Zadziwiające, nietypowe ogłoszenia
To poszczęściło się koniom 🙂
No tym akurat się poszczęściło 🙂
Albo raczej właścicielom 😉
Jeśli konie trafiły w dobre ręce to im też 😀.
Z tego co wiem, takich okazji trafia sie kilka rocznie, te 3 przypadki są z grona moich znajomych, konie które widzialam, miziałam, na 2-ch z nich jeździłam. Ze słyszenia jednak wiem jeszcze o kilku np. matkach, koniach w małym sporcie i kosiarkach do ew. lekkiej jazdy.
Właściciel wolał oddać w dobre ręce, niż sprzedać handlarzowi w cenie mięsa, a utrzymanie nieprzyszłościowego wyścigowo konia przecież kosztuje.
To normalne konie, jeszcze nie zepsute, pieszczotliwe miśki, dobrze wychowane i ... szybkie mimo wszystko 😅 a to, że dobiegały na metę 3 sekundy później? 🙂 I tak we wsi są najszybsze 😉
Mój koń też został oddany przez hodowcę za free - bo orzeczono, że po kontuzji nie będzie się już ścigał, że sport- tak, wyścigi - już nie. Tułał się trochę, ja już musiałam za niego zapłacić (ile stało na Allegro 🙂😉, ktoś zarobił parę groszy (albo i nie - gdy policzyć koszt utrzymania konia przez 3/4 roku).
matko biedny kucyk, 👿 na łańcuchu i jeszcze z 90 kg na nim jeździ 😵
Matuzaalem, to wcale nie jest śmieszne. Kiedyś wystawiałam na sprzedaż konie trenerki i w mailu kontaktowym był mój mail. Jak dostałam 2-3 razy wiadomość z google translate to nie wiedziałam co zrobić 😁
Jej biedny kucyk, nic tylko gościowi łeb urwać za głupotę! 👿 🤬
http://alegratka.pl/ogloszenie/najlepszym-towarzyszem-kon-fryzyjski-do-23816363.html?h=faca956e150ddb9e
Ja kiedyś dostałam ofertę kupna mojego Grubego z maila podanego w ogłoszeniu. Jakiś międzynarodowy handlarz?
Mnie za to zastanawia lewy zad tego fryza, chociaż moze na zdjęciu tylko tak wyszło 🤔
Edit: literowka przez słownik w telefonie.
Matuzaalem, to wcale nie jest śmieszne. Kiedyś wystawiałam na sprzedaż konie trenerki i w mailu kontaktowym był mój mail. Jak dostałam 2-3 razy wiadomość z google translate to nie wiedziałam co zrobić 😁
Nie odpisywac. Oni juz tak robią od lat - niby są zainteresowani koniem - kupnem, lub sprzedażą, mówią, że chcą zabrac konia gdzieś do/od dalekich krajów, a potem, jak już wiedzą, że się "ofiara" nadziała na haczyk, mówią, że jako właściciel musicie pokryc kosz transportu/rejestracji/ Bóg wie czego - wy to im wyślecie, a potem się okaże, że kontakt się urwał. Skończy się, że ktoś was po prostu wycycka na kasę - i to sporą.
ikarina, tak też zrobiłam 😉
[quote author=-bibi22- link=topic=190.msg2038880#msg2038880 date=1394778613]
Laska leży koniowi na szyi przy skoku, a na reszcie zdjęć zwierzak pozaciągany na paszczy. Już widzę jaki jest "mięciutki" w pysku. A i "sama się zbiera" taaa 😂 na patentach. :emot4: :emot4:
[/quote]
Dakota sama zbiera się dosłownie na dwóch paluszkach- FAKT.
Wszyscy ZNANI I SZANOWANI jeźdźcy w Kwidzynie jeżdżą na czarnych wodzach na KAŻDYM koniu, który chodzi w sporcie lub ma zacząć swoją przygodę w sporcie- powtarzam KAŻDY wliczajac wszystkie sławy (gdy zaczniecie jeździć na ich poziomie to dopiero Wasz głos może kiedyś zacznie COŚ znaczyć) 😂
Zdj.nr 8 ukazuje, że gdy jeździec nawali to koń potrafi się wybronić jak już ktoś inteligentny zdążył zauważyć 😅
Na filmiku koń po przeskoczeniu już którejś z kolei przeszkody TYLKO TEN RAZ wylądował na złą nogę (po czym od razu nastąpiła zmiana na prawidłową, a wcale ani razu nie krzyżował- WIDAĆ JAKI ZNAWCA TO PISAŁ :emoty327🙂, po za tym filmik zrobiony po 6tygodniach treningu (wcześniej klacz nieujeżdżona, hodowlana).
Zaiste klacz warta swojej ceny z bdb warunkami fizycznymi, dobrym rodowodem i techniką skoku z super charakterem, gdyby trafiła na dobrego jeźdźca, który ją podtrenuje będzie warte grubą kasę i to w euro.
Fakt zbierania się wolę przemilczeć, ale koń nieujeżdżony po 6 tygodniach tyle skacze? 😵
Ja tam się nie znam ale mam pytanie co mają paluszki czy też reszta ręki do zebrania konia? Czy to są może jakieś magiczne paluszki? A może ja źle myślę i zebranie to jest to samo co zganaszowanie albo że koń zad podstawia od cóż "pracy na wodzy"?
Biczowa, dlatego chyba lepiej było to przemilczeć 😀
Czyli jednak nie jest ze mną źle i coś tam wiem, ufff ulżyło mi 😀
Biczowa, Ty nic nie wiesz, bo nie jesteś ZNANYM I SZANOWANYM jeźdźcem oraz nie jeździsz KAŻDEGO konia na czarnej. 🏇 💃 😂
Wiesz desire akurat nie musiałaś mi tego wytykać 🙁 przykro mi się zrobiło a tak się przez chwilę cieszyłam 😁 Moje ego oklapło ale jeszcze zobaczycie że będę znanym i szanowanym jeźdźcem i że będę jeździć wszystkie konie na czarnej i ta czarna będzie różowa bo lubię być kontrowersyjna i wam wszystkim szczeny opadną 😂
Ja tam się nie znam ale mam pytanie co mają paluszki czy też reszta ręki do zebrania konia? Czy to są może jakieś magiczne paluszki? A może ja źle myślę i zebranie to jest to samo co zganaszowanie albo że koń zad podstawia od cóż "pracy na wodzy"?
nienapisane gdzie te paluszki wtyka ....moze dzieki ich działaniu w jakimś magicznym miejscu zad podkula.... znaczy podstawia? 😉
fajne takie podejście.jak znani zaczną konie ciąć nozami i przypalać, razić prądem, to bedzie też znaczyło, że to jest pozytywne i należy to robić? barowanie rurą, bardzo brutalne bicie rozmaite, prąd, straszenie, kapsle w ochraniaczach, kwas i łańcuchy na koronkach, rolowanie czy wiązanie w rolowaniu w boksie, nie wypuszczanie z boksu, trzymanie w odosobnieniu itd itp (jak i kilka tyg zajazdka na czarnej i wysokie skoki)- takie rzeczy robią "znani" w ramach treningów róznych dyscyplin- znaczy, że wolno? że to dobre? bo jak chłop krzyknie na "baśke" albo lutnie w zad przy załadunku - to potwór, ale jak "znany i szanowany (przez kogo?)" zawodnik - to to są metody szkoleniowe oczywiste i słuszne.... a i efekty długafalowe takiego "treningu" są zapewne dla każdego rewelacyjnie zdrowe dla ciała i umysłu...
oj się chyba animalsi powinni do stajni treningowych z targów przenieść....
To jest perełka wśród ogłoszeń!
http://www.romanticapermacultureecovillage.blogspot.com/
poczytajcie dokładnie inne wpisy...szok! ;/
Fakt zbierania się wolę przemilczeć, ale koń nieujeżdżony po 6 tygodniach tyle skacze? 😵
Zganaszowanie się to jeden z elementów zebrania, jeśli by ktoś nie wiedział, ale uważałam Was za w miarę inteligentne osoby, abym nie musiała się rozpisywać zanadto 😵
Czarna wodza a bicie itd.?- co ma piernik do wiatraka? Czarna jest użyteczna, ale tylko w rękach profesjonalistów, którzy wiedzą jak powinno się jej używać. Jacek Zagor i inni wiedzą- zwyciężają w zawodach międzynarodowych i krajowych, więc darujcie sobie tak głupie spekulacje.
Napisałam, że koń nie był ujeżdżony co nie oznacza, że nie klacz nie była zajeżdżona (czyli 1,5 roku spokojne przejażdżki w terenik plus rekreacyjna praca w 3 chodach) 😉
Gdy później przez 6tygodni była uczona ujeżdżenia i załapała to co trener wymagał, łącznie z cavaletti, przyszedł czas na stawianie małych, pojedynczych stacjonatek i nakręcenie filmiku z przeszkodami do 90cm (też mi wysoko- ze stodoły wyciągacie konie i skaczecie nie robiąc problemów).
Także jak zwykle robicie z igły widły nic nie wiedząc, A WYPISUJĄC BZDURY, ŻEBY TYLKO COŚ NAPISAĆ.
Niestety zazdrość zjada co niektórych od środka 🙇
Pozdrawiam serdecznie
horse_art, co do blogu: bardzo smutna przypadłość dokucza autorce 🙁 Jedyną możliwą kuracją jest główkę upito**ć 🙁
No i pacz - wpis niżej. Objawy inne a przypadłość zbliżona 😁
Dakota sama zbiera się dosłownie na dwóch paluszkach- FAKT.
U, to może i sama piafuje z tego zebrania?
Czy masz na myśli może to, że łeb spuszcza, znaczy ganaszuje?
Kurcze, tyle lat pracy nad Skwaroniem, lepimy elementy GP do kupy, a mi się nadal koń sam nie zbiera buuuu 😕
Wszyscy ZNANI I SZANOWANI jeźdźcy w Kwidzynie jeżdżą na czarnych wodzach na KAŻDYM koniu, który chodzi w sporcie lub ma zacząć swoją przygodę w sporcie- powtarzam KAŻDY wliczajac wszystkie sławy (gdy zaczniecie jeździć na ich poziomie to dopiero Wasz głos może kiedyś zacznie COŚ znaczyć) 😂
Oho, to już chyba wiem, gdzie choćby kopyto moich koni na pewno nie postanie 😁
Sportowość konia zaczyna się wtedy, kiedy mu się wpina czarną 🤣
Niedźwiedzią przysługę jeźdźcom z Kwidzyna robisz, zaiste. Skoro jeżdżą każdego konia na czarnej, a każdy koń jest inny, z czym innym ma problem i inne rzeczy potrzebuje przepracować, to nie świadczy o nich za dobrze. Szczycenie się tym, że wszystkie konie miały by być jeżdżone na jedno kopyto wykazuje sporą bezmyślność. To jakby wszystkie ziemniaki obierać na frytkę 😉
Zdjęcia niefartowne, opis laicki (samozbieranie, muahaha), a szkoda, bo konik przyjemny.
nie sama sie zbiera tylko sie chowa za wędzidlo 🙄
jeździec kiepski na zdjeciach... rozumiem ze to Paula Myszka... ?
nie ma nawet w zadnej ksiazce okreslenia zwrot wokol przodu buahahaha 😉
Paula myszka, najpierw musisz troszke nazewnictwa sie nauczyc, potem jak prawidlowo wyglada i sie rusza kon ZEBRANY, a potem mozesz sie wymądrzac 😂
ale wstyd 😂 😂 😂