matura
I po ustnej z polskiego - 20/20. Zostałam zapytana o związek fryzur emo z ich światopoglądem i zaczęłam coś pleść o werteryzmie i filozofii Schopenhauera. 😂
Czy kolejność rejestracji na różnych uczelniach ma jakieś znaczenie, bo coś takiego słyszałam? Coś jak przy rekrutacji do liceum? Macie może jakąś stronę, gdzie można poczytać tak ogólnie o naborze i zasadach rejestracji?
wkatarzyna, jak dzisiaj deklarowałam kierunki na UM, to mogłam sobie wybrać kolejność - od najważniejszego, do tego mniej.
Ale między uczelniami to nie działa, bo każda ma swój nabór, na swoich zasadach i ze swoimi terminami. Wtedy po prostu nie dostarczasz papierów, tam gdzie nie chcesz i zwalnia się miejsce na kolejną turę rekrutacji.
Btw, jak się dostanę np. na analitykę, to mogę startować jeszcze w kolejnych turach na medycynę? Płacę wtedy znowu opłatę rekrutacyjną?
wkatarzyna, gdzie startujesz? Ty to pocisnęłaś z tą maturą!
To już te zapisy się zaczyna? Boże, ja się pogubiłam po prostu. Ja patrzyłam na jakieś harmonogramy, to było w czerwcu a nie w maju :/
Heval, to różnie jest.
Ale UM i PWR nabór otworzyły w zeszłym tygodniu. Na PWR przy deklarowaniu kierunku trzeba podać wyniki matur, dlatego pełną rejestrację można przeprowadzić dopiero w czerwcu. Przy czym do 8.07. trzeba wnieść opłatę. Mało czasu.
Nie dostałam odpowiedzi z UM 🤔 Chyba pójdę z poczty przelew zrobić, bo się boję, że z konta Mamy to będzie źle, a mam do wpłacenia ponad 250zł 😤
Facella, już poczytałam w wybranych uczelniach. 😉
Za to teraz pytanie za sto punktów, czy ja jestem głupia czy to:
1.1. Czy mogę zarejestrować się na dwa kierunki studiów, lub na dwie formy studiów tego samego kierunku?
Kandydat może zarejestrować się w Systemie Obsługi Kandydata tylko na jeden kierunek i jedną formę studiów (stacjonarne/niestacjonarne).
naprawdę znaczy, że w SGGW mogę składać tylko na jeden jedyny kierunek? 😲 Przecież to bez sensu 🙁
Facella, dzięki. :kwiatek: Za każdy kierunek na jednej uczelni trzeba płacić?
suchajka, mam nadzieję na medycynę w Poznaniu, ale wszystko okaże się dopiero za miesiąc. Jak się nie uda z lekarskim, to czekam rok.
Zaraz mnie trafi.
Nie mogę znaleźć maila ani nr telefonu do wydziałowej komisji rekrutacyjnej. Dostałam odpowiedź, że w sprawie konta i adresu mam się z nią skontaktować, ale do cholery JAK?
wkatarzyna, tak, za każdy kierunek. Chociaż chyba na niektórych uczelniach płaci się raz i w obrębie danego wydziału można składać do woli, ale nie wiem, gdzie tak jest. Ktoś tu o tym pisał.
Nie wierzę, że Ci się nie uda z lekarskim, z taką chemią...
Czy egzamin z rysunku na polibudzie jest obowiązkowy dla wszystkich kierunków? 😵 konkretnie chodzi mi o inż. biomedyczną (Wydział Podstawowych Problemów Techniki)
Może być, ale to wątpliwe. Sprawdź regulamin, powinno być napisane. A rysunek na polibudzie i tak Cię nie ominie 😉
cavaletti, już wiem, że nie jest. Rzecz w tym, że ja bym tego nie zdała, jak się dostanę, to przez wakacje postaram się chodzić na jakieś lekcje rysunku i sobie poradzę.
Facella, tylko ja o rysunku technicznym mówię, nie jakiś portrecikach 😉 A wszystkiego nauczą Cię na studiach + książka Dobrzańskiego 😉 Dasz radę. Kobiety na politechniki! 😀
Ja też o technicznym 😁 Miałam w podstawówce technikę i miałam zawsze 6, ale to się chyba nie liczy, co? 😂
naprawdę znaczy, że w SGGW mogę składać tylko na jeden jedyny kierunek? 😲 Przecież to bez sensu 🙁
podobno tak. może małe pocieszenie, ale przy kolejnych turach rekrutacji (jest chyba 4 czy 5) możesz sobie obserwować progi punktowe i dowolnie zamieniać ten jeden kierunek, żeby się jednak gdzieś dostać
[quote author=Kamila🙂 link=topic=131.msg2098422#msg2098422 date=1400521069]
podobno tak. może małe pocieszenie, ale przy kolejnych turach rekrutacji (jest chyba 4 czy 5) możesz sobie obserwować progi punktowe i dowolnie zamieniać ten jeden kierunek, żeby się jednak gdzieś dostać
[/quote]
Niestety sggw ma własną filozofie rekrutacji i problem jest głównie w tym, że kolejne rekrutacje kończą się często wyższymi progami 😉 Ci co nie dostali się na wete czy architekture czy inne kierunki o tych "wyższych progach" w kolejnych turach składają na kierunki o niższych progach tym samym zwiekszając progi.
EDIT: a właściwie zawsze mają wyższe progi
Kurde, no to bez sensu :/ Chciałam składac na biotechnologie + bioinżynierię zwierząt, w tej sytuacji chyba wpisze tylko to drugie, bo na biotechnologię z tą moją maturą, to... No cóż, to było takie "a nuż się uda".
Dziewczyny, pomocy, właśnie jestem w trakcie pisania pracy z polskiego i mam takie pytanie, bo się pogubiłam już nieco. Czy prezentując moją prezentację (heh, masło maślane 😉) muszę jasno i wyraźnie zaznaczyć tezę, którą mam w planie ramowym czy nie? Bo nie wiem jak to wszystko ująć.
Kamila🙂, no to pięknie :/
Łosiowa, dzięki, to teraz sama nie wiem, co zrobić. Czy wrzucać na teoretycznie trudniejszy do dostania się kierunek i modlić się, żeby się dostać, czy od razu wrzucić na łatwy. 🙁
A jak się dostanę w pierwszej rekrutacji na łatwy, to mogę potem bez stracenia tego miejsca próbować na ten trudniejszy?
Gniadata, myślisz, że na biotechnologię będzie trudno? Właśnie tam chciałam składać i teraz zwątpiłam 🙁
Gniadata ja zapomniałam powiedzieć o mojej tezie i jakoś dałam rade, myślę, że za mówienie mi nie odjęli
Heval wiesz, coś słyszałam, że zeszłoroczne progi były po 70 z bio i chem. Ja przewiduje u siebie po około 10 mniej z każdego. Jeśli progi konkretnie nie pójdą w dół to słabo to widzę, mimo, ze biotechno to mój wymarzony kierunek (zaraz po wete, z którą pożegnałam się już daawno - a po biologii oficjalnie). Całą nadzieję pokładam w Polibudzie, a nuż drugi nabór... A może mnie wezmą pod uwagę... 😕 Zastanawiałam się jeszcze nad UW... Ale, kurde, UW mnie jakoś odrzuca nie wiedzieć czemu.
nikinga hm no ja się właśnie zastanawiam najbardziej nad tym czy do multimedialnej wrzucać... Słownie pewnie powiem, aczkolwiek na pewno nie w takiej formie jak ją wpisałam do konspektu.
Tak w ogóle, pojutrze mam ten ustny, a ja nie mam jeszcze pełnego wstępu. Faaajnie 🤬
Gniadata, przecież na biotechnologię nie ma chemii :o Dobra, teraz mnie zagięłaś w ogóle, lecę sprawdzić, bo byłam pewna, że nie liczy się chemia nawet, tzn, że można wybrać przedmiot z podanych. UPS 🙁
e. Aaa, bo jest "i matematyka albo chemia albo fizyka". Ale z takimi progami to w d.upie jestem (boże, już nie wiem, czy to jest bardzo złe, zakazane słowo, więc wstawiam tą głupią kropkę dla świętego spokoju). To chyba sobie daruję biotechnologię jednak. Nie wiem, czy mam się śmiać czy płakać.
Ulala Heval, wiesz, że nie wiem? I ja i wszyscy moi znajomi składaliśmy na kierunek na który mieliśmy pewność, że się dostaniemy. Szczególnie, że kicha z progami potem. Czy możesz złożyć papiery i rekrutować się dalej na co innego? Hmm w sumie płacisz, to chyba możesz. Tylko tak jak mówię, większe prawodopodobieństwo w przypadku skopania matury masz w pierwszym terminie.
Ja w ogóle rok temu czekałam z płatnościami rekrutacyjnymi do wyników matur. Inaczej musiałabym wydać grube miliony na te wszystkie lekarskie, a tak to zapłaciłam tylko dwóm uczelniom, na które miałam pewność, że się dostanę 😉
EDIT: literówka
Vanilka, czytam sobie, co piszesz na re-volcie i musze Ci powiedzieć, że zdziwiłabym się, jakbyś nie miała max z ustnego polskiego 🙂
Łosiowa, ale np. na UM we Wrocławiu opłaty są do 22.06., czyli musisz zapłacić jeszcze przed wynikami... Ja za chwilę lecę na pocztę, pęknie 250zł za trzy kierunki, no trudno.
Za to na PWR nie możesz nawet zdeklarować kierunku bez wyników z matury, więc też nie zapłacisz nic.
Wymyśliłam sobie, że jak nie dostanę się na lekarski, ale na analitykę, to sobie zrobię podyplomowo toksykologię...
Facella oczywiscie, ze sa takie uczelnie, ale wiekszosc jednak chce opłaty do początku lipca. I daj mamie zrobic przelew. Naprawdę myślisz, ze wszyscy maturzyści maja własne konta bankowe wypełnione kasa i sami robią przelewy, zeby sie dane zgadzaly? 😉 po cos masz opcje ,,tytuł", nie panikuj. Przelewom pocztowym bym nie ufala.
EDIT: teraz doczytalam, ze juz poszłas na pocztę. Ale niech to bedzie tez wiadomosc dla innych :p :kwiatek: Brak polskich znaków, bo pisze z telefonu
Facella U mnie też tato robił wszystkie przelewy xD Oni nie patrzą na to kto wysłał, tylko jaki numer/nazwisko/specjalny kod jest związany z wpłaconą sumą. Bo co biegać na pocztę, potem pilnować dowodów wpłaty, kiedy mam na koncie będzie miała wszystkie potwierdzenia przelewów i jak trzeba to się siada i drukuje.
Uff. Zdałam ustny, mam wakacje.
Jak długo zajęło wam nauczenie się (wiadomo, że linijka w linijkę się nie da) prezentacji maturalnej? Mam w piątek i chciałabym zdążyć... A dziś kończę pisać...
Dzień przed przeczytałam pracę dwa razy i dwa razy powiedziałam ją sobie na głos. Przed wejściem na sale przeczytałam raz jeszcze. A pracę miałam kupioną i wcześniej w ogóle nie patrzyłam co tam jest 😁 Więc myślę, że skoro sama pisałaś to już ją umiesz 😉