Czemu "naturalsi" wzbudzają tyle kontrowersji?

A co miał ci napisać? Wszystko robiłaś dobrze. Wyrobiłaś sobie zajebiście relacje z Drakiem. Miał ci skrytykować coś co robiłaś dobrze? No proszę cię... trochę przesadzasz. Tam nie było co krytykować.
skoro nie było co krytykować, to dlaczego dziewczyna nie jedzie na IO lub  co najmniej nie trzaska sobie zadań z "lewela5"? dobry trener ma plan na maksymalny możliwy rozwój danej pary, natomiast ten sprzedawca lipy ma tylko plan na grę cudzymi emocjami, naiwnością i marzeniami.
smartini   fb & insta: dokłaczone
21 grudnia 2014 00:48
[quote author=TheWunia link=topic=11961.msg2248046#msg2248046 date=1419105664]
Taa, jak ostatnio wrzuciłam swój filmik do oceny z zaznaczeniem, że chciałabym się dowiedzieć co poprawić to usłyszałam od guru : wow, wymiatacie
😵

A co miał ci napisać? Wszystko robiłaś dobrze. Wyrobiłaś sobie zajebiście relacje z Drakiem. Miał ci skrytykować coś co robiłaś dobrze? No proszę cię... trochę przesadzasz. Tam nie było co krytykować. (Tak zaraz się wszyscy na mnie rzucą). Zauważ że mi zwrócił uwagę powiedział co poprawić więc nie rób od razu takiej scenki bo popadasz ze skrajności w skrajność.

Tak, uczestniczyłam w kursach JNBT. I mam w planach jeszcze dwa kursy. Nie wiem co będzie potem. Nie będę broniła człowieka bo nie jestem jakąś jego fanką. Jestem zafascynowana tymi metodami które były ostatnim ratunkiem dla mnie i mojego konia, które pomogły. Baltic Cup tu się zgodzę to była jakaś porażka. Ale uważam że każdy ma swoją pracę i trzeba ją szanować. Nikt nie każe wam w tym uczestniczyć, to jest usługa, na rynku jest kilka innych, można wybrać. Osobiście uważam że PNH wcale nie jest lepsze. Nie uczestniczyłam w kursie, widziałam filmiki, na yt jest tego pełno. Z resztą TheWunia gadałyśmy na ten temat. Tam to widziałam lanie batem po dupie więc nie mówmy od razu że tylko JNBT jest taki "okrutne". Jeśli tego bata nie użyjesz kiedy trzeba to to właśnie będzie przysłowiowe "wychowanie bezstresowe" czyli jak dać sobie wejść na głowę. Czytam to i się śmieję. Bat - zły. Taranujący koń - dobry. Presja - zła. Nie jestem stricte jnbtowiczką, robię dużo po swojemu, opieram się o tą wiedzę, o wiedzę z książek Millera czy Roberta i innych i moja wiedza książkowa właśnie się gryzie z tym co jest tutaj napisane.

Nie chcę się z nikim kłócić. Z resztą zaraz znowu się wszystkim wszystko pozmienia (TheWunia przemiana w 4 dni skąd wiesz że za tydzień ci się nie odmieni?). Dużo osób tutaj gada, a czy któraś powiedziała Makacowi prosto z mostu "Odchodzę, nie podoba mi się co pan robi"? Konie nas nauczą co robimy źle, a co dobrze, a nie jakiś człowiek. Rozkręćcie własną szkółkę i róbcie konkurencję, a nie zjeżdżajcie kogoś pod nickiem na portalu społecznościowym. Bo najłatwiej obgadywać...
[/quote]

1. My tu nie mówimy, że tylko JNBT jest zue.
Raczej, że te wszystkie szkoły są o kant dupy 😀
2. Każdy możesz sobie taką szkołę założyć a my mamy pełne prawo do skrytykowania tego na całej linii. Ot uroki wolnego kraju 😀

Tekst, że mamy szkółkę założyć i robić konkurencję, jest tak śmieszny, że padnę  🏇
Nie jestem anonimowa, dwoma kliknięciami można mnie znaleźć z imienia i nazwiska + dokumentacja foto-video mnie na koniu. I jak kiedyś spotkam 'guru', to mogę mu spokojnie w twarz powiedzieć, że to co robi to gówno a nie trening koni.
Ale tego nie zrobię, bo Pan nie bywa na tych wydarzeniach jeździeckich co ja a ja mam ważniejsze rzeczy do roboty, niż udowadnianie krętaczowi, że jest krętaczem 😀 serio

PS kolejna różnica
W normalnym jeździectwie zawsze jest coś do poprawienia. Zawsze coś można zrobić lepiej, dokładniej. To ciągły rozwój
A tu proszę, robisz wszystko 'dobrze' to już wymiatasz 😀

A ja do teraz pamiętam, jak w reiningu pobiłam mój życiowy rekord, przeskoczyłam kilka punktów w ledwo 2 tygodnie treningu po rocznej przerwie kontuzyjnej...
A pierwszym komentarzem trenera było: wiesz, ale te koła to szybciej mogłaś pojechać...

🙄
Jasne ale co innego reining a co innego taka sobie praca z ziemi, zabawa. Jasne że zawsze można coś poprawić ale przydałoby się szersze pole manewru niż pokazanie 3 perfekcyjnie wyuczonych ćwiczeń. Jedyne co można z tym zrobić to robić to bez lin kantarów itp albo robić to w siodle.  Ale tego na filmiku nie było Więc nie można było tego skomentować.
Ja stąd spadam po prowadzenie takich rozmów do niczego  nie dąży, to tylko wieczny spór.  🏇
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
21 grudnia 2014 01:14
Ja stąd spadam po prowadzenie takich rozmów do niczego  nie dąży, to tylko wieczny spór.

No i mniejsze niebezpieczeństwo że sobie przypadkiem uświadomisz ile kasy dałaś z siebie wyciągnąć na stek bzdur nijak mających się do jeździectwa.
21 grudnia 2014 01:15
mogę ten filmik zobaczyć?
Eeeee...  😵

Nature
Nie ma takiej możliwości, żeby osiągnąć poziom "nic się nie da lepiej zrobić" - bo ten poziom nie istnieje.
Zawsze można coś zrobić lepiej, w pracy z ziemi również - można zrobić lżej, szybciej, na wyższym/niższym poziomie energii czy presji, koń może odpowiadać szybciej/lżej/chętniej/energiczniej itp. I już będzie lepiej. "To samo ale bez haltera" to nie jest poziom lepiej, ale zupełnie inne ćwiczenie. Pracę na wolności ocenia się odrębnie.

Taaak, w PNH też się używa carrota i czwartej fazy, a jakże. Tylko oglądałam wiele klinik z Patem (klinik, nie filmików wrzucanych na YT przez Jasia Kowalskiego z Pipidówy Dolnej) i jakoś nie widziałam, żeby zaczynał pracę z koniem, którego właśnie dostał, od zarąbania mu na dzień dobry w tyłek i wystraszenia go tak, że koń prawie ze skóry wyskakuje. Zaś na kliniki trafiają konie często dużo trudniejsze niż te, które przywożą ludzie na kursy JNBT. A Makaca robiącego tak - widziałam. I sporo osób tutaj widziało.

Jeżeli Makacewicz wmawia swoim kursantom, że po ukończeniu iluśtam kursów osiągną poziom idealnej doskonałości, na którym nic już nie pozostanie do poprawki - to jest dopiero pranie mózgów. My zaś mamy, że tak zacytuję - "neverending self-improvement"... Im dalej w program, tym wyraźniej widać, jak mało się wie i jak wiele można by poprawić.

[quote author=Mozii link=topic=11961.msg2248151#msg2248151 date=1419113307]

Tak swoją drogą, to strasznie niebezpieczne te nasze konie  😎 takie hmm... DZIKIE  😎 😁

Widzisz budyń, konie już mamy 😀
[/quote]

TheWunia, to ja udostępnie swój las  😁 😁 😁

a mi sie wydaje, ze kazdy instruktor naturalu nadaje sie pod inny, konkretny typ koni.  makac widocznie nadaje sie do dzikich ogierów, z ktorymi siła trzeba zadzialac i mega presją, a taka np Monika Damec ze "swoją" szkołą jest dobra dla koni bardzo nerwowych i wrazliwych.
ja wychodze z załozenia, ze trzeba nauczyc sie wszystkich szkoł i technik, zeby moc dopasowac presje, fazy, i energie do kazdego konia z ktorym sie spotkam.

Nature własnie TheWunia sie szykuje do powiedzenia wprost ze odchodzi , z tego co zrozumialam.
Nie Gosia za tydzień mi się nie odmieni bo nie jestem głupia i nie dam sobie drugi raz mózgu wyprać.
Mówisz że nie może być już lepiej ? No to wspaniale. Kolejny powód by rzucić to w cholerę, bo już nic mnie nie nauczy. Doszłam do ściany w takim razie. Dobrze że wyhamowałam, a nie się kiedyś od nią rozbiłam. Juz ty się o mnie nie bój. Dam sobie radę.

Smartini zaraz ci podesle link. Ja sama widzę tam masę rzeczy do zmian. Ale jak guru jak zwykle żyje w swojej tajemnicy to nie może nic powiedzieć, bo jeszcze nie będę musiała pojechać na kurs
Proszę :

A jak wysłałam tym filmik tym dziewczynom z Niemiec do zaczynało się tak, w tłumaczeniu : nie chcemy cie absolutnie skrytykować, ALE... i dłuuugo pisały 😉
Jak się chce to można i to za darmo !

Oczywiście planuje napisać to na we follow, tylko, że oni tam mają cenzurę  🤣 post musi zatwierdzić aministrator, a ten kącik wzajemnej adoracji żadnejkrytyki nie wpuści.
21 grudnia 2014 11:12
Nature, dla Ciebie tam serio nie ma nic do poprawienia???
Plynniejsze zmiany kierunku na kole, bez skakania przodem i majtania glowa, no i na zadzie a nie calym cialem, szybsze cofanie z glowa w dole i uniesionym kregoslupem, stojacy nieruchomo przod przy ustepowaniu zadem
To to co ka widze, bo nie lubie takich 'niedorobek' (bez urazy TheWunia, niedopracowane nie znaczy ze do dupy, masz jeszcze czas a teraz dodatkowo nowe checi i otwarty umysl) i moj kon przez to zostal przemaglowany tak, ze robo to dokladniej, mimo ze ze mnie zaden natural i nie bawie sie z ziemi tylko kon pracuje na lonzy raz na ruski rok 🙂

PS kozy w dereczkach *_* cuteness overload
maliniaq   Just do your job.
21 grudnia 2014 11:47
TheWunia nie dziwię się, że guru jnbt nie dał Ci rzeczowej odpowiedzi co poprawić, bo w trakcie oglądania filmiku był zapatrzony w kozy, a nie konia! Są genialne  😍
No ale przecież jest mirror me, konik nóżkę podnosi synchronicznie z człowiekiem i synchronicznie się cofa, czego więcej chcieć, prawda?  😉
Te kozy absolutnie rozwalają system!!!  😍
smartini no właśnie, ja sama widze mnóstwo błędów, właśnie cofanie i dalej ciągniecie nóg po ziemi, za duża elektryczność przy wykonywaniu poleceń i długo można by wymieniać. Dlatego wkurza mnie sztuczne cukrzenie, że jest wspaniale. Bo nie jest
maliniaq   Just do your job.
21 grudnia 2014 18:06
ooo, świetny pomysł... z tymi maluchami się tak fajnie pracuje - łatwo, szybko i przyjemnie

Bo siły jeszcze nie mają na tyle, żeby pourywać się z halterków, linek i uciec do swojego środowiska naturalnego  🏇
21 grudnia 2014 18:13

świetnie
ogiery przestały być takie fajne?
Może muszą, sie przestawić na mniejsze 😉
Mam nadzieję, że tam w Popielnie jest w zarządzie czy innej dyrekcji ktoś z głową na karku i po pierwszym razie okaże się, że jest to raz ostatni.  👿
TheWunia, kozy masz ekstara 😀
(przejrzeliscie? np
😀 )

u mei tez capek przyjazni sie z konmi (szczeglie 1) ale az tak to chyba nie 😉

n ale... mają wyjście. czy ty masz tam tylko 1 konia? nie ma torzaystwa innych swojego gatunku? czy ty uważasz, ze to "Good Life " (jak to jede z filmików nosi tytuł), a co na to oficjalnie naturalsi?
bo że taki koń albo sie znarowi, albo ulegly na maksa (kwestia nacisku) to wszyscy wiedzą. np nevrozow...
sa tez takie ktore sie przyzwyczajają i pozornie jest ok.  dosc samoticzym uspsobieniu itd - tez lepiej znoszą
nie obawiasz się?
Wiesz, on jest tak z musu na dwa lata. W mojej okolicy jest jeden pensjonat z którego zostaliśmy wywaleni, bo mój koń zawsze z kimś się tłucze i właściciel miał go dość. Dlatego, dopóki nie pojade na studia to kibluje z kozami. Ale nie widze, że by był jakiś bardzo uległy, a tym bardziej znarowiony. Myśle, że w sumie nie było dla niego szokiem zamieszkanie z kozami, bo przez ostatni rok bycia w pensjonacie jak my budowaliśmy stajnie to on , albo był po drugiej stronie drogi niż reszta koni, albo w dzień stał w boskie, a wychodził na noc. Zawsze sam. A tutaj ma chociaż te szatańskie pomioty, które zdecydowanie zapewniają mu rozrywkę i odziwo bardzo dobrze je toleruje, początkowo troche sia bałam, bo niestety ten aspołecznik z końmi się tłukł, a co mniejszego np. pies kończyło tragicznie. A ostatnio nagrałam jak się wzajemnie liżą, czego z innymi końmi nigdy nie zaobserwowałam. Po przeprowadzce do mnie bardzo się uspokoił, przybrał na wadze, bo przez ciągłe bieganie przy płocie z innym wałachem strasznie sie spalał, zawsze cały pokiereszowany, oba kilka razy szyte, nogi spuchniete..
Mam nadzieje, że przez te dwa lata sie troszke ogarnie, albo wreszcie trafi na takiego dominanta co mu tyłek porządnie spierze. Nie jest też całkiem od koni wyobcowany, bo całkiem niedaleko mieszka duże stado koni z dotacji i w wiosne i wakacje dzierżawie jedną z ich łąk, wiec widzi się z nimi przez płot. A tak to w każdy weekend jeździmy z różnymi koniarzami w tereny. Wiem, że to nie są idealne warunki, ale analizując wszystkie za i przeciw, to te kozy były bezpieczniejszym, przejściowym wyjściem.

horse art przez ciebie zapomniałam po co tu weszłam 😉
Patrzcie :

TheWunia, ja na tym skrinie nic nie widzę :P Wrzuć pełnowymiarowe jako link, nie obrazek, i będzie ok.
Cenzura JNBT już wkroczyła do akcji, post zedytowany zniknął z grupy 🙂
Też się rozstawałam niedawno z tą dziwną społecznością!
derby   "Pamiętajcie, tylko spokój Was uratuje."
21 grudnia 2014 20:28
standardowo- takie posty są usuwane, tak było z Joe T.

dziecinne  🤔wirek:
yhm....
Makac zdecydowanie rozpaczliwie próbuje, wraz ze swoimi towarzyszami, utrzymać tych zapatrzonych ludzi przy sobie. Taka trochę cenzura jak w XIX wieku. To, co niezgodne z doktryną jest tępione i absolutnie w każdy sposob ukrywane, żeby przypadkiem nikt się nie dowiedział jak jest na prawdę  🙇
21 grudnia 2014 20:33
TheWunia masz ten tekst? Wrzuć tu- to nie zginie.

NIE UWIERZYCIE MAKAC DO MNIE ZADZWONIŁ !!!!

😲 😲 😲 😲 😲
🤔wirek: 🤔wirek: 🤔wirek:
21 grudnia 2014 20:36
zadzwonił, hehehe- a czemu usunął post?  No tak, głupie pytanie;d
NIE UWIERZYCIE MAKAC DO MNIE ZADZWONIŁ !!!!

😲 😲 😲 😲 😲
🤔wirek: 🤔wirek: 🤔wirek:

Psujesz człowiekowi biznes  😤
Jak coś, to i ja mam tekst, pomagałam redagować 😉
(zakładam, że to nie tajemnica)
Viridila   ZKoniaSpadłam & NaturalBitsBay
21 grudnia 2014 20:43
TheWunia, yyy.. oferował darmowe kursy za zmianę zdania - od razu trzeba było wykorzystać i żądać od niego L5! 😉 A tak na poważnie.. niepoważne 🤔
Ale wiecie co, jestem w szoku, szkoda, że nie mam dyktafonu, ale w połowie rozmowy wziełam kartke i sobie zapisywałam co mówił.
-kto cie zmanipulował żeby tak pisać
-jesteś poprostu głupia
-manipulujesz ludźmi
-puknij się w czoło
-miałaś mnie zawsze po swojej stronie
-ty sie kompletnie do jeździectwa nie nadajesz
-od jazdy na cordeo dzielą cie miliony lat świetlnych
-spaliłaś się
-chcesz wyrządzić mi krzywdę
-nie masz żadnych podstaw jeździectwa
-nie masz pojęcia czym jest zebranie
- jak możesz mówić o L5 jak nigdy ci sie to nie uda
-masz chore aspiracje
-żaden z moich studentow by czegoś takiego nie mówił, ktoś z zewnątrz cie do tego zmanipulował
-jesteś jeździeckim zerem
-zawsze (MILE !!!) odpowiadałem na twoje pytanie którymi mnie zamęczałaś
-nie krytykuje żadnych innych trenerów
-zapytał się co mam na myśli mówiąc cukrzenie : to powiedziałam, ze nikt nie doczekał się krytyki, a on mówi : dokłądnie, bo po nową wiedze trzeba zapłącić, myślisz, że co charytatywnie to robie ? Mam tysiące bardziej wartościowych studentów którym moge coś doradzić

NIE ŻYCZE CI WESOŁYCH ŚWIĄT

🤔zczeka:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się