Czemu "naturalsi" wzbudzają tyle kontrowersji?

nagana w części szkółek rekreacyjnych pokutuje taki mit, że nie galopuje się w stronę stajni, bo konie wtedy ponoszą.  🤔wirek:
Sama też się z nim spotkałam.
Świadczy to oczywiście o szkółkach i o poziomie wyszkolenia koni, no ale mit jest.

Eeee a co jest złego w galopowaniu w stronę stajni? Jak koń dobrze ujeżdżony to galopujesz gdzie chcesz i jak chcesz 😉 Ja wracając z terenu będąc już na łące tuż za stajnią często robię tam ostatni galop. Mało tego, często na luźnej już wodzy dla relaksu.

raz że funkcjonuje taki mit (patrz post wyżej), dwa spotkałam konia, którego właścicielka znarowiła pozwalając na galop do stajni (do samej stajni) ciągle, potem koń się nauczył w tym miejscu ponosić (i został sprzedany)
Ale oczywiście masz racje, że koń powinien galopować kiedy i jak długo chcemy,
😲
lossuperktos O rany ale się czepiasz 😁
lossuperktos, Kurde, przez Ciebie zaczęłam oglądać jakieś kolejne filmy i czytać komcie do nich... 😁

😲

raczej przepychanie zadu 🙂 przyznacie, że w kapeluszu to już duuuuuuuużo lepiej szło  😉

lossuperktos, Kurde, przez Ciebie zaczęłam oglądać jakieś kolejne filmy i czytać komcie do nich... 😁

stalinowska propaganda 🙂 ja tam koniowi nic do buzi nie wkładam  😉

najlepsze jest porównanie dwóch filmików ze skoków - dziewczyna na siwku skacze w siodle i to jest złe, a później mamy dziewczynę skaczącą na srokaczu na oklep i to już jest "tru natural" 😀
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
10 lutego 2015 15:42
I to takie kręcenie koniem w kółko to odangazowywanie? I to ma byc naturalne?
"To takie kręcenie koniem w kółko" to ja nie wiem, co to jest - ani sygnały nie są prawidłowe, ani ruch wykonywany przez konia nie jest prawidłowy, ani w ogóle nic nie jest.
A już to popychanie zadu konia otwartą dłonią to w ogóle jakiś kosmos.
CzarownicaSa   Prosiak statysta, który właściwie nie jest ważny.
10 lutego 2015 16:37
I ta scena z "Czarnego Księcia" na początku... poezja 😀

edit: tam są same sceny ze słitaśnych filmików 😁
Matko, uśmiałam się. Najbardziej chyba jednak z tego szoku lossuperktos  🤣
O LOL, ten drugi link z Czarnym Księciem  😂 😂 😂
Są wędzidła z gumom na Metalu. Ja naprzykład potrafię jeździć i wiem co zrobić aby konia nie ciągnąć a jeździć na kontakcie żal mi ciebie 
są różne rodzaje wędzidła ja nie mówie że coś tylko no są twarde mięki i są nawet o smaku jabułka więc pomyśl zanim zrobisz filmik do dupy
O matulu  😂
A w podobnych pełno JNBT :P Wiem, co zaraz będę robić 😁
budyń, Dokładnie te same dwa komentarze mnie zachwyciły. 😁 Wędzidła z gumom na metalu i o smaku jabułka. 😁
budyń, Dokładnie te same dwa komentarze mnie zachwyciły. 😁 Wędzidła z gumom na metalu i o smaku jabułka. 😁

Gimby rządzą...a raczej rzondzo
Ja chcę takie wędzidło o smaku jabułka!  😅
co się dziwicie, nie jedliście jabłka w cieście 😉  ❓
CzarownicaSa   Prosiak statysta, który właściwie nie jest ważny.
10 lutego 2015 21:04
"Jabułka" a ona dżem 😜
Mozii   "Spełnić własną legendę..."
12 lutego 2015 06:50
Słuchajcie mam pytanie. Ja klasyk do szpiku kości, zostałam zaskoczona pomysłem, żeby do naszej stajni ściągnąć na kurs kogoś od naturalu 😵 po chwili kiedy moje oczy wróciły na miejsce  😁 powiedziałam ok, wszystkiego warto spróbować, ale nie z byle kim. I teraz pytanie KOGO warto ściągnąć, tj. jest najbardziej "znosny" i konkretny u nas w Polsce? 😉
Walnij się jak Rejtan przed drzwiami i nie wpuszczaj  😲
Mozii, proponuję ściągnąć kogoś ze szkoły Monty'ego. On jako jedyny mówi do rzeczy, można by rzec że prowadzi szkolenia klasyczne w kowbojskim kapeluszu 😉. Niejaka Katarzyna Tomaszewicz prowadzi kursy tej szkoły.
Cytat z wywiadu z Heuschmannem: Czasem zastanawiam się nad pytaniem czym jest klasyczne ujeżdżenie, lub lepiej, klasyczne jeździectwo (ponieważ moim zdaniem słowo “klasycznie” nie ma związku z konkretną dyscypliną). Dla mnie klasyczny jeździec jest zdolny nauczyć konia czego tylko zechce, nie niszcząc jednocześnie umysłu i ciała tego zwierzęcia. Dobry kowboj także może być klasycznym jeźdźcem, o ile tylko jest dobrym kowbojem.

🙂
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
12 lutego 2015 08:54
ja zakupiwszy najnowszy Gallllop paczam a tamci ze dwa artykuły naturystyczne w tym jeden pod egidą ekspertki naszej forumowej Kasiasci - ten omawiający omawiane tu wcześniej koniobowości wraz z przepięknym całostronicowym kołem koniobowości.
Mozii   "Spełnić własną legendę..."
12 lutego 2015 08:54
Walnij się jak Rejtan przed drzwiami i nie wpuszczaj  😲

Smoku10 taka była moja pierwsza reakcja  😁 ale to że ktoś chce, nie znaczy, że muszę w tym brać czynny udział  😉
ElaPe Wiedziałaś, który numer kupić 😁
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
12 lutego 2015 09:21
ElaPe Wiedziałaś, który numer kupić 😁

trafiło mnie się jak ślepej kurze ziarno 😉
Ja bym oddała do reklamacji. 😁
kujka   new better life mode: on
12 lutego 2015 09:29
ElaPe, LOL
nie wiem czy lepszy ten numer, czy raczej jakis poprzedni, gdzie byly dwie ulubione na re-volcie gwiazdy naturala z jutuba.

Julie, a ja napisala list otwarty do naczelnej :P
Kto jest gwiazdą naturalu z jutuba ?  👀  😉
TheWunia, y, nie ta przypadkiem, co skakała przez rower? Albo jakaś w okolicy wątku o tymże.
Aaa to już wiem, dzięki 🙂
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
12 lutego 2015 10:15
Tak, te co skakały przez rower. A jaka Gazeta, takie treści...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się