Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Potrzebna jakaś TŁUSTA sieczka, ale słomiana/z trawy, ewentualnie z MAŁYM dodatkiem lucerny (a najlepiej całkowicie bez). Pomysły? Z Dengie nic takiego nie widzę 🙁
ladydill,  ale tłusta w sensie, że z dużą ilością olejów? może najprostsza sieczka i do tego olej (ryżowy, lniany, albo zwykły?)? albo alfa oil?
Isabelle dokładnie, najprostsza sieczka z dużą zawartością olejów. Jak napisałam wyżej alfa oil odpada, ponieważ zależy mi, by było poniżej 10% białka 🙂
ladydill,  i opcja, żeby wziąć najprostszą sieczkę z <10% białka i dodawać olej samodzielnie odpada? raczej "tłustszej" wersji niż samodzielne dodawanie oleju nie ma 😉
Zdaję sobie z tego sprawę, jednak w tym przypadku zależy mi na tym, by był to gotowy produkt. Gdyby chodziło mi o prostą sieczką i dodawanie oleju samodzielnie, nie pytałabym. 😉

Udało mi się znaleźć - Mollichaff Show Shine 🙂.
Jaką ilość paszy niskoenergetycznej mogę dodać do wysłodków i otrębów dla chudego jak wiór konia, którego jedyny ruch aktualnie to spacery?
Dodam że nie boję się nadmiaru energii bo to mu nie grozi... Koń w zeszłym tygodniu zaliczył dość poważną kolkę i nie mam teraz pomysłu jak go karmić żeby było dobrze. Wet poleca wyslodki, bo są niegroźne ale muszę coś do nich dorzucić bo koń chudnie w zastraszającym tempie  🙁

(wysłodków dostaje 0,5 litra suchej masy z 0,25 litra otrębów i 0,5 litra paszy postawowej sukcesu dla smaku + witaminy pavo + gotowane siemię kilka razy w tygodniu)

Zastanawiam się nad Convalescent Diet Dodsona, podawał ktoś? Albo No. 1 Cooked Cereal Meal Baileysa

edit: gdyby to kogoś interesowało zdecydowałam się na No. 17 Top Line Conditioning Mix z uwagi na to, że jest łatwo przyswajalna, nie grzeje i zawiera probiotyk
famka   hrabia Monte Kopytko
19 maja 2014 07:30
Dziewczyny czy ktoś dawał trawokulki firmy pro-linen ?
zakupiłam takie a koń nie chce tego tknąć grzebie w żłobie i wybiera, bez dodatku trawokulek wyjada wszystko do czysta, pachną ładnie, wyglądają ładnie, a koń nie chce
famka, a moczysz trawokulki? Bo na sucho wiele koni ich nie chce jeść...
19 maja 2014 07:38
i w takiej formie i takiej, dawałam garść formie dodatku do owsa, albo moczone jak widzę że brzuch szwankuje, ale nie wchodzą, no nie ma opcji żeby zjadł, więc dałam sobie spokój
jakiś czas temu miałam innej firmy trawokulki i z nimi nie było problemu, dostawał w formie cukierka lub garść do jedzenia
famka, a jakie to są trawokulki? U nas któregoś razu koleżanka kupiła z Pro-Linen. Żaden koń w stajni (poza moim) nie chciał tego ruszyć. Nie mam pojęcia o co chodzi, bo te same konie za trawokulki z St. Hippolyta się zabijają...
19 maja 2014 07:46
dokładnie te
http://pro-linen.pl/pro-linen-trawokulki/

czyli coś z nimi jest nie tak
famka, Nie wiem czy coś jest nie tak 😉. W sumie sporo osób pisało, że karmi i że sobie chwalą. U nas daliśmy chyba 7-8 koniom na spróbowanie i żaden nie chciał. Natomiast mój się o nie zabijał.
19 maja 2014 07:51
epk, no to jest podobnie, bo mój nie chce, a jak dałam na spróbowanie innym koniom zjadły bez problemu
znaczy się księciunio i mu nie smakują  :/

edit: ale to znaczy że jest w ich składzie coś czego dany koń nie toleruje
po namoczeniu pachną jak trawa cytrynowa
Czy ktoś skarmia DODSON&HORRELL ERS Pellets ? Czy koń się po tym niezbyt nakręca ? Nie traci na wadze ?
Jaką ilość paszy niskoenergetycznej mogę dodać do wysłodków i otrębów dla chudego jak wiór konia, którego jedyny ruch aktualnie to spacery?
Dodam że nie boję się nadmiaru energii bo to mu nie grozi... Koń w zeszłym tygodniu zaliczył dość poważną kolkę i nie mam teraz pomysłu jak go karmić żeby było dobrze. Wet poleca wyslodki, bo są niegroźne ale muszę coś do nich dorzucić bo koń chudnie w zastraszającym tempie  🙁

(wysłodków dostaje 0,5 litra suchej masy z 0,25 litra otrębów i 0,5 litra paszy postawowej sukcesu dla smaku + witaminy pavo + gotowane siemię kilka razy w ty

Ramires a nie masz obaw co do podawania otrębów po incydencie kolkowym?
Poza tym ja kompletnie nie mam zaufania do pasz Sukcesu, mój koń miał 1 raz w życiu kolkę (zatkanie) i to po dokarmianiu Sukcesem (granulat i muesli).
Otrębów dostaje jedynie 1/4 miarki jako dodatek uzupełniający do wysłodków (nie pamiętam juz dokładnie dlaczego ale stosunek wapnia do fosforu chyba zostaje prawidłowy), zatem nie jest to raczej ilość, która mogłaby mu zaszkodzić. I tak nas odpiaszczenie czeka w tym miesiącu. Co do pasz sukcesu - nie mam zastrzeżeń. Nie podaję granulatu, bo cholera wie co tam jest zmielone, ale muesli wygląda w porządku - ładnie pachnie, nie pyli się, więc dlaczego miałby być powodem kolki?
Czasem nawet tak mała ilość otrębów może być źle przyswajana przez konia i może być powodem kolki. Mam jednego konia któremu wogóle nie mogę podawać otrąb bo kończy to się kolką, a drugi je otręby od kilku lat i jest ok.
Wiecie może gdzie w Warszawie albo w okolicach (prawa strona Wisły) mogę od ręki kupić pasze Besterly?
adriena a dlaczego otreby wywoluja kolke?
Bardzo szybko ją przytykały co kończyło się kolką. Czemu tak szybko reaguje na nawet małe ilości, nie mam pojęcia, niestety nie można jej podawać otrąb.
Czy ktoś z forumowiczów-najlepiej ujeżdżeniowców karmi Havensem? Jeśli tak, miałabym kilka pytań  :kwiatek:
Czy jakaś dobra duszyczka potrafi powiedzieć ile waży 1,5l (na równo w miarce) paszy
Besterly Basic
Besterly Herbic ?
Będę bardzo wdzięczna  :kwiatek:
Szukam jakieś paszy niskobiałkowej, możecie coś polecić w czym szukać  :kwiatek: ?
kolebka, Pavo Natures Best. Na prawde super pasza.
kolebka
Ja Ci mogę polecić Hartoga Balance  😉
Klami, Natures Best to raczej nisko cukrowa, niby białka też jakoś nie dużo, ale są pasze z mniejszą ilością.

kolebka, ja karmiłam tym:
http://baileys.com.pl/produkty/info/38/everyday-high-fibre-mix

Bardzo mało białka, 20kg i cena przyjemna 😉
kolebka Havens Natural Balance 🙂
Cobrinha, Basic 1kg
Wiecie może gdzie w Warszawie albo w okolicach (prawa strona Wisły) mogę od ręki kupić pasze Besterly?

W Animavecie
xxagaxx, jest bardzo nisko cukrowe, ale również niskobiałkowe. Przypominam, że stał na tym rudy, dla którego te parametry paszy były ogromnie ważne. Poszukiwania tańszego zamiennika, z tego co pamiętam, skończyły się fiaskiem.
W Pavo w tabeli widzę białko strawne 9%, w tabeli na stronie Animalii widzę 8%. To musli, które wkleiłaś ma podane 9,5%, a więc jakby więcej niż Pavo.

Jeszcze Marstall Freizeit, Dodson & Horrell Leisure Mix, Marstall Naturell, 
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się