Kącik Seniora - czyli koń na emeryturze

margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
05 września 2013 17:03
oddawal ktos z Was konia? zostalam wlasnie zmuszona do podjecia takiej decyzji i musze swoja 18latka oddac. jak z umowa? sprawdzeniem warunkow itd?
Flama mój też zmieniał stajnię po kilku latach i zareagował nijak. stoicki spokój. może tylko zaciekawiony nowymi końmi. choć kiedyś kiedyś już stał w tej stajni ale czy pamiętał tego nie wiem 😉
Abeba szczęśliwie podróż przebiegła bezproblemowo, w nowej stajni zjadła kolację, dzisiaj jest już na pastwisku.
Po cichu liczę, że aklimatyzacja pójdzie gładko.
desire   Druhu nieoceniony...
06 września 2013 10:59
margaritka, ja bym oddała w bezterminową dzierżawę, żeby w razie 'w'  można było umowę wypowiedzieć, a konia odebrać.  ludzie są różni, po jednej wizycie sprawdzającej warunki dla kobyłki nie poznasz ich... a lepiej dmuchać na zimne, o. 😉
margaritka , desire - no niby dzierżawa... ok ...ale osobiście mam zawsze mieszane uczucia do "oddawania" starszych koni...

To jest medal, który ma dwie strony. Z jednej strony, wiadomo, właściciel postawiony przed koniecznością oddania konia, bankructwo , tragedia itd. W porządku. Ale z drugiej strony osoba przyjmująca takiego konia bierze na siebie OLBRZYMIĄ odpowiedzialność i właściwie nie ma z tego prawie żadnych korzyści... Czy emeryt może być użytkowany pod siodłem? A jeśli sobie nie daj Boże coś zrobi? Może przyjdzie czas, że stawy mu siądą? Że będzie wymagał drogiej suplementacji ? Wtedy Ty Margaritka będziesz miała pretensje.

Tak jak kocham miłością wielką starsze konie tak bym osobiście na taki układ dzierżawy nie poszła. Bardziej uczciwie dla obu stron jest moim zdaniem znalezienie przydomowej stajni i płacenie chociażby za wyżywienie, szczepienia i kowala. I naprawdę nie wymagać cudów wianków od właściciela stajni jeśli on za darmo by wokół tego konia chodził, kupy sprzątał i doglądał.

Miałam już kilka takich ofert "nie do odrzucenia" pt "dam Ci konika do kochania ZA DARMO!" Sory ale w bebechach mi się przewraca jak coś takiego słyszę...

Mam nadzieję, że Was źle zrozumiałam  :kwiatek:
Moja koleżanka oddała swoją 17-letnią  kobyłkę, oczywiście podpisała umowę, że koń nie może pracować w rekreacji i pójść na rzeź. Trafiła do naprawdę dobrych ludzi, ma z nimi stały kontakt , co jakiś czas wysyłają zdjęcia konia.  Jej się udało, nie przekreślała bym wszystkich chcących przyjąć konie ale dużą ostrożność trzeba zachować...
06 września 2013 15:46
milenka,  no raczej źle zrozumiałaś  😀 😀    spójrz w ogłoszenia margaritki, jej koń może chodzić pod siodłem, a umowe dzierżawy można tak skonstruować, że jakby się coś działo to właściciel konia i dzierżawca dzielą się kosztami.  nigdy nie byłam w takiej sytuacji, mój dziadzio to też mój pierwszy koń (i znając życie ostatni..) i mam nadzieje, że będzie ze mną do końca - przyjaciół się nie oddaje.  a że margaritka napisała, to podpowiedziałam, ja osobiście lepiej bym sie czuła z umową bezterminowej dzierżawy niż gdybym oddała konia jako darowizne itp.  😉 
A to ja najmocniej przepraszam!  😡 :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Źle zinterpretowałam waszą wymianę zdań... Tak mi to właśnie zupełnie nie pasowało w Kąciku Seniora!🙂
Cieszę się, że myślimy podobnie!  😅
Margaritka  ja swoją Rudą oddałam w dzierżawe , nie oddawaj konia na własność ! coś sie dzieje zawsze konia pakujesz i zabierasz , ja super trafilam to i Tobie się uda tylko cierpliwości , ja rozmawiałam z ogromem ludzi i wybrałam jedna osobe i nie żałuje. Ruda ma chyba lepiej niż u mnie  😉
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
07 września 2013 15:39
wlasnie niektorzy nie rozumieja co to znaczy "lekki regularny ruch"! dzwonia i pytaja czy moze ciagac sanie zima, chodzic w rekreacji...  kon jest zdrowy jedyne co przeszkadza to copd i nogi zmeczone zyciem. wrecz wskazane sa jakies lekkie jazdy dla zdrowotnosci ale z umiarem. wolalabym chyba oddac w "wieczna dzierzawe" niz sprzedawac bo czuje sie za nia odpowiedzialna do konca jej dni.
Ja bym na Twoim miejscu napisała w ogłoszeniu ze koń nie nadaje sie do uzytkowania i to TOTALNIE  i jak sie ktoś zgłosi , wybadasz człowieka i ewentualnie powiesz ze da rade jeździć i wytłumaczysz. Bo wydaje mi sie że po konie nie nadajace sie do jazdy zgłaszają sie "lepsi" ludzie nie tacy co szukają konia za darmo dla własnej korzyści. Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam o co mi chodzi  😉
To ja się wcisnę w wątek, kiedyś przedstawiłam klacz 27 latke, którą się opiekowałam ale po moim odejściu padła 3-4 miesiące później.
A teraz mam pod opieką starszego dziecięgo profesora, na którym sama zaczynałam 9 lat temu. Pierwsze skoki, ugryzienie czy kopniak.
Te sentymenty zostają więc malca mam u siebie.
A Pan ze zdjęcia, zwie się Zefir i ma lat 30 🙂  🙇
klaudiabolusiowa, wow piękny wiek.. 😀
Nasz już niedługo dwudziestolatek ostatnio chyba przeżywa drugą młodość. Nie dość, że chce kryć wszystkie klacze ( chociaż to wałach)  to pod siodłem również spisuje się całkiem fajnie.

zazdroszczę! mi po ciąży ciężko wrócić z Addisem do tego co było wcześniej 🙁 oboje nie w formie no i ograniczenia czasowe..
klaudiabolusiowa to kuc?
tak tak kucyk, taki trochę przerost tresci nad masa ; )  a mimo sędziwego wieku czuje sie wspaniale, od prawie miesiąca w nowym stadzie z samymi chłopami 24 h na dobę. Przybył, zrobil sie kontaktowy i energiczny. Bo ostatnio tego brakło u niego. : )
Witam 🙂 Od dawna śledzę wątek i podziwiam po cichu Waszych emerytów i emerytki 😉 Uznałam jednak, że najwyższa pora ujawnić się wraz z Moim niemalże 20sto latkiem . Przedstawiam więc Skocza, wałacha xx, w kwietniu 2014 skończy 20 lat, ale ... podobnie jak koń brzezinki przezywa drugą młodość ;-) Zawsze był do przodu, ale teraz przechodzi samego siebie, kilka dni temu spotkało mnie pierwsze bryknięcie z jego strony po nieco ponad 3 latach razem. Ostatnie zdjęcie świeżutkie, dzisiejsze 😉
Skocz  😍
Skocz jest przepiękny, w świetnej formie, ale powiem to po milion pierwszy raz - to zasługa Ciebie Ola. Chyba nigdy nie był tak piękny jak teraz.  💘
lovecruellove
Skocz wygląda pięknie !  😍
Nas tu dawno nie było, seniorka lat 19. W głowie ciągle maj, do tego stopnia że siostra musiała zsiąść w pewnym momencie, bo ustać babcia nie mogła  😁

armara jaka Ona piękna ! 🙂 I jakie zdjęcia...  😍
Dziękuję Ci  :kwiatek: !
robakt   Liczy się jutro.
17 września 2013 11:00
To ja pokażę naszego stajennego staruszka, na którym od kilku miesięcy mam okazję trenować. Dagmar ma (chyba) 22 lata, w lipcu zaliczył swoje ostatnie zawody skokowe w życiu i ze skoków jest wyłączony, aby chociaż trochę zniwelować obciążanie nóg.
Dago = koń idealny (jak dla mnie). Czasem żałuję, że poznaliśmy się tak późno, ale nigdy nie zapomnę ile mnie uczy i jaką daje radość. Koń jest bardzo przyjaźnie nastawiony, chętny do współpracy, czasem potrafi pokazać rogi.
Niestety trochę spadł z wagi i próbuje się w stajni różnego rodzaju pasze, żeby chociaż trochę przybrał.
A teraz kilka zdjęć 🙂
18 września 2013 10:24
milenka_falbana, 🙂  :kwiatek:

czy Wasi seniorzy zaczynają już zmieniać sierść??
mój nie dość, że się już sypie strasznie to ma już dość gęste 'futerko'  😜 🙄
mój zawsze we wrześniu zaczyna gubić
18 września 2013 12:00
Abeba, mój jedyny z całej stajni, przez to trochę się zdziwiłam...
możliwe, że mój też jeden z pierwszych. może seniorzy wcześniej zaczynają, żeby mocniej obrosnąć? bo Addis obrasta też mocniej niż reszta jego towarzyszy
Abeba Addis na zimę obrasta nie tylko w futerko  😁
bjooork   sprawczyni fermentu na KZJ-cie
18 września 2013 13:49
abeba obrastają obrastają - mój ma już taki puch że jeszcze chwila i idzie pod golarkę ....  😵
trzynastka   In love with the ordinary
18 września 2013 13:54
Pokażę wam zaprzyjaźnionego 23 latka 😉
Czysty xx, po karierze sportowej, od zawsze jeden właściciel.
Ja jestem pod ogromnym, ogromnym wrażeniem jak ten koń się trzyma, jaki dalej jest chętny do pracy.
Swoje chorobowo przebył, łącznie z zerwaniem ścięgna w wieku 18 lat. 
Dalej jest, dalej skacze, dalej mnie uczy od czasu do czasu i dalej jak ma okazje wywiezie w pole 😉

i podkradłam znajomej, chyba się nie obrazi, ale to jego najświeższe zdjęcie na którym widać jego kondycje:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się