Czemu "naturalsi" wzbudzają tyle kontrowersji?
Na YT widziałam pseudo pasaże, pseudo piaffy i inne elementy wykonywane przez naturalsów.
A klasycy są w tym pseudo - chodach niby gorsi?
Też potrafią skiepścić dobre konie
Dobrze, to może inaczej. NIGDY nie widziałam naturalsa który poprawnie wykonuje tego typu elementy.
Ja widziałam M. Morsztyn 😉 ale pochodzi ze szkoły klasycznej a naturals to sprawa dobrej sprzedaży w odpowiednim momencie 😉
[quote author=Murat-Gazon link=topic=11961.msg2106240#msg2106240 date=1401368042]
Smok10 dziękuję ci bardzo, doprawdy, ale ja skromny człowiek jestem, kwiatów nie potrzebuję. 😡
[/quote]
Skromny nie skromny ,jak mi rura zmięknie po obejrzeniu tego materiału filmowego ,to muszę się jakoś zreflektować . 😉
[quote author=_Gaga link=topic=11961.msg2106249#msg2106249 date=1401368301]
Ja widziałam M. Morsztyn 😉 ale pochodzi ze szkoły klasycznej a naturals to sprawa dobrej sprzedaży w odpowiednim momencie 😉
[/quote]
Tyle, że ona "naturalnie" do tego nie doszła 🙂 Poza tym odkąd przeszła na natural to i słuch po niej zaginął.
Tyle, że ona "naturalnie" do tego nie doszła 🙂 Poza tym odkąd przeszła na natural to i słuch po niej zaginął.
Czyli to dobra metoda dla klasyka żeby popełnić harakiri 😁 A.Bienias też u siebie organizuje spędy naturalsów ,ale chyba same nie bierze w tym udziału. Przynajmniej na zawodach startuje jako klasyk 🤣
Murat-Gazon, ale wiesz, że to nie są sztuczki, tylko figury, które sprawdzają coraz to lepsze wyszkolenie konia i jeźdźca?
Murat-Gazon, ale wiesz, że to nie są sztuczki, tylko figury, które sprawdzają coraz to lepsze wyszkolenie konia i jeźdźca?
Tu chodzi o sam fun ze szkolenia a nie o to by kogokolwiek wyszkolić ! 🤣
Tak dla porównania pracy na dwóch wodzach(Od 6:50) 😉 Klasycy z krwi i kości 😉
Mozii, niektórzy idą z duchem czasu 😉
ganasz, genialne 😀
A czy ktoś kiedyś widział kadryla w wykonaniu naturalsów? Np na cordeo lub kantarach sznurkowych? Pytam z czystej ciekawości, nie złośliwości 😉
Ktoś kiedyś wstawił genialny filmik - kadryla małych dzieci, na cordeo i na oklep, na fiordach. 👀
Nie mogę znaleźć, ale za to coś takiego znalazłam:
(nic nie ma wspólnego z naturalem)
A na którym poziomie PNH wprowadza pojęcie półparady? 👀
Mozii 😉
a ponieważ w zwiążku z tym, że tz. natural jest u nas gęsto kojarzony z westem, bo tam ponoc jego korzenie to filmik west and clasic 😉
kotbury, Streścisz? :kwiatek:
Ło matko... 😂
Ogólnie to tekst o tym jak "metody naturalne" widzi koń, który się im hmmm... nie poddał (a próbowali najlepsi na amerykańskim gruncie).
Warto poczytać. Klasycy i naturalsi doprowadzili tego konia do stanu, że nie mógł kłusować z jeźdzcem na grzbiecie. Są online filmy (the horse that could not trot. Taki siwy dziadek na siwku non toper dębującym). Dziś koń robi piafy, pasaże, lotne co tempo.
[quote author=milenka_falbana link=topic=11961.msg2106480#msg2106480 date=1401387232]
Mam filmik!
DZIECIAKI-PARELLI-KADRYL[/quote]
zupełnie "niewidoczne" pomoce, szczególnie te wiatraki z nóg i rąk
a publika to z czego tak się cieszy i drze ryja jakby co najmniej to jakaś ameryka była
Fakt - filmik podlinkowany przez Julie prezentuje jeźdźców na znacznie wyższym poziomie :kwiatek: Ale mnie się te dzieciaki podobają🙂 Sympatyczny bardzo obrazek.
Elu - szczerze Ci powiem, że nie wiem kiedy PNH wprowadza pojęcie półparady w rozumieniu klasycznym - podejrzewam, że wraz z jazdą na kontakcie.
A nie umiem powiedzieć bo OFICJALNIE do poziomu 4 nie doszłam. Nie znam zawartości szkolenia. Poza tym nie idę w tej chwili z programem - zrobiłam sobie przerwę na nadrobienie zaległości jeździecko-dosiadowych🙂 No niestety - bez dobrego dosiadu NIC SIĘ NIE UDA.
Mam oficjalnie zaliczony Poziom 1 PNH sześć lat temu (jeszcze ze ś.p. Falbaną no i doliczając przerwę na dziecko) , wedle własnej opinii kończę Poziom 2 z Florentyną z którą zaczęłam bardziej na serio pracować 3 lata temu, według opinii Kasi Jasińskiej powinnyśmy spróbować podejść do zaliczenia Poziomu 3🙂
Uzgodniłyśmy z Kasią , że będę próbowała porozumieć się z Florentyną na kontakcie klasycznie, pod okiem instruktorów i samodzielnie -intuicyjnie a jeśli będą kłopoty to przerobimy Game of Contact. Na razie jakoś idzie🙂 Odpukać!
Natomiast PÓŁPARADA w rozumieniu zwiększenia czujności i gotowości konia (UWAGA!) pojawia się już na poziomie pierwszym. Spełnia swoja funkcje natomiast nie ma klasycznej formy.
Gaga chodzi mi bardziej o taką symulację jazdy, ale bez jeźdźca, czyli koń normalnie w siodle, ogłowiu, na wypięciu. Pytam, bo miałam taki przypadek i taka praca pomogła.
Natomiast PÓŁPARADA w rozumieniu zwiększenia czujności i gotowości konia (UWAGA!) pojawia się już na poziomie pierwszym. Spełnia swoja funkcje natomiast nie ma klasycznej formy.
skoro nie ma "klasycznej formy" a z tego co piszesz wynika że w ogóle nie wiesz o co chodzi, to oznacza to ni mniej ni więcej że w PNH nie występuje półparada. A przecież bez półparady nie zrobi się nic konkretnego z koniem w sensie jego wyszkolenia.
Owszem przejedziesz na PNHowym koniu z pkt A do B ale skoro PNH twierdzi że to to samo co klasyka a zarazem nie stosuje półparad to niestety ale samo to świadczy o tym jak bardzo puste i bez pokrycia są PNHowe deklaracje.
a jeśli będą kłopoty to przerobimy Game of Contact
taa przerobimy. Game.
Przestań tworzyć sobie iluzję że koń przejechany przez kontakt, przepuszczalny, akceptujący ten kontakt i spokojnie pracujący na kontakcie to kwestia "przerobienia" jakiejś "gry". Prawdziwy kontakt jest wynikiem wieloletniej pracy z koniem, pracy jeźdźca który czuje ten kontakt, ma wyczucie a co najważniejsze oferuje stabilne oparcie. Nie ma że koń se latami chodził na rzucone wodzy czy jakichś sznurkach a tu raptem po przerobieniu gry w kontakt koń ów kontakt czarodziejsko zaakceptował i zrobił się natychmiastowo idealnie przepuszczalny.
Pani Linda P. stworzyła sobie radośnie kolejny produkt pt. gra w kontakt i sprzedaje go takim jak ty. Ów produkt, warto dodać, stworzyła na bazie swoich jazd z trenerem ujeżdżenia Zettlem, z którym jeździ co najmniej od 5 lat (nie wiem na ile regularnie). Jeżdżąc te 5 lat nadal ten kontakt szlifuje a swym wyznawcom wciska "game of contact" jako coś co się "przerobi" i już będzie.
Elu - nie wiem :kwiatek: Wszystko to jest dopiero przede mną. Na razie nie narzekam🙂 Mam fajnego konia, mam z nim dobry kontakt i nie zależy mi na zbawianiu świata🙂 czy klasycznie czy naturalnie...to wszystko mi się w tej chwili tak wymieszało, że nie czuje różnicy... Ważne żeby było DOBRZE. Dobrze oznacza lekko i chętnie. To wszystko.
Wiem o co chodzi w półparadzie bo do tego momentu akurat doszłam🙂 Klasycznie.
Tak mi się wydaje.... 👀
Czyżby PNH pozazdrościło klasykowi?
Niedługo będą nowe Games, np Game of pasasz, Game of pijaf for novice ( nowe odkrycia PNH, zrodzone przez długoletnie obserwacje dzikich koni na pastwisku )
Czyżby PNH pozazdrościło klasykowi?
Niedługo będą nowe Games, np Game of pasasz, Game of pijaf for novice ( nowe odkrycia PNH, zrodzone przez długoletnie obserwacje dzikich koni na pastwisku )
faktycznie że worek z przeróżnymi Game of... jest bez dna. Wystarczy puścić wodze wyobraźni 🙂
a czy pozazdrościło PNH klasykowi. Oczywiście że tak. Oni wiedzą i widzą że klasyka to coś czego oni nigdy westowym jeździectwem nie osiągną. Stąd ich fiksacja na "chodach" bocznych czy innych klasycznych ćwiczeniach które niestety w ich wydaniu noszą znamiona sztuczek cyrkowych bez żadnej wartości gimnastycznej.
Game of thrones, czyli zabawa w gorące krzesła z koniem 😀
[quote author=milenka_falbana link=topic=11961.msg2106563#msg2106563 date=1401391558]
Mam fajnego konia, mam z nim dobry kontakt
[/quote]
O co wam chodzi ???? Przecież chodzi na kontakcie 😂
[quote author=milenka_falbana link=topic=11961.msg2106563#msg2106563 date=1401391558]
Mam fajnego konia, mam z nim dobry kontakt
O co wam chodzi ???? Przecież chodzi na kontakcie 😂
[/quote]
a co. i koniu powie uwaga a kuń sam półparadę robi, łaski nie robi naturalnie.
No przecie .!!! On i całą paradę zrobi ,nie jakieś tam pół .Pół to robią te klasyczne 😁
😂 Smok, Ela - wyluzujcie bo Wam żyłki pękną🙂
Jesteście tak totalnie zamknięci w regułkach,że nie dopuszczacie nawet myśli jednej, że można coś - COKLOWIEK inaczej. Według Waszej opinii koń to taki pojazd, że jak nie przekręcisz kluczyka i nie wciśniesz gazu to nie pojedzie... Bez półpradady to normalnie koń się przewróci jak żuczek gnojownik 🙂
Z Waszych postów mogę wywnioskować jedno: nie macie intuicji, nie macie "czucia" za to macie horyzontyyyy!!!!! ...no dość ograniczone.
Nie wiem jak w przypadku Smoka który "sobie radzi w siodle ale mądry jest za trzech" ale Ciebie Elu w akcji widziałam i wydaje mi się, że największą chorobą na jaka cierpisz to jest zaślepienie. W drugą stronę🙂Bo braku czucia Tobie nie mogę zarzucić :kwiatek:
Ja się staram zgodnie, z dystansem do samej siebie, biorąc pod uwagę różne ZA i PRZECIW, SZCZERZE pisać jak jest. Ale Ty z góry zakładasz, że NH jest złe i konsekwentnie się tego trzymasz. Przyzwyczaiłam się i na cuda nie liczę🙂 Ale byłoby mi miło gdybyś wyszła poza swoje uprzedzenia tak jak _Gaga i zaczęła NORMALNIE rozmawiać. Bo w tej chwili NICZYM się nie różnisz od PNH. Ci piszą swoje formułki i Ty swoje , z założenia negatywne.
I jakby...znieczulasz mnie konsekwetnie na swoje opinie :kwiatek:
[quote author=milenka_falbana link=topic=11961.msg2106719#msg2106719 date=1401398387]
Smok, Ela - wyluzujcie bo Wam żyłki pękną🙂
[/quote]
Nie , nic nam nie pęknie ,chyba że przepona ze śmiechu.!!! 😂
Wsadzili was na minę ,namieszali w mózgach a teraz jeszcze czerpią z tego zyski. !!! Wy już zaszłyście tak daleko że wycofać się z tego nie da i chętnie byście bronili swoich ideałów tylko bajeru wam nie starcza , bo adwersarze zbyt konkretni. 😉 Tym się różni profesjonalny bajer PNH bo tam pracują fachowcy i na każde wasze zagadnienie mają jakiś dobry bajer , a to dopasują jakiś level ,a to podrasują troszkę jakiś problem po to żeby pokazać jak go rozwiązać i naciągnąć frajerów którzy stoją z otwartą gębą oglądając ich rzekome czary które są normalną reakcją zwierzęcia tyle że poprzez zaklętą rzeczywistość przedstawioną jako cud boski !!! A łaski tego cudu można dostąpić po odbyciu 100 kursów i wejściu na następny poziom zwany Levelem.Oczywiście kupując do tego masę gadżetów z elastyczną liną i innymi duperelami włącznie .!!!
PNH jest to oczywisty sposób dymania frajerów na kasę ,a wyłapywanych ze środowiska leniów którym nie chce się ciężko pracować a wolą się bawić . W tych zabawach starają się osiągnąć mityczny cel którym jest to co w klasyce nazywa się UJEŻDŻENIEM !!! 😂 😁 😁 😁
Zapomniałem dodać , że ten cel jest tak odległy i nierealny że założeniem PNH jest go gonić ale nigdy nie osiągnąć !!!! 😉