . Takie rzeczy  jak krzywizny łopatek , odstawanie lub nieprzyleganie paneli - niestety kuleją przy dopasowywaniu i trzeba reklamowac , udowadniać , robić termografie i cuda wianki .  Co nie zmienia faktu , że siodła na w miarę typowe konie są swietne ( margines tej typowości jest wydaje mi się spory  ,używałam  swojego siodła Equipe na paru koniach jeśli tylko szerokość łęku pozwalała ) , i od strony odczuć jeźdzca też są świetne . Trudno się potem przesiąść w coś innego 🙂
Equipy są super wygodne, bardzo lekkie, świetnie się jeździ, ale dopasowanie do nietypowych grzbietów kuleje  😉 I piszę to jako posiadaczka Equipa. Natomiast Sommera da się dopasować bardzo dobrze, w zasadzie na każdą nietypowość. Ale są mniej wygodne dla jeźdźca.
Sommery są bardzo niewygodne czy po prostu mniej niż Equipe? Jak kształtują się ceny?

Mój koń ma duży kłąb i proste plecy. W związku z tym zastanawiam się czy takiego Equipa da się dobrze dopasować. Interesuję się tą firmą, bo klacz u poprzedniej właścicielki chodziła właśnie w Equipie i teoretycznie wszystko było dobrze, ale jeśli wezmę teraz nowe siodło to musi pasować w 100%. Niestety tamto siodło nie jest na sprzedaż, a modelu nie znam. 🙁
Wszystkie Equipy mają lateksowe wypełnienie? Bo dochodzi jeszcze kwestia braku mięśni grzbietu i obawiam się, że gdy koń się rozbuduje to będzie problem z ponownym dopasowaniem. 🙁

Ktoś miał doświadczenia z Prestigem?
Julka ile kasy mozesz wydac na siodlo?
6 tys. I jeśli jest taka możliwość oddać swojego Winteca w rozliczeniu 😉
julka177, Equipy to IMO średnio dopasowywalne siodła. Oni mają gotowe zestawy i tyle. Można sobie panele podnieść, łęk zmienić ale to tyle. Na wysokie kłęby to też nie zakoniecznie.
Equipe ma panele lateksowe, ale z filcowymi wkładkami, za pomocą których można podnieść/obniżyć panel czy wypełnić go mniej/bardziej z jednej strony. Takie rozwiązanie łączy zalety zwykłego lateksu i wełny - do konia przylega idealnie równa powierzchnia, a jednocześnie jest możliwość regulacji.

Co do wysokich kłębów to myślę, że wiele zależy od modelu. CC bym na taki nie wsadzała, ale te dwa najtańsze Equipy są ciut głębsze. Polecam przymierzyć.
julka177 to tyle zaplacisz za siodło z HB Contact a dopasuja do ciebie i do konia, i wszelkie pozniejsze korekty zwiazane z rozbudowa miesni sa mozliwe, a siodla lekkie i wygodne bardzo.. Tylko, ze troche sie na nie czeka
blackstones czekam ok 9 miesięcy czyli nie będę jeździć na swoim koniu przez rok  😵. Szukam szybszego (i dopasowanego!) rozwiązania 😉

BaŚ możliwość dopasowania jest spora? Czy pole manewru jest małe? Większość siodeł leci nam na tył i często odstają panele z tyłu :/
Mi też odstawały panele z tyłu w Prestige. Teraz mam Equipe i panele wreszcie leżą na koniu. Aczkolwiek u mnie nie było potrzeby dużych zmian, koń ma normalny grzbiet. Może zadzwoń i spytaj jak to jest w przypadku bardziej nietypowych zamówień. Wizyta ich przedstawiciela jest chyba darmowa (nie wiem, jak w wlkp), warto pokazać konia na żywo i pogadać.
Podkładki nie do końca sprawdzą się przy konieczności korekty poduszek z przodu,  przy łopatce - i przy poważnych problemach z dopasowaniem tyłu , tam gdzie w normalnym siodłe należałoby  sporo " ująć" wypełnienia paneli z tyłu , w Equipie się polegnie 🙁
To nie są podkładki. To są kieszenie na filcowe wkładki między lateksowymi poduszkami w panelu.
Julka to moze skontaktuj sie z Traveling Saddlers? Oni za tyyle juz cos znajda, dopasuja. Maja tylko nowe, ale 6k to najtanszy prestge kosztuje, moze sie zmiescisz.
Dzwoniłam do Sommera. Cena niestety przekracza mój budżet - 11-12 tys. 😵
_Gaga, ale chyba Sommer wtym duecie jest BMW, nie na odwrót...
Przede wszystkim Sommera pasuje się na miejscu, w stajni - zarówno łęk jak i przepchanie poduszek robi się "przy boksie" co eliminuje możliwość pomyłki i pozwala sprawdzić jak na żywo, w ruchu sprawdza się dopasowanie siodła. Szczególnie w przypadku koni problematycznych to świetna opcja.
Do tego Sommery są zrobione z bardzo dobrych skór, mocnych, trwałych - są wersje tych skór antypoślizgowe - a nie jest to cielak.
Sommer daje mi też sporo większą możliwość dopasowania siodła do "potrzeb" - głównie przez możliwość zastosowania klocków na rzepy.

Mi jest trudno porównywać te marki, bo jak dla mnie to zupełnie inne filozofie tworzenia siodeł 😉. Jak powiesisz obok siebie te dwa siodła to od razu będziesz wiedzieć, które jest niemieckie a które włoskie 😉.
Equipy są zdecydowanie lżejsze, delikatniejsze. Sommery to takie "konkretne" siodła.
Myślałam , że trafiłam, ale chyba jest ciut za małe....?  Nagana pisała że u niej 33 prestige'a odpowiadało czarnemu łękowi, a ja z tego co wiem po sprawdzeniu miarką, taki powinien nosić łęk.  To siodło ma rozmiar 32, i wydaję mi się, że leci na tył. Na żywo miałam wrażenie że o wiele mniej, ale na zdjęciach jakoś to wyszło bardziej. Tylko zastanawiam się co z panelami z tyłu? Czy nie odstają za bardzo, czy te panele tak leżą właśnie? Same końcówki. Bo prawie całe leżą idealnie przytulone do pleców 🙂

Siodło będzie użytkowane z żelem ze zdjęć i z nim leży moim zdaniem najlepiej, oprócz tego przechylenia do tyłu. 

Inna sprawa, że w zależności od tego jak ułoży grzbiet, panele różnie leżą,jak wypchnie do góry , do jest b.dobrze, jak opuści głowę do ziemi, to panele odstawały, jak trochę był "wklęsły" to też delikatnie odstawały na końcu. 

Wszystkie siodła robione z dopiętym popręgiem, zdjęcia z żelem i czaprakiem są robione po kilkunastominutowej jeździe - stęp + 2 kółka kłusa - po zejściu z konia miała wrażenie , że panele leżą bardzo dobrze .

Potem wyjmowałam żel, dopinałam popręg i robiłam kolejne fotki. Na koniec wyjęłam czaprak.

Reszta w galerii : http://re-volta.pl/galeria/album/6616
To ja dorzucę o Equipe... Z moim koniem problem był taki, że ze względu na budowę: mocno zaznaczony kłąb, wielka łopatka i bardzo malo miejsca na siodło za tą łopatka (174 w kłębie , a miejsca co najwyżej na 17"😉, a z drugiej strony to, że ja nie mam szans zmieścić się w cokolwiek mniejszego niż 18...

Equipe pomyślał i wymyślił: mamy 18" na skróconym panelu (+ specjalny kształt/wypelnienie tyłu panelu), skrócona poduszka z przodu dla pomieszczenia łopatki. Tak że to nie jest tak, że wszystko tylko ze sztampy...
A mają też w ofercie model z klockami na rzepy (Model Bocelli, o ile dobrze pamiętam).

Z drugiej strony- pamiętam, że  pan od Equipe powiedział w którymś momencie naszej współpracy, kiedy koń nabudował plecy tak, że zrobiły się bardziej proste (przedtem były trochę wklęsłe), że: o teraz mi się podoba, teraz mu się plecy zrobiły pod Equipe'a... 😁
Tak że coś w tym jest, że Equipe nie na każde plecy...

Sommera niestety nie dane mi było wypróbować- pomimo najszczerszych chęci (obu stron) nie udało się Panu Sommerowi dotrzeć do mnie jednej na dalekiej  północy... 😕
Moim zdaniem sildlo jest za waskie a po 1 leza zle lawki - sa za bardzo pod katem (jak dach) a twoj kon za plaski pod nie. IMO.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się