Czemu "naturalsi" wzbudzają tyle kontrowersji?

Na YT widziałam pseudo pasaże, pseudo piaffy  i inne elementy wykonywane przez naturalsów.

A klasycy są w tym pseudo - chodach niby gorsi?
Też potrafią skiepścić dobre konie
Dobrze, to może inaczej. NIGDY  nie widziałam naturalsa który poprawnie wykonuje tego typu elementy.
Ja widziałam M. Morsztyn 😉 ale pochodzi ze szkoły klasycznej a naturals to sprawa dobrej sprzedaży w odpowiednim momencie 😉
[quote author=Murat-Gazon link=topic=11961.msg2106240#msg2106240 date=1401368042]
Smok10 dziękuję ci bardzo, doprawdy, ale ja skromny człowiek jestem, kwiatów nie potrzebuję.  😡
[/quote]

Skromny nie skromny ,jak mi rura zmięknie po obejrzeniu tego materiału filmowego ,to muszę się jakoś zreflektować . 😉
[quote author=_Gaga link=topic=11961.msg2106249#msg2106249 date=1401368301]
Ja widziałam M. Morsztyn 😉 ale pochodzi ze szkoły klasycznej a naturals to sprawa dobrej sprzedaży w odpowiednim momencie 😉
[/quote]

Tyle, że ona "naturalnie" do tego nie doszła 🙂 Poza tym odkąd przeszła na natural to i słuch po niej zaginął.

Tyle, że ona "naturalnie" do tego nie doszła 🙂 Poza tym odkąd przeszła na natural to i słuch po niej zaginął.

Czyli to dobra metoda dla klasyka żeby popełnić harakiri  😁 A.Bienias też u siebie organizuje spędy naturalsów ,ale chyba same nie bierze w tym udziału. Przynajmniej na zawodach startuje jako klasyk  🤣
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
29 maja 2014 14:20
Murat-Gazon, ale wiesz, że to nie są sztuczki, tylko figury, które sprawdzają coraz to lepsze wyszkolenie konia i jeźdźca?
Murat-Gazon, ale wiesz, że to nie są sztuczki, tylko figury, które sprawdzają coraz to lepsze wyszkolenie konia i jeźdźca?

Tu chodzi o sam fun ze szkolenia a nie o to by kogokolwiek wyszkolić !  🤣
Mozii   "Spełnić własną legendę..."
29 maja 2014 14:24

Tak dla porównania pracy na dwóch wodzach(Od 6:50) 😉 Klasycy z krwi i kości 😉
Mozii, niektórzy idą z duchem czasu  😉
Mozii   "Spełnić własną legendę..."
29 maja 2014 15:13
ganasz, genialne  😀

A czy ktoś kiedyś widział kadryla w wykonaniu naturalsów? Np na cordeo lub kantarach sznurkowych? Pytam z czystej ciekawości, nie złośliwości 😉
Ktoś kiedyś wstawił genialny filmik - kadryla małych dzieci, na cordeo i na oklep, na fiordach.  👀
Nie mogę znaleźć, ale za to coś takiego znalazłam:
(nic nie ma wspólnego z naturalem)
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
29 maja 2014 15:49
A na którym poziomie PNH wprowadza pojęcie półparady? 👀
Mozii 😉
a ponieważ w zwiążku z tym, że tz.  natural jest u nas gęsto kojarzony z westem, bo tam ponoc jego korzenie to filmik west and clasic 😉
kotbury, Streścisz? :kwiatek:

Ło matko... 😂
Ogólnie to tekst o tym jak "metody naturalne" widzi koń, który się im hmmm... nie poddał (a próbowali najlepsi na amerykańskim gruncie).
Warto poczytać. Klasycy i naturalsi doprowadzili tego konia do stanu, że nie mógł kłusować z jeźdzcem na grzbiecie. Są online filmy (the horse that could not trot. Taki siwy dziadek na siwku non toper dębującym). Dziś koń robi piafy, pasaże, lotne co tempo.
Mam filmik!

DZIECIAKI-PARELLI-KADRYL

O, a tutaj Berni Zambail i Prom ćwicza piruet w galopie na wolności.  Berni kupił Proma w Polsce🙂
29 maja 2014 19:22
[quote author=milenka_falbana link=topic=11961.msg2106480#msg2106480 date=1401387232]
Mam filmik!

DZIECIAKI-PARELLI-KADRYL
[/quote]

zupełnie "niewidoczne" pomoce, szczególnie te wiatraki z nóg i rąk

a publika to z czego tak się cieszy i drze ryja jakby co najmniej to jakaś ameryka była
Fakt - filmik podlinkowany przez Julie prezentuje jeźdźców na znacznie wyższym poziomie :kwiatek: Ale mnie się te dzieciaki podobają🙂 Sympatyczny bardzo obrazek.

Elu - szczerze Ci powiem, że nie wiem kiedy PNH wprowadza pojęcie półparady w rozumieniu klasycznym - podejrzewam, że wraz z jazdą na kontakcie.
A nie umiem powiedzieć bo OFICJALNIE do poziomu 4 nie doszłam. Nie znam zawartości szkolenia. Poza tym nie idę w tej chwili z programem - zrobiłam sobie przerwę na nadrobienie zaległości jeździecko-dosiadowych🙂 No niestety - bez dobrego dosiadu NIC SIĘ NIE UDA.
Mam oficjalnie zaliczony Poziom 1 PNH sześć lat temu (jeszcze ze ś.p. Falbaną no i doliczając przerwę na dziecko) , wedle własnej opinii kończę Poziom 2 z Florentyną z którą zaczęłam bardziej na serio pracować 3 lata temu, według opinii Kasi Jasińskiej powinnyśmy spróbować podejść do zaliczenia Poziomu 3🙂
Uzgodniłyśmy z Kasią , że będę próbowała porozumieć się z Florentyną na kontakcie klasycznie, pod okiem instruktorów i samodzielnie -intuicyjnie a jeśli będą kłopoty to przerobimy Game of Contact. Na razie jakoś idzie🙂 Odpukać!

Natomiast PÓŁPARADA w rozumieniu zwiększenia czujności i gotowości konia (UWAGA!) pojawia się już na poziomie pierwszym. Spełnia swoja funkcje natomiast nie ma klasycznej formy.

Gaga chodzi mi bardziej o taką symulację jazdy, ale bez  jeźdźca, czyli koń normalnie w siodle, ogłowiu, na wypięciu. Pytam, bo miałam taki przypadek i taka praca pomogła.
29 maja 2014 20:13

Natomiast PÓŁPARADA w rozumieniu zwiększenia czujności i gotowości konia (UWAGA!) pojawia się już na poziomie pierwszym. Spełnia swoja funkcje natomiast nie ma klasycznej formy.

skoro nie ma "klasycznej formy" a z tego co piszesz wynika że w ogóle nie wiesz o co chodzi, to oznacza to ni mniej ni więcej że w PNH nie występuje półparada. A przecież bez półparady nie zrobi się nic konkretnego z koniem w sensie jego wyszkolenia.

Owszem przejedziesz na PNHowym koniu z pkt A do B ale skoro PNH twierdzi że to to samo co klasyka a zarazem nie stosuje półparad to niestety ale samo to świadczy o tym jak bardzo puste i bez pokrycia są PNHowe deklaracje.

a jeśli będą kłopoty to przerobimy Game of Contact

taa przerobimy. Game.

Przestań tworzyć sobie iluzję że koń przejechany przez kontakt, przepuszczalny, akceptujący ten kontakt i spokojnie pracujący na kontakcie to kwestia "przerobienia" jakiejś "gry". Prawdziwy kontakt jest wynikiem wieloletniej pracy z koniem, pracy jeźdźca który czuje ten kontakt, ma wyczucie a co najważniejsze oferuje stabilne oparcie. Nie ma że koń se latami chodził na rzucone wodzy czy jakichś sznurkach a tu raptem po przerobieniu gry w kontakt koń ów kontakt czarodziejsko zaakceptował i zrobił się natychmiastowo idealnie przepuszczalny.

Pani Linda P. stworzyła sobie radośnie kolejny produkt pt. gra w kontakt i sprzedaje go takim jak ty. Ów produkt, warto dodać, stworzyła na bazie swoich jazd z trenerem ujeżdżenia Zettlem, z którym jeździ co najmniej od 5 lat (nie wiem na ile regularnie). Jeżdżąc te 5 lat nadal ten kontakt szlifuje a swym wyznawcom wciska "game of contact" jako coś co się "przerobi" i już będzie.

Elu - nie wiem :kwiatek: Wszystko to jest dopiero przede mną. Na razie nie narzekam🙂 Mam fajnego konia, mam z nim dobry kontakt i nie zależy mi na zbawianiu świata🙂 czy klasycznie czy naturalnie...to wszystko mi się w tej chwili tak wymieszało, że nie czuje różnicy... Ważne żeby było DOBRZE. Dobrze oznacza lekko i chętnie. To wszystko.
Wiem o co chodzi w półparadzie bo do tego momentu akurat doszłam🙂 Klasycznie.
Tak mi się wydaje.... 👀
Czyżby PNH pozazdrościło klasykowi?
Niedługo będą nowe Games, np Game of pasasz, Game of pijaf for novice  ( nowe odkrycia PNH, zrodzone przez długoletnie obserwacje dzikich koni na pastwisku )
29 maja 2014 20:38
Czyżby PNH pozazdrościło klasykowi?
Niedługo będą nowe Games, np Game of pasasz, Game of pijaf for novice  ( nowe odkrycia PNH, zrodzone przez długoletnie obserwacje dzikich koni na pastwisku )

faktycznie że worek z przeróżnymi Game of... jest bez dna. Wystarczy puścić wodze wyobraźni 🙂

a czy pozazdrościło PNH klasykowi. Oczywiście że tak. Oni wiedzą i widzą że klasyka to coś czego oni nigdy westowym  jeździectwem nie osiągną. Stąd ich fiksacja na "chodach" bocznych czy innych klasycznych ćwiczeniach które niestety w ich wydaniu noszą znamiona sztuczek cyrkowych bez żadnej wartości gimnastycznej. 
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
29 maja 2014 20:45
Game of thrones, czyli zabawa w gorące krzesła z koniem  😀
[quote author=milenka_falbana link=topic=11961.msg2106563#msg2106563 date=1401391558]
Mam fajnego konia, mam z nim dobry kontakt
[/quote]

O co wam chodzi ???? Przecież chodzi na kontakcie  😂
29 maja 2014 21:57
[quote author=milenka_falbana link=topic=11961.msg2106563#msg2106563 date=1401391558]
Mam fajnego konia, mam z nim dobry kontakt

O co wam chodzi ???? Przecież chodzi na kontakcie  😂
[/quote]

a co. i koniu powie uwaga a kuń sam półparadę robi, łaski nie robi naturalnie.
No przecie .!!! On i całą paradę zrobi ,nie jakieś tam pół .Pół to robią te klasyczne  😁
😂 Smok, Ela - wyluzujcie bo Wam żyłki pękną🙂
Jesteście tak totalnie zamknięci w regułkach,że nie dopuszczacie nawet myśli jednej, że można coś - COKLOWIEK inaczej. Według Waszej opinii koń to taki pojazd, że jak nie przekręcisz kluczyka i nie wciśniesz gazu to nie pojedzie... Bez półpradady to normalnie koń się przewróci jak żuczek gnojownik 🙂
Z Waszych postów mogę wywnioskować jedno: nie macie intuicji, nie macie "czucia" za to macie horyzontyyyy!!!!!  ...no dość ograniczone.
Nie wiem jak w przypadku Smoka który "sobie radzi w siodle ale mądry jest za trzech" ale Ciebie Elu w akcji widziałam i wydaje mi się, że największą chorobą na jaka cierpisz to jest zaślepienie. W drugą stronę🙂Bo braku czucia Tobie nie mogę zarzucić :kwiatek:

Ja się staram zgodnie, z dystansem do samej siebie, biorąc pod uwagę różne ZA i PRZECIW, SZCZERZE pisać jak jest. Ale Ty z góry zakładasz, że NH jest złe i konsekwentnie się tego trzymasz. Przyzwyczaiłam się i na cuda nie liczę🙂 Ale byłoby mi miło gdybyś wyszła poza swoje uprzedzenia tak jak _Gaga i zaczęła NORMALNIE rozmawiać. Bo w tej chwili NICZYM się nie różnisz od PNH. Ci piszą swoje formułki i Ty swoje , z założenia negatywne.
I jakby...znieczulasz mnie konsekwetnie na swoje opinie  :kwiatek:
29 maja 2014 22:28
Naturalnie że całą
[quote author=milenka_falbana link=topic=11961.msg2106719#msg2106719 date=1401398387]
Smok, Ela - wyluzujcie bo Wam żyłki pękną🙂
[/quote]

Nie , nic nam nie pęknie ,chyba że przepona ze śmiechu.!!!  😂

Wsadzili was na minę ,namieszali w mózgach a teraz jeszcze czerpią z tego zyski. !!! Wy już zaszłyście tak daleko że wycofać się z tego nie da i chętnie byście bronili swoich ideałów tylko bajeru wam nie starcza , bo adwersarze zbyt konkretni.  😉 Tym się różni profesjonalny bajer PNH bo tam pracują fachowcy i na każde wasze zagadnienie mają jakiś dobry bajer , a to dopasują jakiś level ,a to podrasują troszkę jakiś problem po to żeby pokazać jak go rozwiązać i naciągnąć frajerów którzy stoją z otwartą gębą oglądając ich rzekome czary które są normalną reakcją zwierzęcia tyle że poprzez zaklętą rzeczywistość przedstawioną jako cud boski !!! A łaski tego cudu można dostąpić po odbyciu 100 kursów i wejściu na następny poziom zwany Levelem.Oczywiście kupując do  tego masę gadżetów z elastyczną liną i innymi duperelami włącznie .!!!

PNH jest to oczywisty sposób dymania frajerów na kasę ,a wyłapywanych ze środowiska leniów którym nie chce się ciężko pracować a wolą się bawić . W tych zabawach starają się osiągnąć mityczny cel którym jest to co w klasyce nazywa się UJEŻDŻENIEM  !!!  😂 😁 😁 😁
Zapomniałem dodać , że ten cel jest tak odległy i nierealny że założeniem PNH jest go gonić ale nigdy nie osiągnąć !!!!  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się