Ogłowia

Sivrite, w tej cenie lepiej zamówić ogłowie u pana Marka, będzie dokładnie takie, jakie chcesz - i trwalsze. 😉
Sivrite, w tej cenie lepiej zamówić ogłowie u pana Marka, będzie dokładnie takie, jakie chcesz - i trwalsze. 😉

Pan Roman na tym forum jest chyba kimś na kształt celebryty chyba 😀 Pochodzę z Warszawy, ale jednak kilka lat temu przeprowadziłam się pod Łódź, a nie zrzucę na rodzinę nadzorowania takiego zamówienia. Raz na jakiś czas jestem w Warszawie, ale jednak Ursus wcale tak blisko nie jest, a jak już jestem, to zwykle mam zajętą każdą chwilę. Więc staram się usilnie znaleźć coś gotowego, chociaż chętnie zamówiłabym coś u porządnego rymarza. Mój robi właśnie siodło, ale jego ogłowia przypominają szory - on po prostu specjalizuje się w siodłach, które są piękne, do ogłowi chyba nie ma serca :P.
Poza tym zawsze sprzączka na pasku to jest jednak przerwanie jego ciągłości, zmiana naprężenia i rozłożenia ucisku, a tego jednak najlepiej unikać. Najgorzej jeszcze, że w tej rurce jest kilka sprzączek, które po wyregulowaniu ogłowia będą sobie leżały w losowych miejscach, a każda z osobna będzie jednak trochę wciskać się w skórę.
Regulacja na potylicy jest zawsze mniej praktyczna, ale do przeżycia, jeśli jest zaprojektowana tak jak w ogłowiach Hennig albo Passier - pozycja sprzączek jest stała, najczęściej niezmienna wobec siebie (sprzączki podwójne), a regulujemy rozmiar przesuwając skórzane płaskie paski (nie rurki!), a nie metalowe zapięcia (które też raczej leżą w boku za uchem, a nie na górze) - no i same sprzączki wypadają też bardziej z boku za uchem, a nie na górze.

Znowu dokładnie bardzo grubych podkładek robi zawsze trochę "ciasno" za uszami konia. Zresztą ogłowie, które ma cieniutkie boczne paski i taką grubaśną czapę nad uszami wcale nie wygląda lekko ani subtelnie.

[img]https://ssli.ebayimg.com/00/s/MTAyNFgxMDI0/z/bgwAAOSwstxVOA9V/$_75.JPG[/img]
Rozumiem, również sądziłam, że są one umiejscowione na stałe - czego człowiek sobie nie wymyśli widząc cenę ogłowia.
Quanta, udostępniałaś tu kiedyś ogłowie Premiere, to:

http://re-volta.pl/galeria/img/73225

Pisałaś tam, że wydaje Ci się bardzo porządne, coś się zmieniło w tej kwestii? Imidż ma taki, jak lubię i jaki pasuje arabowi, żeby nie wyglądał, jak w szorach - cieniutkie paski, wygląda delikatnie.

EDIT: Wiecie może, czy u Premiere możliwe jest zamówienie ogłowia z naczółkiem z innym kolorem cyrkonii? Tylko kolor, nic innego.
[quote author=sumire link=topic=39.msg2499773#msg2499773 date=1455980751]

Pan Roman na tym forum jest chyba kimś na kształt celebryty chyba 😀 Pochodzę z Warszawy, ale jednak kilka lat temu przeprowadziłam się pod Łódź, a nie zrzucę na rodzinę nadzorowania takiego zamówienia. Raz na jakiś czas jestem w Warszawie, ale jednak Ursus wcale tak blisko nie jest, a jak już jestem, to zwykle mam zajętą każdą chwilę. Więc staram się usilnie znaleźć coś gotowego, chociaż chętnie zamówiłabym coś u porządnego rymarza. Mój robi właśnie siodło, ale jego ogłowia przypominają szory - on po prostu specjalizuje się w siodłach, które są piękne, do ogłowi chyba nie ma serca :P.
[/quote]

Ja swoje zamawiałam przez telefon a na maila wysłałam zdjecia, wymiary i opis co i jak ma wyglądać... Ani ja ani nikt z Wawy nie nadzorował produkcji mojego ogłowia a jestem bardzo zadowolona;-)

Wrzucam dodatkowe fotki bo kilka osob o nie prosiło wczesniej:

Julita, absolutnie przepiękne! 😍

Ja swoje zamawiałam przez telefon a na maila wysłałam zdjecia, wymiary i opis co i jak ma wyglądać... Ani ja ani nikt z Wawy nie nadzorował produkcji mojego ogłowia a jestem bardzo zadowolona;-)

350 złotych za ogłowia u Pana Marka, dobrze pamiętam?
Poproszę w takim razie o numer telefonu do niego, jeśli można 🙂.
Sivrite, pierwsza strona wątku, pierwszy post 😉
Ja również czekam na ogłowie od p.Marka. To już moje trzecie od niego a nigdy tego Pana na oczy nie widziałam. Mało tego zamawiam z UK więc kontakt tylko mailowy i telefoniczny. A numer telefonu do p.Marka to 662 897 667
deborah   koń by się uśmiał...
22 lutego 2016 07:19
Julita, absolutnie cudowne. Już się swoich zamówionych doczekać nie moge 🙂 Kolejne zamówie własnie takie jak Twoje !

tylko nachrapnik powinnaś zapiąć wyżej. masz jeszcze dziurki?
Deborah Wiem, wiem juz przepięty:-) wrzuć zdjecia swoich jak dojdą:-)
Xymena, dziekuje:-)
Gillian   four letter word
23 lutego 2016 12:22
Szukam inspiracji. Siodło mam czarne z białym łękiem. Ogłowie musi być delikatne, proste, mega szałowe. Nachrapnik meksykański albo hanower, obojętnie w zasadzie. Musi być jakaś rewelacja bo nic mi w oko wpaść nie może :/
Delikwent wygląda tak:

Gillian, ha ha, mam takie same wymagania i nic mi nie pasuje. Niestety meksykany i hanowery są wszystkie takie same (poza nieosiągalnym schocke xtreme 😉)

Czy miała któraś z Was do czynienia  z ogłowiami Equiline?
Gillian, dokładnie.. obawiam się, że musiałabyś albo sobie złożyć, albo zaprojektować u rymarza. Chociaż z meksykanami jest trochę lepiej:
http://www.happyhorseshop.de/BR-Trensenzaum-Halstea
długi link
23 lutego 2016 19:54
złożyłabym ale.. nie wiem czego szukam! 🙁 nic, ale dosłownie nic mi się nie podoba na tej głowie 🙁

Nie no dobra, jedno mi się podoba ale to Ps of Sweden i cena stanowi równowartość mojej wypłaty, więc nie kupię  😫
Gillian a może zamów u rymarza ogłowie hanowerskie czarne z białym podszyciem nachrapnika lakierowanego (może tłoczony w krokodylą skórę) i opadający podwójny naczółek z kryształkami czarnymi i srebrnymi lub samymi srebrnymi  😉
gdzieś widziałam takie munsztukowe  💘
Moon   #kulistyzajebisty
24 lutego 2016 09:36
Meksykańce i hanowery takie same powiadacie, ja chcę ładnego szweda i... ni dudu nie mogę znaleźć takiego setu, żeby mi całość pasowała  🤔wirek: A chciałabym klasycznego czarnego ogłowia z profilowanymi paskami potylicznymi i miękko podszytymi, srebrnymi okuciami i nie za grubym szwedem, też miękko podszytym. Już nawet naczółka nie liczę, bo kocham miłością wielką mój BR i przepięłabym, ale i tak nigdzie nie mogę znaleźć tego jedynego ogłowia, no...  😵
Chyba przyjdzie mi kompletować po paseczku całość, co i tak będzie stanowić pewnie cenę jak na co najmniej ogłowie kalibru Dyon'a -.-
Ja się jednak poddałam, większość Szwedów jest albo klocowatych, albo mają nachrapniki po 4-4,5cm, a jak już są cieńsze, to lakierowane... Więc chyba stanie jednak na Angielskim, można je znaleźć węższe, a Premiere ma do tego profilowaną potylicę.
Szkoda, że nie można sobie u nich złożyć ogłowia, bo już bym pędziła.
Moon, a wembley arona?
Gillian, to może pan Marek zrobi ci na wzór tego ps? Przynajmniej porządne będzie :P

Uf, cieszę się, że ja nie miałam aż takich problemów z ogłowiem 😁
Tylko z tego co tu dziewczyny  pisały, p. Marek robi dość  grube paski. Nijak się to ma do wspomnianego przez Gillian  delikatnego ogłowia . Chyba,  że  coś  się w tej kwestii zmieniło?
To, które wrzucała Julita parę stron temu, ma chyba dość cienkie te paski.
Moon, mam podobny problem, tylko gorzej.. bo to wszystko ma być w brązie + symetryczne  😵
Moon, Kieffer ma delikatne szwedy.
Moon,  zobacz ogłowia  equiline. Dyon jest fajne  tylko nie wiem,  czy ma miękkie podszycie na potylicy: dyon
I jeszcze  schockemohletattini
sumire, na tym zdjęciu  nie widzę  za dobrze  tych pasków, ale jak dla mnie delikatne  nie są .
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
24 lutego 2016 17:59
Gillian a Kieffer Carmen widziałaś? Mi się to ogłowie bardzo podoba, bo takie sprzączki uwielbiam, tylko ten meksykan mnie odstrasza 😁 ale skoro Ty chcesz meksykana albo hanowera, to może akurat? Mi by się na waszej głowie podobało 🙂
edit. fotka
24 lutego 2016 18:02
O! No ładne.
Moje ogłowie już doszło. Nie spodziewałam się tak szybko gdyż to dopiero półtora tygodnia od zamówienia.
Jest cudowne. Jak tylko pocykam fotki to napewno się pochwalę.
Karmen jest bardzo bling sprzączkami, było takie piękne że siedziało w szafie zamiast chodzić
24 lutego 2016 21:15
Pewnie już go nie masz? 😉
Gillian, od wielu lat 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się