Ale to był akurat piękny przejazd . Właściwy koń ( Quarter ) i właściwy jeździec z najwyższej półki. Mnie się tez podoba. Ale również podoba mi się
ten przejazd. Również koń i jeździec z najwyższej półki. Przejazd piękny, ale też kryteria oceny są nieco inne. W reiningu szybkość jest jedynie jednym z elementów trudności wykonania. Lepiej jest punktowane wykonanie manewru wolniejsze, ale bardziej precyzyjne.
Jeżeli zgodnie stwierdziliśmy że naturalowi bardzo blisko do westu , to przyznać się , kto pracuje z końmi właściwymi do takiej pracy /???
Jeśli dobrze zrozumiałem podstawy tej zgody, to były dwie:
1. Wdrukowanie automatycznych reakcji - tu nie rozumiem, gdzie jest tego w weście więcej, niż w klasyce, może halo wyjaśni
2. Szybkość - rzeczywiście są konkurencje (rodeo, wyścig na ćwierć mili), gdzie liczy się szybkość, ale też na klasycznych wyścigach ta szybkość liczy się równie mocno. Western jest pojemny, o tym za chwilę.
[quote author=Murat-Gazon link=topic=11961.msg2098703#msg2098703 date=1400565315]
BTW, araby radzą sobie w weście równie dobrze jak quartery.
[/quote]
Pod linkami w nawiasie (
1,
2,
3,
4) są wyniki ostatnich zawodów w Rzeszowie. W kolumnie Breed jest podana rasa konia. Są trzy painty i same quartery. Nie ma ani jednego araba, pomimo, że arabów w Polsce znacznie więcej, niż quarterów. Rzeczywiście jeszcze 10 lat temu było w weście sporo arabów (ale też, proporcjonalnie do liczebności populacji, było też sporo haflingerów i innych ras). Wtedy quartery, nawe te hm... nienajlepsze, były w Polsce bardzo drogie a araba można było kupić na śmieszne pieniądze (oczywiście nie myślę o super egzemplarzach).
[quote author=Murat-Gazon link=topic=11961.msg2098703#msg2098703 date=1400565315]
Bo są szybkie, zwrotne, nieduże i mają błyskawiczny czas reakcji 🤣
[/quote]
Jeśli chodzi o zwrotność, to każdy niski koń łatwiej wykona spin, czy sliding stop, niż wysoki Hanover. Ale to nie jest specyfika arabów, jest wiele takich ras. Dwa sympatyczne zwierzątka na
tym filmiku nie są ani quarterami, ani arabami. Drugi nie jest nawet koniem 😉. Jeśli chodzi o szybkość i czas reakcji, to to już zależy od konkurencji. Pamiętajmy, że konkurencji jest sporo a quartery to najbardziej liczna rasa na świecie - jest ich ponad 3mln plus ok. pół miliona paintów (praktycznie łaciate quartery). Są linie reningowe, cuttingowe, pleasurowe, barellowe, do wyścigów na ćwierć mili, do poszczególnych konkurencji rodeo z bydłem.
[/quote]
Rodzeństwo poprzedniej klaczy arabskiej, na której jeździłam, w USA odnosi spore sukcesy w weście.
[/quote]
W zawodach dla arabów.
edit: przejazd => manewr