jakiego kiełzna używacie/ WĘDZIDŁA - rodzaje, zastosowania, spostrzeżenia
sotniax, nie wydaje mi się. Mój powinien mieć w zasadzie 12 i 12,5 Trusta jest faktycznie ciut większe niż potrzeba. Idealne na klacz z ciut większym pyskiem.
A ja te co widziałam wędzidła Trusta (w tym miałam w pysku własnego konia) to faktycznie były małe. Profilowane niełamane 14,5 założyłam na mojego, który nosi 12cm i było mniej więcej o rozmiar za duże. Koleżanka dla swojego, który nosi 13.5 musiała wymieniać na 14,5 bo było za małe. Rok temu miałam takie z portem 13.5 i było idealne. Przy czym wszystkie 12,5 są na mojego już za duże. Poza Trustem.
Możliwe, że sporo zależy od ułożenia wędzidła w pysku, ale kilka osób mi na to zwracało uwagę jak zastanawiałam się nad kupnem.
sotnaix skontaktuj się ze sklepem po prostu, to jaki należy brać rozmiar zależy od modelu, powinni Ci doradzić.
Dzięki dziewczyny za opinie, czyli nadal wiem że nic nie wiem :P
Zamówiłam wędzidło w sklepie wwkw.eu ale niestety zero odzewu na moje maile, telefonu też nie odbierają.
znajoma ma identyczny model jak ja chce ( zwykłe podwójnie łamane ELLIPTICAL ) i już na dwóch koniach okazało się że faktycznie rozmiar 14,5 pasuje na konie noszące standardowo 13,5.
No nic, najwyżej będę walczyć o wymianę na mniejsze jeśli okaże się złe.
Stubben ma chyba nowy model wędzidła podwójnie łamanego, wydaje mi się ciekawe:
Orientuje się ktoś, czy dostanę wielokrążek z jednym kółkiem na dole, ale z innego stopu niż zwykła stal oraz coś innego niż Sprenger?
anai Fajne to wedzidlo, gdzie mozna kupic?
Mam pytanie odnośnie JK System. Macie rozmiar zgodny z normalnie używanym metalowym wedzidlem? Bo w mailu napisalam ze nosimy wedzidla 12,5 a JK dostalam 13,5 albo i lepiej..
Evson po pierwsze na jaki mail pisałaś w sprawie JK system? Próbowałam ze strony Jurka Krukowskiego ale mail mi cos nie działał, zwrotne maile dostawałam wiec prosze o namiar.
A druga sprawa to mierzyilśmy na folbluta, który nosi 12,5 i JK system 11,5 wydawało sie dobre. Ja bym raczej zwamówiła taki sam rozmiar, ale mysle ze jeden mniejszy tez byłby dobry bo skóra się troche inaczej układa.
A zdradź jeszcze, jeździłaś już na nim jak wrażenia? BO ja cały czas główkuję czy aby nie spróbować.
Evson, to wędzidło znalazłam na stronie arpav.pl.
anai dzieki 😉
Magdzior a kiedy probowalas zamowic? Mi tez w pewnym momencie mail nie dzialal ale juz dziala, ten ze strony p. Jurka 😉
A widzisz, ja nie mialam jak zmierzyc bo nikt nie ma u mnie tego wedzidla wiec poprosilam o 12,5. Wydaje sie wielkie i porownujac na dlugosc z 13,5 jest identyczne. Dzisiaj pozyczyl go trener bo ja jezdzilam rano a wedzidlo odebralam z poczty pozniej, z pierwszego wrazenia mowi ze mial fajne momenty dobrego oparcia, ale gdy kon chce uciec do gory to ciezko jest przytrzymac (bo ono jest miekkie wiec nie zadzialasz mocno na żuchwe- tak wnioskuje). Ja wsiade jutro to zdam Ci relacje. Moge je wziac na zawody to sobie zoaczysz, albo mi pozniej odeślesz. Tez jestem go ciekawa bo prezentuje sie dziwnie 😎
Evson jakbyś je wziła na zawody byłabym bardzo, bardzo wdzięczna raz że z ciekawości bym rozmiar zerknęła a dwa jesli by ci ine przeszkadzało to chociaż na stępa jakbym mogła sprobować. Bo juz wtedy poznam czy to jest to czy nie.
Geeralnie przetestowaliśmy teraz sporo wędzideł i hm.. wnioski mam różne. Bo ie znalazłam nic co by mu pasowało tak super hiper żebym czuła, że to jest TO. Ciężko testować zawsze w tych samych watrunkach i czasem wypadają jakieś inne okoliczności tak że sama nie wiem cyz rzeczywiście dane mu pasuje czy akurat dobry dzień itd itp. Póki co przyzwoicie chodził na pojedynczo łamanym z wąsami, bardzo fajnie reagował na segundo z portem na język ale na dłuższą metę trochę za ostre. Dobrze chodzi dzień po zmianie z segundo na czymkolwiek z tego co widzę. Najbardziej neutralna jest podwójnie łąmana oliwka, dość ciężka i nie za cienka i chyba póki co na takim zostaniemy. On właśnie ma momenty, że ucieka w gorę ale bardziej to kwestia tego, że nie akceptuje w pełni kiełzna a przynajmniej nie zawsze. I tu właśnie jestem ciekawa reakcji na inny material niż metal.
A ile czekałaś na swoje JK?
Magdzior ale Ty szukasz czegos na czworobok czy do przepracowania rzeczy w domu? Bo na skórzanym czworoboku nie pojedziesz..
Dzisiaj bylam tylko na stępie bo koń po kowalu i moje spostrzezenia są mieszane (w duzej mierze potwierdzaja sie z tym co zaobserwowal trener):
-koń lepiej przyjmuje to wędzidlo jak juz zejdzie w dół- na metalu nawet jak zejdzie to normalny (w jego odczuciu mocniejszy) kontakt jest dla niego w jakis sposob nieprzyjemny ze mam w pewnym momencie ściane i nie przejdzie dalej- albo sie schowa albo wyjdzie w góre. A tutaj mam wrazenie ze bardziej akceptuje ten materiał, kształt i grubość wędzidła.
-nie jest to wędzidło ani łatwe ani magiczne (ale gdybym takiego szukała to kupilabym wielokrązek etc). Nie ma możliwosci aby ściagnac glowe konia w dol na sile (to dalo mi wiele do myslenia ze czasem za bardzo dzialam reka wstecz- to wedzidlo na to nie pozwala bo po prostu nie ma efektu). W zasadzie to tylko mocnym dojechaniem lydka bylam w stanie konia z powrotem zaokrąglic jeśli wyszedł w gore.
Nie mam pojecia czy podpasuje ono nam i Wam niemniej jednak zaciekawilo mnie. Na pewno poprobuje go dluzej.
Wezme je na zawody, jak chcesz to moge Ci je na pare dni pozyczyc zeby pojezdzic w domu bo mysle ze tylko po stepie bedzie ciezko cos powiedziec na jego temat 😉
Evson a czemu nie pojadę czworoboku na skórzanym? Jest jak najbardziej dopuszczone do zawodów.
Szukam czegoś do pracy ujeżdżeniowej i na czworobok. Bo też mimo, że chodzi dużo lepiej ostatnio to mam wrażenie, że to jeszcze nie to. Właśnie brak mi tej stabilności i oparcia mocniejszego na kontakcie, jak zaoferuję mu za mocny kontakt ucieka, jak za słaby to jest nie przejechany przez wędzidło i się wszystko rozłazi. Obecnie próbuję jeździć w kombinacji kilku wędzideł zmieniając je i działa całkiem ok. Np. dzisiaj był super na zwykłym z rolkami miedzianymi, z z tym, zę dwa dni temu pochodził na tym z portem na język. Zastanawiam się też nad tym stubbenem podlinkownym przez anai ale nie weim czy ono na czworovoku przejdzie niby podwójnie łamane al wyprofilowane. Bo gdyby było dopuszczone to byłoby bardzo realne, że je polubi bo więcej miejsca na jezyk zauważyłam, że bardzo dobrze toleruje.
No to dzięki, że je weźmiesz, będę bardzo wdzięczna🙂 U. najgorszy w stępie więc jak mu coś w stępie spasuje to potem może być tylko lepiej dlatego tak napisałam🙂
Serio? Myślalam ze czworobok tylko na metalach mozna jechac i to tych najzwyklejszych (raz lamane, podwojnie lamane itp.. )
tak🙂 jest w przepisach ze wedzidło moze byc z metalu, plastiku, gumy badz skory🙂 Nie moze btc czanek, portow na jezyk, wielokrazkow itd, zwykłe proste tez moze byc🙂
JK System nie dla każdego koni będzie pasował. U mnie najlepiej się sprawdził na wrażliwej, elektrycznej klaczy, nie chcącej zaakceptować wędzidła. Skończył się problem z zakładaniem wędzidła, klacz sama otwiera pyszczek. Jak je dostałam założyłam na lonże na początek, trochę z obawy czy będzie je respektować, a koń od razu całkiem inny, żuje wędzidło, elastyczny. Brak usztywniania się w galopie. Rewelacja!
Druga chodziła tak samo jak na innych, trzecia jeszcze nie zajeżdżona też je dostała na lonże i nie respektuje go w ogóle. Równie dobrze mogłabym lonżować ją na kantarze. Taką samą miałabym kontrolę nad nią 🙄
Powie mi ktoś czym sie różni wędzidło typu D od oliwki? :kwiatek: Bo albo słabo szukałam, albo nie znalazłam 😡
Wędzidło D-kształtne działa podobnie jak wędzidło z krótkimi wąsami.
Da się jakoś zmierzyć grubość ścięgierza w wędzidle? No i pytanie o cygankę: przeszukuję na stronach i znajduję samo o grubości 21mm. Znajdę gdzieś coś z metalu bądź jakiegoś innego stopu cieńszego czy nie bardzo?
Stubben ma chyba nowy model wędzidła podwójnie łamanego, wydaje mi się ciekawe:
anaiWydaje mi się, że podobne robi Pessoa:

Ja je mogę pochwalić 😉
-Agi-, absolutnie nie. To stubbena ma jakby port. A magic system po prostu się blokuje. Kształt łącznika i jego długość jest też całkiem inna.
Na tym zdjęciu co wrzuciłaś, łącznik wygląda jakby miał ten sam kształt i pozycję (leżał w tej samej płaszczyźnie).
Wiadomo, że nie będą identyczne, bo zapewne jedna i druga firma by sobie na to nie pozwoliła 😉 Zresztą napisałam, że "podobne".
W którym miejscu MS Ci się blokuje?
Jakie macie doświadczenia z kiełznami Trust ? Szukam czegoś co przekonałoby może mojego potwora, że nie tylko plastik jest fajny.
-Agi- cała idea MS polega na tym, że się blokuje- robi się z niego sztanga sztywna. Założenie stubenna absolutnie inne, dla osiągnięcia całkiem innego efektu. Może nieco podobne wizualnie, ale działanie całkiem inne. Mój koń MS szczerze nienawidził, jechałam je zmienić po 15 minutach 🙂
Klami, nie wydaje mi się aby Trusty były szczególnie "fajne" - dla konia. Są fajne dla jeźdźca. Jednocześnie - kuku wierzchowcowi nie robią. Ale żeby nagle koń zaczął rzucać się na kiełzno, jakby o niczym innym nie marzył - o to bym nie podejrzewała. Ani - że uniknie się konkretnego wk* u konia lubiącego przeprowadzać własną wolę. Trusty pomagają wolę konia "obejść".
mils :
http://www.horsehouse.pl/pl/Produkt/Cyganka-KK-Ultra-16mm-Aurigan-Sprenger.html🙂
wlasnie zamowilam. jak narazie okazalo sie to dla nas strzalem w 10. kon mega do przody ale nie lubi mocniejszych kielzn w buzi i zamiast sie opanowac zaczyna drobic. na cygance jest do ogarniecia🙂 oczywiscie na dwoch wodzach
margaritka, witam w klubie. 😉
halo, mój problem polega na tym, że koń nie chce mi zaakceptować metalu w pysku. Irytuje się, zagryza jeszcze zanim ze stajni wyjdzie, sztywnieje, rzuca głową itp. itd. Nie chodzi tu o fakt, że się wścieka, bo metalu musi słuchać, bo problem zaczyna się już przy zakłądaniu ogłowia, przekłądanie języka, zagryzanie kiełzna itd. Super przyjmuje plastik, ale z racji jego masy, siły i wybuchowości no... nie czuję sie zbyt pewnie na plastikowych kiełznach. To taki puller jest. I niestety, ale jak zaczyna iść, to mając w ręku plastikowe kiełzno właściwie składam do niego podanie o wycofanie się. Zanim zareaguje to już skok wyskok w szeregu na fulle gotowy. W związku z czym rozglądam się za jakimś rodzajem metalu, który może by zaakceptował.
Klami, to możesz najpierw spróbować cokolwiek z czarnego metalu - jeśli chodzi tylko o rodzaj materiału. Sprawdzisz efekt - nie wydasz kroci. Czarny a błękitny to dokładnie to samo: zwykłe, oksydowane żelazo. Mój chodzi na czarnym, na Trust "paszczowo" reagował identycznie: nieco lepiej niż na inne metale i lepiej(!) niż na plastik.
Mam male pytanie czy bylby ktos tak mily i pozyczyl mi hacka z krotkimi czankami na 2-3 tyg.? Oczywiscie pokrywam koszty przesylki i stawiam czekolade🙂
equi.dream No to ja mam jakąś niezwykłą, magiczną sztukę, bo u nas nie ma żadnej sztywnej sztangi 😁 Owszem nie da się go całkowicie złożyć tak żeby wszystkie trzy części do siebie przylegały (jak harmonijka). W sumie to lepiej, bo jeśli ktoś ma za silną rękę to trochę bym się obawiała efektu "dziadka do orzechów" (chociaż jest podwójnie łamane).
Akurat u mojej folblutki sprawdziło się super 😀 Na niczym innym tak dobrze nie chodziła, nie rozluźniała się, miała "piankę" itd. a miałyśmy to nieszczęście, że wiele przerobiłyśmy 🙄