M jak mieszkanie czyli wszystko o urzadzaniu:)

Dodo,  wcale mnie to nie zaskakuje...
maleństwo, tempo macie zabójcze. Kuchnie Ikea wychodzą dość tanio.
Hiacynta, ale masz wesoły kolorek na ścianie 🙂
Gillian   four letter word
12 maja 2015 11:42
Też mi się wydaje, że dużo. Podzwonię jeszcze i popytam chyba gdzie indziej. Z drugiej strony to fachowiec, znajomi się z nim budowali i polecają.
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
12 maja 2015 11:55
Gillian, czy ja wiem czy tak dużo skoro facet całą papierkologie załatwia, a to sporo nerwów oszczędza 😉
12 maja 2015 12:03
Ja sama tych papierów nie ogarnę, a tu jeszcze trzeba zorganizować geologa, geodetę - ten gość ma swoich współpracujących, szlaki w urzędach przetarte, znają go od lat. Chłop mi zaraz pojedzie w pole znowu a ja zostanę z tym bajzlem na głowie...
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
12 maja 2015 12:08
Gillian, moja mama uwielbia papierkologię, ale załatwienie wszystkiego związanego z budową domu w pewnych momentach ją przerastało  🤔wirek:
12 maja 2015 12:18
ja odpadłam po wizycie w Energii. Gość mi każe wpisać szacunkowy pobór prądu. A skąd ja mam wiedzieć takie rzeczy? gość mówi - "pani se spisze sprzęty, które będą w domu, w instrukcji jest pobór, se dodać i będzie". Oczy jak pięć złotych, mówię pisz pan 200. A on się śmieje, że 200 to fabryki biorą. No i weź się dogadaj...
dempsey   fiat voluntas Tua
12 maja 2015 12:27
No będziesz obcykana po tej budowie 😉
Moc przyłącza energetycznego dla domu jednorodzinnego to rząd kilkunastu a nie kilkuset kW (10 - 12- 14 i ew. więcej jeśli jakieś szczególne względy).
Powinien Ci pan trochę pomóc, tak bardziej frontem do początkującego petenta. Ale i tak wszystko jest w guglu, nie martw się  😎
12 maja 2015 12:30
No widzisz, przyszła baba zielona jak szczypior na wiosnę to sobie koleś zrobił jajca i wesoły.
Architekt od razu powiedział ile wpisać trzeba, od czego to zależy. Jedynie zmartwił się, że starostwo nie kołobrzeskie a koszalińskie bo tam straszne france siedzą i pod górkę lubią robić.
u mnie w Starostwie jak się dowiedzieli w jakiej gminie chce się budować to poradzili, żebym sobie działkę  w innej gminie poszukała jak nie chce mieć problemów  🤔

no i niestety musze przyznać im że mieli rację 😵

edit
Gillian a uprzedzili Cię w energetyce, że za każdy KW przyłącza płacisz grubo ponad 100zł?
dzisiaj Pan robiący schody powiedział mi, że jak robili apartamentowiec hi-life (ponoć 160 m kw)w Warszawie…. to Pani zdjęła im KIBLE… żeby nie zniszczyli  🙄

ja rozumiem, że ktoś ma kibel za 6 tys (sama oglądałam) i boi się żeby budowalaniec nie "zasyfił" ale zdjęcie sedesów bez alternatywy (osiedle strzeżone) wylania się w lesie/ogródku gdziekolwiek to chyba dziwna opcja  🙄 🙄
yegua to drzwi, zdjęcie robione z toalety 😉
12 maja 2015 12:50
pestka, ano... 🙁
oprócz zamówionych kw płaci się jeszcze za każdy metr przyłącza jeśli jest dłuższe niż 200m - ok 50zł/m

u nas takich metrów było 155! 😫 po wykłóceniu i złożeniu reklamacji w energetyce, bo Panowie z energetyki mieli problem z matematyką i twierdzili że tych metrów jest 186!! jednym słowem próbowali mnie oszwabić na 1,5tys 👿
Dodo, a ja się jej nie dziwię. Serio. To jak robotnicy zasrali mi dosłownie i w przenośni kibel, jest raczej nie do opisania. Sami sobie robią opinię, ja następnym razem zdejmę...W mieszkaniu, które teraz remontuję, był kibel. Specjalnie dla remontowców zostawiony, bo wszystko wyjechało, ale sumienie miałam, muszlę zostawiłam. W drugim dniu roboty, nie było połowy kibla. Ubił się. No żesz ku...się ubił. Trzech chłopa woli lać do rury. Ich problem. Nowy powieszą jako ostatnią rzecz. Lampa w przedpokoju się rozbiła. Się sama rozbiła. Większość tych ludzi jest chyba tak nawykła do syfu, bo w takim pracują obiektywnie rzecz ujmując, że obojętne im gdzie, jak, i co po sobie zostawiają. To się zmienia, ale wciąż są takie kwiatki, że to rzutuje na wszystkich.
nika77, ja sie też nie dziwię, ale podłączenie jakiegoś starego sedesu mogłoby być OK… a tak masz perspektywę, ze panowie leją do …. umywalki…. bo gdzie mają lać??
Moja ekipa miała swój kibelek i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie, żeby było inaczej - bo moje docelowe, podwieszane wc były montowane pod sam koniec wykańczania łazienek
a gdzie moi? rozwalili sobie sami muszlę. Leją w rurę...
Hiacynta, fajne szafy! Chcę pomacać 🙂
Ja akurat mam n ega szczęście do ekipy. Panowie zostawili robotę obecnie - bo inna ekipa kładzie podłogę i schody.
A zostawili wysprzątane na glanc.
Podczas remontu w ogóle myli okna rownież, bo nie chcieli zeby sie zasyfiły.
Cały dzień wisze na telefonie i kombinuje bo mamy dość ciężki przypadek jeśli chodzi o mdm. Dobrze ze ogarnęłam to teraz a nie po podpisaniu umowy  😵 na szczęście mimo wszystko da się... Oby nie było więcej niespodzianek
..
Dworcika   Fantasmagoria
12 maja 2015 17:41
escada, co jest?
Ogólnie zaczęło się od tego ze deweloper ma kredyt na budowę, wiec na szczęście banki honoruja promesy banku dewelopera o wydzieleniu hipoteki bezobciazeniowo. Potem okazało się ze taka promesa standardowo zawiera klauzulę ze wydzielenie odbywa się po pojawieniu się 100% środków z kredytu i mdm na koncie dewelopera. I to by było na tyle gdyby nie fakt ze dopłata mdm jest wypłacana przed aktem notarialnym tylko jeśli budynek jest nie jest oddany do użytkowania lub jest w budowie. Nasz jest skończony i oddany , wiec dopłata przelewana jest po podpisaniu aktu notarialnego. Którego nie da się podpisać bez ostatecznej zgody o wydzielenie bezobciazeniowo.. A tego z kolei nie dostaniesz dopóki na koncie nie jest 100%.  😵 na szczęście można ubiegać się o promese na 90 %. Wtedy po wpłynięciu kredytu do dewelopera można wydzielić hipotekę, podpisać akt i dostać kwotę dopłaty. Masakra biurokratyczna, i teraz przyda mi się doradca z open finance, bo budowę finansuje Getin bank, wiec jeśli nawet będzie Getin marudzil deweloperowi, to napewno nie będzie odmawiał własnemu doradcy 😉
Szybko podjechałam, nawóz na trawnik wysypalam 🤣 sprawdziłam postępy robot i jutro znów do dzieła.
Mogę pochwalić się kuchnią? 😀 Siedzę i uczę się do sesji, ale tata pojechał do Gdańska i ciągle denerwuje mnie podsyłaniem zdjęć mieszkania 🤣

Na pierwszym zdjęciu stan z marca, na pozostałych z dziś 😀
Zmywarka jeszcze czeka na front, bo ze względu na ten panel z przodu, deska musi być krótsza niż w pozostałych szafkach.

Widok na kuchnię z salonu jest taki:

Pana stolarza poniosło z tym beznadziejnym połączeniem światełek nad murkiem z bocznymi półkami, ale już ustaliliśmy, że zostaną wyrównane wysokością i kształtem do najwyższej z półek (tak, żeby ta deska ze światełkami była przedłużeniem półki).
fin to IKEOWSKA kuchnia?

To kuchnia stolarzowa, bo ciężko byłoby nam znaleźć gotowe meble do tak niewymiarowego pomieszczenia 😉
dokładnie taką z "klepek" chciałam z IKEA, ale mi się odmieniło  😁 i chcę już gładką…

U mnie Panowie nr 1 kończą schody i wyszły 2 KLOPSY
KOLPS nr 1 - nie pasuje balustrada, ani wymiarowo, ani wizualnie (nie ten styl)
KLOPS nr 2 - reflektorki wyszły ch.ujowo nie w tych miejscach gdzie powinny być (na środku) ale z boku (listwa schodowa zmieniła płaszczyznę widzenia)
cranberry   Fiśkowo-Klapouchowo
13 maja 2015 09:49
Rozważam zmianę kolorku w dziennym z beżowego kaszmiru na jasny. Meble mam wenge, kanapa jaśniutki brąz lub jak kto woli ciemny beż . Podłoga jasna jak na inspirującym mnie do zmiany zdjeciu.

Mam jednak dylemat co z drzwiami. Drzwi są sosnowe pomalowane na nijaki brązowy. Koloru naturalnego raczej nie da sie przywrócić, więc możne ciemniejszy brąz/czarny brąz? Wymiana raczej nie wchodzi w gre.  Doradźcie, please!
Rozważam zmianę kolorku w dziennym z beżowego kaszmiru na jasny. Meble mam wenge, kanapa jaśniutki brąz lub jak kto woli ciemny beż . Podłoga jasna jak na inspirującym mnie do zmiany zdjeciu.

Mam jednak dylemat co z drzwiami. Drzwi są sosnowe pomalowane na nijaki brązowy. Koloru naturalnego raczej nie da sie przywrócić, więc możne ciemniejszy brąz/czarny brąz? Wymiana raczej nie wchodzi w gre.  Doradźcie, please!
wg mnie tylko i wyłącznie białe.
cranberry, łatwiej by było jakbyś pokazała zdjęcie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się