Młode Konie

faraa cudo, po prostu cudo!

Ja byłam w Polsce na parę dni i wsiadłam na młodego. Jest małym dzikusem!! Poskakałam dwa dni i dwa dni popracowałam po płaskim (załapał zwroty na przodzie i zadzie, na drugi dzięń już elegancko wszystko wykonywał) - rewelacja, zgrywam właśnie film. Ale do tego bryka, dziczy, odskakuje od koni. Wariat  😜
W robocie po płaskim jest spokój, choć nie zawsze. Skubaniec jest gumowy, w małych palcach można prowadzić. Tylko trzeba ogarnąć tę dzicz w parkurze, podobno pod trenerem tego nie robi - na pewno kwestią jest też mój brak równowagi, wsiadam na konia raz na 2 miesiące. Jestem w nim zakochana! I powoli robi się byczek  😍

A tutaj już dzicz:

Nowy sposób lotnej zmiany nogi  😁
A ja się chwalę wszem i wobec swoim młodym nabytkiem. Czas zakasać rękawy bo roboty duuuuużooo

https://plus.google.com/u/0/photos/100392525237255532455/albums/5984092257604061697
dea   primum non nocere
08 marca 2014 15:28
Kopyta już ma zrobione? 😉 Bo przednie pantofle starczyłyby na dwa konie.
A poza tym to ładny 🙂
barocco nie wyświetla się.

Obiecałam filmik ze skoków i już jest. Mały dzikus  😍

Tu jest wyżej i gorzej - przede wszystkim ze mną. Kolejne 2 miesiące nie jeżdżenia zrobiły swoje z równowagą  😵 No i mały dziczy jeszcze bardziej 😉 Epickie są moje słowa po pierwsej stacjonacie: spadam, spadam, spadam. Faktycznie tak było  😁
salto piccolo, jaki on wesolutki! 😀
aleqsandra   Kreujemy swój świat tym w co wierzymy
09 marca 2014 17:12
salto piccolo, wiosna 😉 Bunio po raz pierwszy zrobił sobie sam z własnej nieprzymuszonej woli Służewiec w lesie 😉 mam nawet filmik, niedługo zgram 😉

a czy to nie za dużo dla dzieciaka takie skoki? Ile tam stało? Ile ma?
Ma 5 lat, za chwilę zagrywki do championatów a tam już będzie stało 115-120  😉 Tutaj to maleństwa, może ostatnia stacjonata podniesiona dla zabawy na 120-125. Raczej chłopak się nie przepracowuje. Chodzi 4 razy w tygodniu pod siodłem, jak jadą na zawody a zostaje w domu to nawet mniej. I skurczybyk ma kondychę i energię non stop. Jak matka tylko, że bez-kontuzyjny (do tej pory tfu, tfu odpukać).

Widziałam zdjęcie na facebooku z tej szalonej galopady  😜
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
09 marca 2014 19:07
salto jego mama to taka ruda malutka kobylka? startowalas na niej w mikolajewie?

aleqsandra to juz nie taki dzieciak! chociaz fakt, jeszcze niedawno mial 3 lata  😁

wrzuce printscreeny zeby sie nie powtarzac ( filmik w kaciku skokow) z dzisiejszego treningu. plan jest taki, zeby mlody ( nie pode mna) szedl 7 latki na SCPMK

margaritka dokładnie! Wtedy w Mikołajewie bodajże ścigałam się na niej w Małej Rundzie i po ostatniej przeszkodzie, na którą mi wyrwała i zdjęła się fulę wcześniej, po celownikach buchnęła jej krew z nosa. Ale byłyśmy drugie  😁 Ta to była dopiero wariatka! Do dziś żałuję, że nie mam żadnego filmu z jej przejazdów, nie te czasu były - nie mieliśmy żadnego sprzętu 🙁 Dzisiaj jest stateczną panią uczącą młodą adeptkę..ujeżdżenia. Podobno tryb szaleńca włącza jej się tylko kiedy ktoś obok skacze  😉

Problem w jeździe na niej polegał na tym, że była malutka i brakowało jej siły. Do dziś pamiętam finał Małej w Gałkowie, stało 140. Jechałyśmy już tak szybko, że zwątpiłam, że damy radę i wycofałam się ze strachu przed szeregiem tripple-stacjonata. A pan Klein skomentował tylko: no, no ja bym się wycofał wcześniej, wariatki  😁 Nawet mam zdjęcie znad oksera z tego parkuru:

A to ona w dystansie  😁
09 marca 2014 20:00
ciekawe czy bizarro bedzie az takim wariatem 😉 a po kim on jest?
po prudnickim Otill ( jak się to odmienia? ) 🙂
Młoda wczoraj brała udział w pokazie potomstwa po og. Castilio, który się odbył przy okazji pokazu ogierów.  😉
asds   Life goes on...
09 marca 2014 22:04
Matko!
margaritka

Jakie ty z młodym wagony skaczesz!  😲
Piękne konisko się z niego zrobiło.

sallto

No młodziutki widać ze chłopak z iskierką.
margaritka oby nie! Ale na szczęście nie ma przeszłości wyścigowo-płotowej (mała po Partynicach jak wszystkie angloaraby kiedyś) więc jest jeszcze nadzieja  😁

Perlica Po Otillu, tak myślę, że się odmienia.

Planujemy zaźrebi jeszcze raz malutką czymś dużym i miarowym. Wiemy już, że źrebaki bardzo fajne po niej wychodzą (zresztą sama była utalentowana jak na swój wzrost i siłę). Strasznie mi się marzy Cornado ale nie wiem czy mnie będzie na niego stać  😉

asds bardzo się z tego cieszę - zawsze mi się lepiej jeździło na elektrycznych koniach  😉
09 marca 2014 23:19
salto piccolo, to już był cwał! 🙂

zostaniesz wielkim hodowcą jak Ci tak dobrze na start idzie tfu tfu 😉

ja się w sumie też cieszę (a propos elektryki w koniach), że buń odpala, oznacza to dla mnie tyle, że już dużo pewniej czuje się pod siodłem i w końcu zaczął być pewny do przodu a nie na zmianę uwalająco-pędzący bez równowagi lub cofająco-debujący... teraz jest heja banana i wio i wiem co robię... 🙂
salto piccolo a ciekawości to ile miała wzrostu?
10 marca 2014 07:08
Asds w 7latkach w finale 135stoi😉
10 marca 2014 11:30
nie będąc gołosłownym: 

wiooosssnaaaa
10 marca 2014 11:32
zazdroszcze takiej drogi!
Donia Aleksandra 160 w kapeluszu  😉 Zwalam winę na ojca, pewnie niewiele więcej niż 155 miał.

aleqsandra ale zamiatacie podłogę  😁

margaritka Twój młody hodowli polskiej czy zagranicznej? Dobry pomysł z championatami - trener pojedzie?
10 marca 2014 11:41
zagranicznej ( niemcy ) do tego walach i nie moze isc mpmk wiec idzie scpmk 😉

tak, trener. ja ani doswiadczenia, ani poki co 2 klasy nie mam ( jestem w trakcie robienia  😁 )
Ja tak nieśmiało się zamelduję z młodą po przerwie zimowej w tym wątku 😉
powróciłyśmy już od nieśmiałych początków wiosny tej zimy na pracę na lonży, mamy już za sobą dwie jazdy pod siodłem. Jestem miło zaskoczona 🙂 dziewczynka bardzo fajna, wyluzowana totalnie.
Dzisiaj ustawiłam małą gimnastyczkę 🙂

Postaram się od czasu do czasu coś napisać, wrzucić 🙂 Havanka za 4 dni skończy 4 lata 🙂

A jak tam praca u pozostałych młodziaków?
aniaagre pokaz fotki pod siodlem  🙂  Fajnie ciagnie szyja, masz niezly material do pracy.

My juz chyba ostatni rok w tym watku. Ja niestety w tym sezonie pasuje ze skokami  😉 ale Libek moze dostanie inny plecak, z ktorym bedzie mogl sie rozwijac w tym kierunku.
Pozostala mi jazda po plaskim, wiec relaksujemy sie na lonie natury:

FirstLight, co za pech cię dopadł?
halo trudno to nazwac pechem  😀  Rodzina mi sie powieksza  😁
FirstLight, no to gratulacje 😉
FirstLight, Aaa! Gratulacje  😅
FirstLight, dzięki 😉
Na razie fotek pod siodłem brak. Rzadko bywa u mnie ktoś kto może mi porobić zdjęcia 🙁
gratuluję powiększenia rodziny 🙂
Dzieki dziewczyny  :kwiatek:

A to ja tez sie pochwale  🙂 Ostatnio tak z glupia postanowilam napuscic go na pare przeszkod  i oto co wyszlo :

W koncu zaczynamy prace. Jak narazie widze, ze jest dosyc chetny i szybko sie uczy. Chlopak ma 3 lata.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się