Nawigacja GPS

ushia   It's a kind o'magic
26 marca 2009 07:42
moj chlop sprawil sobie gps z mapa map - swietna mapa, kocham w niej to, ze jak pojade inna trasa niz ona sobie wymyslila to nie powtarza bez sensu "zawroc jezeli to mozliwe" tylko szybciutko przelicza co tam namotalam i prowadzi dalej z uwzglednieniem mojej fanaberii
uzywamy tez wlasnie garminowskiej mapy, tez dobra, chyba dokladniejsza, ale jakos nam nie podeszla
jezeli planujesz duzo jezdzenia po miastach, to fajna sprawa jest mapa z asystentem pasa - oprocz zwyklego "za dwiescie metrow skrec w lewo" uprzedza ktory pas trzeba zajac

co do samego urzadzenia - mamy model free bird 35.0 larka
tani  😉 a uznalismy ze jak na zabawke dla duzych chlopcow ma wszystko co miec powinien
no i duzy plus - nie ma blokady na uzywanie map innych firm
Lotnaa   I'm lovin it! :)
26 marca 2009 08:09
My mamy Garmina i jest bardzo fajny  🙂
slojma   I was born with a silver spoon!
26 marca 2009 08:17
Ja mam Mio i sobie bardzo chwalę
Ja dostałam przed wczoraj GPS Pentagram Nomad i na razie wydaje się być prosty w obsłudze. I oby taki był w rzeczywistości 😉 BO ja jestem zdecydowanie atechniczna  😡 😉
majek   zwykle sobie żartuję
26 marca 2009 11:01
Ja dostałam przed wczoraj GPS Pentagram Nomad i na razie wydaje się być prosty w obsłudze. I oby taki był w rzeczywistości 😉 BO ja jestem zdecydowanie atechniczna  😡 😉

Ja znam Nomada od podszewki i to naprawdę fajny sprzęt.
(przede wszystkim w porównaniu z innymi GPSami jest tani. )
A ma różne bajeranckie funkcje (włącznie z tym, że jak nie jest potrzebna nawigacja, to można na nim film obejrzeć)

Ale jaki model kupić?
W MIO jest kilka,pewnie w innych też.
Mapa jest osobno? Jest jakiś "simlock" czy są systemy otwarte?
Co to znaczy tania? Ceny są od 400 -2000 .
26 marca 2009 13:50
Jak sprawdze w samochodzie jaki mam model to ci napiszę.
Właśnie, korzystacie z GPSów w komórkach...? Sprawdzają się równie dobrze jak te "normalne" ?
A słyszał ktoś o GPSach "leśnych"? Takie małe coś, przydatne ponoć do wyjazdów w tereny konno czy na rowerze, ale nie wiem dokładniej "z czym to sie je" 😉
deborah   koń by się uśmiał...
26 marca 2009 19:09
Sankarita, mamy nawigację garmina, jednego z pierwszych sprawdza się świetnie. Mapa też Garmina i mogę z czystym sumieniem polecić.

nawigacji w telefonie nie polecam, bo łączy sie z netem i kosztuje to na dłuższa metę majątek.
deborah- nieprawda ze laczy sie z netem 😉
ale ja uzywam jej naprawde sporadycznie- ostatnio w lublinie jak szukalam objazdu wylotowki na warszawe.

dla mnie wazne jest to, zeby mozna bylo wylaczyc dana ulice z wyznaczanej trasy.
deborah- nieprawda ze laczy sie z netem 😉

Jedna się łączy, inna się nie łączy 🙂

NAWIGACJA OF-BOARD- nawigacja, w której wszystkie lub większość danych cyfrowych takich jak mapy, system układania tras, baza danych punktów POI, znajdują się w zdalnym serwerze a na urządzeniu nawigacyjnym (np. telefonie komórkowym GSM) znajduje się tylko aplikacja umożliwiająca komunikacje ze zdalnym serwerem i tworząca nawigacje za pomocą odbieranych danych.

NAWIGACJA ONLINE — rozwiniecie nawigacji OF-BOARD, w której użytkownicy w trybie online automatycznie, bądź w trybie półautomatycznym nie tylko korzystają z danych cyfrowych ze zdalnego serwera, ale również wzbogacają i uaktualniają zasoby serwera.

Ta druga opcja umożliwia np. wysłanie położenia zauważonej suszarki innym użytkownikom prawie w czasie rzeczywistym.

My korzystamy z garmina w Nokii 95 i dobrze jest - gdy ktoś nie chce, żeby za dużo gadało  😁 Oryginalna Nokia GPS w okresie testowym chciała nas do szału doprowadzić! (a bez netu jest chyba totalnie bezradna).
Garmin ma też mapę topograficzną, ale pierwsza wersja nie miała zbyt dobrych opinii. Jest też trochę bezpłatnych map topo na symbian.
Czy wy też nadajecie imiona "swoim"? Nasza to Lara  😁
opolanka   psychologiem przez przeszkody
27 marca 2009 08:08
Jeśli był taki wątek,przepraszam. Nie wyszukało mi.
Jaką kupić -tak,żeby była dobra na Europę ?
W rozsądnej cenie. I prosta w użyciu?

Taki wątek już jest. Pozwoliłam sobie scalić.

My mamy jakąś nawigację z Automapą i najczęściej nie podłączona wala się po samochodzie. A jak już jedziemy gdzieś dalej w nowe strony i ją włączamy to po niedługim czasie mój chłop zaczyna z Krzyśkiem H. rozmawiać w niewybrednych słowach, więc mu ją wyłączam dla świętego spokoju.  😁 😎 Może faktycznie się sprawdza na wioskach, chociaż nawet wiochy są teraz dobrze oznakowane, ale np na Słowacji gdzie buduje/przebudowywuje się dużo dróg i autostrad kompletnie się nie sprawdziła mimo aktualizacji przed wyjazdem.
Bo ja wiem..
27 marca 2009 09:42
A ja mam to Urządzenie do nawigacji Mio Moov 200 38 państw i sprawóje się tak jak pisałam rewelacyjnie. Dokładne mapy nawet małych miejscowości, łatwa w obsłudze, przyjazny dźwięk lektora i co najważniejsze możliwość wgrwania aktualnych map. Polecam
opolanka   psychologiem przez przeszkody
27 marca 2009 11:07
Slojma sprawUje  🙄

Ja mam TomTom go, mam mapy na całą Europę, mam do niej program aktualizacyjny, jest dokładna, dobrze mnie prowadzi. Używam często.

Tato ma Garmina i to jest w ogóle wyzsza szkoła jazdy - jest rewelacyjny.
27 marca 2009 11:16
Właśnie, korzystacie z GPSów w komórkach...? Sprawdzają się równie dobrze jak te "normalne" ?
A słyszał ktoś o GPSach "leśnych"? Takie małe coś, przydatne ponoć do wyjazdów w tereny konno czy na rowerze, ale nie wiem dokładniej "z czym to sie je" 😉

Ja korzystam z GPSa w komórce. Tzn. mam oddzielny odbiornik GPS (wielkości paczki zapałek)i starą NOKIĘ, a GPS mi się łączy z telefonem przez bluetooth... Nie mam takiego wbudowanego w komórkę... W telefon mam wgraną mapę TomTom.

Działa bez zarzutu...
Można go spokojnie używać np. chodząc po mieście (nigdy nie widziałam, żeby ktoś miał ze sobą samochodową kobyłę, a człowiek gapiący się w komórkę, to norma)
No i na koniu też używałam, ale raczej był tu problem taki, że na mapie nie ma leśnych ścieżek, ale np. mogłam policzyć, ile już przejechałam, gdzie aktualnie jestem no i w którą stronę do domu...

Kolega, z którym jeździłam często używał takiego GPSa już w komórce, tzn. miał już w niej odbiornik GPS. W sumie między moim a jego sprzętem nie było różnicy... oprócz tego, że jemu szybciej siadała bateria (bo jego GPS korzystał z baterii telefonu, a mój miał własne zasilanie, a w telefonie tylko chodzi mapa)

O leśnych GPSach nie słyszałam.
Gillian   four letter word
27 marca 2009 13:03
nadajnik w aucie, gps w telefonie i gitara, wszystko działa pięknie a z netem się nie łączy 🙂
27 marca 2009 15:30
nadajnik w aucie, gps w telefonie i gitara, wszystko działa pięknie a z netem się nie łączy 🙂

to te leśne?  🤔
27 marca 2009 20:19
nieeeeeeeee, normalne 😀
m4jek Gdy zanosiło się, że będę sporo terenów prowadzić, chciałam dokupić do swojej N70 moduł GPS - i wgrać mapę topograficzną Garmina lub/i te inne, bezpłatne. Wtedy byłby przewodnik po ścieżkach.
No to ja zostałam obdarowana TOMTOM . Fajnie nawet to działa.
Dziś zaprowadziło mnie w Krakowie na ulicę Białych Brzóz- w kilka chwil.
Nie mówię,że bym nie trafiła bez tego-popatrzyłabym na plan miasta i kropka.
Ale wybieram się do Pragi i tam się chyba mi przyda.
Dziękuję wszystkim za rady o oferty pomocy.
Mam-i w zęby zaglądać mi nie wypada.
Ja ma Asusa i wcale prosty nie jest albo ja totalna blondynka 😜 Narazie powoli opanowywuje tryb normalny, zaawansowany moze za miesiac/dwa  😁
Sluchajcie a jak wygladaja aktualizacje ?  Je sie gdzie dokupuje.. ? Jak czesto trzeba?
ushia   It's a kind o'magic
06 kwietnia 2009 19:42
Jak Cie zacznie prowadzic po nieistniejacych drogach.
Sprawdz sobie w necie nazwe mapy/firmy jaka ja wypuscila tam tez beda aktualizacje do kupienia
06 kwietnia 2009 20:54
jechałam kiedyś pożyczonym autem z Asusem, tak mnie wyprowadził ze Szczecina że zwiedziłam caaałe przedmieścia, chyba 5 km tłukłam się żużlówką z milionem dziur i w dodatku wysłał mnie przez Goleniów do domu zamiast normalnie 😀 porażka 😀
nigdy nie włączajcie opcji - najkrótsza trasa 😀
😂 nieźle
Ja dotad tylko po miescie go uzywam i poki co jest ok. Ale jak dla mnie ma za duzo opcji i sie gubie  😁
Ja właśnie zaktualizowałam Garmina - zobaczymy jak się nowy sprawdzi "w praniu". Jeszcze mapę topograficzną mam do wgrania, to zobaczę jak się sprawdza - a może się przydać.. "Dlaczeguś" koniarze często na bezdrożach mieszkają  😁
Małż ostatnio był Larą zaszokowany: szukając skrótu władował się w las. Drogi na mapie nie było, ale Lara zakręt po zakręcie gruntową wyprowadziła!
Jak Cie zacznie prowadzic po nieistniejacych drogach.
Sprawdz sobie w necie nazwe mapy/firmy jaka ja wypuscila tam tez beda aktualizacje do kupienia

Albo jak Krzysiu Hołowczyc cie zacznie usilnie namawiać do skoku w lewo z wiaduktu z autostrady w Słowacji 😉
Ja już też skumplowałam się z moim Nomadem  😀

Po Warszawie trasa:
-optymalna
czy
-najszybsza
po prostu moim zdaniem nie mają racji bytu. Po Warszawie przetestowałam "najkrótsze" i było super, rzeczywiście.

Co innego z drogą do stajni (koń mój stoi w podwarszawskiej wsi w kierunku na Lublin), trasa "najkrótsza" była tak idiotyczna, dziurawa (pomimo opcji: wyznaczaj->od drogi utwardzone i lepsze i nie wyznaczaj gdy->gruntowe utrzymane i gorsze 😉 ), optymalna i szybka były właściwie identyczne.

Zdecydowanie w moim Nomadzie preferuje w cyklu miejskim "krótko" a w trasie "szybko".

Ale wkurzyć Krzysia Ch. drogą której rzekomo nie ma? Bezcenne...  😁
No to melduję:
Tomtom w drodze do Pragi ,Praga i powrót.
Spisał się.Bez niego zginęlibyśmy jak przysłowiowa "ciotka w Czechach" .
Czesi tyle dróg budują,

http://www.novinky.cz/ekonomika/166579-na-obrich-nohou-roste-u-prahy-nejdelsi-most-v-cr.html
że mapy nawet bardzo nowe szybko są nieaktualne. Ale urządzenie szybko odnajduje nowe drogi i nie marudzi.
W Polsce -na odwrót-jak czytam,my nie budujemy-tylko będziemy zamykali w celu remontu,zatem pewnie i tu Tomtom się pogubi
http://www.moto.wp.pl/kat,89554,title,Drogowa-rewolucja-w-Malopolsce,wid,11038915,wiadomosc.html?ticaid=17dd8

Ale wracając do Pragi-to jest wielkie miasto.Skomplikowane,mosty etc.
I poruszaliśmy się z dużą swobodą.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się