Kącik WEGE DZIECI oraz matek/ciężarówek myślących "alternatywnie" :-)

Idrilla Dzieki za skopiowanie tekstu! Wasnie gadalam juz z nada na PW o tym, ze mi polecono wiazac mala w 2X. Tak wiec nosze, ale jak widac inne zrodla mowia, ze nie jest to korzystne dla dziecka. W czwartek umowilam sie z certyfikowana doradczynia chustowa i bedziemy probowac co innego.

W koncu nie kliknelam narazie Dydimos Indigo, bo chce pomacac inne chusty. Babka ma cos przywiezc. Znalazlam tez inne zrodlo u mnie w miescie, ktore posiada chusty i wdzianka do noszenia wszelkiej masci. Jakby co, to udam sie tez tam!

seven Wazymy 3980g!

dea Tez mam problem z pazernoscia u Pauliny  🙄 Lyka z mlekiem tone powietrza, a potem sie wkurza nawet, jak jest glodna i koniec. Probowalam z wolnokapiacymi smokami- wtedy wkurza sie, ze za wolno leci 😉)) Jedynym rozwiazaniem okazalo sie dla nas wybudzanie co 1-2h na zarcie, bo wtedy nie rzuca sie wsciekle na butelke.
Pandurska dla takich maluszków jak Twoja to najlepszy kangurek lub kieszonka. 2x zdecydowanie nie, ja nawet mojego roczniaka nie motam w to wiązanie bo nie podoba mi się odwiedzenie nóżek.
Ja 2x wiązałam tylko gdy miałam w perspektywie wsiadanie/wysiadanie z auta a nie chciałam brać wózka- np. do lekarza. To jedyne wiązanie, które mogłam zamotać bez dziecka i młoda z niego wyjąc bez rozsupływania 🙂. Na codzienne długie noszenie najbardziej pasowała nam kieszonka. Motania na plecach nie ogarnęłam, wprawdzie parę razy nosiłam, ale bałam się, że młoda się wysunie, jakieś takie irracjonalne to było (ja się uczyłam wizań z filmików w necie i nie bardzo mi to na plecach wchodziło).
Dzieki dziewczyny, tak tez mi sie cos wydawalo.. no to zostaje chusta 🙂 Ale tez w sumie lzejsza jest, moze i na dobre wyjdzie koniec koncow 🙂
Znalazlam tez nowa szkole jogi niedaleko mnie, ktora w kazda pierwsza srode miesiaca ma kurs chustowania, ale sie ciesze 😀
pandurska, to Paulinka juz duza dziewczynka 😀 300g u takich maluchow chyba robi roznice 😀

My juz po szkoleniu 😀 Moj maz radzil sobie wspaniale, wiazanie malej szlo mu lepiej niz mi 😀 Ja lepiej z poczatku ogarnialam lalki 😀 Uczylismy sie kangurka 🙂 Kupilam krotka chuste, wiec w sumie glownie w gre wchodzil kangurek i plecak 😉 Ale na plecak przyjdzie czas 😉 Mysle ze tez sie wybierzemy na nauke 😉 Tylko juz na warsztat a nie indywidualnie 😉

Teraz to juz czuje ze tez chce wiecej chust hihi chodzi za mna cos rozowego  😡

Zdjecie z mojego samodzielnego wiazania, juz po wyjsciu doradczyni 😉 Ciesze sie ze sie na to zdecydowalismy, bo wiem co robie zle i na co zwracac uwage 😉 Luzy przy glowce... bedziemy cwiczyc, cwiczyc az bedzie dobrze 😉
Dzieki wszystkim za wskazowki! Na poczatku tez wiazalam w kangurka, ale potem sie przerzucilam na 2x po zielonym swietle od niecertyfikowanej  😉 doradczyni. Poogladalam sobie optymalne ulozenie nozek u dziecka i mysle, ze mi d..ratowal w tym wiazaniu duzy biust. No ale wracamy do kangurka i bedziemy go sobie dopieszczac w czwartek!

seven Ja tez nie przypuszczalam, ze mnie chustowanie tak bardzo wciagnie!

A widzialyscie ten temat? Orkiestra zlozona z chusto- rodzicow 😉
slojma   I was born with a silver spoon!
21 kwietnia 2015 13:25
Chcialam sie pochwalic ze Vivi juz prawie siada.  Jeszcze dzien lub dwa I siadzie.  Teraz podpiera sie rączkami. Kocham ta mala szarancze ktora wlasnie usmiecha sie do mnie z mordka pelna mleka.
A z fajnych smacznych deserow to polecam szarlotke bez pieczenia mi bardzo smakowala.
http://naturanatalerzu.pl/weganska-szarlotka-bez-pieczenia/ Chce tez zrobic ten sernik http://naturanatalerzu.pl/sernik-z-sosem-truskawkowym/
leosky   im więcej wiem, tym bardziej wiem, że mało wiem.
21 kwietnia 2015 14:30
piekę właśnie ciacha z kaszy jaglanej i banana z suszonymi morelami. Trzymajcie kciuki by wyszły bo w sumie bez żadnego przepisu.

Milena dziś znowu przepięknie pożarła ziemniaki z dynią. Otwierała buzię zanim łyżeczka była blisko pyszczka. Z uśmiechem 🙂 Szał. Nagraliśmy to. Taki fajny filmik był i .......... przez przypadek skasowaliśmy 🙁
Cieszę się niezmiernie bo pomału rezygnujemy z jednej flachy na rzecz obiadku. Teraz śpi na polu, tata niańczy.

leosky, ja ostatnio skasowałam przez przypadek serię zdjęć z placu zabaw i odzyskałam za pomocą programu ściągniętego z neta. Jak chcesz spróbować, to napiszę Ci na priv szczegóły 🙂
leosky   im więcej wiem, tym bardziej wiem, że mało wiem.
21 kwietnia 2015 16:48
kenna super poproszę  :kwiatek: dziękuje

teraz mi przyszło do głowy że ja skasowałam filmik bezpośrednio na kamerze, czyli z karty. Nie z kompa. Więc pewnie kenna sie nie uda.

dziś 1szy raz zawiązałam 2x, trochę jeszcze pokracznie ale za to reakcja dziecia 🙂 Do tej pory tylko kieszonkę wiązałam.
leosky O prosze! To na waszym przykladzie widze, o co chodzi z tymi nozkami!Niemniej jednak u nas wyglada to totalnie inaczej, bo jak wspomnialam gabaryty Paulinki i mojego biustu powoduja bardziej neutralne ulozenie bioderek, tzn. porownywalam przed lusterkiem z kangurkiem i roznica jest niewielka. Niemniej jednak nie bede narazie wiazac w 2x. Szkoda mi tylko troche, bo moglam mloda jakby schowac pod jedna czesc chusty i ona byla przeszczesliwa bycia tak spacyfikowana  😉
23 kwietnia 2015 18:50
Cos jakos cicho nikt nic nie pisze.  Ja dzis robie sernik z przepisu co wrzucilam wczesniej.  Napisze jak smakuje.
Idziemy tez z Vivi na spotkanie naturalnych rodzicow 1 maja a jutro na pierwsze zajecia let's get messy stay and play. Ciesze sie ze Vivi moze sie spotkac z innymi dziecmi. Ja poznaje nowych ludzi I jest cudnie.  Ostatnio duzo chustujemy sie na plecach I chodzimy do parku na dlugie spacery.
Edit. Literowki
Diakonka   Jestem matką trójki,jestem cholerną superwoman!
23 kwietnia 2015 19:04
Ja dziś znowu miałam akcję "kolka u półroczniaków". Darły się na zmianę bite 3,5 godziny. Byłam z opiekunką, Nela uspokajała się tylko u mnie, co ją oddałam, żeby zająć się Teosiem -to ta w ryk, a Teo się darł w zasadzie non stop, aż się porzygał z nerwów 😲 Kurcze takie akcje są rzadko i tylko jak jestem właśnie z tą opiekunką, jakieś dziwne fluidy dzieci chyba odbierają... NIby je lubi, przytula, ma cierpliwość itp., ale coś tam między nimi jednak zgrzyta 🤔

slojma mało zdjęc ślicznej Vivi wrzucasz - domagam się!

Dziewczyny jaką kaszkę podawać takim maluszkom jak moje? Chcę coś dodawać do wieczornego mleka, żeby w końcu przesypiały przynajmniej pół nocy. Jaglaną sama robić? Czy za wcześnie na jaglaną? Myślę o zmieleniu jej w młynku przed ugotowaniem.
slojma Slonce przygrzalo i wszyscy sie zmyli na dwor 😉

Pochwale sie!

Oto efekt naszej pracy z doradczynia. Jak sie okazuje niemieckie podejscie do technik noszenia i nie noszenia jest ciut inne niz polskie. Pani wyszkolona przez najwiekszy instytut chustowy w Niemczech wcale nic nie powiedziala na bioderka w 2x i wrecz pochwalila, ze sie dobrze nauczylam wiazac z linka. Ba! Pokazala mi, w jaki sposob zmodyfikowac Manduke przy uzyciu pieluchy, zebym mogla nosic Pauline juz teraz. Takze teges.. co kraj to obyczaj!

Pomacalam przy okazji Indio Aurora (na bank zamowie! 😉 ) i inne chusty. Moj Hoopeditz zreszta tez zebral pochwaly za miekkosc Zupelnie przypadkiem udalo mi sie upowowac w ciemno niezla chuste.

Poza tym zapisuje sie na zajecia tanczenia z dziecmi w chustach. Grupa rusza co prawda dopiero na wakacje, ale zawsze!

Diakonka My tez mialysmy dzisiaj rozdarty dzien- moze jakies fluidy wisza w powietrzu i tez dorwaly twoje krasnale :/ Na szczescie chusta dziala u nas doslownie zawsze! A jak nie to chusta  plus bujanie na pilce i jest cisza.
23 kwietnia 2015 19:40
U nas dziś nawet chusta nie pomogła, Teo miał na nią jeszcze większego wkur#a 😫

Ja niedawno nauczyłam się motać double hammrock i kieszonkę właśnie, bo do tej pory tylko kangurek i plecak prosty. Kieszonka szybka w porównaniu do kangurka a dh - o jaka ulga dla pleców!

edit: jeszcze tu zapytam - czy którejś rozeszły się po ciąży mięśnie brzucha? dea, coś chyba Ty pisałaś?
ciekawa jestem - czy one mogą się zrosnąć z powrotem, bez interwencji chirurgicznej? zapomniałam zapytać chirurga. Mam termin operacji wyznaczony - sierpień 2016 😵 ale ogromne szanse są, że się uda już na jesieni.
Pandurska faktycznie co kraj to obyczaj, w Pl panuje przekonanie, że podkładanie pieluchy tetrowej pod kark jest złe, ponieważ może powodować napięcie mięśniowe w obręczy barkowej i mnie to przekonuje np 😉 tak samo jak np często się mówi, że dh dla siedzących dzieci ze względu na brak wsparcia bocznego kręgosłupa. Także wytycznych jest wiele... i chyba złotym środkiem jest znaleźć coś po środku, z uwzględnieniem co odpowiada dziecku i noszącemu. Podstawa to nie wisiadłować przodem  😁

W ogóle super czytać jak się wkręciłyście w chustowanie 🙂 U nas już coraz mniej chustowania (tyle co do sesji i na krótkie wypady) bo młody chce być samodzielny i zaczynam rozumieć powiedzenie "Chustonoszenie grozi uzależnieniem i wielodzietnością. Gdy Twój mały chuścioch wyrasta z noszenia zaczynasz myśleć o następnym"...  😀iabeł:

ps. Grześ chodzi 🙂

pps. i w temacie, super "poradnik" jak nie dać nabić się w wisiadło http://dajsieponiesc.com/2014/12/123-nosidelko-wisiadelko-kupisz-ty/
24 kwietnia 2015 07:31
Diakonka przykro slyszec ze maluchy nadal zaplakane ale wiesz to chyba normalne jest, tylko u ciebie zdwojona akcja.  Vivi tez czasem miewa ciezkie dni.  Dzis o dziwo ciezka noc. Duzo sie wybudzala w placzem, chciala tylko piers, potem zasypiala ja tez juz prawie I znowu to samo I tak przez kilka h. Zasnela spokojnie ok 4. Co do zdjec to ja ciagle na telefonie wiec ciezko wrzucic ale moze cos wrzuce za kilka dni.  Ty sie pochwal krasnalami.
Pandurska ja mysle tak jak Idrilla z ta pieluszka.   W uk tez male skrzaty wsadzaja doradczynie w ergonomiki bo jak rodzic sie upiera to mniejsze zlo w ergo niz w jakims wsiadle lub babybjorn które tu na ulicach widze nagminnie. Widzialam gdzies filmik z tych zajec super sprawa tez bym poszla.
Idrilla gratulacje dla Grzesia 😅 Moze warto pomyslec o nastepnym.  Porod mialas z tego co pamietam bardzo fajny I duzo w korku wyczekany ale szybki, wiec wiesz 😉
Dziewczyny wybijcie mi z glowy osche z kaszmirem prosze.
maleństwo   I'll love you till the end of time...
24 kwietnia 2015 07:37
Idrilla, gratulacje dla Grzesia! To już dorosły facet zatem!
Co do artykułu - padłam przy argumencie, ze skoro Ben Affleck tak nosi, to nie może być złe 😀
U nas dziś nawet chusta nie pomogła, Teo miał na nią jeszcze większego wkur#a 😫

Ja niedawno nauczyłam się motać double hammrock i kieszonkę właśnie, bo do tej pory tylko kangurek i plecak prosty. Kieszonka szybka w porównaniu do kangurka a dh - o jaka ulga dla pleców!

edit: jeszcze tu zapytam - czy którejś rozeszły się po ciąży mięśnie brzucha? dea, coś chyba Ty pisałaś?
ciekawa jestem - czy one mogą się zrosnąć z powrotem, bez interwencji chirurgicznej? zapomniałam zapytać chirurga. Mam termin operacji wyznaczony - sierpień 2016 😵 ale ogromne szanse są, że się uda już na jesieni.

co operujesz? plastyka brzucha? czy inne części ciała?
Diakonka, mi się rozeszły. Ale jeszcze tego nie konsultowałam. Robiłam sobie tylko te testy wpychania paluchów.
W ciąży przy napinaniu brzucha mieściły mi się 4 paluchy między mięśniami, teraz trzy tygodnie po porodzie, wciskam tylko dwa palce... nie wiem czy to przez to że chodziłam w tym pasie ciążowym... ale chwilę tylko bo położna mi odradziła...
Muszę iść w ogóle pokazać komuś ten mój brzuch 😉

A jak jeszcze jesteśmy przy chustach... to zakochałam się już całkiem bez pamięci :P Nawet zapomniałam już o indio :P
Moją nową miłością jest Cari Tigress w kolorze Brave
wygląda tak  💘 💘
Muszę ją mieć!  😜 😜
Jakie testy z paluchem w brzuch - na czym polegają - dacie jakieś linki do info jak to się robi?

A ja wklejam linka do Hafija- b. ciekawy tekst o komórkach macierzystych w mleku.
http://www.hafija.pl/2015/04/trawienie-mleka-matki-i-komorki-macierzyste-czyli-o-komorkach-ktore-nie-chca-umierac-w-przewodzie-pokarmowym-dziecka.html

24 kwietnia 2015 10:32
Aaaa wpadam na chwile sie pochwalić

Edit :fakszit nie wiem czemu nie wkleja całej wiadomości-pochwale sie pózniej
24 kwietnia 2015 10:42
Diakonka nie trzymaj w niepewnosci.
Ja popelnilam oscha roses burgundy
24 kwietnia 2015 11:11
nie wiem o co cho,ucina mi,potem napisze
Idrilla slojma Dzieki za tipa odnosnie pieluszki na karku. Tez o to pytalam, bo przed spotkaniem przestudiowalam wszystko z chustostrony na FB. Babka powiedziala, ze to jest przestarzale stwierdzenie ( w sensie, ze szkodzi) tak samo, jak faza na nadmierna tzw. "dupowpadke". Powiedzmy, ze zostane przy wskazowkach z konsultacji, a nie z internetu. Paulina jest i tak b. regularnie badana przez roznych lekarzy, wiec jesli cos bedzie nie tak, to sie dowiem wstarczajaco wczesnie.

Diakonka Ja nie pomoge z brzuchem, bo oprocz nadmiaru skory nie mam juz sladu po ciazy. Nie mam nawet charakterystycznego pociazowego oslabienia podwozia. Tylko pamietaj, ze ty mialas b. duzy brzuch, wiec warto sie tym zajac!
Znalazlam takie cos  na moim jogowym podworku: http://www.befitmom.com/diastasis_recti.html

seven Ciekawy wzor!
24 kwietnia 2015 15:49
zonk
24 kwietnia 2015 16:22
mamnadzieje ze teraz się uda

Aaaa wpadam na chwile sie pochwalić🙂😉)) dostałam od męża na urodziny przewodnik po Rzymie!!!!! Zorganizował Rodzicow na weekend do blizniakow i lecimy!!!🙂😉))
Ale jak to fajnie zaaranżował - wcisnął mi pod rękę jak spałam pudełko.No to sie obróciłam,bo mi było niewygodnie:P  to on znowu mi wcisnął z drugiej strony.I mnie budzi,ze jakis prezent.Ja patrzę i sobie mysle-pogrzało go-czy musi mnie budzić 5.30,zeby dac mi naszyjnik?Zagladam a tam książka.Sobie mysle,ze chyba naprawde go pogrzało.Patrze "spacer po Rzymie" .Pakuj sie kochanie-powiedział 🙂😉)
24 kwietnia 2015 17:32
Diakonkafajny prezent. Ja jednak dziwna jestem bo nie zostawilabym takich dzieciaczkow bez rodzicow.
Mialam napisac jak sernik wyszedl. Powiem szczerze ze calkiem dobry, ma taki inny smak ale smaczny.
Pandurska - nie ma co się spierać czyja prawda jest prawdziwsza 🙂 Rozumiem, że masz swoją doradczynię, ufasz jej i to Twoje chustonoszenie. Ja jednak dalej pozostanę przy swojej opinii opartej na rozmowach z kilkoma doradcami i wieloma chusto rodzicami w realu, że prawidłowo dociągnięta górna część chusty a nie tylko krawędź zapewnia wystarczające podparcie dla dziecka i nie trzeba niczego wypychać tetrą. Dla mnie dalej pozostaje to półśrodkiem a nie prawidłową techniką. Co do dupkowpadki to oczywiście, że zbyt duża= podwieszenie dziecka na dołach podkolanowych co jest nieprawidłowe i niekomfortowe dla dziecka. Z doradcami czy to w chustowaniu czy laktacyjnymi tak już chyba jest, że zdarzają się tacy co przedstawiają zupełnie różne poglądy. Peace  😉

Co do kolejnego chuściocha to pewnie, że bym już chciała (optymalnie 2, max 3 lata różnicy) ale ciągle nie mam okresu 😉

Diakonka - czadowy prezent! I podziwiam bliźniaki, że nie mają problemu z zostawaniem z dziadkami. Ja się ostatnio jarałam, że mój godzine spędził z babcią  😂
24 kwietnia 2015 19:19
Idrilla slyszalam ze mozna miec owulacje bez okresu zwlaszcza przy karmieniu piersia, wiec  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się