Czemu "naturalsi" wzbudzają tyle kontrowersji?

Czy są jakieś [b]naturalsowe materiały traktujące o tym na co patrzeć aby kupić zdrowego fizycznie konia, który bez problemów poniesie jeźdźca? [/b]

Oczywiście że tak  😲 Doświadczony weterynarz zaopatrzony w RTG , USG i EKG  🙄
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
29 stycznia 2015 15:55
Naturalsowe.
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
29 stycznia 2015 16:12
[quote author=Oblivion link=topic=11961.msg2279557#msg2279557 date=1422532253]
Czy są jakieś [b]naturalsowe materiały traktujące o tym na co patrzeć aby kupić zdrowego fizycznie konia, który bez problemów poniesie jeźdźca?
[/b]

[/quote]

Ale dla naturalsów im bardziej "trudny" koń tym lepiej, oni zawsze uwielbiają ratować takie konie i je odrabiać po tym jak "poprzedni właściciel takiego konia notorycznie bił"  😎
[quote author=Smok10 link=topic=11961.msg2279733#msg2279733 date=1422546876]
[quote author=Oblivion link=topic=11961.msg2279557#msg2279557 date=1422532253]
Czy są jakieś [b]naturalsowe materiały traktujące o tym na co patrzeć aby kupić zdrowego fizycznie konia, który bez problemów poniesie jeźdźca?
[/b]

[/quote]

Ale dla naturalsów im bardziej "trudny" koń tym lepiej, oni zawsze uwielbiają ratować takie konie i je odrabiać po tym jak "poprzedni właściciel takiego konia notorycznie bił"  😎
[/quote]

A co za róznica czy on trudny czy nie jak i tak na nim nie jeżdżą  🤣 Skoro odrabianie polega na tańcowaniu z koniem na łace , to trudno stwierdzić gdzie ta trudność , chyba że w tańcu myli kroki  🤣
Naturals to misja , to trzeba czuć , trzeba mieć komu przekazywać swoją nadopiekuńczość i macierzyńskie instynkty , nie każdy się do tego nadaje ! 😍

Naturalsowe.

Jak nie USG RTG i EKG to może różdżka  🙄
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
29 stycznia 2015 19:37
No jasna sprawa że nie każdy się na naturalsa nadaje. Niektórzy chcą mieć po prostu konia do jazdy konnej.
No jasna sprawa że nie każdy się na naturalsa nadaje. Niektórzy chcą mieć po prostu konia do jazdy konnej.

To takie prozaiczne .  🙄 Koń jak sama nazwa wskazuje służy do miziania . 😁
🙄 🙄

Biznes mało się kręci, kilku "nadętych" klientów odeszło to trzeba zacząć naukę lonżowania 🤣

JNBT Lonżowanie na 2 lonżach-inaczej? nie, mądrze

A tę siwą arabkę ze zdjęć przy artykule to ja znam osobiście...  🙂
"Lonżowanie na jednej lonży nie ma większego treningowego uzasadnienia a buduje u nieświadomych jeźdźców problem odwrotnego ustawiania łba na wolcie, wpadania łopatką, zaburzenia naturalnej równowagi i biomechaniki konia, pracy ścięgien przeciw szkieletowi i niestety szybkie utrwalania, zwłaszcza u młodego konia, ustawienia, w którym zaczyna się pochylać, uślizgiwać się tylną wewnętrzna nogą..."

A do tego taki obrazek:

😵 :wysmiewacz22: :wysmiewacz22: :wysmiewacz22:

Jakby miał pojęcie o prawidłowym lonżowaniu, to by na tym fejsbuku umieścił zdjęcia, na których widać prawidłowe lonżowanie.
Tylko rzuciłam okiem, ale nie widzę tam żadnego takiego. Tylko same zaprzeczenia prawidłowego lonżowania, właściwej budowy, ruchu i umięśnienia konia.
Moon   #kulistyzajebisty
02 lutego 2015 10:06
No faktycznie odkrył Amerykę z tym lonżowaniem na dwóch lonżach...  😜
Spojrzałam na zdjęcia - a tam znów, uwielbiane przez naturalsów (!) - opędzanie tym razem na dwóch sznurkach, konie odgięte, wygięte na zewnątrz - dafuk?!  😵

Spojrzałam na zdjęcia - a tam znów, uwielbiane przez naturalsów (!) - opędzanie tym razem na dwóch sznurkach, konie odgięte, wygięte na zewnątrz - dafuk?!  😵

załączam zdjęcie do tego komentarza o naturalsach  😍

zdjęcie gigantyczne!
Moon   #kulistyzajebisty
02 lutego 2015 10:39
A+A, ale czego to jedno zdjęcie ma dowieść?
A+A W jakim kontekście to zdjęcie? 🙄

Jedyne co udowadnia to, tyle że na obrazku widzimy konia na lince a nie konia lonżowanego.

Tym jedno od drugiego się różni, ze klasyczne lonżowanie nie odbywa się na kółku o średnicy 8 metrów. Tylko co najmniej na kole o średnicy 12-16metrów (wprost proporcjonalnie do budowy, umiejętności i możliwości konia).
A+A, ale czego to jedno zdjęcie ma dowieść?

Mam załączyć więcej zdjęć z pracy 'naturalsów' z końmi  ? to Cię przekona ?

Nie ma niczego dowodzić - bo kompletnie mi nie zależy na opinii tutejszych fachowców bardzo wielkich - po prostu czasem poczuję wole 'ewangelizacji' i wtedy coś napiszę  :kwiatek: :kwiatek:
Moon   #kulistyzajebisty
02 lutego 2015 10:48
A+A, proszę Cię, nie załączaj nic, naoglądałam się "pracy" naturalsów zarówno na fotach, filmach jak i live, naprawdę...  😎
A+A, proszę Cię, nie załączaj nic, naoglądałam się "pracy" naturalsów, naprawdę...  😎

to bardzo Ci współczuję - bo domyślam się co mogłaś oglądać - ale to przypomina 'natural' dokładnie tak, jak szkółki jeździeckie przypominają dobra klasykę  😍

dobra EOT
02 lutego 2015 10:56
A+A, Twoje zdjecie swietnie potwierdza zdanie, ze naturalsi nie ogarniają idei lonzowania 😀 dzięki za fajny przykład 🙂

Ale rzeczywiście naturalsowe lonzowania przypomina naturalsowa jazde, a to z kolei sumuje sie w cała prace z koniem - bez założeń, bez planu, bez celu. Bez zrozumienia do czego chce sie dojść, bez ewaluacji swojej pracy.
Averis   Czarny charakter
02 lutego 2015 11:06
Na swoje nieszczęście zdjęcia tych odgiętych koni wstawili w swojej galerii obok zdjęć tych prawidłowo lonżowanych, co tylko potęguje i tak dość żałosne wrażenie.

Poza tym z tego co pamiętam  naturalu nie ma lonżowania jako takiego, bo jest postrzegane jako zbyt odtwórcze dla konia (przynajmniej u Parellego). Z tego powodu raczej zdjęć lonżujących naturalsów nie będzie.
02 lutego 2015 11:19
Averis, w jakim sensie odtwórcze?
Mozii   "Spełnić własną legendę..."
02 lutego 2015 11:41
On używa klasycznego pasa? Toż to nie do pomyślenia!  😎 czy to jakaś naturalsowa odmiana?  😎
Averis Tak szczerze to ja nie widzę ani 1 zdjęcia, na którym widać rzetelną pracę na lonżach.

To co widzę to absolutne postawy, podstaw, czyli pokazanie koniom i ich właścicielom, że koń powinien odnaleźć swoją własną równowagę w rozluźnieniu na kole (które objawia się m.in poprzez opuszczenie i rozluźnienie szyi) aby móc z nimi w ogóle pracować. Serio trzeba skorzystać z kursu JNBT żeby dowiedzieć się, że koń powinien być rozluźniony?

Ponadto pokazanie efektów poprawnego lonżowania to znów nie praca na kursik czy klinikę. Bo efekt koncowy poprawnego lonżowania to nie opuszczenie głowy 😉 tylko to co dzieje się później: takt, rozluźnienie, kontakt, impuls... A żeby to osiągnąć trzeba zrozumieć system i regularnie pracować z koniem.

Polecam filmy KLIK KLIK

Poza tym z tego co pamiętam  naturalu nie ma lonżowania jako takiego, bo jest postrzegane jako zbyt odtwórcze dla konia (przynajmniej u Parellego). Z tego powodu raczej zdjęć lonżujących naturalsów nie będzie.

Poza tym wydaje mi się, że u naturalsów ma być szybko, łatwo i przyjemnie, a sztuka właściwego lonżowania jest dość trudna i wymagająca fachowej wiedzy i praktyki, więc naturalnie została odrzucona, gdyż nie przynosi spektakularnych efektów po 1-dno dniowym kursie.
A+A, No bardzo ładny koń. Naprawdę. 😀
Tylko co to ma do lonżowania?
kujka   new better life mode: on
02 lutego 2015 17:16
"Lonżowanie na jednej lonży nie ma większego treningowego uzasadnienia a buduje u nieświadomych jeźdźców problem odwrotnego ustawiania łba na wolcie, wpadania łopatką, zaburzenia naturalnej równowagi i biomechaniki konia, pracy ścięgien przeciw szkieletowi i niestety szybkie utrwalania, zwłaszcza u młodego konia, ustawienia, w którym zaczyna się pochylać, uślizgiwać się tylną wewnętrzna nogą..."

ale to dla klasykow najwazniejsze jest to, gdzie kon ma leb, nie? 😉 bo jak dla mnie, to leb u tego konia to najmniejszy problem. On jest w kazda strone odgiety nie tak, jak powienien  🙇
Kujka Daj, spokój nie znasz się 🤣

Wystarczy, ze se staniesz na środku, linkę będziesz obkręcać nad głową a koń sam wszystko zrobi.

Sam z miłą chęcią poprowadzi sobie rozgrzewkę, popracuje w dobrym tętnie treningowym, dostosuje optymalny czas i natężenie ćwiczeń.

02 lutego 2015 21:21
tuch, pomyliły mi się albumy 😁 Wydawało mi się, że na którejś z facebookowych grup, gdzie wstawiono ten album i opis była praca na lonżach w wykonaniu klasycznych trenerów. Ale widocznie coś mi się pomieszało, bo nie mogę tego znaleźć.
Strzyga, no że jak biega w kółko, to mu się mózg wyłącza. Tyle pamiętam z płyt z L1 😉
02 lutego 2015 21:23
Averis, a jak biega w kołku z naturalsem, to nie? 😀
02 lutego 2015 21:23
Strzyga, otóż nie 😁
02 lutego 2015 21:27
Otóż rozumiem 😀
Otóż rozumiem 😀

otóż to  😍

https://www.facebook.com/video.php?v=1536690853276334&fref=nf

dobrze się bawią  :kwiatek:

A+A, No bardzo ładny koń. Naprawdę. 😀

Dziękuję - to koń przygotowany do zajeżdżenia - praca na linie - gimnastyczna  😍
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się