Czemu "naturalsi" wzbudzają tyle kontrowersji?
halo wiesz co ja w sumie siebie rozumiem, jak na nich trafiłam to miałam 15 lat na cavaliadzie, ich konie sie kładły, wchodziły na wszytsko, siadały, niczego nie bały. I na takiej małolacie to robi wielkie wrażnie, raptem moj koń nie jest taki doskonały zaczyna sie wiele rzeczy psuć i jedziesz na taki kurs. A po L1 te filmiki ogląda się.. inaczej. Szczególnie jak ja z nikłym doświadczeniem jeździeckim. On te filmiki puszcza i opowiada, że ten jego koń trząsł sie ze strachu a widok człowieka, pocił się jak zakłądał mu siodło, wszytskiego się bał, nikomu nie ufał, a on uratował go i teraz ten koń zrobi dla niego wszystko dobrowolnie.
To działa na psychike. Ale jak tak na to patrze, no to na moją działa, ale na kilkudzieciecio letnich facetów, policjantke, jakieś bineswomen z moich kursów.. to mnie dziwi poważnie. A mnie to jeszcze bardziej motywowało, bo oni z taaakim doświadczeniem i też chcą iść tą drogą.
Obibok, chcesz żeby ci policzyc tylko ceny kursów czy tak wsio ? Ja w sumie nie słyszałam ni o żadnym ubezpieczeniu..
Ja bym tak nie umiała się z nim niezgadzać i dalej jeździć na kursy, koniec to koniec, nie chce dokładać do tego ani grosza. Ale rozumiem też Andzię bo po tej akcji moi znajomi pewnie też będą tam jeździć na takiej zasadzie.
AndziaVaquero, niestety nie rozumiem po co. Golym okiem widac, ze facet to jakis nawiedzony amator i nie wiem po co zglebiac jego metody i czego mozna sie od niego nauczyc. Nie wiem, jak mozna kogos takiego wybrac na swojego nauczyciela w momencie, gdy do wyboru jest wielu innych, do tego profesjonalnych ludzi.
Ty jednak tak zrobilas i pomimo tego, ze tu nam piszesz ze sie nie zgadzasz z tym co ten pan robi i czego uczy, wciaz w tej szkole jestes.
Sorry, nie ufam ci. Dla mnie ta dychotomia ktora nam pokazujesz tutaj jest doprawdy dziwna.
Musiałam sprawdzić w guglu co to jest dychotomia, bo nie byłam pewna czy mnie nie obrażasz... 😀
jnbt to nie tylko makac, zawsze jestesmy większą ekipa i jest zabawnie, śmiesznie i przy koniach, nie widze powodu dla którego miałabym z tego rezygnować zwłaszcza że elokwentnie nie jest możliwe żeby niczego nie możnaby się od niego nauczyć
Tfu, EWIDENTNIE nie ELOKWENTNIE, chciałam się po twojej dychotomi elokwencja popisac i mi nie wyszło... 🏇
halo tak przeczytałam to, co napisałaś, i... siedzę i myślę.
Co do tej części o winie, to w zasadzie się zgadzam. Dalsza dyskusja byłaby już akademicką dyskusją na tematy psychologiczne i dotyczące manipulacji tłumem, więc zostawmy to.
Ale napisałaś o braku szacunku do konia i chęci posiadania konia na guziki. I to mnie tknęło. Ja raczej obracam się w środowisku osób związanych z PNH, ewentualnie "PNH-pokrewnych" i wśród osób, które znam i z którymi rozmawiałam o tym, "dlaczego", nie ma takiej motywacji. Oczywiście mówię o "prawdziwych" naturalsach, a nie pseudofanatykach wszelkiej maści. Zastanawiam się więc, czy to ja znam dziwnych ludzi, bo sama jestem dziwna 😉 czy też coś się nie zgadza.
A może powody wyboru PNH są inne niż powody wyboru JNBT? 👀
TheWunia, ty masz kontakty w tę stronę. Nikt się nie wypowiadał na temat, "dlaczego"?
Nie zgadzać się z jnbt ale w tym nadal tkwić [s]i bulić kasę[/s] i tracić czas na kolejne "kursy" po to by więcej się o tym dowiedzieć? No mi też w żaden sposób się to kupy nie trzyma. 😲
Aha, czyli kasy ty nie bulisz tylko tobie marnie bo marnie ale płacą. Czyli jesteś jedną z tych makacowych instruktorek czy tam pomocnic. Czyli jeszcze gorzej.
Nie zgadzać się z jnbt ale w tym nadal tkwić i bulić kasę i tracić czas na kolejne "kursy" po to by więcej się o tym dowiedzieć? No mi też w żaden sposób się to kupy nie trzyma. 😲
nie mam zbytnio siły czytać całej dyskusji, przebiegłam tylko wzrokiem.
I ja widzę jeden naczelny powód, dla którego ludzie wybierają JNBT a nie np PNH czy Silversand.
BO JEST TANIEJ.
Lekcje, sprzęt - wszystko jest nieporównywalnie tańsze w jnbt niż PNH. kiedyś patrzyłam i porównywałam cenniki i wyszło mi na to, że kurs jnbt jest minimum o połowę tańszy niż kurs PNH.
Stąd spęd nawiedzeńców. "sławny" Parelli jest daleko, dla 99% ludzi - totalnie obcy i nieosiągalny. A tu Polak zakłada kapelusz, hoduje podobną sylwetkę i udaje "polskiego Parelliego". Taka kiepska podróba. Coś jak adidas z 6 paskami albo szpilki laboutin'a z chin. Podobne, tańsze ale jednak do pierwowzoru brakuje sporo jakości.
Isabelle wydaje mi się, że takie horrendalne ceny to były, jak na kursy PNH do Polski przyjeżdżał tylko Berni Zambail. Odkąd jest Kasia Jasińska, to chyba nie są już tak kosmiczne.
Aczkolwiek oprócz ceny może być jeszcze powód "logistyczny" - kursów PNH rocznie będzie może ze trzy... a Makacewicz robi je praktycznie non stop po całej Polsce.
Isabelle chyba trafilas w sedno 🥂
Andzia wybacz, ale smierdzi na odleglosc trollingiem.
albo robisz piane na polecenie makaca (screeny jako dowody? ) albo jestes dzieckiem jeszcze mlodym.
co chcesz wyciagnac dla siebie? nie placisz bo co? 🤔wirek:
thewunia z ciekawosci pytam, ile kasy poszlo zanim na oczy przejrzałas. kursy, boks dla konia, pokoj dla ciebie, wyzywienie, transporty, sprzet.... liczylas kiedys? 😉
Nie płaci bo Makac ją zatrudnia.
Halo, a czy przypadkiem juz paredziesiat/set stron temu to juz nie padlo? IMO mozemy to powiedziec o naturalsach ogolnie. To, ze oni nie powiedza ze chca prosto i bez wysilku konia na guziki to wiadomo (patrz post Murat)
AndziaVaquero, no to przyznaj ze z powodu kasy nie odejdziesz a nie nam tu jakies ewidentne (nie elokwentne) glodne kawalki sprzedajesz 😉
kujka kiedy właśnie wiesz, być może w JNBT powiedzą... 😉 W sumie jak sobie przypominam wprowadzenie do tego nieszczęsnego kursu, na którym byłam, to tam padały jakieś teksty o "bezwzględnym posłuszeństwie" itp. Ja to jednym uchem wpuściłam, a drugim wypuściłam, bo we mnie to budzi wewnętrzny bunt, ale fakt faktem, że to chyba można zinterpretować właśnie jako dążenie do tworzenia koni na guziki.
Obibok policze ci wszystko, sama jestem ciekawa, napeno miałabym za to idealnie dopasowane siodło itp 🙄
Ja w sumie wybrałam JNBT a nie PNH bo o pnh słyszałam bardzo mało coś tam internecie. A makac ma wielką strone, rozpisany kalendarzyk, jeździ po całej Polsce i ja jeszze patrzyłam pod tym wzgledem, że to on to wymyślił, "wybrał to co najlepsze" z każdej ze szkół, a inni w Polsce to osoby które u takich guru sie liczyły, czyli sądziłam, że wiedze mają mniejszą.
Co było w tej wiadomości, którą Andziavaquero edytowała ?
w tym ostatnim zaznaczala ze nie placi za kursy
w tym ostatnim zaznaczala ze nie placi za kursy
i że dostaje za nie kasę 😉
To tylko pogratulować panu ekipy. Pieją, zachwycają się a potem nóż w plecy. Śmieszne i smutne.
Ooo, to Andziavaguero jak juz bedziesz opowiadać Makacowi co tutaj sie działo to nie zapomnij dodać, że ja mu w sumie dziekuje, bo dzieki tej akcji sie wiele nowych drog przede mną otworzyło 🙂
To tylko pogratulować panu ekipy. Pieją, zachwycają się a potem nóż w plecy. Śmieszne i smutne.
Obibok policze ci wszystko, sama jestem ciekawa, napeno miałabym za to idealnie dopasowane siodło itp 🙄
Modliszki 😉 Przynajmniej wiadomo czemu w sporcie nie ma Modliszek . Bo takie siodło ( nowe z górnej półki ) to idzie raz w miesiącu 😉
Ja tam podejrzewam, że Andzia nikomu noża w plecy nie wbija, tylko jest celowo wysłaną na forum szpicą. 😁
nie pamiętam już jak to było konkretnie z cenami u Kasi, ale szkolenie z Berniem - 520/600 zl DZIEŃ kursu (zaleznie od terminu wpłaty) a na szybko znaleziony cennik JNBT z 2012 roku - 3 (!) dni kursu za 700zł za CAŁOŚĆ. Więc różnica jest znaczna. Nie sądzę, żeby Kasia robiła trzydniowe szkolenia za 700 zł.
Nie chodzi mi o to, że PNH ma absurdalne ceny. Jasne, są wysokie, ale "kliniki" jeździeckie z np Elaine są w bardzo zbliżonych, nawet chyba wyższych cenach jak w PNH. Z założenia jest to przyjemność droższa i ludzie składają pieniądze na to jedno/dwa szkolenia rocznie tak jak klasyczni jeźdzcy jeżdzą na kliniki z trenerami.
zestaw "sprzetu" tzn bat,string, lina krótka, lina długa, halter : wedle cennika oficjalnego na stronie pnh - około 730 zł, jnbt - około 500 zł. jak dla mnie jnbt to podróba, kopia i uboga wersja pnh, która aspiruje do bycia "szkołą" a różni się tylko tyle, żeby nikt o plagiat nie posądził...
Weź trenera klasycznego ( dobrego ) i niech cię nauczy jeździć . Jak się nauczysz to pojeździj na kliniki z dobrymi trenerami . Zobaczysz jaka jest róznica. Nauczysz się jeździć konno a nie pajacować a koniem na łące. 😉
[quote author=Tania link=topic=11961.msg2249438#msg2249438 date=1419262740]
Modliszki 😉 Przynajmniej wiadomo czemu w sporcie nie ma Modliszek . Bo takie siodło ( nowe z górnej półki ) to idzie raz w miesiącu 😉
[/quote]
wyjasnij smok, o co ci tym razem chodzi... 🙄
Smok10, ale, że to do mnie?
Isabelle tylko że sprzęt do PNH się kupuje u Podkowy i pełen zestaw podstawowy masz za około 300 zł. Wydaje mi się, że podobne ceny miała Kasia na sprzęt sprowadzany ze Stanów.
Jak się chce kupić wysyłkowo przez Parellishop, to wiadomo, że wychodzi kwota makabryczna. Tylko że wtedy kupujesz za cenę amerykańską, więc wysokość tej kwoty trzeba by ocenić w odniesieniu do realiów amerykańskich, nie polskich.
Nie, to chyba do Modliszki, co szuka siodła czy jakoś tak?
Ja się już pogubiłam. Paskudny ten fałsz, intrygi. Może gdyby więcej było pracy z koniem niż gadania, to nikt by siły i czasu nie miał na paskudne zachowania?
Murat-Gazon, tak, ale mi chodziło o porównanie oryginalnego sprzętu pnh z autorskiego sklepu do oryginalnego sprzętu jnbt z autorskiego sklepu. Nie o dowiedzenie, że pnh jest drogie, tylko o takie oczywiste powody, dla których dzieciak wybierze jnbt a nie pnh i próbę znalezienia powodu, dla którego dzieciak szkoli się u Makacewicza a nie u instruktorów PNH.
Isabelle a, to ok :kwiatek: To rzeczywiście, tak na pierwszy rzut oka rzeczywiście JNBT wydaje się tańsze i bardziej dostępne.
[quote author=Isabelle link=topic=11961.msg2249450#msg2249450 date=1419263495]
Ja się już pogubiłam. Paskudny ten fałsz, intrygi. Może gdyby więcej było pracy z koniem niż gadania, to nikt by siły i czasu nie miał na paskudne zachowania?
[/quote]
No własnie mnie oto . 😉 Jak człowiek wydaje dużo kasy i skupia się na pracy , bo chce jak najwięcej z tego wynieść , to nie ma czasu i ochoty na intrygi 😁
No własnie mnie oto . 😉 Jak człowiek wydaje dużo kasy i skupia się na pracy , bo chce jak najwięcej z tego wynieść , to nie ma czasu i ochoty na intrygi 😁
a ja myślałam, że jeździectwo tym żyje 😉
a ja myślałam, że jeździectwo tym żyje 😉
Chyba naturalne 😎
[quote author=Tania link=topic=11961.msg2249454#msg2249454 date=1419263899]
[quote author=Isabelle link=topic=11961.msg2249450#msg2249450 date=1419263495]
[/quote]
[/quote]
chyba ze okazuje sie ze czlowiek ktory wydal mnostwo kasy , skupial sie na pracy bo chcial jak najwiecej z tego wyniesc, zostal zwyczajnie oszukany lub wykorzystany....