Czemu "naturalsi" wzbudzają tyle kontrowersji?

jak makac koryguje konie ktore  własnie wpadają łopatką od takiego jezdzenia

Koryguje...?!? A po co, jesli koń wpada łopatką to wynik braku zbalansowanych relacji zaufanie/szacunek/dominacja, przywieź konia na L3 to sie wszystko naprawi... 😀
[quote author=Murat-Gazon link=topic=11961.msg2249282#msg2249282 date=1419247949]
Smok10 a może dlatego, że ja nie dziobię w odwecie i to nudne się zrobiło...  😉
[/quote]

Może . Ale na każde slowo odpowiadasz , na 5 stron ,więc ciężko polemizowac  🤣
[quote author=Murat-Gazon link=topic=11961.msg2249282#msg2249282 date=1419247949]
Smok10 a może dlatego, że ja nie dziobię w odwecie i to nudne się zrobiło...  😉
[/quote]
Raczej położono na Tobie krzyżyk.  😂 Obroniłaś swoje racje, z wielu się wycofałaś. Każdy postępuje z koniem jak uważa. To nie jest naganne. Takiego dokonałaś wyboru i już. Nikt nie zmusi Cię do innej pracy z koniem.
[quote author=OBIBOK link=topic=11961.msg2249277#msg2249277 date=1419247634]
jak makac koryguje konie ktore  własnie wpadają łopatką od takiego jezdzenia

Koryguje...?!? A po co, jesli koń wpada łopatką to wynik braku zbalansowanych relacji zaufanie/szacunek/dominacja, przywieź konia na L3 to sie wszystko naprawi... 😀
[/quote]

hehe no.... czlowiek uczy sie cale zycie  😂
a o co chodzi z tym wiszeniem na zewnątrz? czemu ma to słuzyć? kiedy sie "powinno" tak robic itd?
Zawsze powinno sie tak robić, zawsze horse art  😉 bo inaczej koń bedzie ci sie kladł na zakretach, bedziesz mu utrudniac chodzenia, zacznie wpadać łopatką, stracisz relacje i koniec  😉
Dla mnie jednym z większych absurdów było tzw. sprzęganie wodzy z nogami. Tak patrzyłam, słuchałam i że keee?  🤔 To jest koń, a nie kukiełka na sznurkach...
noo, zawsze. ta malolata u mnie tez tak powtarzala, ze ZAWSZE I WSZEDZIE bez wzgledu na wszystko.. jezdzila tak na moich koniach i wszystkie po tych jazdach ziewaly jak cholera  😤
ale znalazlam wytlumaczenie dlaczego dosiad jest nie wazny... 😉 [[a]]https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&uact=8&ved=0CDgQtwIwBA&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DM7eV3vet1TM&ei=4g-YVIrwJMz1UpLtg6gL&usg=AFQjCNFqdk54xL-l6wnYaAW0xdqezEPTYA&bvm=bv.82001339,d.bGQ[[a]]

Jak patrzę na takie filmiki to ze słowem jeździectwo jakoś nie wiele mam skojarzeń. Ot tresura, nauczenie konia sztuczek, które też przecież naturalne dla niego nie są. Równie dobrze takich obrotów na pomachanie ręką czy podnoszenie nogi gdy my podnosimy można nauczyć całą gamę innych zwierząt (można to zaobserwować w cyrkach  na przykładzie słoni tygrysków czy innych :hihi🙂 i jakoś nikt nie wmawia wszystkim ,, patrzcie jaką mam niezwykłą więź z tym zwierzęciem że on takie cuda wyprawia". Niewątpliwie fajny sposób na urozmaicenie życia, zabawę. Ale w jeździectwie chyba chodzi o to, żeby jeździć? I by tą jazdę rozwijać i rozwijać siebie i konia. I fizycznie i psychicznie. (chociaż tu też można wykonywać różne sztuczkowe elementy  :hihi🙂.

A to, że gościu znalazł sobie łatwy sposób na zarobek na niedoświadczonych i podatnych na sugestie młodych ludziach (którzy wiadomo chcą dla zwierzaka jak najlepiej) to mocno nie fajne.
No cóż. Każdy może chcieć stać się jak Honza Bláha. Ale stać się to już trudniej. Kompilację różnych szkół i metod można starać się robić, tylko....czasem efekt może przypominać mix sałatki jarzynowej z owocową. Dziwne tylko, że tyle osób ma na coś takiego apetyt.  😲
derby   "Pamiętajcie, tylko spokój Was uratuje."
22 grudnia 2014 13:13
w tym duża część osób dorosłych...
Myśle, że zdecydowana wiekszość to dorosli. Osób w moim wieku na kursie było max 3, a ogółem jest kilkanaście, na L3 byłam zdecydowanie najmłodsza.
no nie kazda nastka moze sie pochwalic swoim koniem i mozliwosciami finansowymi zeby go wozic w te i nazad  😉 jestes w "elicie"  :emota2006092:

a sztuczki są "cool" i robią efekt, na tym sie bazuje. ja tez jednego ze szkolkowych wagoników nauczylam klasc sie i mimo ze od lat wszyscy wiedza ze to robi i tak za kazdym razem slychac ech WOOOOW.....
Ja akurat rozumiem, czego ci wszyscy ludzie szukają, niezależnie od tego, czy mają 15 lat, czy 50. Jestem w stanie ogarnąć bez większego wysiłku cały komplet powodów, dla których ludzie trafiają na kurs L1 (czy to w JNBT, czy w dowolnej innej szkole NH).
Problemem jest jedynie to, że na tym, co oni wszyscy chcą osiągnąć, ktoś zbudował sobie sektę, która z dobrem koni i realnym dawaniem ludziom tego, po co przyszli, nie ma nic wspólnego.
Pewnie, coś dostaną, żeby mieli wrażenie, że wszystko dzieje się po ich myśli. Nie może być całkowicie bez efektów, bo wtedy całość przestanie przyciągać nowych ludzi.
Ale najważniejsze jest właśnie przyciąganie tych nowych, a starym daje się tylko tyle, by sobie nie poszli i cały czas wierzyli, że to, co dostali, to jest już wszystko.

Mozii   "Spełnić własną legendę..."
22 grudnia 2014 13:41
OBIBOK błagam skróć link, bo nieco się forum rozjechało  🙄
kujka   new better life mode: on
22 grudnia 2014 13:46
Nie rozumiem, czemu tutaj pisze AndziaVaquero, i jedzie na makaca, skoro jak pisze chce sie jeszcze czegos od niego nauczyc.
Nie rozumiem i nie zrozumiem pewnie, wiec ten temat zostawie.

Filmik wrzucony przez OBIBOK, tylko potwierdza przypuszczenie wielu z nas, ze to sa tylko i wylacznie CYRKOWE SZTUCZKI. Siadanie, kladzenie sie. No bardzo ladnie.
Ale jak juz ustepowanie trzeba bylo na takim golym koniku wykonac, to kiepsciuchno oooj kiepsciuchno... (bo od 3😲5 to byly proby przesuniecia konia w bok, prawda?).

Sorry, ale to jest jezdzieckie zero. Nie wiem, czego sie od tego goscia mozna chciec nauczyc. TheWunia mozesz podac koszty szkolenia z tym panem? Na stronie nie znalazlam. Ile szkolen trzeba przejsc (i jaki jest sumaryczny koszt) zeby dojsc od L1 do poziomu przedstawionego na filmie?

To samo z tym dosiadem zewnetrznym. Fotka cudna. Elegancko sobie mozna konia tym pokrzywic co najwyzej.

Znalazlam jeszcze "trening mlodego konia"

kujka zajeżdżanie naturalne, bo naparza go badylem z lasu, a nie batem!  🏇
Wybaczcie,
ale przypomniało mi się jeszcze coś co kiedyś dostałam mms-em... 😀

Dosiad skokowy guru...  😲
Ściąganie konia wewnętrzną "wodzą" na chama.
Koń sam z "brykanego galopu" przeszedł do kłusa, ale przecież tak miało być.
Magia  😍
Z koniem na ten rok cena to 750 zł za kurs L1, do takiego poziomu jak na filmie trzeba zrobić L1, L2, L3 i L4, którego cena wynosi już 850 zł. Najlepiej byłoby niektóre kursy powtarzać, bo na niektore rzeczy mało jest czasu i sie nie wyrabia, jakies warsztaty po drodze, no i dzikie konie by sie przydało zobaczyć.
Plus do tego wiadomo, boks, mieszkanie dla siebie, jedzenie i jak ktos chce konia wypożyczyć to tez to kosztuje.

O matko, skąd masz takie zdjecie 😁
Można zrobić z tego mema : jesteś jeździeckim zerem, z pozdrowieniami guru  😀iabeł:
Pooglądałam filmiki na YT, poczytałam co autor "szkoły" sam o sobie pisze. Po pierwsze gołym okiem widać wszystko, po drugie sam pan nie pisze o swoich podstawach jeździeckich. Skąd zatem i zachwyt i oburzenie? Pan niczego nie ukrywa. Widać jak na dłoni. O co pretensje zatem?  😉
Chyba wpadłam w klimat  🥂
"Poczuj dreszczyk emocji odławiajac dzikie ogiery" 😀

Tania ma rację - WIDAC. Widac i nóż się w kieszeni otwiera🙂
mozii a jak go skrócic?  👀
andzia no bez przesadyzmu chyba wszyscy mamy w zakamarkach i czelusciach szaf taką fotkę gdzie cos nie wyszlo...  🙄
TheWunia jestes w stanie policzyc dokladnie ile łącznie wydalas kasy ?
22 grudnia 2014 14:03
TheWunia, aha, dzieki za info. Czyli pewnie z 5 K za wszystko razem moze wyjsc, skoro za same kursy bez boksow, mieszkania, transportu itp wyszlo ponad 3K.

Zajrzalam jeszcze tu: http://www.pdmpromocja.pl/jnbt/portal/osoba/12,--andrzej-makacewicz.html
westowcy, kojarzycie? pan pisze cos o stworzeniu PLWiR.

Taniu no pewnie ze golym okiem widac ze niewiele mozna sie nauczyc. Ty widzisz, ja widze, widza inne osoby z forum. A jednak szczypiory jak thewunia i inni daja sie nabijac w butelke, daja sie zmanipulowac... i o ile ludzi mi nie szkoda bo skoro kogos stac to niech sobie placi, tak szkoda mi koni zwyczajnie.

edit: cudowna jest ta strona! Cytat jednej osoby z teamu:

Gdy słuchałam wykładów Andrzeja Makacewicza usłyszałam jedno zdanie, które wyryło mi się bardzo w pamięć. Może nie zacytuję tak samo, ale postaram się, aby brzmiało podobnie." Zastanówcie się czy chcecie iść tą drogą, bo jeśli nią pójdziecie nie będzie już odwrotu".

powialo groza  👀  😁
kujka nieeee noo, to jakies zarty z tym apaczem chyba?  😲 😲 😲 no dobra laski, teraz juz widze o co loto....

pomijając fakt ze laska bez kasku na surowym koniu, w terenie, na halterze..... tylko dureń by na to pozwolil chyba....

thewunia jakie ubezpieczenie mieliscie w trakcie kursu?

ja pioerdziele, to ja ze swiniakiem czekalam 14 jazd zanim dal mi sam znac ze jest gotowy do proby galopku a oni juz tak , o , na kole, palcacik i heja do przodu....  😲

Nie rozumiem, czemu tutaj pisze AndziaVaquero, i jedzie na makaca, skoro jak pisze chce sie jeszcze czegos od niego nauczyc.
Nie rozumiem i nie zrozumiem pewnie, wiec ten temat zostawie.

To proste-  bo jeszcze nie wiem wszystkiego o jego metodach i programie, a chcę sobie skompletować wiedzę - gdzie uda mi się to skuteczniej niż wewnątrz...?
A przy okazji sama wyciagam swoje wnioski i buduję swoje zdanie - to chyba zdrowo byś świadomą z kim ma się doczynienia i nie słuchać ślepo nauczycieli, no nie...?  🤣
Oj, wrzucę coś jątrzącego do tej słodkiej dyskusji pt. "huzia na Józia". Co sądzę o Bohaterze historii i jego działaniach to chyba nie muszę mówić. Ale. Ale to nie jest tak, że on jest ZUO a jego "ofiary" niewinne. Są winne i to jak. Przecież nie zgarnia nikogo do suk i nie zwozi do "ośrodka". Masy ludzi same do niego uderzają. Powód jest zawsze jeden, i to jest ta "wina". Jakaś obłąkańcza potrzeba, żeby koń "chodził na guziki" i... "robiło się samo". Potrzeba super kontroli i poczucia własnej prze-fajności. Nieuczciwość wobec własnych motywów. Głęboki brak pokory i... szacunku do koni, mimo wręcz przeciwnych deklaracji.
reakcja na widok filmu i foto - wtf is this shit?  🤔
Myślę, myślę i nie mogę zrozumieć jak homo sapiens czyli człowiek ROZUMNY może dać się wkręcać w coś takiego, no dobra może jakby za friko - żeby popatrzeć, może coś popróbować, ale za pieniądze? Takie prawdziwe? Zarobione?
Masakra 
22 grudnia 2014 14:20
AndziaVaquero, niestety nie rozumiem po co. Golym okiem widac, ze facet to jakis nawiedzony amator i nie wiem po co zglebiac jego metody i czego mozna sie od niego nauczyc. Nie wiem, jak mozna kogos takiego wybrac na swojego nauczyciela w momencie, gdy do wyboru jest wielu innych, do tego profesjonalnych ludzi.
Ty jednak tak zrobilas i pomimo tego, ze tu nam piszesz ze sie nie zgadzasz z tym co ten pan robi i czego uczy, wciaz w tej szkole jestes.

Sorry, nie ufam ci. Dla mnie ta dychotomia ktora nam pokazujesz tutaj jest doprawdy dziwna.
AndziaVaquero, niestety nie rozumiem po co. Golym okiem widac, ze facet to jakis nawiedzony amator i nie wiem po co zglebiac jego metody i czego mozna sie od niego nauczyc. Nie wiem, jak mozna kogos takiego wybrac na swojego nauczyciela w momencie, gdy do wyboru jest wielu innych, do tego profesjonalnych ludzi.
Ty jednak tak zrobilas i pomimo tego, ze tu nam piszesz ze sie nie zgadzasz z tym co ten pan robi i czego uczy, wciaz w tej szkole jestes.

Sorry, nie ufam ci. Dla mnie ta dychotomia ktora nam pokazujesz tutaj jest doprawdy dziwna.

Tak. I ja mam takie zdanie. Kujka mnie ubiegła.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się