Derki
_Gaga, też mi się tak wydaje - macałam ze dwa czy trzy Jarpole takie sprzed 4-5 lat i wydawały mi się cięższe i sztywniejsze. Ta co mam jest o tyle fajna, że lekka, ale materiał jak papier nawet w porównaniu do Yorka. Zaraz idę do stajni to machnę przy okazji foto 😉
Ręce mi opadają z tą pogodą.. Koń do tej pory chodził w 300, nawet jak było lekko na + ponieważ stajnia wietrzona i na padoku, na którym siedzi do południa też mocno wieje ostatnio. Do tego padało, wilgoć okropna, odczuwalna temperatura była dużo niższa. Był w sam raz. Dziś na padoku był ok pod derką, ale w stajni zaczął się przegrzewać (+12 było...) przebrałam więc w 150. Trudno, lepiej żeby lekko zmarzł na padoku przez te parę godzin niż stał mokry w stajni. Mam nadzieję, że nie wrócą już mrozy.
potrzebuję pomocy! muszę na już kupić derkę nieprzemakalną, mam kilka typów, ale...
wstawiam linki, może ktoś miał do czynienia z którąś z nich, głównie chciałabym się dowiedzieć, która z nich nie jest zbyt szeroka w klacie:
1.
http://konik.com.pl/derka-padokowa-economic-waldhausen-200g2.
http://konik.com.pl/derka-padokowa-hkm-200g-granat-rozowyproszę o szybką odpowiedź!
Mam prośbę czy jakaś dobra duszyczka może mi powiedzieć jakie wypełnienie ma ta decathlonowa derka?

Bardzo dziękuję za pomoc :kwiatek:
Nasturcja-Renata, dzięki wielkie!!! 🙇
Alnama Dziękuję. :kwiatek:
Minosia swoją drogą fajna derka, mój teraz w niej śmiga (2 sezon) i z derką nic się nie dzieje.
czy ja wiem czy te ville są waskei w klacie? moj do jakoś szczególnie szerokich ie należy, ale hansbo zapinała sie na ost dziurki, hkm tez (plus obtarła bo taka wąska), cabalowa i kilka innych podobnie.... a w tych (mam tez wysoką szyją) moge nawet na rzep i 2 -gie oczko...
wlasie mi przyszla druga villa :P
ale ze tamta sucha i czysta ( 😲 ) to będze sobie leżec na półce :P
horse_art do mnie też przyszły nowe ville i na razie leżą i pachną, bo szkoda :P
Alnama osobiście zakochałam się w derkach fouganzy. 😀
Czy ktoś mógłby wytłumaczyć idee deski derki treningowej? Tej polarowej
Lamila, ogolony koń, duże mrozy, zimna namiotowa hala. Tudzież ogolony koń, jazda na zewnątrz w zimny, ale bezdeszczowy dzień.
Czy ktoś mógłby wytłumaczyć idee deski derki treningowej? Tej polarowej
[[a]]http://pl.wikipedia.org/wiki/Polar_%28dzianina%29[[a]]
Ma za zadanie osuszyć konia i zapobiec utracie ciepła po treningu. Woda (pot) do wyparowania potrzebuje ciepła, więc zabierałaby je koniowi, a polar jest hydrofobowy, wypycha tę wodę na zewnątrz.
oraz pomaga fizycznie rozgrzać konia przed treningiem.
Powiedzcie proszę, czy to normalne, że koniowi grzywa wychodzi po użytkowaniu derki z kapturem? Kaptur jest całościowy, kończy się przy uszach i nigdzie nie uciska, nie obciera, jak np. derki z podwyższaną szyją, które kończą się w połowie grzywy... Najlepsze jest to, że przez 2 miesiące grzywa była ok, potem jakieś 1,5 tygodnia temu derkę zmieniłam na lżejszą, bez kaptura i grzywa wyszła mu dopiero teraz... Tzn. pierwsza połowa szyi, patrząc od kłębu, bardzo bardzo się przerzedziła, a w środkowym miejscu praktycznie na odcinku 20cm nie ma nic (jakby wytarł sobie o ogrodzenie albo co...). Czy winić tą poprzednią derkę jednak, czy może stan ogólny? (różne dziwne infekcje na raz łapały go krótki czas temu)
Mój koń zafundował sobię dziś kompiel w śniegowej ciapie (mamy śnieg przy +3 stopniach, a do tego pada deszcz...) i moja derka hkm calutka mokra... dobrze, że byłam w stajni jak wrócił z padoku i go przebrałam zaraz.
Kenna niestety, mniej lub więcej ale grzywa obrywa. U dwóch moich nietknięta, a jedna nie ma z 10 cm od klebu
Dzięki crazy... Wczoraj opitoliłam go na krótko, przynajmniej schludniej wygląda z tym wyciapanym kawałkiem...
Jako, że doczekałam się niedawno derki treningowej Sport Caball, to nie omieszkam się pochwalić bo jest cudowna 😍
W prawdzie muszę przekombinować zakładanie jej pod siodło albo dorobić jakieś mocowanie do siodła, bo gdy odpinam przód i jeżdżę tylko z tylną częścią to niestety się zsuwa do tyłu, ale tak to jest jak zamiast klasycznego siodła ma się bezterlicówkę i pod tybinki nie da się derki wsunąć 😉
Cobrinha Ekstra derka, ale koń bardziej ekstra! 😜 💘
Derka odblaskowa Reflex - ogólnie jestem zadowolona, bo fajnie leży. Siatkowa, więc można zakładać przez cały rok (przynajmniej u mnie, bo ja swojego nie golę). Jedyny minus to taki, że odlaski dość szybko odpadają... Ale za taką cenę (dałam nie całe 60 zł) nie ma co za dużo wymagać 😁
Lamila, ogolony koń, duże mrozy, zimna namiotowa hala. Tudzież ogolony koń, jazda na zewnątrz w zimny, ale bezdeszczowy dzień.
A to nie podwiewa pod ta derke?
Dla porównania derka Jarpol xl 155cm oraz uniwersalna villa horse.
Jarpol idealnie pasuje ( zdjęcia są z przymiarki), dwa pasy pod ogonem - rewelacja, i w końcu nie muszę naciągać derki aby zapiąć rzep przed siodłem 💃
Cobrinha, ale klasa!!! Czarny w czerni, cudo!!!
siwaaa, te uniwersalne to notorycznie małe, i jeszcze nieraz kusę... Ja w tym roku kupiłam wełnę i jest jak mini majtki 😁
siwaaa, bo villa jest 135 😉 (wbrew napisowi... na 145 tez w miare, ale 155 to juz nie jest "srednia wielkość" 🙂
pampera, Burza, dziękuję.
Śmieję się że wygląda jak koń policyjny szykujący się na akcję 😂
Cobrinha
sory za 🚫 ale czy to jest slazak?
Cobrinha, a jak sie w tym jezdzi? ma wyciecie na strzemiona, czy na na nogi się zakłada? jesli tak, to ma jakieś zabezpieczenia w razie upadku?(że się rozepnie, a nie bedziesz nią przymocowana i przygnieciona koniem , zablokujesz się przy spadaniu indywidualnym... ?
olga96, pół ślązak, pół pkz 🙂
horse_art, miało być lekkie profilowanie na nogi ale przez moje zmiany koncepcji umknęło - w sumie nie ubolewam zbytnio nad tym bo po pierwsze lepiej mi chroni golonego konia w terenie przed deszczem czy śniegiem, a po drugie z racji długości moich nóg to nie jest to jakiś wielki problem 😉
Ja zakładam na siodło i nie chowam się pod nią hehe ale muszę następnym razem jak będę jechać bez przedniej części schować ją między pad a siodło bo przy gabarytach i budowie bezterlicówki nie da się schować jej pod tybinki 😉