Po powrocie z Czech muszę się podzielić moim serowym odkryciem! W ogóle kuchnia czeska jest w Polsce niedoceniana i nienagłaśniana a to zbrodnia przeciw naszym kochanym sąsiadom zza południowej granicy.
Przez tydzień jadaliśmy tylko na mieście - suto, do pełna, PYSZNIE i tanio. Do tego oczywiście czeskie piwo tańsze niż soki.
Podeszliśmy do tematu bardzo poważnie i trzeba było spróbować wszystkiego co się w żołądkach zmieści 😎
Oczywiście klasyka:
Nakládaný hermelin (camembert) - ser pleśniowy w zalewie w oleju lub occie.

Nie cierpię octu więc zdecydowałam się na hermeliny w oleju. Próbowała zarówno na zimno jak i na ciepło (z piekarnika, podane w folii aluminiowej) z dodatkiem duszonej cebulki i jakimś słodko ostrym sosem (a'la słodkie chilli). Połączenie tych smaków jest absolutnie zaskakująco fantastyczne!
Wczoraj wróciłam, dziś szykuję już pierwsze słoiki z tym kalorycznym cudem 😀
I jak dla mnie hit:
Nakládané olomoucké tvarůžky v pivě- serki ołomunieckie w zalewie piwnej
Pyszne, aromatyczne serki o konsystencji przypominające wosk, owinięte plastrem boczku i zalane ciastem piwnym. Wyglądem przypominają zwykłe placuszki 🙂 Smakowita konsystencja świetnie współgra z intensywnym aromatem i bardzo oryginalnym smakiem. Jeżeli ktoś wie gdzie kupię w Polsce ten twarożek OZŁOCĘ 🙇
Na koniec najdziwniejsze połączenie które miałam okazję spróbować: Hermelin v bramboraku, czyli po prostu camembert w placku ziemniaczanym 😜

Blog którym się podparłam w poszukiwaniach
http://plcz.blogspot.com/2011_11_01_archive.htmlWróciłam utuczona, więc nie polecam tym którzy muszą uważać co jedzą 🙂 Jednak raz na jakiś czas każdy powinien sobie pozwolić.
Pu tygodniu takiego jedzenia i popijania piwem przechodzę na detoks i jem same warzywka. Ale nie żałuję. Uważam że każdy powinien spróbować takich rzeczy.
Jeszcze tylko dziś robię plaski ziemniaczane z camembertem 😜