Czemu "naturalsi" wzbudzają tyle kontrowersji?
kotbury, Streścisz? :kwiatek:
no Smoku nie do końca tak jest, dobrzy jeźdźcy też tam dotarli 😉 i masz rację jeździectwo jest sztuką, a ta ma różne oblicza 🤣
halo to ty dzielna jesteś :kwiatek: na pocztę węgierską była swego czasu zajawka w Ochabach, nawet "asili" się pokazami na mistrzostwach 😉
Oj do koni zawsze było nam blisko i mieliśmy dawnymi wieki własnych zaklinaczy i metody rodem z naturalu, 🤣 wszystko pokrył kurz historii.
Oj do koni zawsze było nam blisko i mieliśmy dawnymi wieki własnych zaklinaczy i metody rodem z naturalu, 🤣 wszystko pokrył kurz historii.
W Polsce mamy ponad tysiąc letnią tradycję jazdy konnej i jeździectwa a zapatrujemy się na Amerykański wsiowy kicz stworzony przez pastuchów i bandytów . 😤 To wszystko przez tych podatnych na importowane gówno w złotym papierku 😉
oj ostrożnie z ta afirmacją i tradycją, bo za nią nie zawsze szło dobre wyszkolenie, jak było wojennie wsiadał i bezwiedny pachołek i w tej chwalebnej tradycji np. za polskimi oddziałami w korpusach napoleońskich wlókł się odór ropiejących końskich ran, twarde siodła do kości odparzały kłęby. Nie było tak fajnie. I teraz niefajnie kontynuatorzy tradycji zostawiają żywego konia na bagnach. Co do Ameryki, wielki kraj ale mający też wielkich ludzi w wielu dziedzinach. U nas mały kraj, a wszyscy chcą być wielcy w każdej dziedzinie 😉
To wszystko przez tych podatnych na importowane gówno w złotym papierku
W takim razie co robić? Może by ich tak wszystkich wysłać na księżyc? Potrafisz sobie wyobrazić, jakie by to miało konsekwencje dla gospodarki?
😉
Co do Ameryki, wielki kraj ale mający też wielkich ludzi w wielu dziedzinach. U nas mały kraj, a wszyscy chcą być wielcy w każdej dziedzinie 😉
Gówno by mieli a nie wielki i piękny kraj gdyby nie wielcy emigranci w tym Polacy 🤣 np . Generał Amerykańskiej Armii niejaki Kościuszko czy twórca kawalerii Amerykańskiej niejaki Generał Kazimierz Pułaski czy na koniec doradca Amerykańskich Prezydentów Prof Brzeziński 😀
W takim razie co robić? Może by ich tak wszystkich wysłać na księżyc?
Mieć zdrowe podejście do wszystkiego i nie zachłystywać się byle gównem 😉 A na Księżyc to już ich wysłał nazista Werner von Braun. Więc ten temat już zawdzieczają Niemcom.
czyli
Smok 10 amerykańskie wsioki 😲
Smoku a ty byłeś w Stanach? czy znasz je tylko z internetu?
Większej wsi niźli w USA pod względem jeździeckim to się nawet w Polsce mało gdzie uświadczy. Ludzie nie mają pojęcia o pojęciu, dla nich szczytem jeździectwa jest jazda na "warmbloodzie" przed którym zwykły śmiertelnik robi w gacie ze strachu i dlatego jeżdżą ujeżdżenie na jakichś grubasach typu mix perszerona z czymśtam bo wielkie, mało ruchliwe i szerokie jak kanapa.
Smoku a ty byłeś w Stanach? czy znasz je tylko z internetu?
Średnio ogarnięty człowiek ,który żyje trochę na tym świecie obejrzał tysiące obrazków Ameryki w kinie ,telewizji ,filmy ,wydarzenia . Można na podstawie tego wyrobić sobie zdanie i opinie . Ale w konfrontacji z rzeczywistością jest jeszcze gorzej. 🤣 🤣 🤣
Większej wsi niźli w USA pod względem jeździeckim to się nawet w Polsce mało gdzie uświadczy. Ludzie nie mają pojęcia o pojęciu, dla nich szczytem jeździectwa jest jazda na "warmbloodzie" przed którym zwykły śmiertelnik robi w gacie ze strachu i dlatego jeżdżą ujeżdżenie na jakichś grubasach typu mix perszerona z czymśtam bo wielkie, mało ruchliwe i szerokie jak kanapa.
Fakt. Taka np Karen O'Connor , Tiana Coudray , Lauren Kieffer czy Boyd Martin... beznadzieja po prostu tragedia 😁
U nas są przecież lepsi... znaczy też jeżdżą na olimpiady co kilka lat, tylko mają dziwne "el" w wynikach 😉 (elokwetni są czy jak?). Amerykanie jakieś tam medale zdobywają co olimpiadę, ale taa - no beznadziejni są po prostu 😜
Nie no w Stanach wiocha - nie to co w Polsce 😁 😁 😁
Oczywiście, bo mają kasę ( tego w stanach nie brakuje ) i 330 000 ludzi ,są społeczeństwem konsumpcyjnym o najbardziej rozdętym systemie relklamowo- pijarowskim a sport jest finansowany z reklam ,więc ci co mają kasę i bawią się w sport mają szansę zabłysnąć bo są prawdziwymi gwiazdami a pieniądze do nich płyną szerokim strumieniem .Na zapłotowych zawodach regionalnych mają lepszych sponsorów i wyższe wygrane niż u nas na zawodach rangi CSIO . Nie rozpatruje się wizerunku kraju na podstawie paru osób tylko na podstawie ogółu . Z drugiej strony , jak działa magia promocji kraju poprzez sport ,skoro parę pozytywnych przykładów jest w stanie zatrzeć kiepski wizerunek milionów . Pijar misiu pijar . 😂
Polski Generał Amerykańskiej armii Kazimierz Pułaski w 1778 stworzył im Kawalerię na wzór Polski która walczyła przez prawie 200 lat i była chlubą USA a Amerykański Generał Mc Artur w 1935 r kazał wystrzelać wszystkie konie bo przezbrajali się na wozy bojowe. 🤔
Gaga - Jeżeli uważasz że nie mamy racji ,to grzecznie możemy ci powiedzieć że jest to kraj o wysokim współczynniku ciuli i wsioków do ludzi na poziomie . 😉
Owszem są zawodnicy z najwyższej półki. Poza tym sporo tych topowych zawodników to naturalizowani Amerykanie (np. Steffen Peters - Niemiec z dziada pradziada) Ale wystarczy sobie porównać ich ilość tych zawodników do ilości ludzi do USA
Ja mówię o przeciętnych ludziach i przeciętnych stajniach.
Owszem są zawodnicy z najwyższej półki. Poza tym sporo tych topowych zawodników to naturalizowani Amerykanie (np. Steffen Peters - Niemiec z dziada pradziada) Ale wystarczy sobie porównać ich ilość tych zawodników do ilości ludzi do USA
Ja mówię o przeciętnych ludziach i przeciętnych stajniach.
To działa w obie strony , Amerykanka Samantha Mc Intosch reprezentowała Bułgarię a Meredith Michaels Niemcy . 🤣
ElaPe i te przeciętne amerykańskie stajnie i ludzie są na niższym poziomie niż przeciętne stajnie i ludzie w Polsce? Mam na myśli zarówno poziom stricte umiejętności jeździeckich, jak i wiedzy "ogólnokońskiej". Bo w Polsce przecież także różowo nie jest, nie ma co lukrować tematu.
Naprawdę nie ma się co podniecać Ameryką i ich osiągnięciami jeździeckimi kontra szara rzeczywistość.
Niby dlaczego się PNH tam rozwinęło. No właśnie dlatego że szara niekumata rzeczywistość daje sobie wciskać kit bo jest ciemna jak tabaka w rogu.
No tak, ale gdyby wziąć "ciemnotę jak tabaka w rogu" za główne kryterium powstawania / przyjmowania się szkół naturalnych, to należałoby uznać, że nie ma ani jednego cywilizowanego kraju na świecie, gdzie nie ma tej ciemnoty, bo szkoły NH dotarły absolutnie wszędzie. 🙄
A wie ktoś, jak wygląda poziom jeździectwa w Australii?
Naprawdę nie ma się co podniecać Ameryką i ich osiągnięciami jeździeckimi kontra szara rzeczywistość.
Niby dlaczego się PNH tam rozwinęło. No właśnie dlatego że szara niekumata rzeczywistość daje sobie wciskać kit bo jest ciemna jak tabaka w rogu.
Wiele wynalazków tzw : Dla debili !!! Jest towarem exportowym Ameryki. Oni są mistrzami w upraszczaniu i wygodnictwie oraz tłumaczeniu w każdej dziedzinie. Każda rzecz jest opisana . Wsiadasz do Amerykańskiego samochodu i na każdym drobiazgu masz naklejkę , z opisem ,jak to działa i czego możesz się spodziewać i czym grozi inne użycie niż zapisane w instrukcji. Znaki są opisanymi piktogramami bo przecież nie wszyscy umieją czytać i nie każdy rozumie co czyta .
PNH - wywodzi się z systemu uproszczonego przekazywania wiedzy o koniach Amerykańskim wieśniakom wzbogaconego o zabiegi marketingowo pijarowskie w celu stworzenia produktu który można sprzedać na świecie . Komu , ano komuś kto mieści się w profilu psychologicznym tychże Amerykańskich ludzi wsi . 🤣
[quote author=Murat-Gazon link=topic=11961.msg2104822#msg2104822 date=1401264456]
to należałoby uznać, że nie ma ani jednego cywilizowanego kraju na świecie, gdzie nie ma tej ciemnoty, bo szkoły NH dotarły absolutnie wszędzie. 🙄
A wie ktoś, jak wygląda poziom jeździectwa w Australii?
[/quote]
Oczywiście że nie ma takiego kraju , jest tylko większy lub mniejszy poziom ciemnoty !!!!
Australia to mixt Klasyki i westu 🤣 Styl pasterski rodem z USA i klasyka byłej Brytyjskiej kolonii karnej ( Więzienia ) . 🤣
Smok10 jak napisałeś o tych naklejkach z instrukcjami, to od razu mi się przypomniał sławny napis "UWAGA! zawiera orzeszki" na torebce orzeszków. 🤣
O Australię pytałam z ciekawości, bo stamtąd wywodzi się SNH, też jedna z popularnych szkół NH.
Australia to kraj w którym do nablizszego sąsiada ludzie maja czasem 20 km. Sama sobie odpowiedz na pytanie o zdobywanie szlifów jeździeckich 🙂
Chociaż w żadnej mierze nie jestem "naturalsem" - to dlaczego nurty naturala rozwijają się w Europie - w tym w Polsce? Wydaje mi się , że to nie sprawa "ciemnoty" - a kwestia odpowiedniej otoczki - oprawy marketingowej - a niestety Amerykanie są mistrzami marketingu na świecie... Marki: CocaCola, Apple, Microsoft - coś Wam mówią? 😉
[quote author=Murat-Gazon link=topic=11961.msg2104837#msg2104837 date=1401265102]
Smok10 jak napisałeś o tych naklejkach z instrukcjami, to od razu mi się przypomniał sławny napis "UWAGA! zawiera orzeszki" na torebce orzeszków. 🤣
O Australię pytałam z ciekawości, bo stamtąd wywodzi się SNH, też jedna z popularnych szkół NH.
[/quote]
Niby śmieszne ,ale orzeszki u wielu wywołują ostre stany alergiczne i niejeden przekręcił się przez orzeszki 😉
Tak jak napisała strzyga ,tam się często ludzie uczą przez krótkofalówki , więc w ich przypadku to się przydaje .
[quote author=_Gaga link=topic=11961.msg2104840#msg2104840 date=1401265340]
Chociaż w żadnej mierze nie jestem "naturalsem" - to dlaczego nurty naturala rozwijają się w Europie - w tym w Polsce? Wydaje mi się , że to nie sprawa "ciemnoty" - a kwestia odpowiedniej otoczki - oprawy marketingowej - a niestety Amerykanie są mistrzami marketingu na świecie... Marki: CocaCola, Apple, Microsoft - coś Wam mówią? 😉
[/quote]
Ale mimo wszystko pożywka musi trafić na podatny grunt 😁
W Ameryce nie sprzedasz żadnego produktu jeżeli nie będzie on rozreklamowany .!
Gaga, Smok10 myślę, że marketing to tylko jedna strona medalu. Drugą jest to, że dopóki będą się przydarzały takie historie jak opisany przez TheWunię sposób pierwszego wsiadania na jej konia, to ludzie będą szukać alternatywnych dróg. "Kto się raz sparzy, na zimne dmucha" - a gdybym ja była właścicielką konia, któremu zafundowano taką traumę, to szukałabym pomocy absolutnie wszędzie, nie tylko w nurtach NH, ale nawet u murzyńskich szamanów, gdybym wierzyła, że mojemu koniowi pomogą.
Gdyby nie było wypaczonej klasyki i wypaczonego westu (w Stanach), to natural albo by się nie pojawił w ogóle, albo miałby nieduże grupki sympatyków, o których pewnie nawet by nie było specjalnie słychać. No ale nie żyjemy w idealnym świecie i nie sądzę, żeby takie wypaczenia mogły kiedykolwiek zniknąć - bo za nimi stoją ludzie, a zawsze będą ludzie z nieodpowiednim podejściem.
Murat-Gazon, gdyby ludziom chciało sie uczciwie pracować nad swoją jazda i nad swoim koniem, a nie tylko BAWIĆ SIE. W gry i zabawy 🙂
Wsiadasz do Amerykańskiego samochodu i na każdym drobiazgu masz naklejkę , z opisem ,jak to działa i czego możesz się spodziewać i czym grozi inne użycie niż zapisane w instrukcji. I tak jest w PNH i innych jego tworach i przetworach. 😁
Na szczęście powstają też ruchy anty-ciemnotowe, podam taki niekoński, a dziecięcy przykład:
http://www.ted.com/talks/gever_tulley_on_5_dangerous_things_for_kidsMożna porównać doskonale do jazdy konnej - doświadczanie na własnej skórze jest najlepszą metodą poznawania.
Albo jak to mądrze powiedziała kiedyś Gaga (chyba, poprawcie mnie jeśli się mylę):
"Najlepszą metodą nauki jazdy konnej jest jazda konna". 😀
Murat-Gazon, nie uważasz, że to przypadki skrajne?
Też miałam problem z młdym koniem (bunt włącznie z wspinaniem się i wywrotkami) i po wykluczeniu wszelkich problemów zdrowotnych poradziłam sobie klasycznie przy pomocy trenera z tzw górnej półki... 😉
ps. Smoku tak to moje powiedzenie 🙂
Strzyga czytałaś opis historii konia TheWuni? Nie sądzę, żeby ona nie chciała uczciwie pracować nad swoją jazdą i swoim koniem.
Naprawdę nie każdy trafia do NH, bo mu się tego czy tamtego nie chce - są tacy, którzy szukają pomocy, bo wcześniej źle trafili i się przejechali, są też tacy, jak ja, którzy po prostu szukają czegoś innego. Bo ja złych doświadczeń tego rodzaju nie mam ani mój koń też nie.
Gaga obawiam się, że nie są aż takie skrajne, jakby się mogło wydawać. Do tego weź pod uwagę, że nie każdego stać na trenera z górnej półki. A jak kogoś nie stać, trafi mu się trudny lub choćby tylko wymagający koń, a wokół sami pseudoklasycy, to ma problem. Sama znam sporo osób mających większe lub mniejsze kłopoty, a wokół sami pseudoklasycy, pieniędzy na dobrego trenera nie ma i co tu zrobić...
[quote author=Murat-Gazon link=topic=11961.msg2104863#msg2104863 date=1401267180]
Gaga obawiam się, że nie są aż takie skrajne, jakby się mogło wydawać. Do tego weź pod uwagę, że nie każdego stać na trenera z górnej półki. A jak kogoś nie stać, trafi mu się trudny lub choćby tylko wymagający koń, a wokół sami pseudoklasycy, to ma problem. [/quote]
Teraz to nie rozumiem - z całym szacunkiem - nie stać mnie na trenera, ale stać na wyjazdowe kursy PNH (czyli poza kosztem kursów muszę jeszcze opłacić dojazd swój i konia, oraz spanie i jedzenie)?? Przecież ty wyjdzie jakieś 1200 - 1500 zł minimum. Mam za to 19 treningów z klasykiem...
Gaga ale żeby korzystać z metod PNH, nie trzeba jechać na żaden kurs. Można sobie zasiąść w domu przed komputerem, poczytać, pooglądać, wejść na forum SPNH i poszukać informacji. To nie kosztuje nic, a jeśli trafi na osobę, która będzie umiała korzystać w praktyce z tego, co przeczytała i zobaczyła, to w wielu przypadkach wystarczy.
Murat-Gazon, to samo można powiedzieć o klasyce
Również można sięgnąć do literatury i materiałów szkoleniowych dostępnych w sieci...