Do "ślepych" - okularnicy i soczewkowicze
założyć możesz, my Ci tylko mówimy jak jest bezpieczniej i zdrowiej 🙂
Facella
wystarczy nawet "firmowy" okulista w salenie typu Vission Express czy Fiellman. Tam z reguły wchodzi się " od ręki" 🙂
ciesz się, że możesz, bo na mojego operacji zrobić się nie da 🙁 ale na szczęście mam małego bardzo, więc nie ma aż takiej tragedii..
Spoko Zonk, nie widać, ja zauważyłam po jakiś 2 latach patrzenia na Ciebie 😀
A ma ktoś z soczewkowców-uczuleniowców że co jakiś czas musi zmieniać markę? Ja jak raz na około rok nie zmienię to dostaję tak ostrego zapalenia że nie mogę w ogóle używać oczu. I zastanawiam się czy to ja jestem taka dziwna... Na pewno nie mogę ich zdejmować na noc bo wtedy zawsze mi się coś dzieje z oczami.
założyć możesz, my Ci tylko mówimy jak jest bezpieczniej i zdrowiej 🙂
Rozumiem i doceniam, jak się nie dostanę w grudniu na wizytę to chyba tak właśnie zrobię - zwłaszcza, że to tylko jednorazowo.
Epikea, ile taka przyjemność kosztuje?
ok 50zł
bo są czesto promocje "kup soczewki badanie gratis" 😉 albo "zrób badanie, soczewki gratis" 🙂
zoriczkowa, szkoda tylko, że om noszenia soczewek jest coraz gorszy 😂 może kiedyś coś na to wymyślą 😁
Ja byłam kiedyś na takiej wizycie chyba w vision express, jakość bardzo średnia, soczewek mi nie chcieli dać, bo ktoś, nawet nie wiem czy okulista stwierdził, że mam jaskrę 😜 ale chyba nawet nic za to nie płaciłam wtedy
Epikea, no to znośnie. Mam nadzieję, że się jednak dostanę na grudzień (od 15.11. rejestracje), bo na prywatną wizytę mi szkoda kasy... A jak nie, to pójdę na ślepo, z moją wadą jeszcze mogę 😁
Byłam wczoraj na wizycie u optyka w celu dobrania soczewek. Powinnam nosić soczewki z krzywizną 8,4 oraz 14,0 mm. Zastanawiam się czy kupowanie przez internet jest bezpieczne i dlaczego soczewek o takich parametrach jest tak mały wybór. Jest tu ktoś, kto nosi szkła o takich parametrach i mógłby podzielić się informacją jakie i gdzie kupuje? Póki co testuję soczewki miesięczne, ale myślę, że będę skłaniać się ku dwutygodniowym.
shagyaaa, ja kupuję w Vision Express, od razu na 3 miesiące i wychodzi finansowo bardzo OK.
Kupowałam też w "Twoje soczewki" przez net i też było w porządku.
Może ktoś tu poleci jakiego allegrowicza, bo przez net więcej nie kupowałam.
Ja kupuję na soczewkowy.pl i polecam.
Dzięki dziewczyny :kwiatek:
Zonk, to może dlatego zauważyłam w końcu bo Ci się powiększył!! Oj, smuteczek ;<
Jeśli nie używam soczewek (mam miesięczne) i nie wyjmuję ich z pojemniczka to co ile powinnam zmieniać płyn?
Słuchajcie.. Mam takie pytanie do soczewkowców 🙂 Generalnie noszę soczewki od dobrych paru lat, doskonale pamiętam jak przy pierwszym pasowaniu soczewek okulistka nakazała mi mieć bezwzględnie czyste dłonie i żeby nie wycierać ich w ręcznik, bo można zebrać jakieś farfocle, włoski i nałożyć to na oko z soczewką. Poleciła mi stosowanie ręczników papierowych. Szybko ten pomysł porzuciłam, bo papier na mokrych dłoniach zawsze zostawiał jakieś resztki. Od dawna po myciu rąk przed zakładaniem soczewek, nie wycieram ich, a czekam aż wyschną.. Trochę zajmuje to czasu i doszłam do wniosku, że po prostu musi być na to jakiś DOBRY pomysł. Zaczęło mnie to męczyć, że zamiast zakładać soczewki 30 sekund trwa to kilka minut. A jeszcze teraz, gdy wstaję do pracy na ostatnią chwilę ( :hihi🙂, bywa to uciążliwe.. Jak wy sobie z tym radzicie? Jakieś specjalne ściereczki stosujecie? Coś co wytrze ręce do sucha i nie zostawi żadnych drobinek na palcach?
Ja wycieram normalnie w ręcznik i nic sie nie dzieje 😉
Ja też wycieram w ręcznik zwykły, jak się boisz farfocli to może mikrofibra? Albo taki jednorazowy ręcznik ale nie zwykły papierowy a celulozowy, on się nie rozrywa i nie zostawia paprochów.
A ja mogę wreszcie napisać moje wrażenia po operacji zeza.
Zabieg przeprowadzony był w znieczuleniu miejscowym. Przez pierwszy tydzień było strasznie, budziłam się w nocy z bólu, cały czas brałam ketonal, bo nic innego nie pomagało. Pani doktor na kontroli powiedziała, ze goi się prawidłowo, ale mam duży obrzęk po zastrzyku znieczulającym. Teraz już i tak jest dobrze, bo oko mam otwarte, ale wciąż jest mniejsze i opuchnięte. Dwa tygodnie miałam siedzieć w domu, ale dziś pierwszy raz wyszłam, po 10 dniach od zabiegu, bo nie mogłam już w domu wytrzymać. Jakoś w tym tygodniu wrócę do szkoły, bo już mam bardzo dużo zaległości.
Lekarka powiedziała mi, że nie mam przemęczać się przez miesiąc, więc nie wchodzi w grę żadna jazda rekreacyjna nawet? Oczywiście, nie myślę nawet o ćwiczebnym.
Mam wrażenie czasem, ze to oko jednak troszkę jeszcze na zewnątrz ucieka, a dążymy jednak do całkowicie prostego ustawienia. Czy to jest kwestia wyćwiczenia mięśni? (ćwiczę kilka razy dziennie po 10 powtórzeń, podążanie okiem do środka za ołówkiem).
O proszę, a ja byłam pewna, że inni soczewkowce mają jakieś niezawodne pomysły, specjalne ściereczki, a tu zwykły ręcznik.. 😀 Czasem się zdarza, że po wytarciu rąk z bliska zobaczę jakiś mini włosek, dlatego nie wycierałam, jak ma mnie potem oko drażnić albo miałbym zakładać soczewki po kilka razy. Ale w sumie skoro wy nie potrzebujecie specjalnych ręczników, to ja chyba też nie 😉
gllosia ja również wycieram normalnie w ręcznik i nigdy odkąd noszę soczewki (prawie 2 lata) nic mi się nie działo. Przy czym warto dodać, że mam bardzo wrażliwe oczy i wszystko na nich widać jak na dłoni, więc są dobrym wyznacznikiem. 😉
gllosia, ja soczewki nosze ok. 10 lat, wycieram ręce w zwyczajny ręcznik 🙂🙂
Ja do dzisiaj też! 😀 Pomyśleć, że tyle czasu się męczyłam.. :emot4: 🤣
A ja ostatnio byłam u okulistki , dostałam nowe ( grubsze 🍴 ) szkła i przypisała mi nowe soczewki , o mniejszej średnicy na lewe oko , ale nadal jest coś nie tak :emot4: Uwielbiam nosić soczewki ,ale teraz to poprostu dyskomfort 😤 I nie wiem co mam robic , tym bardziej że już trochę kasy przewaliłam na te soeczwki , a ich nie nosiłam...
Ktoś kupował okulary w Fielmanie? Zawsze chodziłam do Vision Express, ale wydaje mi się, że w Fielmanie lepszy wybór... Jakieś opinie?
szepcik
Ja 🙂 i szczerze polecam.
Bardzo miłe ceny, bdb obsługa - włącznie z tym, że zawsze można podjeść i za free czyszczą okulary i np prostują (jak ktoś tak ja ja namiętnie zasypia w okularach, krzywiąc je). Duży wybór
My już tylko w Fielmanie 😜 Dla wszystkich w rodzinie. Na tyle par okularów/ustalania soczewek nie mogę NIC wątpliwego powiedzieć. To jest pełen zachwyt. I Każda para dobra! A taka przyjemność jak 12 PLN za nowe szkło w okularach (udało mi się zbić :icon_redface🙂 - mrau.
Vision zapamiętam do końca życia - gdy mąż chciał dobrać oprawki do (kosztownych) szkieł - bo oprawka pękła, to uczynny sprzedawca szkło... przypadkiem 😀iabeł: upuścił. I już wiem po co w VE... gres na podłodze 💃.
Byłam dzisiaj u okulisty w celu dobrania soczewek. Kobieta powiedziała mi, że tego się nie robi na NFZ u okulisty, a prywatnie u optyka - wyłącznie! Zrobiła mi kontrolne badanie, ustaliła o ile pogłębiła się wada, dobrała szkła do okularów i tyle. No i dalej soczewek nie mam 😵 Do optyka pójdę jakoś w przyszłym tygodniu i się zobaczy. Mam jeszcze umówioną "awaryjną" wizytę u innego okulisty, zobaczy się, co optyk powie.
Facella, nfz wgl niewiele lubi finansować ;// A soczewki to wiesz, taki "fancy" produkt więc wgl nie ma szans. Ale soczewki chyba są takie jak okulary - ja mam szkła -2 i soczewki też -2
Wcześniej już pytałam w tym wątku o soczewki i dostałam pw (nie pamiętam od kogo 😡 ) z informacją, że dioptraż soczewek dobiera się jakoś inaczej. I trzeba zmierzyć średnicę oka, bo z za dużą/małą soczewką się nie bardzo da funkcjonować. I miał to zrobić okulista. A ta odesłała mnie do opytka 😵 Paranoja.
Oo nie wiedziałam, że soczewki można kupować też o różnych średnicach Oo To chyba jakieś drogie. Ja muszę dość często zmieniać markę, bo się uczulam i zawsze po prostu biorę -2, żadnych innych parametrów ... Oo