Zadziwiające, nietypowe ogłoszenia

Wichurkowa   Never say never...
19 września 2013 11:38
Opolanka tak jak wspomniała jestezlasu tak wygląda każdy koń ze stajni w Kozach "Leśnej". Ale właśnie się dowiedziałam że przez to ogłoszenie ktoś dobrał się im do tyłków za sprawą tego chudego siwka,przetrzepali całą stajnie,większość koni ponoć się wynosi... Dziwnę że ludzie wcześniej nie widzieli że ich konie jakieś za chude,tylko dopiero po interwencji nagle oprzytomnieli i gadają jaki im to konie ta skrzywdzili  🙄
A co do siwka,to znam jego właścicielkę i dziwię się że doprowadziłą do takiego stanu konia...
Ludzie nie widzą, bo nie chcą.
Obserwuje jedno miejsce już od jakiegoś czasu i pukam się wciąż w czoło jak można nie dostrzegać tego, co się tam dzieje, a równocześnie być z siebie dumnym, skoro nie ma ku temu najmniejszych powodów!
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
19 września 2013 17:38
A tam szory - jaki on piękny  😲  💘
safie no nie można mu tego odmówić 🙂
W pierwszym ogłoszeniu szory są źle wyregulowane, natomiast w drugim sensacji nie widzę - konik przyzwyczajany do siodła i ciężaru, nikt na nim nie śmiga jeszcze ( treść ogłoszenia ).

W trzecim i czwartym ogłoszeniu no comment...
Mi chodziło bardziej o część z zaprzęgiem 😉. Wiem, że teraz 2 latek w zaprzęgu nie wzbudza już takiego szoku, ale ja bym takiej drobinki w tym wieku nie zakładała nawet w parze 😉
Facella   Dawna re-volto wróć!
19 września 2013 17:59
kadyksowa, a ostatnie zdjęcie w drugim ogłoszeniu, przekręcone siodło? Tak się wg Ciebie przygotowuje konie do zajeżdżania, wieszając się na siodle bez dociągniętego popręgu? Przecież to się może skończyć siodłem pod brzuchem i traumą dla konia... Poza tym, trochę szkapowaty ten koń.
Facella - przyznaję Ci rację  we wszystkim i podkulam ogon  - nie dopatrzyłam...Mój błąd  😉

Ps. Piękna ....
http://allegro.pl/bezrekawnik-kurtka-do-jazdy-konnej-piekna-s-m-i3546398641.html  😎
Z własnego podwórka... Ogłoszenia stajenne.

ale że co, wiaderko i szuru-buru na korytarzu, żeby trudniej było potem sprzątnąć cały syf z podłogi? 😁 czyścić z tego, co się nabiło w kopyta (z piachu na ujeżdżalni/z kupy w boksie) to rozumiem, ale myć?
derby   "Pamiętajcie, tylko spokój Was uratuje."
19 września 2013 22:29
sumire chyba o to im chodziło(o wyczyszczenie) tylko napisali w taki sposób, heh
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
20 września 2013 08:15
Facella, u nich to chyba takie standardy są http://tablica.pl/oferta/konie-malopolskie-zrebica-ID1tVzW.html
opolanka   psychologiem przez przeszkody
20 września 2013 08:46
Facella, u nich to chyba takie standardy są http://tablica.pl/oferta/konie-malopolskie-zrebica-ID1tVzW.html

No to podnoszenie tylnej nogi w ten sposób nie wiem czemu ma służyć.
Ładne dzieciątko. Ma coś w sobie.
Ale na trzecim, czwartym i piątym zdjęciu - to już trzeba było to siodło od razu na głowę założyć, i do tego jest po prostu za dobrze dopasowane, no  🤬
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
20 września 2013 09:03
Opolanka, chyba tylko słit foci 😁 Za to widać, że koniska spokojne...
edzia69   Kolorowe jest piękne!
20 września 2013 09:52
Murat_gazon
Ty do zajeżdżania konia zakładasz spasowane siodło? Bo ja używam takiego z połamanym tylnym łękiem.
Edzia69
nie no, przecież wiadomo, że siodło do zajazdki w im gorszym stanie, tym lepsze - jak koń zniesie zajeżdżanie z takim, to już potem nic mu straszne nie będzie.  😂
20 września 2013 10:38
Ja nie wiem co Ciebie tak bawi. Siodło, o którym wspominam zostało połamane podczas zajeżdżania. Koń wywali nam się na plecy i złamał tylny łęk.Czy według Ciebie mam pozwolić połamać kolejne siodła? Znam tylko jedną osobę, którą stać na wrzucanie nowego heniga surówce na plecy. Jak zacznę na młodych jeździć, a 4 są w robocie, to dostaną coś lepszego. Na razie musi im wystarczyć wysłużony trupek.
Hmmm... Rozumiem, o co Ci chodzi. Natomiast niespecjalnie podoba mi się myśl o dopuszczeniu podczas zajeżdżania do sytuacji, w której koń wywala mi się na plecy. I nie używałabym dalej takiego siodła - z myślą o tym, co może się stać, jeżeli jeszcze jakiś koń wywali mi się z uszkodzonym siodłem.
20 września 2013 11:01
Dopuszczenie do sytuacji, aby koń wywalił się na plecy. Dobre sobie. Nawet Monty Roberts nie zagwarantuje,że zajazdka pójdzie sprawie.
Następnym razem powiem młodziakowi do ucha,że nie wolno mu stanąć dęba, bo sobie krzywdę zrobi.
Co się stanie jak się wywali z uszkodzonym siodłem?  Tyle się stanie, że nie będę miała kolejnego złoma w domu.
Wystarczy mi jeden, który ma przydzielony dożywotni etat jako balast i nauczyciel do czego służy popręg.
Proszę mi nie zarzucać,że spieszę się przy pracy i dlatego, koń się wywalił, bo to zwyczajnie nieprawda. Mieliśmy kiedyś trudny przypadek, koń rok walczył z siodłem zanim je zaakceptował i koń ten rok od nas dostał. Wreszcie zrozumiał i odpuścił. Służy do dziś właścicielowi.

Toteż napisałam, że rozumiem, o co chodzi. Trudne przypadki oczywiście bywają.
A co do tego, co się może stać przy wywróceniu się konia z uszkodzonym siodłem - ja bym się bała, że jakieś połamane elementy połamią się jeszcze bardziej i wbiją się koniowi w grzbiet. I problem u konia gotowy, zarówno fizyczny, jak i psychiczny.
20 września 2013 11:33
Gdybym sądziła,że siodło jest niebezpieczne wylądowałoby na śmietniku. Złamana jest końcówka tylnego łęku, czyli nic co dotyka w jakikolwiek sposób konia.  Trochę głupio hodować konia kilka lat i załatwić go siodłem, tym niemniej nie pozwolę zniszczyć kolejnego siodła.
ceffyl   Niektórzy ludzie są taktowni. Inni mówią prawdę.
20 września 2013 11:36
Komu Ogra?  👀
W pierwszym odruchu wyobraziłam sobie Shreka w zaprzęgu  😁
Tylko ten drut w pysku jakoś mi humor ostudził..  🤔

http://tablica.pl/oferta/ogier-zimnokrwisty-ID3Fi2z.html#17ef69ccf4

U nas potocznie na ogiera mówi się ogr.
ceffyl   Niektórzy ludzie są taktowni. Inni mówią prawdę.
20 września 2013 11:48
Być ja też nie raz się z tym określeniem spotkałam nawet go używałam  🤣  ale jakoś tak w ogłoszeniu zabrzmiało jak sprzedaż mistycznego stwora  😂
http://tablica.pl/oferta/ogier-malopolski-3-lata-ID32WSD.html#8a7733c7cc
dwa razy ujeżdżany w siodle, ciekawe kto wygrał to ujeżdżanie  🏇?
szkoda konia bo mu poczciwie z oczu paczy, a tu sznurek w pysku
mnie zawsze uczono, że do zajazdki używa się najbardziej stytłanego sprzętu, byleby sprawny. stare ogłowia, stare siodła. i tak przecież nikt w nich nie wsiada, tylko chodzi o to, żeby koń poczuł ciężar siodła i nacisk popręgu. znam nawet przypadki, kiedy ludzie kupowali taki badziewny zestaw z pfiffa (siodło, strzemiona, puśliska, popręg, ogłowie, wędzidło, czaprak) za 500 zł, żeby nie martwić się, że koń coś przeżuje, zniszczy, porwie, czy obetrze o ogrodzenie.
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
20 września 2013 12:09
Konik (wcale nie polski) chodzący pod siodełkiem http://tablica.pl/oferta/swietna-malopolska-klacz-dotacyjna-z-bardzo-dobrym-ruchem-do-spotru-ID3DKPW.html  och jak ja nie lubię takich zdrobnień  😵
opolanka   psychologiem przez przeszkody
20 września 2013 12:30
http://tablica.pl/oferta/siwy-walach-ID37KNd.html
Był kiedyś w policji. Nie jest trenowany, do wybiegania.
Nic niezwykłego, ale to, że był kiedyś w policji, brzmi śmiesznie.
Druga część zdania nie wymaga komentarza.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się