Gdzie na urlop w Polsce?
Już wprawdzie po sezonie, ale może komuś się przyda?
http://www.zaborek.com.pl/?page_id=1629&lang=pl
Uroczysko Zaborek- bajkowe miejsce. Trudno wręcz opisać. Tuż obok stadniny w Janowie Podlaskim.
Magicznie pięknie. Gospodarze najmilsi na świecie. Jedzenie.... ach! Nalewki .... ach! Las, pachnie, pięknie, pięknie.
Polecam.
Tania po Twoim opisie w innym wątku tak myślałam, że tam byłaś 😉. To jakie5- 2 km ode mnie, świetne miejsce, również polecam.
Jakbyś się jeszcze kiedyś wybierała daj znać, chętnie Cię poznam 🙂.
Mój urlop spędzę razem z mężem i jego rodziną z zagranicy w Krakowie. Bardzo interesują się historią dlatego za cel obrali sobie Auschwitz i ogólnie cały Kraków. Stwierdziłam z mężem, że nie ma co tłuc się autobusami po tych okolicach bo chcemy jeszcze zahaczyć o Wieliczkę, dlatego zarezerwowaliśmy busa [font=Verdana]CIACH[/font]który sprawnie przetransportuje nas do tych miejsc
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] Marketing szeptany
Liczę na szybkie odpowiedzi - gdzie wyrwać się na weekend w woj. śląskim?, ewentualnie w ościennych województwach, ale bliżej śląskiego niż dalej ? 😉
Mój urlop spędzę razem z mężem i jego rodziną z zagranicy w Krakowie. (...)
Radzę trochę zejść z utartych ścieżek i zerknąć na drugą stronę Wisły: Cricoteka, MOCAK, Fabryka Shindlera.
Ciekawe a mniej znane.
Liczę na szybkie odpowiedzi - gdzie wyrwać się na weekend w woj. śląskim?, ewentualnie w ościennych województwach, ale bliżej śląskiego niż dalej ? 😉
dolnyśląsk, Srebrna Góra - twierdze, Bardo, Kłodzko, Kamieniec Śląski,
desire ja Ustroń kocham miłością wielką, jeśli chodzi o stricte śląskie.
A ościenne np. małopolska i ciepłe źródła w Bukowinie Tatrzańskiej - świetna sprawa.
Jestem zachwycona opolskim, ale na razie tylko przejazdem podziwiam i obiecuję sobie, że się wybiorę na dłużej.
Szukam fajnych rodzinnych pakietów na święta Bożego Narodzenia - ponieważ zostało nas jakoś mało w tym roku, chcę zabrać moich rodziców i wyjechać na święta. Lokalizacja na podkarpaciu albo w województwach ościennych, w sumie Śląsk też może być bo jest autostrada 😉
Musi być dogodnie i atrakcyjnie także dla dwóch dzieciaków 3 i 8 lat! Żeby rodzice mogli mieć trochę spokoju 🙂
Ktoś zna, poleca jakieś hotele (najlepiej ze strefą Spa/basenem).
:kwiatek:
Dodofon, o, ciekawe miejscówki, dzięki ! :kwiatek:
ElMadziarra, w Ustroniu bywam kiedy zechce, mam dość blisko 😉 myślałam o czymś dalej, ale dzięki. :kwiatek:
Szukam fajnych rodzinnych pakietów na święta Bożego Narodzenia - ponieważ zostało nas jakoś mało w tym roku, chcę zabrać moich rodziców i wyjechać na święta. Lokalizacja na podkarpaciu albo w województwach ościennych, w sumie Śląsk też może być bo jest autostrada 😉
Musi być dogodnie i atrakcyjnie także dla dwóch dzieciaków 3 i 8 lat! Żeby rodzice mogli mieć trochę spokoju 🙂
Ktoś zna, poleca jakieś hotele (najlepiej ze strefą Spa/basenem).
:kwiatek:
Zakopane Nosalowy Dwór
Arłamów (to daleko - ale od Ciebie blisko)
Hotel Bukowina
Super miejscówka to Wadowice - Młyn Jacka
gwash - Bania Hotel. Super warunki, wypasione jedzenie i rewelacyjne baseny. Ewentualnie Arłamów. Byłam ostatnio i jest cudownie :-)
Właśnie zapomniałam dodać że tylko nie kierunek Zakopane 😉 o nie nie nie tylko nie zakopianka i stada turystów
Arłamów - tam się wybieram, ale z samym mężem 😉
Młyn Jacka - faktycznie fajnie to wygląda :kwiatek:
Czy ktoś ma może sprawdzone miejsce w Zakopanem lub okolice, ale nie hotel, tylko domek? Chcemy sie wybrać na Wielkanoc. Będę wdzięczna za podpowiedzi :kwiatek:
Szukam jakiegoś hotelu w Karpaczu (lub cokolwiek innego w podobnej odległości od Poznania).
Wymagania:
- śniadania + obiadokolacje
- basen
- masaże mile widziane
- siłownia (?)
- cokolwiek w pobliżu do pozwiedzania i pochodzenia sobie
Najlepiej coś sprawdzonego, z możliwością wyjazdu na 3 noce (weekend).
Mam pytanie do osób podróżujących z psami - gdzie w małopolsce lub w odległości ok. 200km od Krakowa można spędzić weekend z psem? Góry nie bardzo mnie interesują.
Może Chatka Włóczykija?
www.jamna.eu 😉
Potrzebuję porady. Gdzie zabrać gościa z Bliskiego Wschodu? Będzie tylko 3-4 dni. Niewiele czasu. Jeden-półtora dnia planuję na Warszawę. Co jeszcze pokazać? Myślałam o Kazimierzu Dolnym. Gość jest fanem łodzi i wędkowania. Myślałam, żeby może Mazury pokazać, wypożyczyć łódkę. Gdzie są jakieś fajne warunki?
Mam pytanie. Mój teść bierze w sierpniu ślub, i wymyśliliśmy, że zamiast kupować im coś fizycznego (hm, co można kupić ludziom w wieku 60-68 lat?), zapłacimy za jakiś weekend w fajnym miejscu. Ludzie są z Lublina, więc raczej wschód Polski. Możecie coś polecić? Chodzi mi o jakieś ciekawą miejscówkę, może być z historycznym klimatem. Jakiś zamek czy coś w ten deseń? Ewentualnie bardzo dopracowana agroturystyka? Z dobrym jedzenie, i co najważniejsze - winem 🤣
Ktoś coś?
To ja ci polece krynice zdrój, tam jest wszytsko dla każdego 🙂 restauracje, dancingi, zabiegi, wody lecznicze itd
Lotnaa, Roztocze, Kazimierz, Nałęczów, Janowiec
http://www.janowiec.pl/index.php?id=181znajomi z W-wy wykupili sobie w ramach prezentu ślubnego noc na zamku właśnie.
A ja z pytaniem o Roztocze... wybieram się w lipcu na 4 dni z dzieckiem, nocleg już zaklepany w Zamościu. W planie Zoo i szlak nad Tanwią, Starówka. Co jeszcze można z 2-latkiem zwiedzić? Nie może być bardzo daleko, żeby nie tracić czasu na dojazdy. Nie jestem fanką zwiedzania "od kościoła do kościoła", ale warto coś zobaczyć szczególnie, oprócz kościoła na wodzie w Zwierzyńcu?
Chętnie też dowiem się gdzie warto zjeść obiad z Zamościu i Suścu. Ma być smacznie i nie zabijać ceną. Chętnie kuchnia regionalna, bo pizza jest wszędzie 😉
W Zamościu generalnie oby nie na starówce, bo jest masakra. Ceny są kosmiczne, a jedzenie fatalne.
W Suścu nie wiem.
Mam pytanie. Mój teść bierze w sierpniu ślub, i wymyśliliśmy, że zamiast kupować im coś fizycznego (hm, co można kupić ludziom w wieku 60-68 lat?)
Dla ludzi w ich wieku szczerze polecam Iwonicz Zdrój. Jest przecudowna architektura.
pokemon, dzięki, będziemy omijać tamtejsze restauracje.
anil22, Krynica trochę za daleko.
bera7, dzięki, coś właśnie w ten deseń powinno być ok :kwiatek:
bera7 strasznie daleko będziesz miała. Nie wolisz zwiedzić Zamościa "po drodze" a sam nocleg ogarnąć jednak na Roztoczu? Możecie wybrać się na Kajaki czy do Florianki na koniki polskie 😉 W Zwierzyńcu jest fajny ośrodek edukacyjno-muzealny RPN.
smarcik, mój tata już zapłacił za noclegi. W zwierzyńcu nie było już miejsc na ten termin a nie poszukał czegoś w Suścu.
To tylko 3 noclegi, Zwierzyniec zaliczymy "po drodze" do domu. Musimy dopasować program do młodej, więc nie nastawiam się na zwiedzanie w super tempie.
Kamieniołom w Józefowie wart zobaczenia?
Koni mamy pełno pod domem 😉. Wolałabym na nie nie patrzyć, hahah
lotnaa niedawno otwarty
http://www.zamekjanowpodlaski.pl/klimat historyczny jest, do dypozycji basen, spa, dobre jedzenie i piękna okolica
Szukam miejsca na odpoczynek dla 2 osób w Beskidzie Niskim. Najchętniej Gorlice lub najbliższe rejonu. Ale jest warunek - możliwość przyjechania ze sporym psem (owczarek belgijski). Może jakieś domki letniskowe?
Może bezpośrednio znacie takie miejsce? A może jesteście w stanie mi podpowiedzieć jaką wyszukiwarką warto szukać, żeby była też uwzględniona kwestia zwierząt?
W meteorze chyba się da tak wyszukać?
Wydaje mi się, że nie powinnaś mieć problemu ze znalezieniem miejscówy - problem mamy my, bo, jeśli szukamy miejsca na dłuższy (>2 noce) pobyt, to musimy mieć ogrodzoną działkę. Szardynki się niestety nie da puścić na otwartym terenie, bo może polecieć za pierwszym lepszym ptakiem (na niebie!), a tym bardziej zwierzyną.
Zobacz jakby co Lipowiec w Jaśliskach - tam jest pensjonat (i konie! Fajne tereny), ale jak tam byliśmy, to jeszcze bez psów.
Btw - jeśli ktoś ma namiary na (koniecznie) ogrodzony domek w sympatycznej okolicy (blisko lasu, rzeki, jeziora, morza, nie wciśnięty między inne domki i najchętniej z dala od cywilizacji) z akceptacją psów to proszę o cynk = psy nie niszczą, dodatkowo zawsze zabezpieczamy łóżka i kanapy swoimi narzutami, kupy w ogrodzie sprzątamy.
Chociaż nie mam problemu ze znalezieniem miejsca na wakacje, to jednak pula tych miejsc jest dość ograniczona - bo często są to domki o dużej pojemności, których wynajęcie jest zupełnie nieopłacalne dla nas, czyli rodziny 2 człowieki i 2 psy.
Lotnaa, my będziemy nocować po drodze w Bieszczady w pałacu w Sieniawie, mogę dać znać jak wrażenia - to też niedaleko z Lublina 🙂 Bo w Kazimierzu Dolnym pewnie sto razy byli, ale to takie cudne miejsce...
Dzionka, ja tam nocowałam kilka lat temu. I śliczne miejsce, ale jedzenia nie wspominam najlepiej. Po otoczce spodziewałam się czegoś bardziej WOW.
Hiacynta, dzięki za podpowiedź. :kwiatek:
Chyba coś mi mignęło z tego serwisu rzeczywiście.
bera7, umknęło mi Twoje pytanie.
W tamtych okolicach masz jeszcze Krasnobród. Miejsce z atmosferą religijną, ale! 😉 Kapliczka na wodzie jest po prostu urokliwa, więc warto zobaczyć. Podobnie kapliczka św. Rocha. Przy głównym kościele jest stworzone małe muzeum (zwierzęta roztocza, wieńce dożynkowe) oraz ptaszarnia z bażantami, pawiami, itd (pochwalę się, że to działa mojego osobistego wuja). Dodatkowo w Krasnobrodzie jest przyjazny zalew z ładną plażę i strzeżonym kąpieliskiem.
W drodze z Zamościa możesz też odwiedzić gospodarstwo w Adamowie, gdzie można zobaczyć strusie afrykańskie.
http://www.strusieafrykanskie.pl/http://www.strusieafrykanskie.pl/okolice.htmlSkoro planujesz szlak nad Tanwią to warto też pomyśleć o rezerwacie Czartowe Pole.
Na marginesie -
bera,
Dzionka, planujecie postój w Lublinie? 😉