Do "ślepych" - okularnicy i soczewkowicze

Gillian   four letter word
03 listopada 2013 16:00
założyć możesz, my Ci tylko mówimy jak jest bezpieczniej i zdrowiej 🙂
Facella

wystarczy nawet "firmowy" okulista w salenie typu Vission Express czy Fiellman. Tam z reguły wchodzi się " od ręki" 🙂
ciesz się, że możesz, bo na mojego operacji zrobić się nie da  🙁 ale na szczęście mam małego bardzo, więc nie ma aż takiej tragedii..

Spoko Zonk, nie widać, ja zauważyłam po jakiś 2 latach patrzenia na Ciebie 😀

A ma ktoś z soczewkowców-uczuleniowców że co jakiś czas musi zmieniać markę? Ja jak raz na około rok nie zmienię to dostaję tak ostrego zapalenia że nie mogę w ogóle używać oczu. I zastanawiam się czy to ja jestem taka dziwna... Na pewno nie mogę ich zdejmować na noc bo wtedy zawsze mi się coś dzieje z oczami.
Facella   Dawna re-volto wróć!
03 listopada 2013 16:53
założyć możesz, my Ci tylko mówimy jak jest bezpieczniej i zdrowiej 🙂

Rozumiem i doceniam, jak się nie dostanę w grudniu na wizytę to chyba tak właśnie zrobię - zwłaszcza, że to tylko jednorazowo.

Epikea, ile taka przyjemność kosztuje?
ok 50zł
bo są czesto promocje "kup soczewki badanie gratis" 😉 albo "zrób badanie, soczewki gratis" 🙂
zoriczkowa, szkoda tylko, że om noszenia soczewek jest coraz gorszy  😂 może kiedyś coś na to wymyślą  😁

Ja byłam kiedyś na takiej wizycie chyba w vision express, jakość bardzo średnia, soczewek mi nie chcieli dać, bo ktoś, nawet nie wiem czy okulista stwierdził, że mam jaskrę  😜 ale chyba nawet nic za to nie płaciłam wtedy
03 listopada 2013 18:07
Epikea, no to znośnie. Mam nadzieję, że się jednak dostanę na grudzień (od 15.11. rejestracje), bo na prywatną wizytę mi szkoda kasy... A jak nie, to pójdę na ślepo, z moją wadą jeszcze mogę  😁
Byłam wczoraj na wizycie u optyka w celu dobrania soczewek. Powinnam nosić soczewki z krzywizną 8,4 oraz 14,0 mm. Zastanawiam się czy kupowanie przez internet jest bezpieczne i dlaczego soczewek o takich parametrach jest tak mały wybór. Jest tu ktoś, kto nosi szkła o takich parametrach i mógłby podzielić się informacją jakie i gdzie kupuje? Póki co testuję soczewki miesięczne, ale myślę, że będę skłaniać się ku dwutygodniowym.
opolanka   psychologiem przez przeszkody
04 listopada 2013 15:36
shagyaaa, ja kupuję w Vision Express, od razu na 3 miesiące i wychodzi finansowo bardzo OK.
Kupowałam też w "Twoje soczewki" przez net i też było w porządku.

Może ktoś tu poleci jakiego allegrowicza, bo przez net więcej nie kupowałam.
Ja kupuję na soczewkowy.pl i polecam.
Dzięki dziewczyny  :kwiatek: 
Zonk, to może dlatego zauważyłam w końcu bo Ci się powiększył!! Oj, smuteczek ;<
Jeśli nie używam soczewek (mam miesięczne) i nie wyjmuję ich z pojemniczka to co ile powinnam zmieniać płyn?
Słuchajcie.. Mam takie pytanie do soczewkowców 🙂 Generalnie noszę soczewki od dobrych paru lat, doskonale pamiętam jak przy pierwszym pasowaniu soczewek okulistka nakazała mi mieć bezwzględnie czyste dłonie i żeby nie wycierać ich w ręcznik, bo można zebrać jakieś farfocle, włoski i nałożyć to na oko z soczewką. Poleciła mi stosowanie ręczników papierowych. Szybko ten pomysł porzuciłam, bo papier na mokrych dłoniach zawsze zostawiał jakieś resztki. Od dawna po myciu rąk przed zakładaniem soczewek, nie wycieram ich, a czekam aż wyschną.. Trochę zajmuje to czasu i doszłam do wniosku, że po prostu musi być na to jakiś DOBRY pomysł. Zaczęło mnie to męczyć, że zamiast zakładać soczewki 30 sekund trwa to kilka minut. A jeszcze teraz, gdy wstaję do pracy na ostatnią chwilę ( :hihi🙂, bywa to uciążliwe.. Jak wy sobie z tym radzicie? Jakieś specjalne ściereczki stosujecie? Coś co wytrze ręce do sucha i nie zostawi żadnych drobinek na palcach?
Ja wycieram normalnie w ręcznik i nic sie nie dzieje 😉
Ja też wycieram w ręcznik zwykły, jak się boisz farfocli to może mikrofibra? Albo taki jednorazowy ręcznik ale nie zwykły papierowy a celulozowy, on się nie rozrywa i nie zostawia paprochów.
A ja mogę wreszcie napisać moje wrażenia po operacji zeza.

Zabieg przeprowadzony był w znieczuleniu miejscowym. Przez pierwszy tydzień było strasznie, budziłam się w nocy z bólu, cały czas brałam ketonal, bo nic innego nie pomagało. Pani doktor na kontroli powiedziała, ze goi się prawidłowo, ale mam duży obrzęk po zastrzyku znieczulającym. Teraz już i tak jest dobrze, bo oko mam otwarte, ale wciąż jest mniejsze i opuchnięte. Dwa tygodnie miałam siedzieć w domu, ale dziś pierwszy raz wyszłam, po 10 dniach od zabiegu, bo nie mogłam już w domu wytrzymać. Jakoś w tym tygodniu wrócę do szkoły, bo już mam bardzo dużo zaległości.

Lekarka powiedziała mi, że nie mam przemęczać się przez miesiąc, więc nie wchodzi w grę żadna jazda rekreacyjna nawet? Oczywiście, nie myślę nawet o ćwiczebnym.

Mam wrażenie czasem, ze to oko jednak troszkę jeszcze na zewnątrz ucieka, a dążymy jednak do całkowicie prostego ustawienia. Czy to jest kwestia wyćwiczenia mięśni? (ćwiczę kilka razy dziennie po 10 powtórzeń, podążanie okiem do środka za ołówkiem).
O proszę, a ja byłam pewna, że inni soczewkowce mają jakieś niezawodne pomysły, specjalne ściereczki, a tu zwykły ręcznik.. 😀 Czasem się zdarza, że po wytarciu rąk z bliska zobaczę jakiś mini włosek, dlatego nie wycierałam, jak ma mnie potem oko drażnić albo miałbym zakładać soczewki po kilka razy. Ale w sumie skoro wy nie potrzebujecie specjalnych ręczników, to ja chyba też nie 😉
Anderia   Całe życie gniade
17 listopada 2013 18:58
gllosia ja również wycieram normalnie w ręcznik i nigdy odkąd noszę soczewki (prawie 2 lata) nic mi się nie działo. Przy czym warto dodać, że mam bardzo wrażliwe oczy i wszystko na nich widać jak na dłoni, więc są dobrym wyznacznikiem. 😉
opolanka   psychologiem przez przeszkody
17 listopada 2013 21:07
gllosia, ja soczewki nosze ok. 10 lat, wycieram ręce w zwyczajny ręcznik 🙂🙂
Ja do dzisiaj też! 😀 Pomyśleć, że tyle czasu się męczyłam.. :emot4: 🤣
A ja ostatnio byłam u okulistki , dostałam nowe ( grubsze  🍴 ) szkła i przypisała mi nowe soczewki , o mniejszej średnicy na lewe oko , ale nadal jest coś nie tak  :emot4: Uwielbiam nosić soczewki ,ale teraz to poprostu dyskomfort  😤 I nie wiem co mam robic , tym bardziej że już trochę kasy przewaliłam na te soeczwki , a ich nie nosiłam...
Ktoś kupował okulary w Fielmanie? Zawsze chodziłam do Vision Express, ale wydaje mi się, że w Fielmanie lepszy wybór... Jakieś opinie?
szepcik
Ja 🙂 i szczerze polecam.
Bardzo miłe ceny, bdb obsługa - włącznie z tym, że zawsze można podjeść i za free czyszczą okulary i np prostują (jak ktoś tak ja ja namiętnie zasypia w okularach, krzywiąc je). Duży wybór
Dzięki 🙂
My już tylko w Fielmanie  😜 Dla wszystkich w rodzinie. Na tyle par okularów/ustalania soczewek nie mogę NIC wątpliwego powiedzieć. To jest pełen zachwyt. I Każda para dobra! A taka przyjemność jak 12 PLN za nowe szkło w okularach (udało mi się zbić  :icon_redface🙂  - mrau.

Vision zapamiętam do końca życia - gdy mąż chciał dobrać oprawki do (kosztownych) szkieł - bo oprawka pękła, to uczynny sprzedawca szkło... przypadkiem  😀iabeł: upuścił. I już wiem po co w VE... gres na podłodze  💃.
12 grudnia 2013 19:24
Byłam dzisiaj u okulisty w celu dobrania soczewek. Kobieta powiedziała mi, że tego się nie robi na NFZ u okulisty, a prywatnie u optyka - wyłącznie! Zrobiła mi kontrolne badanie, ustaliła o ile pogłębiła się wada, dobrała szkła do okularów i tyle. No i dalej soczewek nie mam  😵 Do optyka pójdę jakoś w przyszłym tygodniu i się zobaczy. Mam jeszcze umówioną "awaryjną" wizytę u innego okulisty, zobaczy się, co optyk powie.
Facella, nfz wgl niewiele lubi finansować ;// A soczewki to wiesz, taki "fancy" produkt więc wgl nie ma szans. Ale soczewki chyba są takie jak okulary - ja mam szkła -2 i soczewki też -2
12 grudnia 2013 19:28
Wcześniej już pytałam w tym wątku o soczewki i dostałam pw (nie pamiętam od kogo  😡 ) z informacją, że dioptraż soczewek dobiera się jakoś inaczej. I trzeba zmierzyć średnicę oka, bo z za dużą/małą soczewką się nie bardzo da funkcjonować. I miał to zrobić okulista. A ta odesłała mnie do opytka  😵 Paranoja.
Oo nie wiedziałam, że soczewki można kupować też o różnych średnicach Oo To chyba jakieś drogie. Ja muszę dość często zmieniać markę, bo się uczulam i zawsze po prostu biorę -2, żadnych innych parametrów ... Oo
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się