M jak mieszkanie czyli wszystko o urzadzaniu:)
dodzilla, jesli będziesz chciała zrobić to sama to efekt może być różny. Najlepiej dać do lakiernika nawet samochodowego. Znajomy robił tak kuchnie na wysoki połysk i wyszło super. Z tego co wiem to matowanie, podklad i malowanie - jakos tak w kazdym razie. Moge dopytać małżonka.
O, też ciekawa opcja. Ale dobra, odezwę się, jak meble kupie.
Tania my w łazience kładliśmy te same płytki na podłogę, ścianę i wannę wiec nie ma różnicy tak mi się wydaje 🙂
Dziękuję. Taki miałam plan, że jakby podłoga wychodzi na wannę i wc.
A z takiej podłogowej to można uciąć kolorowy pasek i na ścianę wkleić zamiast kupować drogi dekor?
U nas też w całej łazience są te same kafelki, kładzione kilka lat temu i zauważyłam, że te na podłodze ścierają się. Akurat u nas nie ma to większego znaczenia, bo płytki i tak są "przecierane", więc nie rzuca się to w oczy. Nie wiem czy to reguła, czy akurat u nas tak jest.
Bo w przypadku używanej kuchni, nie będę miała raczej wpływu na kolor mebli, bo nasza kuchnia jest dość specyficzna. Znaleźliśmy kilka, co odpowiadają nam wymiarami i kształtem, ale są np. niebieskie 🤔wirek: A ja bym ten niebieski pociagnęła na biało. Da się?
da się of korz, poniżej link do takich pomalowanych mebli 🙂 Mnie się efekt końcowy b.podoba.
Czasem trzeba zmienić parę detali, kafle/tapetę na ścianie, uchwyty, blat ale to nie są duże koszty.
Link:
http://aniolymilewidziane.blogspot.com/2014/03/diy-jak-malowac-meble-z-pyty-mdf.htmlalbo tu: było
http://vintagemummy.blogspot.com/2013/11/malowanie-mebli-na-biao-przewodnik-ze.htmljest
http://vintagemummy.blogspot.com/2013/07/malowanie-na-biao-mebli-w-kuchni.htmlJakiś czas temu musiałam tanio odnowić kuchnię i efekt jest taki jak poniżej. Kuchni nie malowałam (fronty drewno). Co zmieniono? Trzeba było kupić nowy zlewozmywak, bo lokatorzy wyprowadzili się ze starym 🤔wirek:, jakąś tapetę i nowy blat, bo stary był bordowy, podniszczony z wyciętym kształtem na inny zlew (i nowy kosztuje ok. 2.500 zł)
tak było

tak jest

Mogę jeszcze pokazać łazienkę w domu który wynajmuję, z którą musiałam też coś zrobić. Trochę to więcej kosztowało ale nie dało się inaczej tego ogarnąć, a do tej wanny to bym nie weszła.. Szafka bodajże z Castoramy, kafle jakieś tanie, zabudowa z kafli tylko do połowy ściany, lustra, nowa toaleta, układ zmieniony bo był bez sensu.
Tak było:

tak jest:
ach... jak wy sobie wymyślacie takie ładne projekty?
Boję się, że źle wykombinuję.
Świetne metamorfozy!
Z ciekawości - masz w końcu wannę? Chyba tak, bo słuchawka od prysznica wisi. Ale intryguje mnie druga strona. 😉
[quote author=Hera link=topic=7003.msg2173132#msg2173132 date=1409646069]
Tania my w łazience kładliśmy te same płytki na podłogę, ścianę i wannę wiec nie ma różnicy tak mi się wydaje 🙂
Dziękuję. Taki miałam plan, że jakby podłoga wychodzi na wannę i wc.
A z takiej podłogowej to można uciąć kolorowy pasek i na ścianę wkleić zamiast kupować drogi dekor?
[/quote] w zasadzie można pod warunkiem że masz dobrego glazurnika i ładnie dotnie. Co do stopni to ja na boki dawałam ścienne a na wierzch podłogowe. Jak bedziesz kupować płytki to wiekszości sklepów maja architekt a wnétrz ( w cenie płytki ) więc poproś o wizualizacje.
Majowa- dziękuję. Ja muszę chyba po prostu się ruszyć z miejsca i zacząć drążyć temat naocznie a nie w necie.
Świetne metamorfozy!
Z ciekawości - masz w końcu wannę? Chyba tak, bo słuchawka od prysznica wisi. Ale intryguje mnie druga strona. 😉
Mam, wszystko zrobione tak aby można było wymontować i się wyprowadzić, jakby co. I tak podnieśliśmy wartość lokalu, remontując tanio bo tanio, ale jednak te pomieszczenia. Oczywiście "stracilibyśmy" jakieś pieniądze na tych remontach, ale zakładając że pomieszkamy tam ileś lat, to i tak warto było zainwestować i mieszkać po ludzku.
Tu druga strona:

Miałam jeszcze do ogarnięcia kibelek. Wyglądał nieciekawie, prace polegały na zamontowaniu lustra, wymianie, umywalki (300 zł), położeniu mozaiki (jakieś 400 zł), położeniu podłogi, pomalowaniu pomieszczenia, drzwi i zamontowanie halogenów. Toaleta jest stara, podłoga została nam z jakiegoś innego remontu i akurat starczyło na to pomieszczenie.
było:

jest
A jak masz tę wannę obudowaną?
[url=
https://www.google.pl/search?q=niebieska+%C5%82azienka&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Bo4FVIS4J_Gf7Aa_j4DQCA&sqi=2&ved=0CDQQsAQ&biw=1022&bih=596#imgdii=_]link[/url] straszne te moje koncepcje. 😵 Takie... pospolite.
A jak masz tę wannę obudowaną?
[url=https://www.google.pl/search?q=niebieska+%C5%82azienka&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Bo4FVIS4J_Gf7Aa_j4DQCA&sqi=2&ved=0CDQQsAQ&biw=1022&bih=596#imgdii=_]link[/url] straszne te moje koncepcje. 😵 Takie... pospolite.
Niestety plastikowa obudowa, ale jest ok bo to wanna Poolspa, a oni mają dobre produkty.
eee tam zaraz pospolite, ja akurat nie lubię zbytnio niebieskiego w nadmiarze chociaż mój dolny kibelek jest lekko blue (jednak kolory to b.osobnicza kwestia), ale b.lubię mozaiki, kafle a'la cegły (łazienka z gwiazdką dla mnie super). Znalazłabym tam parę rzeczy które do mnie przemawiają.
adriena świetna metamorfoza kuchni. Mega efekt połączenia ciemnej tapety i blatów. Kuchnia od razu zrobiła się taka "ze smakiem" . Łazienka to już widać konkretna przemiana. Bardzo gustowna.
adriena, jak Ci się sprawdza ta tapeta nad kuchenką?
adriena, jak Ci się sprawdza ta tapeta nad kuchenką?
Jest ok, można przetrzeć tapetę, aczkolwiek dla osoby dużo gotującej to lepiej inaczej zabezpieczyć ścianę przy kuchence np. szybą.
Dziękuję za pozytywne komentarze. Ja lubię główkować jak zrobić coś z tego co mam i żeby to lepiej wyglądało, jakoś dotąd to wiecznie muszę ogarniać i kombinować jak zrobić coś z niczego i nie wydać za dużo pieniędzy, z różnych przyczyn.
Adriena, tak się składa, że znam lokatorów, którzy się wyprowadzili, to była współwłaścicielka domu, była żona Twojego obecnego faceta, nie uważasz, że nie powinnaś tak komentować znając całą sytuację 😉 obyś Ty nie musiała przechodzić przez to, co jej zgotowaliście 😕
Tak się składa że dużo więcej wiem niż Ty i mam na ten temat kompletnie odmienne zdanie.
I po to zarejestrowałaś/eś się na forum żeby komentować sprawy o których nie masz zielonego pojęcia, albo pojęcia które uwzględniłoby rację dwóch stron? Mało wiesz i poprzestańmy nad tym.
Adriena, zalogowałam się sporo wcześniej, nie chcę wprowadzać zamieszania i nie po to napisałam ten post, nie masz racji, jestem z nimi bardzo blisko, zwyczajnie uważam, że skoro wypowiadasz się o urządzaniu to fajnie, ale po co obrażać kogoś, komu już i tak uprzykrzasz życie, zwyczajnie mnie to zabolało i postanowiłam Ci o tym napisać, wróć lepiej do urządzania, całkiem dobrze Ci to wychodzi 😉
Tania a może zainspiruje Ciebie takie zestawienie kolorów (z niebieskim):

O! Dziękuję. Taki układ płytek mi się podoba
cocorado że tak sie wtrącę. Możesz wskazać fragment , w którym adriena kogoś obraziła, bo jakoś nie kojarzę. Owszem opisała fakt, że poprzedni lokatorzy zabrali z kuchni zlew i ze do wanny, by nie weszła (patrząc na jej stan też bym tego nie zrobiła), ale żadnych osobistych wywodów się nie dopatrzyłam.
Wydaje mi sie, że jeśli nie w temacie stricte mieszkań to raczej dyskusja na priv.
Adriena, zalogowałam się sporo wcześniej, nie chcę wprowadzać zamieszania i nie po to napisałam ten post, nie masz racji, jestem z nimi bardzo blisko, zwyczajnie uważam, że skoro wypowiadasz się o urządzaniu to fajnie, ale po co obrażać kogoś, komu już i tak uprzykrzasz życie, zwyczajnie mnie to zabolało i postanowiłam Ci o tym napisać, wróć lepiej do urządzania, całkiem dobrze Ci to wychodzi 😉
Po pierwsze to nie wątek na prywaty, jak masz jakiś z tym problem to takie rzeczy pisze się i wyjaśnia na priv. Na temat tej osoby o której piszesz, mam wyrobione zdanie na podstawie faktów, przeżytych zdarzeń i tego co się naprawdę dzieje. Ty wiesz to co Ci się opowie, przedstawi w korzystnym świetle i wierzysz, bo czemu nie. I obyś tej wiary nie straciła.. I pamiętaj zawsze są 2 strony medalu, no ale dopóki nie poznasz jej to będziesz tak reagować emocjonalnie, indoktrynacja działa...
Po drugie jak chcesz prywaty, fakty są takie a nie inne że dom po wyprowadzce tychże lokatorów (właścicielem ta osoba nie jest już od 6 lat) był zdemolowany i tego nie da się zaprzeczyć. Mieszkam w wynajmowanych lokalach od wielu lat i nikomu bym nie zrobiła i nie zostawiła czegoś takiego (m.in. wyrwane futryny, zdemolowane podłogi, ściany brudne, zdemolowane instalacje elektryczne, wodne, zniszczone mechanizmy otwierania garażu, powyrywane karnisze, gniazdka.. itd), to jest normalne użytkowanie? Te osoby użytkowały ten dom bezpłatnie od 6 lat, nie był ich własnością i to nie oznacza że mogą robić co chcą, niszczyć, demolować bo się jest rozżalonym na drugą stronę za to że się nie poukładało w życiu?
A po trzecie i najważniejsze moja uwaga o wymontowaniu, ponad 10 letniego zlewozmywaka w nie swoim domu i przez to zniszczenie i narażenie właściciela na koszty niepotrzebnej renowacji nie jest obrażaniem, ale stwierdzeniem faktu. Tyle ode mnie.
Czytam ten wątek, bo zajmuję się wystrojem amatorsko, ale płatnie. Przypadkiem zobaczyłam wnętrze, które znam. Nie jest to tekst na forum, raczej na priv, masz rację napisałam, zanim pomyślałam, zwyczajnie zrobiło mi się żal tej kobiety, kiedy zobaczyłam jak Adriena wkleja obrażającą emotkę, dlatego też poprosiłam Ją o wypowiedzi o urządaniu, bez wycieczek osobistych. Nie zamierzam ciągnąć tego tematu, ale może czasem warto pomyśleć co się publikuje, bo net ma swój nośnik 😉
Cranberry, kto tu wprowadza prywatę, ja?
Adriena, jak napisałaś medal 2 strony, to o czym piszesz, jest Twoją, znałam ten dom, daj już spokój, bo widzę, że uderz w stół, a nie o to mi w tym wątku chodzi, Życzę Ci wszystkiego dobrego w życiu i odpuść, bo Twoje emocje pokazują wiele. Pozdrawiam.
P.S. była właścicielka wychodzi za mąż, więc chyba się poukładało.
Jeszcze raz przepraszam forumowiczów za wpis kwalifikujący się na priv, to wszystko co mogę zrobić.
eee cocorado..? Ty się czytasz? 😵
To Twój post jest wycieczką osobistą 🤔 "Wywlokłaś" na forum publiczne prywatne sprawy adrieny, a teraz ją pouczasz? Serio?
Pozostając w temacie - adriena, niezła przemiana!
cocorado, no właśnie Ty wprowadzasz prywatę, bo adriena opisała wnętrze i zmiany, jakich w nim dokonała. I nikt nie wiedziałby, czyje to było mieszkanie, gdybyś się nie odezwała.
I jeszcze dopisujesz, jak wygląda życie jakiejś kobiety, której nic do naszego wątku o mieszkaniach... 😵
zgadzam się z amnestrią - adriena, kawał dobrej roboty wykonałaś! Zupełnie inne miejsce po przemianach 😉
edit. dopisek
cocorado, no właśnie Ty wprowadzasz prywatę, bo adriena opisała wnętrze i zmiany, jakich w nim dokonała. I nikt nie wiedziałby, czyje to było mieszkanie, gdybyś się nie odezwała.
Ile razy mam jeszcze przeprosić za tego priva? 😉
jeszcze ktoś nam mnie wsiądzie? :kwiatek:
To mogę jeszcze ja?
Mam taki plan: podłoga z majoliki Tubądzin - szafirowa . Nie wiem jakie fugi, ale chyba tez takie ciemne.
Ściany białe w takie "kafle" jak do pieca czy tam jak cegła. Podłużne. I paseczki majoliki we wzorki to tu to tam.
Lustro wklejone i wokół taka jakby rama z tego we wzorki. Wyobrażacie sobie? Może być?
http://www.ceneo.pl/12271839O! Taki dekor.
Biało-niebieskie klimaty zawsze kojarzą mi się z Grecją, z Santorini. 😉
Biało-niebieskie klimaty zawsze kojarzą mi się z Grecją, z Santorini. 😉
No właśnie taki był zamiar, ale niebieskie=szafirowe nie takie Santorini.